måndag 30 juni 2025

BRIEOSTFYLLD BIFFTOMAT , 4 PERSONER .

 


                       HEJSAN !

 

DETTA ÄR MIN GODA VANA - LÄTTLUNCH  .


HÄR ÄR RECEPTET :

4  BIFFTOMATER ,  

 2 msk franska örter

1 msk  olivolja

2 msk  balsamico 

200 g brieost

4 msk pesto

1 rödlök

några oreganoblad


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175  GRADER :

1,  SKÄR  av toppen  på  tomaten och  gröp ur 

och ställ  dem  på en plåt med bakplåtspapper.

Strö  på  franska örter och ringla  över olivolja

och balsamico .

Ugnsbaka mitt i ugnen  15 -20 minuter .

2,  FÖRDELA  brieost och pesto i tomaterna .

Skala och skiva rödlöken  och lägg på .

Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter .

Toppa med oregano .


SMAKLIG LUNCH , LYCKA TILL !



SUGEN PÅ NÅGOT ?

 


                             HEJSAN !


IBLAND BLIR JAG SÅ SUGEN PÅ NÅGOT 

MEN KAN INTE SÄTTA FINGRET PÅ VAD DET ÄR ?


DÅ GÖR JAG SÅ HÄR !

Välj bär med vispgrädde !

BÄREN ger Dig vitaminer 

och antioxidanter och bara

en liten mängd kolhydrater

FETTET i grädden mättar 

och gör DIG nöjd .

Varför inte prova !

LYCKA TILL !


BLÅBÄRSPAJ , 4 PORTIONER .

 


                         HEJSAN !


IDAG tänkte jag bjuda er på Blåbärspaj ?

Vad sägs om det ?


HÄR ÄR RECEPTET :

4 PORTIONER .

1 dl hasselnötter

1 dl pekannötter

1 ägg

1/2 msk fiberhusk

2 msk vatten

1 tsk flytande honung

1 dl vispgrädde

2 dl färska blåbär


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  FINHACKA nötterna i en matberedare ,

till fint mjöl .

2,  BLANDA i ägg , fibrer , vatten och 

honung .

Låt svälla i ca 10 minuter .

3, SMÖRJ 4 portionsformar med kokosfett 

och fördela degen i dem .

4,  GRÄDDA  i ugn på 200 grader i ca 20 min.

Låt pajerna svalna .

5,  VISPA grädden och fördela i pajerna .

GARNERA med BLÅBÄR .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !  

KYCKLINGGRYTA MED MEDELHAVSSMAKER , 4 PORT . BLÅBÄRSPAJ TILL EFTERRÄTT !

 


                         HEJSAN  !


DEN HÄR RÄTTEN ÄR RIKTIGT SMARRIG .


HÄR ÄR RECEPTET  :

900 g färska kycklingben 

smör till stekning

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

1 burk körsbärstomater 

2 dl vatten

några kvistar färsk timjan

1 zucchini

1 röd paprika

1 burk svarta oliver

hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYN kycklingbenen i smör tills

de fått fin färg runt om .

2,  HACKA lök och vitlök och tillsätt .

Bryn ytterligare någon minut .

3,  HÄLL  i vitt vin , körsbärstomater

vatten och timjan .

Låt koka under lock ca 30 minuter .

4,  SKÄR zucchinin  och paprikan .

Fräs i lite smör och lägg ner i grytan .

Låt koka ytterligare 30 minuter .

5,  LÄGG i oliver och smaka av med 

salt och peppar .

Avsluta med hackad persilja .


LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !



MIN GODA COLESLAW , 4 PORT.

 


                        HEJSAN  !


COLESLAW  är en vitkålsbaserad sallad som med 

fördel kan användas för att fylla ut tallriken .

DEN passar mycket bra till grillad mat, men har 

många användningsområden ...!


HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 litet vitkålshuvud (ca  500 g )

alternativt  rödkål

1 morot (ca 100 g )

4 msk majonnäs

1 dl creme-  fraiche

salt eller örtsalt

svartpeppar

eventuellt örtkryddor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  STRIMLA kålen med  osthyvel.

2,  RIV  moroten grovt med ett rivjärn.

3,  BLANDA  kål, morot , majonnäs

creme fraiche, kryddor och salt .

4,  LÅT det gärna stå kallt ett bra tag 

innan servering .


TIPS !

Om Du använder rödkål , så blir coleslawen , ljuslila !


SMAKLIG MÅLTID  ,  LYCKA TILL !


lördag 28 juni 2025

DAGENS DESSERT ; CHOKLADMOUSSE .4 - 5 PORTIONER .





                               HEJSAN ! 


SÅ HÄR TILL HELGEN ÄR MAN VÄRD EN 
KRÄMIG , LUFTIG OCH SMEKANDE  LEN 
MOUSSE ELLER HUR ?


HÄR ÄR RECEPTET :
1 Förpackning  vaniljvisp 
100 g mörk  choklad
1 msk snabb - kaffepulver 
1 msk konjak eller Whiskey 

Till GARNERING  :
2 msk kakaopulver
färska bär , t ex hallon 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  Vispa vaniljvisp med elvisp tills den tjocknar
till  mousse - konsistens .
2,   SMÄLT chokladen enligt anvisning  på
förpackningen ,
3,   BLANDA kaffet och konjaken och vänd ner
blandningen i den vispade vaniljvispen .
Vänd ner den smälta chokladen .
4,   FÖRDELA  moussen i portionsglas.
Ställ kallt  till  serveringen .
Sikta över kakao och garnera med bär .


LYCKA TILL HOPPAS DET SMAKAR !

MIN GODA FÄRS - SOPPA MED BROCCOLI ,4 PERSONER .

 


                        HEJSAN  !


DETTA är en soppa som passar både till 

lunch och middag .

Servera den gärna med fullkornsbröd .


HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

2 hönsbuljongtärningar

2 msk tomatpure

2 burkar krossade tomater

6 - 7 dl vatten

1 lagerblad

1 burk kikärter eller bönor

3 dl frysta broccolibuketter 

salt , peppar

om Du vill kan Du byta den ena 

burken krossade tomater mot cherry 

- tomater på burk 

TILL GARNERING :

kryddgrönt .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKALA och finhacka löken och vitlöken .

Fräs det hackade i oljan , ca 3 minuter .

Lägg i köttfärsen och stek under omrörning 

tills den är jämnt grynig .

Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomatpure

och fräs under omrörning ca 1minut.

2,  BLANDA i tomater , vatten och lagerblad.

Koka upp under omrörning och sjud under lock 

ca 20 minuter .

3,   BLANDA i kikärter med spad  och broccoli-

buketter .

Koka upp och sjud  ca 5 minuter .

Smaka av med salt och peppar .

GARNERA med kryddgrönt .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !





MIN GODA MAKARONIPUDDING , 4 PERSONER .

 


                          HEJSAN ! 


DEN här  är en riktig goding  !

Många har ätit den här och säger 

samma sak ...himla go !

SÅ varsågoda Ni också !


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl makaroner

1 gul lök

1 liten purjolök

250 g korv ,  t ex  varmkorv 

eller falukorv

2 msk smör + 1 msk smör

till formen .

ÄGGSTANNING :

2 dl riven ost

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

3 ägg

1 msk senap (gärna dijon-senap)

kan även uteslutas 

4 dl mjölk  eller  grädde  + 

2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  KOKA pastan enligt anvisning på  

förpackningen och låt den rinna av i

ett durkslag .

2,   SÄTT ugnen på  225 grader .

Skala och hacka löken .

Ansa , snitta , skölj och hacka purjon .

Skär korven i små bitar .

3,   FRÄS löken och purjon i smöret

ca 3 minuter .

