söndag 20 juli 2025

 


                     

söndag 13 juli 2025

PENNE - GRATÄNG MED SKINKA, TOMAT OCH PURJO 4 PORT.



              HEJSAN !


DET var ett tag sen jag gjorde denna supergoda gratäng .

Men idag av alla varma dagar gjorde jag den,

Det var ändå för varmt för mig att gå ut !

SÅ doften av gudomlig gratäng  sprider sig i köket .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 purjolök

1 msk olivolja

1 hönsbuljongtärning

150 g strimlad rökt skinka

1 dl strimlade soltorkade tomater

eller cocktailtomater

4 portioner kokt pasta 

(300 g okokt)

1 msk smör till formen


ÄGGSTANNING :

3 dl matlagningsgrädde

3 ägg

1 burk ricotta ,  italiensk färskost 

eller kesella, 250 g 

3 dl riven lagrad prästost

1/4 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  ANSA,  dela, skölj och strimla purjon .

Fräs den i oljan ca 1 minut .

Blanda i smulad  buljongtärning .

2,  BLANDA  ingredienserna till 

äggstanningen i en bunke .

Vänd ner purjon, skinkan och pastan ,

blanda väl .

Häll blandningen  i en smord ugnssäker form .

Sätt den i nedre delen av ugnen och grädda

ca 40 minuter i 200 grader .

Täck gärna formen med smort aluminiumfolie

efter halva tiden , så att inte pastan blir bränd.


MEDAN gratängen sköter sig själv i ugnen 

kan man både duka och förbereda en fräsch sallad .

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

       


lördag 12 juli 2025

CHOKLADTRYFFEL MED MYNTA . NÅGOT SÖTT EFTER MATEN ! ca 25 st .

 


                             HEJSAN  !

VISST  är det väl gott ibland, efter middagen 

med en bit av en chokladtryffel .

Dessutom lätt att göra !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  mörk  choklad

100 g vit choklad

3/4 dl vispgrädde

1 msk finhackad färsk mynta

1 nypa flingsalt

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HACKA  den mörka och 

den vita chokladen grovt .

2,  KOKA  upp grädde i en 

kastrull och ta av den från 

värmen .

Lägg den vita och den mörka

chokladen i grädden och låt den

smälta under omrörning .

När den är smält , rör snabbt i mynta 

och flingsalt .

3,  HÄLL blandningen i en form 

ca 10 x 20 cm och låt  stelna i 

kylskåp över natten .

Ta ut chokladen och skär i små

bitar vid servering .


LYCKA TILL !   mm...!

torsdag 10 juli 2025

MIN GODA SOMMARPAELLA MED DILL ! 4 PORTIONER , 30 MINUTER .

 


HEJSAN  !

mm...!  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 hackad gul lök

1 msk olja

3 dl jasminris

1 kuvert saffran  0, 5 g

6 dl vatten 

100 g färska små tomater  delade

1 tsk salt

2 fiskbuljongtärningar 

2 strimlade röda paprikor

2 pressade  vitlöksklyftor

3 dl frysta gröna ärter

370 g kräftstjärtar i lag

1 dl hackad dill

GARNERING :
200 g räkor med skal

apelsinklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  FRÄS  löken mjuk i en kastrull med olja .

Tillsätt  ris, saffran, vatten,  delade tomater,

salt och buljongtärningar .

Koka riset under på svag värme i 20 minuter .

2,  BLANDA  ner paprika , vitlök och ärter .

Blanda ner de flesta kräftstjärtarna och dillen.

3,  STRÖ  de oskalade  räkorna,  resten av 

kräftstjärtarna och dillen över paellan .

SERVERA  MED APELSINKLYFTOR .


LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID  !


måndag 7 juli 2025

OREOFYLLDA VANILJMUFFINS , 12 ST . 30 MIN.

 

HEJSAN !

Kaka i en kaka ?    Jajamän,

supersmarrigt !  Prova !


HÄR ÄR  RECEPTET :

3 ägg 

2 dl strösocker

125 g mjukt smör

och rumstempererat

1 dl standard mjölk

4 dl vetemjöl / special 

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk vaniljpulver

FYLLNING :

12 oreokex, ca 1 paket 

GARNERING :
vispad grädde eller yoghurt

krossade  oreokex

12 muffinsformar .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 200 grader varmluft .

2,  VISPA  ägg och socker pösigt .

Tillsätt smör klickvis,  fortsätt vispa och 

tillsätt sedan mjölk under fortsatt vispning .

3,  BLANDA  njöl, bakpulver, salt och

vaniljpulver .

Sikta ner det i smeten .

Rör till en jämn smet .

4,  SPRITSA  i hälften av smeten i varje form.

Lägg sen ett  OREOKEX  ovanpå .

Spritsa i resterande smet .

5,  GRÄDDA i mitten av ugnen 10 - 12 minuter .

HÅLL UPPSIKT !

Alla ugnar fungerar olika .

Muffinsen  ska bli fint gyllene och ha rest sig .

6,  LÅT  svalna och garnera sedan med en klick 

grädde  eller yoghurt  och lite krossat kex ..


LYCKA TILL !




ÄPPELKAKA MED KANEL OCH GLASYR . 8 PERSONER .

 


                           HEJSAN  !


IDAG BLEV JAG SÅ HIMLA  SUGEN PÅ DENNA 
JÄTTEGODA  ÄPPELKAKA .

SOM JAG GJORT SÅ MÅNGA GÅNGER 

HÄNGER NI  MED ?


HÄR ÄR RECEPTET :

6 äpplen 

1/2 dl strösocker

1 1/2 msk kanel

1 tsk vaniljsocker

SMET :

150 g rumsvarmt smör 

2 dl strösocker

3 ägg

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

GLASYR :

2 dl florsocker

2 tsk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  ugnen på 175 grader .

Skala, kärna ur och dela äpplena i bitar .

Blanda bitarna med socker, kanel och 

vaniljsocker och låt dra i 15 minuter .

2,  RÖR  smör och socker poröst med

elvisp .

Vispa i ett ägg i taget .

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner 

i smeten tillsammans med mjölk .

3,  SMÖRJ  en rund form med löstagbar 

botten , ca 24 cm i diameter .

Häll i smeten och strö över äppelbitarna .

Tryck ner dem lätt i smeten och grädda 

i nedre delen av ugnen , ca 40 minuter .

4,  BLANDA  florsocker och vatten och

ringla över kakan .    mm ...!

TIPS !  

TESTA  att byta ut den klassiska vaniljsåsen

mot vispad grädde,  vaniljglass eller en salt kolasås .


LYCKA TILL !


söndag 6 juli 2025

FALUKORVSPLÅT MED OSTKRÄM 4 PORTIONER.

 


                      HEJSAN  !


SMIDIGT MED ALLT PÅ EN PLÅT -

SÅ ENKELT OCH GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  falukorv

400 g  potatis

200 g  morot

200 g palsternacka 

olja ,  salt och  svartpeppar 

OSTKRÄM :

100 g riven ost

2 dl creme fraiche

salt och svartpeppar


SÅ  HÄR GÖR DU :

1,  VÄRM  ugnen till  225  grader.

Skär potatis, morot och palsternacka

i 2- cm stora  bitar .

Lägg  på  en  ugnsplåt och  blanda  med

olja , salt och peppar .

Ugnsbaka i 20 minuter .