Tillsätt korven och låt fräsa 2 -3 minuter .

Blanda  pastan och det frästa i en smord

ugnssäker form .

4,   VISPA ihop  ingredienserna  till 

äggstanningen  och häll den över pastan .

Grädda  makaronipuddingen 35 - 45 min , 

eller tills äggstanningen  har stannat och

puddingen fått fin färg .


SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !


onsdag 25 juni 2025

MIN JÄTTEGODA MOZZARELLA - MACKA MED ÄRT - PESTO , 2 PERSONER .

 


                     HEJSAN !


DETTA  ÄR EN FANTASTISK MACKA 
SOM MÄTTAR OCH ÄR  NYTTIG !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 skivor grovt bröd

2 kvisttomater

125 g mozzarellaost

ärtskott

1 dl frysta gröna ärtor 

2 msk olivolja

flingsalt och svartpeppar

ÄRT - PESTO :
2 dl frysta gröna ärtor

1 dl hasselnötter eller skållad mandel

1/2 dl olivolja

1 liten vitlöksklyfta

1 msk citronsaft

salt , svartpeppar .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  LÄGG  alla ingredienser till peston 

i en mixer och kör någon minut .

Smaka av med citronsaft, salt och peppar .

2,   LÄGG  brödskivorna på två tallrikar .

Skiva tomaterna  och mozzarellan  och

lägg dem på brödet .

3,   LÄGG på en klick av ärt - peston och

toppa med ärtskott och några gröna ärter.

4,  HÄLL  en god olivolja över och strö 

över flingsalt och nymalen svartpeppar .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

DRYCK ,VATTEN .



LUNCH , FETAOSTSALLAD MED ÄPPLE OCH TIMJAN , 1 PERSON .

 


                         HEJSAN !


Lätt och enkel sallad, fräsch och jättegod .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl blandad  sallad

1/4 rödlök

1/2 äpple

1/2 burk fetaosttärningar i olja

1/2 citron

några kvistar färsk timjan 

salt,  svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :


SKÄR salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat.

SKALA och strimla rödlöken .

SKÄR äpplet i tunna klyftor .

FÖRDELA  lök, äpple och fetaost över salladen .

SKIVA  citronen .

DEKORERA  med citronskivor och timjan .

STRÖ över salt och peppar .

 

SMAKLIG MÅLTID !

MIN GODA FRUKOST : YOGHURT MED GRANATÄPPLE OCH KOKOS , 1 PERSON.

 


                 HEJSAN ! 


FRUKOST :

1 1/2  dl turkisk  yoghurt 

1/2 dl blåbär

1/2 granatäpple 

1 msk  rostade kokosskivor .


SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL yoghurten i en skål och toppa med blåbär,

granatäppelskivor , och  kokosskivor .

SERVERA DIREKT .


                      

PASTA MED KYCKLINGFÄRS - SÅS . TILL 4 PERSONER , TID 30 MIN:

 


                             HEJSAN !


 DET HÄR ÄR DAGENS MIDDAG !                             

SÅ HIMLA GOTT ,

SMAKA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 gul lök

1 msk smör eller margarin

400 g kycklingfärs 

ca 400 g tomatsås - färdigköpt

1 dl vatten

1 dl svarta oliver

50 g tärnad fetaost ,

finrivet skal från  en citron

250 g pasta


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HACKA  löken . Fräs i lite av fettet 

i en stor stekpanna .

2,  STEK kycklingfärsen i resten av fettet.

3,  TILLSÄTT  tomatsås och vatten och låt

alltsammans koka ihop 10 minuter .

4,  STRÖ över oliver , fetaost och citronskal.

5,  KOKA pastan och servera den till kyckling-

färs - såsen .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

SNABBRÖDET, DU KAN UNNA DIG . 2 ST MED SOLROSKÄRNOR .