2,  TÄRNA  falukorven i lika  stora bitar

och lägg in i  ugnen med rotsakerna och

blanda runt .

Ugnsbaka vidare i 20 minuter , rör då och 

då tills allt har en fin, rostad yta  och 

potatisen är mjuk .

3,  BLANDA  ingredienserna till  

OSTKRÄMEN ,  låt  stå  kallt och 

servera sedan  till  falukorvsplåten .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

KORV MED COLESLAW 4 PORTIONER .

 


HEJSAN  1


Här har jag gjort med korvbröd och  långkorv ,

som vi kallar det här hemma !

Långkorv = rå - korvar  med 95 % kött / SCAN .

(50 g /st )


HÄR ÄR RECEPTET :
4  rå korvar 

1 tsk smör

4 korvbröd

4 salladsblad

ketchup

senap

rostad lök

1 msk hackad gräslök

COLESLAW :

1 liten morot, 75 g

1/2 fänkål , 100 g

1/2 , rödlök 

2 msk majonnäs

2 msk creme fraiche

1 tsk fransk senap

salt och svartpeppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RIV moroten grovt .

Hacka fänkål och lök.

Blanda allt med  majonnäs,

creme fraiche, senap, salt

 och peppar .

2,  STEK korven i smör .

Värm  bröden i ugn på 200 grader

i ca 5 min .

3,  LÄGG ett salladsblad i varje bröd.

Lägg i korv . 

Toppa med ketchup ,  senap,  coleslaw

och rostad lök blandad med gräslök .


SMAKLIG MÅLTID . LYCKA TILL !

fredag 4 juli 2025

TIPS !

 


                   HEJSAN  !


MIN FARMOR , lärde mig mycket  när jag bodde hemma hos farmor och farfar .

MAN skulle inte hälla  ut fettet, från det man stekte  rakt ut i vasken .

DÅ TOG farmor ner en skål från skåpet och hällde riktigt kallt vatten i den,

SEN  hällde farmor eller farfar ner det heta i skålen och lät det stå där tills

FETTET hade  stelnat .

DÅ LYFTE farmor  upp det stelnade fettet och slängde ut det i skräppåsen.

eller la det till småfåglarna under vintern ,

 

TACK !



torsdag 3 juli 2025

MIN GODA PAJ ; MED KOLAKRÄM OCH DAIM . 8 PORTIONER .

 


       HEJSAN  !


DETTA är en Supersmarrig paj  som Du 

enkelt bakar utan ugn .

Toppa med kola, bär och daim 


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

300 g Digestivekex

150 g smör

FYLLNING :

1 burk dulce de leche  397 g - karamelliserande mjölk.

400 g hallon   

3 dl vispgrädde

1 dubbel - daim

SÅ HÄR  GÖR DU :
1,  Krossa kexen  gärna i matberedare.

Smält smöret och blanda med smulorna .

Tryck ut till en botten i en pajform  och 

ställ i kylen i 15 minuter .

2,  RÖR den karamelliserande  mjölken 

krämig och bred ut i pajskalet .

Strö över hälften av hallonen .

3,  VISPA grädden och klicka över fyllningen .

Strö över grovt hackad daim och resterande 

hallon .


HOPPAS DET SMAKAR ; LYCKA TILL !


                

TIPS !



                         HEJSAN  !


SÅR  DU  PERSILJA ,  NÄRA   ROSORNA  i RABATTEN

DÅ SLIPPER DU BLADLÖSS , /

 TACK !    OCH LYCKA TILL ! 

måndag 30 juni 2025

BRIEOSTFYLLD BIFFTOMAT , 4 PERSONER .

 


                       HEJSAN !

 

DETTA ÄR MIN GODA VANA - LÄTTLUNCH  .


HÄR ÄR RECEPTET :

4  BIFFTOMATER ,  

 2 msk franska örter

1 msk  olivolja

2 msk  balsamico 

200 g brieost

4 msk pesto

1 rödlök

några oreganoblad


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175  GRADER :

1,  SKÄR  av toppen  på  tomaten och  gröp ur 

och ställ  dem  på en plåt med bakplåtspapper.

Strö  på  franska örter och ringla  över olivolja

och balsamico .

Ugnsbaka mitt i ugnen  15 -20 minuter .

2,  FÖRDELA  brieost och pesto i tomaterna .

Skala och skiva rödlöken  och lägg på .

Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter .

Toppa med oregano .


SMAKLIG LUNCH , LYCKA TILL !



SUGEN PÅ NÅGOT ?

 


                             HEJSAN !


IBLAND BLIR JAG SÅ SUGEN PÅ NÅGOT 

MEN KAN INTE SÄTTA FINGRET PÅ VAD DET ÄR ?


DÅ GÖR JAG SÅ HÄR !

Välj bär med vispgrädde !

BÄREN ger Dig vitaminer 

och antioxidanter och bara

en liten mängd kolhydrater

FETTET i grädden mättar 

och gör DIG nöjd .

Varför inte prova !

LYCKA TILL !


BLÅBÄRSPAJ , 4 PORTIONER .

 


                         HEJSAN !


IDAG tänkte jag bjuda er på Blåbärspaj ?

Vad sägs om det ?


HÄR ÄR RECEPTET :

4 PORTIONER .

1 dl hasselnötter

1 dl pekannötter

1 ägg

1/2 msk fiberhusk

2 msk vatten

1 tsk flytande honung

1 dl vispgrädde

2 dl färska blåbär


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  FINHACKA nötterna i en matberedare ,

till fint mjöl .

2,  BLANDA i ägg , fibrer , vatten och 

honung .

Låt svälla i ca 10 minuter .

3, SMÖRJ 4 portionsformar med kokosfett 

och fördela degen i dem .

4,  GRÄDDA  i ugn på 200 grader i ca 20 min.

Låt pajerna svalna .

5,  VISPA grädden och fördela i pajerna .

GARNERA med BLÅBÄR .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !  

KYCKLINGGRYTA MED MEDELHAVSSMAKER , 4 PORT . BLÅBÄRSPAJ TILL EFTERRÄTT !

 


                         HEJSAN  !


DEN HÄR RÄTTEN ÄR RIKTIGT SMARRIG .


HÄR ÄR RECEPTET  :

900 g färska kycklingben 

smör till stekning

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

1 burk körsbärstomater 

2 dl vatten

några kvistar färsk timjan

1 zucchini

1 röd paprika

1 burk svarta oliver

hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYN kycklingbenen i smör tills

de fått fin färg runt om .

2,  HACKA lök och vitlök och tillsätt .

Bryn ytterligare någon minut .

3,  HÄLL  i vitt vin , körsbärstomater

vatten och timjan .

Låt koka under lock ca 30 minuter .

4,  SKÄR zucchinin  och paprikan .

Fräs i lite smör och lägg ner i grytan .

Låt koka ytterligare 30 minuter .

5,  LÄGG i oliver och smaka av med 

salt och peppar .

Avsluta med hackad persilja .


LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !



MIN GODA COLESLAW , 4 PORT.

 


                        HEJSAN  !


COLESLAW  är en vitkålsbaserad sallad som med 

fördel kan användas för att fylla ut tallriken .

DEN passar mycket bra till grillad mat, men har 

många användningsområden ...!


HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 litet vitkålshuvud (ca  500 g )

alternativt  rödkål

1 morot (ca 100 g )

4 msk majonnäs

1 dl creme-  fraiche

salt eller örtsalt

svartpeppar

eventuellt örtkryddor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  STRIMLA kålen med  osthyvel.

2,  RIV  moroten grovt med ett rivjärn.

3,  BLANDA  kål, morot , majonnäs

creme fraiche, kryddor och salt .

4,  LÅT det gärna stå kallt ett bra tag 

innan servering .


TIPS !

Om Du använder rödkål , så blir coleslawen , ljuslila !


SMAKLIG MÅLTID  ,  LYCKA TILL !


lördag 28 juni 2025

DAGENS DESSERT ; CHOKLADMOUSSE .4 - 5 PORTIONER .





                               HEJSAN ! 


SÅ HÄR TILL HELGEN ÄR MAN VÄRD EN 
KRÄMIG , LUFTIG OCH SMEKANDE  LEN 
MOUSSE ELLER HUR ?


HÄR ÄR RECEPTET :
1 Förpackning  vaniljvisp 
100 g mörk  choklad
1 msk snabb - kaffepulver 
1 msk konjak eller Whiskey 

Till GARNERING  :
2 msk kakaopulver
färska bär , t ex hallon 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  Vispa vaniljvisp med elvisp tills den tjocknar
till  mousse - konsistens .
2,   SMÄLT chokladen enligt anvisning  på
förpackningen ,
3,   BLANDA kaffet och konjaken och vänd ner
blandningen i den vispade vaniljvispen .
Vänd ner den smälta chokladen .
4,   FÖRDELA  moussen i portionsglas.
Ställ kallt  till  serveringen .
Sikta över kakao och garnera med bär .


LYCKA TILL HOPPAS DET SMAKAR !

MIN GODA FÄRS - SOPPA MED BROCCOLI ,4 PERSONER .

 


                        HEJSAN  !


DETTA är en soppa som passar både till 

lunch och middag .

Servera den gärna med fullkornsbröd .


HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

2 hönsbuljongtärningar

2 msk tomatpure

2 burkar krossade tomater

6 - 7 dl vatten

1 lagerblad

1 burk kikärter eller bönor

3 dl frysta broccolibuketter 

salt , peppar

om Du vill kan Du byta den ena 

burken krossade tomater mot cherry 

- tomater på burk 

TILL GARNERING :

kryddgrönt .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKALA och finhacka löken och vitlöken .

Fräs det hackade i oljan , ca 3 minuter .

Lägg i köttfärsen och stek under omrörning 

tills den är jämnt grynig .

Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomatpure

och fräs under omrörning ca 1minut.

2,  BLANDA i tomater , vatten och lagerblad.

Koka upp under omrörning och sjud under lock 

ca 20 minuter .

3,   BLANDA i kikärter med spad  och broccoli-

buketter .

Koka upp och sjud  ca 5 minuter .

Smaka av med salt och peppar .

GARNERA med kryddgrönt .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !





MIN GODA MAKARONIPUDDING , 4 PERSONER .

 


                          HEJSAN ! 


DEN här  är en riktig goding  !

Många har ätit den här och säger 

samma sak ...himla go !

SÅ varsågoda Ni också !


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl makaroner

1 gul lök

1 liten purjolök

250 g korv ,  t ex  varmkorv 

eller falukorv

2 msk smör + 1 msk smör

till formen .

ÄGGSTANNING :

2 dl riven ost

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

3 ägg

1 msk senap (gärna dijon-senap)

kan även uteslutas 

4 dl mjölk  eller  grädde  + 

2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  KOKA pastan enligt anvisning på  

förpackningen och låt den rinna av i

ett durkslag .

2,   SÄTT ugnen på  225 grader .

Skala och hacka löken .

Ansa , snitta , skölj och hacka purjon .

Skär korven i små bitar .

3,   FRÄS löken och purjon i smöret

ca 3 minuter .

Tillsätt korven och låt fräsa 2 -3 minuter .

Blanda  pastan och det frästa i en smord

ugnssäker form .

4,   VISPA ihop  ingredienserna  till 

äggstanningen  och häll den över pastan .

Grädda  makaronipuddingen 35 - 45 min , 

eller tills äggstanningen  har stannat och

puddingen fått fin färg .


SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !


onsdag 25 juni 2025

MIN JÄTTEGODA MOZZARELLA - MACKA MED ÄRT - PESTO , 2 PERSONER .

 


                     HEJSAN !


DETTA  ÄR EN FANTASTISK MACKA 
SOM MÄTTAR OCH ÄR  NYTTIG !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 skivor grovt bröd

2 kvisttomater

125 g mozzarellaost

ärtskott

1 dl frysta gröna ärtor 

2 msk olivolja

flingsalt och svartpeppar

ÄRT - PESTO :
2 dl frysta gröna ärtor

1 dl hasselnötter eller skållad mandel

1/2 dl olivolja

1 liten vitlöksklyfta

1 msk citronsaft

salt , svartpeppar .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  LÄGG  alla ingredienser till peston 

i en mixer och kör någon minut .

Smaka av med citronsaft, salt och peppar .

2,   LÄGG  brödskivorna på två tallrikar .

Skiva tomaterna  och mozzarellan  och

lägg dem på brödet .

3,   LÄGG på en klick av ärt - peston och

toppa med ärtskott och några gröna ärter.

4,  HÄLL  en god olivolja över och strö 

över flingsalt och nymalen svartpeppar .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

DRYCK ,VATTEN .



LUNCH , FETAOSTSALLAD MED ÄPPLE OCH TIMJAN , 1 PERSON .

 


                         HEJSAN !


Lätt och enkel sallad, fräsch och jättegod .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl blandad  sallad

1/4 rödlök

1/2 äpple

1/2 burk fetaosttärningar i olja

1/2 citron

några kvistar färsk timjan 

salt,  svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :


SKÄR salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat.

SKALA och strimla rödlöken .

SKÄR äpplet i tunna klyftor .

FÖRDELA  lök, äpple och fetaost över salladen .

SKIVA  citronen .

DEKORERA  med citronskivor och timjan .

STRÖ över salt och peppar .

 

SMAKLIG MÅLTID !

MIN GODA FRUKOST : YOGHURT MED GRANATÄPPLE OCH KOKOS , 1 PERSON.

 


                 HEJSAN ! 


FRUKOST :

1 1/2  dl turkisk  yoghurt 

1/2 dl blåbär

1/2 granatäpple 

1 msk  rostade kokosskivor .


SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL yoghurten i en skål och toppa med blåbär,

granatäppelskivor , och  kokosskivor .

SERVERA DIREKT .


                      

PASTA MED KYCKLINGFÄRS - SÅS . TILL 4 PERSONER , TID 30 MIN:

 


                             HEJSAN !


 DET HÄR ÄR DAGENS MIDDAG !                             

SÅ HIMLA GOTT ,

SMAKA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 gul lök

1 msk smör eller margarin

400 g kycklingfärs 

ca 400 g tomatsås - färdigköpt

1 dl vatten

1 dl svarta oliver

50 g tärnad fetaost ,

finrivet skal från  en citron

250 g pasta


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HACKA  löken . Fräs i lite av fettet 

i en stor stekpanna .

2,  STEK kycklingfärsen i resten av fettet.

3,  TILLSÄTT  tomatsås och vatten och låt

alltsammans koka ihop 10 minuter .

4,  STRÖ över oliver , fetaost och citronskal.

5,  KOKA pastan och servera den till kyckling-

färs - såsen .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

SNABBRÖDET, DU KAN UNNA DIG . 2 ST MED SOLROSKÄRNOR .