 


                         HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl solroskärnor

1 dl vetekross

1 dl rågkross

1 dl vetekli 

1 dl linfrö

1 msk salt

5 dl siktat dinkelmjöl

5 dl dinkelmjöl,  fullkorn 

2 msk bikarbonat

1 liter standardfilmjölk

1/2 dl mörk sirap


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN  PÅ 175  GRADER .

2,  BLANDA  samman samtliga  torra ingredienser 

i en stor bunke  eller i en rymlig matberedare.

Blanda ordentligt .

3,  TILLSÄTT filmjölk och sirapen .

Degen ska vara lös .

4,  SMÖRJ och bröa två brödformar , ca  1 1/2 liter

vardera och häll smeten i formarna .

5,  GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca 45 minuter ,

täck nu över bröden med ugnsfolie och grädda i 

ytterligare 40 - 45 minuter .

6,  KÄNN  med sticka .


LYCKA TILL !



MINA GODA CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 20 ST , tar 25 min att göra ) .

 


                        HEJSAN !


SÅ himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg 

50 g smält smör

200 g kokosflingor 

50 g mörk choklad


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  Blanda alla ingredienser och forma 

degen  till toppar på en plåt med 

bakplåtspapper .

3,  Grädda 10 - 12 minuter tills de fått färg.

4,  Smält chokladen över vattenbad och doppa

kokostopparna , Låt svalna .


mm  så goda !

LYCKA TILL !



tisdag 24 juni 2025

MIN GODA DROTTNING - PAJ 8 - 10 BITAR .

 


                      HEJSAN ! 


DEN här pajen , var godare än godast  därav  namnet !


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJ - BOTTEN :

125 g osaltat smör

2 ägg

3 msk sötrix - flor och 1/4 kryddmått stevia 

=  sötningsmedel

1 dl kokosnötsmjöl

1 dl fibrex

2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver

FYLLNING :
2 ägg

3 msk sötrix -flor  och 1/4 kryddmått stevia

1/2 tsk vaniljpulver

300 g cream cheese

2 dl hallon

1 dl blåbär

SERVERING :
2 dl grädde .

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMÄLT smöret .  Vispa ägg och sötning  pösigt .

Häll det smälta smöret i äggsmeten  .

Blanda kokosnötsmjöl och fibrex i en skål .

Häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop degen .

Tryck ut degen i en pajform , eller springform , 21-24 cm 

i diameter .

Sätt ugnen på 175 grader .

2,  FYLLNING :

Vispa ihop ägg, sötning, vanilj och creme chees .

Vänd ner hallon och blåbär väldigt försiktigt .

Häll fyllningen  i pajskalet .

3, GRÄDDA  ca 30 minuter - fyllningen behöver

inte stanna helt, det gör den när den svalnar .

SERVERA ;  gärna pajen ljummen med lättvispad 

grädde .

PAJEN , är även god kall .

LYCKA TILL !





lördag 14 juni 2025

MINA JÄTTEGODA BERGIS .



     HEJSAN  !


VISST   KAN MAN VÄL  BLI  SUGEN PÅ LJUST BRÖD IBLAND

FAST DET ÄR LÅNGT MELLAN GÅNGERNA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

1 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

1 ägg

100 g smör  eller margarin

5 1//2 dl special vetemjöl eller vetemjöl

1 ägg och 1 - 2 msk vallmofrö  till pensling.

jästid  15 - 20 min.

gräddningstid  10 min .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  sönder och rör ut 

jästen i den kalla mjölken .

2,  TILLSÄTT salt , socker och

ägg och skiva ned smöret .

3,  ARBETA in mjölet och knåda 

degen slät.  Låt degen vila några

minuter, men den ska INTE jäsa .

4,  KAVLA  ut den med lite extra

mjöl på bakbordet  till  en rektangulär

kaka 20 x 65 cm .

5,  PENSLA degytan med samman-

vispat ägg och vik den i 3 delar på

längden .