 


                         HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl solroskärnor

1 dl vetekross

1 dl rågkross

1 dl vetekli 

1 dl linfrö

1 msk salt

5 dl siktat dinkelmjöl

5 dl dinkelmjöl,  fullkorn 

2 msk bikarbonat

1 liter standardfilmjölk

1/2 dl mörk sirap


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN  PÅ 175  GRADER .

2,  BLANDA  samman samtliga  torra ingredienser 

i en stor bunke  eller i en rymlig matberedare.

Blanda ordentligt .

3,  TILLSÄTT filmjölk och sirapen .

Degen ska vara lös .

4,  SMÖRJ och bröa två brödformar , ca  1 1/2 liter

vardera och häll smeten i formarna .

5,  GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca 45 minuter ,

täck nu över bröden med ugnsfolie och grädda i 

ytterligare 40 - 45 minuter .

6,  KÄNN  med sticka .


LYCKA TILL !



MINA GODA CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 20 ST , tar 25 min att göra ) .

 


                        HEJSAN !


SÅ himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg 

50 g smält smör

200 g kokosflingor 

50 g mörk choklad


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  Blanda alla ingredienser och forma 

degen  till toppar på en plåt med 

bakplåtspapper .

3,  Grädda 10 - 12 minuter tills de fått färg.

4,  Smält chokladen över vattenbad och doppa

kokostopparna , Låt svalna .


mm  så goda !

LYCKA TILL !



tisdag 24 juni 2025

MIN GODA DROTTNING - PAJ 8 - 10 BITAR .

 


                      HEJSAN ! 


DEN här pajen , var godare än godast  därav  namnet !


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJ - BOTTEN :

125 g osaltat smör

2 ägg

3 msk sötrix - flor och 1/4 kryddmått stevia 

=  sötningsmedel

1 dl kokosnötsmjöl

1 dl fibrex

2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver

FYLLNING :
2 ägg

3 msk sötrix -flor  och 1/4 kryddmått stevia

1/2 tsk vaniljpulver

300 g cream cheese

2 dl hallon

1 dl blåbär

SERVERING :
2 dl grädde .

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMÄLT smöret .  Vispa ägg och sötning  pösigt .

Häll det smälta smöret i äggsmeten  .

Blanda kokosnötsmjöl och fibrex i en skål .

Häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop degen .

Tryck ut degen i en pajform , eller springform , 21-24 cm 

i diameter .

Sätt ugnen på 175 grader .

2,  FYLLNING :

Vispa ihop ägg, sötning, vanilj och creme chees .

Vänd ner hallon och blåbär väldigt försiktigt .

Häll fyllningen  i pajskalet .

3, GRÄDDA  ca 30 minuter - fyllningen behöver

inte stanna helt, det gör den när den svalnar .

SERVERA ;  gärna pajen ljummen med lättvispad 

grädde .

PAJEN , är även god kall .

LYCKA TILL !





lördag 14 juni 2025

MINA JÄTTEGODA BERGIS .



     HEJSAN  !


VISST   KAN MAN VÄL  BLI  SUGEN PÅ LJUST BRÖD IBLAND

FAST DET ÄR LÅNGT MELLAN GÅNGERNA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

1 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

1 ägg

100 g smör  eller margarin

5 1//2 dl special vetemjöl eller vetemjöl

1 ägg och 1 - 2 msk vallmofrö  till pensling.

jästid  15 - 20 min.

gräddningstid  10 min .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  sönder och rör ut 

jästen i den kalla mjölken .

2,  TILLSÄTT salt , socker och

ägg och skiva ned smöret .

3,  ARBETA in mjölet och knåda 

degen slät.  Låt degen vila några

minuter, men den ska INTE jäsa .

4,  KAVLA  ut den med lite extra

mjöl på bakbordet  till  en rektangulär

kaka 20 x 65 cm .

5,  PENSLA degytan med samman-

vispat ägg och vik den i 3 delar på

längden .

6,  VÄND degen upp och ner så skarven

kommer mot bakbordet .

7,  PENSLA  med ägg och strö över 

vallmofrön .

8,  SKÄR degen i 4 - 5 cm breda bitar,

lägg bitarna på bakplåtspapper och låt

dem jäsa i 15 minuter .

9,  SÄTT ugnen på  225 grader .

10,  GRÄDDA i mitten av ugnen

i ca 10 minuter .


Hoppas de smakar, med smör, ost och marmelad .

 mm, himla goa '

LYCKA TILL !




torsdag 12 juni 2025

JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS 6-8 PERS.

 


                             HEJSAN  !

 IDAG HAR JAG LÄRT MIG NÅGOT NYTT  !

JO ,  -  JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS   !

SÅ HIMLA GO !


HÄR ÄR RECEPTET :

Ge den klassiska  jordgubbstårtan en spännande  twist .

KÖP  i affären  färdiga  marängbottnar ,

vispa 3 dl grädde och stryk ett  lager  över  marängbottnen .

TOPPA  med krossad turkisk peppar och  grovt skurna 

jordgubbar .

BEHÅLL de de gröna bladen på jordgubbarna för mer färg .

NU är det klart att servera !


LYCKA TILL !

tisdag 10 juni 2025

MITT GODA RÅGBRÖD MED FÄNKÅLSFRÖN . 2 BRÖD .

 


                              HEJSAN  !


DETTA BRÖD,  passar perfekt både till frukost och till middag .

TIPS : DU kan variera  ditt bröd genom att tillsätta kummin eller

hackade örter .


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g färsk jäst 

5 dl mjölk 

1 tsk salt

2 msk Lindahls Kak @ Brödsirap 

med honung

9 dl vetemjöl

3 dl grovt rågmjöl

2 msk fänkålsfrön

1 dl vetemjöl till utbakning.


SÅ HÄR GÖT DU :

1,  SMULA ner jästen i en bunke

och tillsätt rumstempererad mjölk.

Blanda tills jästen har smält.

2,  RÖR ner salt, Lindahls Kak @Brödsirap

med honung samt fänkålsfrön .

3,  TILLSÄTT rågmjölet samt vetemjölet och

arbeta degen i maskin i ca 15 minuter .

4,  TÄCK bunken med en kökshandduk och låt

jäsa i ca 45 minuter i rumstemperatur .

5,  KNÅDA degen på en mjölad bänkskiva och

dela i två delar .

6,  FORMA  två avlånga bröd och lägg på en  plåt

med bakplåtspapper .

7,  LÅT jäsa i ca  45 minuter under en kökshandduk.

Sätt ugnen på  225  grader .

8,  GRÄDDA bröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter .


Jättegott med riktigt smör och ost på .

LYCKA TILL !

måndag 9 juni 2025

MIN JÄTTEGODA BÄR - KAKA .

 


                     HEJSAN ! 


DENNA  KAKA  kan DU göra på olika sätt  .

Antingen har DU bären i smeten  

Eller så brer DU vispad grädde över den mjuka

kakan , som svalnat något, och lägger skivade j

jordgubbar över det hela .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått bakpulver

1 1/4 dl (ca 120 g) smält smör 

GARNERING :

i kakan eller uppe - på

2 dl färska bär t ex  blåbär och röda vinbär.

på den vispade grädden .

Eller jordgubbar  på grädden.


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÖRJ och bröa en  sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter .

2,  VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

3,  BLANDA de torra ingredienserna . RÖR ner dem i äggsmeten 

växelvis  med det smälta  smöret .

4,  HÄLL smeten i formen .  GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader  , 

15 - 20 minuter tills kakan är klar .  PROVA med en sticka .

5,   LÅT  den svalna . GARNERA  med bär eller skivade jordgubbar .

Du kan  också servera med en klick grädde  eller glass .


HOPPAS DET SMAKAR !  och  LYCKA TILL !

fredag 16 maj 2025

DAGENS MIDDAG KÖTTFÄRSLÅDA MED MOS ; 4 PORT.

 


                            HEJSAN  !


DET HÄR VAR HIMLA GOTT !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 gul lök

olja och smör till stekning

500 g nötfärs eller blandfärs

1 msk vetemjöl

2 dl vatten 

2 msk tomatpure'

2 msk hp -sås

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 tsk oregano

1/2 tsk timjan

1 dl majs

1 dl tärnad grön paprika

POTATISMOS :
6 - 8 potatisar ca 750 g

1 msk smör

ca 1 1/2 dl mjölk , upphettad

salt å peppar

ca 1 dl riven ost

SERVERING :
Gurka och tomatsallad 

småhackad 

UGN :  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
1.  BÖRJA med att skala och koka potatisen 

till moset .

2.  FRÄS löken till köttfärsröran - röran i lite

olja i en gryta.

Stek köttfärsen i en stekpanna i smör och lägg

över efter hand i grytan .

3,  STRÖ över vetemjölet, blanda i vatten , tomat-

pure', hp-sås, salt å kryddor .

Koka köttfärsröran i ca 5 min.

Blanda i majs och paprika och låt det puttra en  

liten stund .

4.  PRESSA eller mosa den kokta potatisen .

Rör i smöret och den heta mjölken lite i taget .

Smaksätt med salt och peppar .

5.  LÄGG köttfärs-röran  i en  ugnssäker form 

och  klicka på moset så det täcker .

Jämna till ytan med en gaffel och strö över osten .

6 .  GRATINERA  den i ugnen 10 -15 minuter tills

den fått fin färg .

SERVERA gärna med sallad av gurka och tomat .


SMAKLIG MÅLTID  !

och 

LYCKA TILL !




torsdag 15 maj 2025

APELSINSNITT MED NOUGAT . 21 ST .

 


                           HEJSAN  !

mm mm !  

FÖRSVINNANDE  GODA KAKOR .

FÖRVARA DEM SVALT ,

OM DE INTE SKA ÄTAS GENAST .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör / margarin

4  3/4  dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2  1/2  dl strösocker 

rivet skal  och saft av 2 apelsiner

150 g kylskåpskall nougat 

1/2 dl grovt krossad cornflakes

UGN :  175 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÄLT smöret och låt det svalna .

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker .

2,   VISPA ägg och socker vitt och poröst .

Tillsätt mjölblandningen , rivet apelsinskal,

1 1/ 2 dl apelsinsaft och det smälta smöret .

Rör till en slät smet .

3,   KLÄ en form ,  25 x 30 cm med bakpapper .

Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 20 - 30 min.

Känn med en sticka att kakan är torr .

4.   SKÄR med osthyvel nougat över den ljumma

kakan .

Låt  nougaten mjukna av värmen och bred ut den

jämnt över kakan .

Strö över cornflakes och skär kakan i avlånga bitar .


EN riktig lyxbit , mm så gott !

LYCKA TILL !




HAVRESNIBB MED LINGON . 20 ST .

 


                              HEJSAN  !


DETTA ÄR EN GAMMAL GODING !

Som har kommit  till  heders igen ,  

SERVERAD ; med frisk lingonsylt och 

vispad grädde .

Fin  mandelsmak får kakan  med  2-3 

droppar bittermandelolja i smeten .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl havregryn

2 dl mjölk 

3 stora ägg

2 3/4 dl strösocker

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl flytande smör/margarin

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 dl grädde

1/2 dl lingonsylt

UGN :

200 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HÄLL havregryn och mjölk i en bunke

och låt grynen svälla i 5 minuter .

Rör ner äggen ett i taget .

Tillsätt socker, vaniljsocker och smör/margarin.

Blanda mjöl och bakpulver .

Rör ner mjölblandningen i smeten .

2,  KLÄ en form , 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Häll i smeten och grädda kakan i 30 minuter mitt i

ugnen ca 30 minuter .

Känn efter med sticka att kakan är torr .

Stjälp upp kakan och låt den svalna .

Skär den i trekantiga bitar .

3,  VISPA grädden .  Klicka eller spritsa grädde på

kakorna och dekorera med en klick sylt .


LYCKA TILL !




tisdag 13 maj 2025

JORDGUBBS- OCH HALLONPAJ MED VIT CHOKLAD , 6 PORTIONER , ca 40 MINUTER,

 


                           HEJSAN  !


DEN HÄR PAJEN ÄR SMARRIG KAN NI TRO !

DU KAN BYTA UT CA 1 DL AV VETEMJÖLET 

MOT CA 1 DL HAVREGRYN .


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g jordgubbar

150 g hallon

1 msk strösocker

1 msk potatismjöl

SMULDEG :
150 g smör 

3 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

75 g vit choklad 

TILLBEHÖR :
vispgrädde eller vaniljsås .


SÅ HÄR GÖR DU :
1.  SÄTT ugnen på 200 grader .

2.  RENSA och dela stora jordgubbar .

Lägg jordgubbar och hallon i en pajform,

23 cm i diameter .

3.  BLANDA  socker och potatismjöl och 

strö det över bären i formen .

4.  SMULDEG :
Smält smöret .  Blanda mjöl och socker i en 

skål .

Tillsätt smöret och blanda till en smuldeg .

Hacka chokladen grovt  och blanda med 

smuldegen över bären .

5.  GRÄDDA strax under mitten i ugnen , 

ca 20 minuter .

SERVERA med vispad grädde eller vaniljsås .


LYCKA TILL !


måndag 12 maj 2025

10 ST , SOLBULLAR MED KROSS .

 


                      HEJSAN ! 


DE HÄR BULLARNA ÄR JÄTTEGODA 
TILL OLIKA SOPPOR ,

ELLER TILL MELLANMÅL; MED SMÖR 
OST OCH SKINKA 


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl  vetekross+ 6 dl vatten

50 g matfett

3 dl grahamsmjöl

10 dl vetemjöl

1 msk brödkryddor

2 tsk salt

1 paket jäst

 SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL kokande vatten över vetekrosset

i matberedarens skål.

BLANDA i matfettet .

LÅT degspadet stå tills det känns ljummet.

BLANDA i resten av ingredienserna utom

ett par dl vetemjöl .

KÖR till en deg och tillsätt mjölet för rätt

konsistens .

LÅT degen jäsa i 40 minuter .

ARBETA degen smidig och ta undan 1/3 .

KAVLA ut den större delen till en stor 

cirkel och lägg den på en plåt .

FORMA den mindre till en rund bulle

och lägg den ovanpå .

GÖR snitt i kanten på den stora bullen .

LÅT jäsa tills degen reser sig igen efter

ett lätt tryck.

GRÄDDA i 225 grader ca 25 minuter .

PENSLA genast med vatten .


LYCKA TILL !


lördag 10 maj 2025

MIN GODA SPENATSOPPA , MED LAX - KUBER 4 PORT .

 


                              HEJSAN  !  