6,  VÄND degen upp och ner så skarven

kommer mot bakbordet .

7,  PENSLA  med ägg och strö över 

vallmofrön .

8,  SKÄR degen i 4 - 5 cm breda bitar,

lägg bitarna på bakplåtspapper och låt

dem jäsa i 15 minuter .

9,  SÄTT ugnen på  225 grader .

10,  GRÄDDA i mitten av ugnen

i ca 10 minuter .


Hoppas de smakar, med smör, ost och marmelad .

 mm, himla goa '

LYCKA TILL !




torsdag 12 juni 2025

JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS 6-8 PERS.

 


                             HEJSAN  !

 IDAG HAR JAG LÄRT MIG NÅGOT NYTT  !

JO ,  -  JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS   !

SÅ HIMLA GO !


HÄR ÄR RECEPTET :

Ge den klassiska  jordgubbstårtan en spännande  twist .

KÖP  i affären  färdiga  marängbottnar ,

vispa 3 dl grädde och stryk ett  lager  över  marängbottnen .

TOPPA  med krossad turkisk peppar och  grovt skurna 

jordgubbar .

BEHÅLL de de gröna bladen på jordgubbarna för mer färg .

NU är det klart att servera !


LYCKA TILL !

tisdag 10 juni 2025

MITT GODA RÅGBRÖD MED FÄNKÅLSFRÖN . 2 BRÖD .

 


                              HEJSAN  !


DETTA BRÖD,  passar perfekt både till frukost och till middag .

TIPS : DU kan variera  ditt bröd genom att tillsätta kummin eller

hackade örter .


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g färsk jäst 

5 dl mjölk 

1 tsk salt

2 msk Lindahls Kak @ Brödsirap 

med honung

9 dl vetemjöl

3 dl grovt rågmjöl

2 msk fänkålsfrön

1 dl vetemjöl till utbakning.


SÅ HÄR GÖT DU :

1,  SMULA ner jästen i en bunke

och tillsätt rumstempererad mjölk.

Blanda tills jästen har smält.

2,  RÖR ner salt, Lindahls Kak @Brödsirap

med honung samt fänkålsfrön .

3,  TILLSÄTT rågmjölet samt vetemjölet och

arbeta degen i maskin i ca 15 minuter .

4,  TÄCK bunken med en kökshandduk och låt

jäsa i ca 45 minuter i rumstemperatur .

5,  KNÅDA degen på en mjölad bänkskiva och

dela i två delar .

6,  FORMA  två avlånga bröd och lägg på en  plåt

med bakplåtspapper .

7,  LÅT jäsa i ca  45 minuter under en kökshandduk.

Sätt ugnen på  225  grader .

8,  GRÄDDA bröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter .


Jättegott med riktigt smör och ost på .

LYCKA TILL !

måndag 9 juni 2025

MIN JÄTTEGODA BÄR - KAKA .

 


                     HEJSAN ! 


DENNA  KAKA  kan DU göra på olika sätt  .

Antingen har DU bären i smeten  

Eller så brer DU vispad grädde över den mjuka

kakan , som svalnat något, och lägger skivade j

jordgubbar över det hela .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått bakpulver

1 1/4 dl (ca 120 g) smält smör 

GARNERING :

i kakan eller uppe - på

2 dl färska bär t ex  blåbär och röda vinbär.

på den vispade grädden .

Eller jordgubbar  på grädden.


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÖRJ och bröa en  sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter .

2,  VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

3,  BLANDA de torra ingredienserna . RÖR ner dem i äggsmeten 

växelvis  med det smälta  smöret .

4,  HÄLL smeten i formen .  GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader  , 

15 - 20 minuter tills kakan är klar .  PROVA med en sticka .

5,   LÅT  den svalna . GARNERA  med bär eller skivade jordgubbar .

Du kan  också servera med en klick grädde  eller glass .


HOPPAS DET SMAKAR !  och  LYCKA TILL !