Denna  SOPPA  är  så himla god  och dessutom nyttig !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g färsk bladspenat eller 375 g fryst hackad spenat 

vatten , salt

1 liter höns - eller grönsaksbuljong

3 msk vetemjöl

2 msk hackad gräslök

salt , peppar 

1 msk smör,  

 200 g lax-file 

1/2 msk olja

citronpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  Spenaten  och ta bort de grövsta  stjälkarna .

FÖRVÄLL den i kokande , lättsaltat vatten i 5 minuter .

HÄLL av vattnet och låt spenaten rinna av i ett durkslag.

HACKA den grovt .

TINA den frysta spenaten .

KOKA upp buljongen och lägg i spenaten .

RÖR ut mjölet i lite  kallt vatten  och häll 

ner redningen i soppan  under omrörning .

LÄGG  i gräslök ,  krydda och låt soppan 

koka några minuter . 

KLICKA i smöret och låt det smälta .

SKÄR  den skinn- och benfria laxen i ca 

2 cm  stora kuber .

SNABBSTEK dem lätt i lite olja i en het 

stekpanna .

VÄND  bitarna  hela tiden .

KRYDDA  lätt med citronpepparn .

LÄGG  laxen i soppan  och  servera den

med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MIN GODA LEGYMSALLAD, TILL DAGENS UGNSBAKADE LAX ; 6 - 8 PORT.

 


                HEJSAN  !

Nu är jag tillbaka igen !

När DU ska göra ugnsbakad lax ,  läs på laxpaketet .


HÄR ÄR RECEPTET , PÅ LEGYMSALLADEN :

1 burk (185 g)  sparrisbitar 

1 bit färsk gurka

1 äpple

1 burk (200 g)  gröna ärter

1 msk hackad syltlök

2 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR sparrisen i mindre bitar ,  hacka gurka 

och äpple och blanda alltsammans med 

majonnäs och vispad grädde .

FYLL i små krustader eller tarteletter .

SMÅ frasiga  färdiga  formar , vid bröddisken 

i affären .

ALL LYCKA TILL !

FISKPATE MED LAX OCH BROCCOLI, 6 - 8 PORT . .

 


                               HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  laxfile

250 g djupfryst  broccoli

FÄRS  :

400  g  fiskfile' ,  kolja 

eller  gädda

1 tsk salt 

1 äggvita

3 dl vispgrädde

1 kryddmått peppar

1/2  tsk  dragon 

SÅS :
1/2 dl hackad  dill

1/2 dl hackad persilja 

2 dl creme fraiche 

1 dl majonnäs


SÅ HÄR GÖR DU :


SKÄR den skinn och benfria laxen i små kuber ,

ca 1 1/2 x 1 1/2 cm .

DELA  broccolin i mindre bitar .

SKÄR  bort den grövsta biten av stjälken .

KOKA  broccolin enligt anvisning på förpackningen .

LÅT  den rinna av väl .

HACKA  fiskköttet i en matberedare.

TILLSÄTT  salt , äggvita och grädde , lite i taget .  Krydda .

VÄND ner laxbitar och broccoli i  färsen .

FYLL  den i en avlång form ( 1 1/2 liter)  som först penslats

med olja .

SKAKA   formen så att färsen packar sig .

SLÄTA  till  ytan .

TÄCK formen med  aluminiumfolie .

 GRÄDDA  PATE'N  i 175  MITT I UGNEN ,CA  1 TIMME .

LÅT den svalna och stjälp upp den ur formen .

SKÄR den i skivor .

BLANDA  alla  ingredienserna till  såsen .

SERVERA sallad  och  bröd  till .


VARSÅGODA !

HOPPAS DET SMAKAR !


 



fredag 25 april 2025

MIN GODA FRUKOSTDRINK, med frukt och yoghurt . 4 DRINKAR .

 


                             HEJSAN  !


Varför inte äta morgonmuslin till den här drinken 

istället för vanlig fil ?

 

HÄR ÄR RECEPTET :
2 apelsiner

1 - 2 blodgrape  frukter

1 stor  banan 

4 dl lätt naturell yoghurt 

4 msk vetegroddar


DU behöver också 4 tjocka sugrör .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  HALVERA  apelsinerna och grapefrukterna .

SKÄR  2 skivor apelsin till garnering , halvera dem 

och lägg dem åt sidan ..

PRESSA  frukterna , DU , behöver ca 4 dl pressad juice .

2)  HÄLL fruktjuicen i en mixer eller matberedare .

Skala bananen , skiva ner den i fruktjuicen och mixa 

den till i en jämn pure .

Häll i yoghurten och mixa kraftigt .

Tillsätt vetegroddarna och mixa hastigt så allt blandas .

3)  HÄLL  upp blandningen i höga glas .

Skär snitt i de halverade apelsinskivorna och fäst dem på 

glasets kant .

Sätt ett sugrör i varje drink och servera drinken till frukost

eller som inledning på brunchen .


HOPPAS ATT DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !

 


måndag 17 mars 2025

MIN GODA MOROTSKAKA MED KOKOS , CA 10 BITAR .

 


                                   HEJSAN ! 


MOROTSKAKOR  går att variera med olika kryddor ,

mjölsorter och toppingar .

Och  nu har morötterna fått sällskap av kokos ,

eftersom de passar så fint ihop .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg

1 3/4 dl solrosolja 

1 1/4 dl råsocker

3/4 dl honung

4 1/2  dl vetemjöl

1 1/2  tsk bakpulver

200 g morot, fint riven 

2 dl kokos

CITRONFROSTING :
30 g smör ,  rumsvarmt

175 g färskost, t ex Philadelphia 

1 citron , rivet skal & saft

2 dl florsocker

GARNERING :

1 dl  kokosflakes,  rostade


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  MOROTSKAKA :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

Vispa  ägg,  solrosolja,  råsocker  och  honung 

till en tjock och smidig smet .

2,  BLANDA  ihop vetemjöl,  bakpulver, morot 

och kokos i en bunke.

Vänd  ner det i äggsmeten och arbeta ihop till en

jämn smet .

3,  HÄLL smeten i en form,  ca 22 cm i diameter,

smord med olja och med ett bakplåtspapper i botten .

Grädda  kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter, känn efter

med en provsticka om kakan är torr .

Om stickan kommer upp kladdig kan DU grädda kakan 

i ytterligare 5 - 10 minuter.

Låt kakan svalna i formen  och vänd  sedan upp den på

galler .

4,   FROSTING :

VISPA smör och färskost smidigt.

Tillsätt citronskal, saft samt florsocker och vispa till en 

fluffig smet.

Bred frostingen  i ett jämnt lager på kakan .

STRÖ  till sist över kokosflingor  .


HOPPAS PÅ TREVLIG FIKA STUND !

LYCKA TILL !

lördag 15 mars 2025

MINA HEMBAKADE LINGONRUTOR , CA 20 STYCKEN .

 


                     HEJSAN  !


VI  i  familjen älskar dessa lingonrutor , himla god smak av lingonen !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

6 dl mjölk

1/2 dl rapsolja

3/4 dl ljus sirap

6 dl rågsikt

7 - 8 dl vetemjöl

ca 2 dl lingon frysta eller färska


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt mjölken  och blanda tills jästen lösts upp .

Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och vetemjöl

lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den

i några minuter .

2,  KNÅDA   försiktigt  in  lingonen i degen .

Låt degen jäsa under bakduk  i ca  1 timma .

3,  KNÅDA  igenom degen på mjölat bakbord  .

Kavla eller tryck ut den med mjölade händer på

en plåt med bakplåtspapper .

Skär  degen i ett rutmönster,  ca 5x4  rutor .

Sätt  ugnen på 230 grader .

4,  LÅT brödet jäsa  under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i 23 - 25 minuter .

Låt det svalna på plåten .


SÅ himla gott till frukost !

LYCKA TILL !


tisdag 11 mars 2025

DAGENS GODA MIDDAGSRECEPT : PASTA MED SPARRIS - OCH LAXSÅS 1 - 2 personer.

 


                                HEJSAN ! 

DETTA ÄR SÅ HIMLA GOTT  !

SÅ ÄT SAKTA  OCH  NJUT !


HÄR ÄR RECEPTET :
60 g  djupfryst  lax 

60 g pasta t . ex  penne

100 g fryst sparris 

1 tomat 

2 vårlökar

1 hackad vitlöksklyfta

1 tsk olivolja

1/2 dl grönsaksbuljong

1 msk pressad citron

salt , peppar

1 1/2 msk mager yoghurt

1 msk veteflingor


SÅ HÄR GÖR DU ;

1,  TINA LAX och skär i 1 cm stora tärningar .

Koka  pastan i rikligt med saltat vatten enligt 

enligt förpackningens anvisningar .

2,  HÄLL PASTAN i ett durkslag och låt rinna 

av ordentligt .

TILL SÅSEN :
3,  SKÄR sparrisen på snedden i ca 3 cm långa 

bitar .

Dela tomaten i 4 delar,  ta bort kärnorna och tärna 

den i småbitar .

4,  SKIVA vårlök och fräs i med vitlök och tomat

i olivolja .

TILLSÄTT lax och sparris och fräs en kort stund .

Häll på buljong .

Låt allt småkoka ca 4 minuter och smaka av med

pressad citron , salt och peppar .

5,  RÖR ner yoghurt och veteflingor i såsen  och

SERVERA  sedan med pastan .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


torsdag 6 mars 2025

KLADDIG CHOKLADDRÖM 5-6 PORTIONER .

 


                         HEJSAN !


SÅ HIMLA GOD !    MED EN KLICK GRÄDDE  PÅ !

                       

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör

1 dl vanlig creme fraiche

2 ägg 

1 1/2 dl mörkt muskovado råsocker

1 1/2 dl strösocker

4 msk kakaopulver

1 1/2 dl vetemjöl

1 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÄLT  smöret i en kastrull .

Ta av det och låt det svalna .

2,  HÄLL socker, mjöl, kakao och salt

i en skål och blanda samman .

3,  TILLSÄTT  det smälta smöret , ägg,

och creme fraiche.

Rör  till en jämn smet .

4 ,  HÄLL smeten i en smord och bröad form 

med löstagbar kant .

GRÄDDA  i mitten av ugnen på 150 grader i

ca 35 minuter.

KAKAN ska vara lite kladdig .

+  vispad  grädde .

LYCKA TILL !


                       





söndag 2 mars 2025

MIN GODA FRUKOST ; 1 PERSON . FULLKORNSBRÖD MED ÄGG OCH KALKONBRÖST ,

 


                         HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2 msk lättyoghurt 

2 msk gräslök

1 tsk pressad citron

salt 

1 skiva fullkornsbröd

30 g skivat lättrökt kalkonbröst 

1 kokt ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  BLANDA  yoghurt , gräslök, citron

och salt .

2,  Bred det på brödet , lägg på 

kalkonskivor . 

Ät ägget till .

En lagom frukost ,  jättegott !


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !




lördag 1 mars 2025

LUNCH ; LAX - OCH GRÖNSAKSSOPPA 2 PERSONER .

 


                          HEJSAN !


DEN HÄR SOPPAN HAR LAGOM STORA  MUNSBITAR !  mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :
60 g lax, djupfryst

2 vårlökar

1 vitlöksklyfta

1 liten fänkål

1/2 liten purjolök

100 g broccolibuketter

3 dl grönsaksbuljong

1 påse saffran

1 msk pressad  citron

2 msk pressad apelsin

1 msk veteflingor

1 tsk olivolja

sambal oelek

salt , peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  TINA  Laxen  och skär den i 2 cm stora tärningar .

2, Skär vårlöken i ringar ,  hacka vitlöken fint och 

fräs dem i oljan .

3,  Tillsätt strimlad fänkål, purjolök skuren i ringar

och broccoli .

Häll på buljong och låt småkoka i 8 minuter .

4,  Tillsätt laxtärningarna och låt allt koka i ca 5 min.

5,  SMAKA av soppan med saffran , citron, apelsin, 

veteflingor, salt , peppar och sambal oelek .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

torsdag 27 februari 2025

MIDDAG , GRILLAD KYCKLING MED KLYFTPOTATIS OCH ÖRT - DIPP ! 2 PERSONER .

 


                    HEJSAN  !


DET här var inte dumt !  Himla  gott  !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g kycklingfile'

2 msk pressad apelsin 

1 tsk sambal oelek 

salt , peppar

150 g små  potatisar 

1 tsk olivolja 

DIPP  - SÅS !

50 g lätt kesella

1 msk mineralvatten

1 msk pressad apelsin

1 msk hackad  basilika

1 msk persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,Värm upp ugnen till 220 grader .

Strimla kyckling file'n  på längden .

Blanda apelsin och sambal  oelek 

till en marinad .

Krydda med salt och peppar och låt 

köttet dra i marinaden en stund .

2,  Skala potatisarna , halvera dem på 

längden och blanda med olivolja , salt

och peppar .

3,  Lägg kyckling och potatis på 

aluminiumfolie på en bakplåt och värm 

i ugnen i 25 - 30 minuter .

4,  Rör ihop kesella, mineralvatten ,apelsin,

basilika och persilja till en dipp .

Smaka av med salt och sambal oelek .

5, Doppa kycklingbitarna och potatisen

i dippen .


SMAKLIG MÅLTID  !


MIN JÄTTEGODA FRUKOST ; FULLKORNSBRÖD MED ÄGG OCH KALKONBRÖST . 1 PERSON.

  


                            HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/2  msk yoghurt 

2 msk gräslök

1 tsk pressad citron

salt

1 skiva fullkornsbröd

30 g skivat rökt kalkonbröst 

1 kokt ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  Yoghurt, gräslök, citron och salt .

BRED  det på brödet .

LÄGG på kalkonskivor.

ÄT ägget till .

HOPPAS DET SMAKAR !

fredag 31 januari 2025

FARMORS FINSKA PINNAR , ca 55 st .

 


                      HEJSAN !


mm .... !

HIMLA GODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin 

1/2  dl strösocker

4 1/2 dl vetemjöl

TILL PENSLING :

1 uppvispat ägg 

pärlsocker + hackad mandel .


SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  samman  fettet,  socker och mjöl

och knåda  hastigt  samman  till  en  deg .

LÅT degen  vila  kallt  i  kylskåpet  i  minst  

1  timme.  

RULLA   ut  tjocka  fingerlängder ,  skär i bitar.

PENSLA  med  uppvispat  ägg  och doppa 

kakorna i en  blandning av hackad  mandel 

och  pärlsocker .

STÄLL  tätt  på  plåt och grädda  i  175  grader

i ca  12  minuter .

LYCKA  TILL !

söndag 12 januari 2025

MANDELDRÖMTÅRTA 8 Personer .24 /1- 25 .

 

                        HEJSAN  !


Kanske är det någon som har Bemärkelsedag

i Din omgivning  !


VARSÅGODA ,  

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTNAR :

500 g mandelmassa, 

4 äggvitor

1/2 påse mandelspån 

FYLLNING :
3 msk  kakao

3 msk  florsocker

1 msk kaffepulver

2 msk konjak 

4 dl vispgrädde


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

2,  RIV mandelmassan på rivjärnets

grova  sida .

3,  BLANDA  i 4 äggvitor  och rör om .

4,  BRED  ut smeten  på 3  bakplåtspapper 

markerade  med  cirklar ca 25 cm i diameter .

STRÖ mandelspån på en av bottnarna .

5,  GRÄDDA  bottnarna ca 12 min.

LOSSA dem innan de kallnar .

6,  VISPA grädden .  Blanda  kakao,  socker,

kaffepulver och konjak och blanda  med grädden .

LÄGG ihop bottnarna med grädden  emellan och 

lägg den mandelströdda överst .

STÄLL KALLT .

LYCKA TILL !  HIMLA GOD !

               






MINA GODA RÅGKAKOR , CA 80 ST .

 


            HEJSAN !


IBLAND  blir jag så trött på köpekakor, 

de är så väldigt söta tycker jag .

De  här är goda tycker  vi i familjen .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 1 /2 dl rågsikt

ca 2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

200 g smält smör / margarin


SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  mjöl, socker och salt  i en hög 

direkt på bakbordet .

SKIVA  fettet och lägg det i mjölet .

HACKA  Samman allt , - ta därefter händerna till hjälp

och  arbeta samman degen ,  som får vila kallt  i minst 

1 timme,  gärna längre .

KAVLA  ut  degen  tunt och ta ut  kakorna med mått .

NAGGA kakorna .

GRÄDDA  i 175 - 200 grader i ca 5 minuter .


LYCKA  TILL !                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj


MIN CHOKLADKAKA , mm....HIMLA GOD !

 


                         HEJSAN  !


IBLAND  BLIR  JAG  SÅ  HIMLA  GOTTESUGEN  

OCH  DÅ  HÄNDER  DET  ATT  JAG GÖR DENNA GODING  .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl kakao

2 1/4  dl mjölk

1 1/4  dl  strösocker

125 g smör / margarin

1 1/2  dl  strösocker

1 stort eller 2 små ägg

1/2 msk  vaniljsocker

1 dl sötmandel

1 1/2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  Mjölk, kakao och den första sockermängden 

blandas i en kastrull och får koka  upp .

2,  Matfett och socker rörs poröst .

  Ägget  (äggen) tillsätts .

3,  Den skållade eller o - skållade mandeln hackas

och  rörs  ner  liksom  vaniljsockret .

4,  Mjöl och bakpulver  blandas och rörs ner 

växelvis med den svalnade chokladsmeten .

5, Smeten  hälls  i  en  välsmord  och  bröad  form 

och  gräddas  i  175  grader i ca 1 timme .

6,  Dekoreras  med  flagad  mandel .


LYCKA  TILL !



onsdag 8 januari 2025

MIN SAFTIGA BANANKAKA . 175 grader , 60 min .

 


                          HEJSAN  !


VISST  händer det väl ibland  att jag har förköpt mig

på just bananer .

SÅ  idag tog jag fram min gamla pärm och där var 

receptet på min  BANANKAKA .

SÅ nu börjar vi baka !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g  rumsvarmt margarin / smör

3,5  dl  strösocker

2  ägg

2  medelstora  mogna  bananer

1/2 tsk salt

4,5  dl  vetemjöl + 1 tsk bikarbonat  + 1 tsk  bakpulver

2 tsk vaniljsocker  

1 1/4 dl  hackade nötter 

1 3/4 dl  mjölk

GRÄDDA i 175  grader ,  i  60  min ,

i en 2 liters form 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  margarin och socker , 

blanda i  äggen ,  

mosa  i  bananerna , rör i 1 minut .

TILLSÄTT :
4, 5  dl vetemjöl ,  bikarbonat, och bakpulver

samt 2 tsk vaniljsocker + 1 1/4 dl hackade nötter.

Blanda  alltsamman och tillsätt tillsammans med 

mjölken lite i taget .

SMÖRJ och BRÖA  en 2 LITERS  FORM .

GRÄDDA i 175  GRADER , i  60 MIN.

LÅT stå en stund , innan DU  skär i kakan .

Så himla god !

LYCKA TILL !

tisdag 7 januari 2025

MIN , MOSTER SVEAS DRÖMMAR , 45 st .

 


                          HEJSAN !

DRÖMMAR ,  SKA VARA  LÄTTA OCH PORÖSA 

JA ,  SMÄLTA I MUNNEN .

OCH  ARBETAS  VÄL .

NÄR DEN ÄR FÄRDIG SKA DEN  KÄNNAS

LUFTIG OCH LÄTT .


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin 

70 g  florsocker (ca 1 dl)

60 g strösocker  (knappt 3/4 dl )

1 msk vaniljsocker

100 g vetemjöl  ca 1 1/2 dl 

3/4 tsk hjorthornssalt 


SÅ HÄR GÖR DU :
1 ,  ARBETA  ihop alla ingredienserna

på bakbordet  och knåda  degen mycket  väl .

2,   FORMA  sedan  små  runda  runda bullar , 

som  läggs på  smör eller bakpappersklädd

plåt .

3,  GRÄDDA  i 125 grader ca 25 minuter .

LYCKA TILL ! 

MIN GODA TOSCA - TÅRTA .

 


                      HEJSAN  !


IDAG ÄR JAG SUGEN PÅ ATT BAKA DENNA 

GODA  TOSCA  ,

SKA DU INTE BJUDA DEN IDAG ,  BAKA DEN 

 OCH STÄLL DEN  i  FRYSEN .

LÅT  TOSCAN TINA  i EN PLASTPÅSE i 

RUMSTEMPERATUR .

DÅ ÄR DEN SOM  NYBAKAD !


HÄR ÄR RECEPTET :

2  ägg  

knappt 2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

100 g smält smör eller margarin

GLASYR :
50 g smör eller margarin

1/2 dl socker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 påse flagad mandel


SÅ HÄR GÖR DU :
1, VISPA ägg och socker tills det pöser -

Bäst är att använda elvisp .

TILLSÄTT  mjölet , som först blandats

med  bakpulvret .

Blanda även ner mjölken och sist smält,

avsvalnat fett .

2,  HÄLL  smeten i en väl smord och bröad

form och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme

i ca 25 minuter .

3,  GÖR under tiden glasyren genom att lägga

alla ingredienser  i en liten kastrull .

VÄRM det hela försiktigt, men låt det ej komma

i kokning , för då kan glasyren sockra sig .

4,  BRED ut glasyren över den knappt färdiga 

kakan  och grädda  i  ytterligare ca 10 minuter 

eller tills glasyren fått läcker ljust brun färg .

NU ÄR DET KLART !

LYCKA TILL !


fredag 3 januari 2025

MIN GODA LINSSOPPA 4 PERSONER

 


                        HEJSAN !


SKINKA  i  ALL  ÄRA  !

Med  allt man har till ,

Visst var det gott, men jag tänkte 

ibland ,,,

NÄR JULEN är över då ska jag göra min goda linssoppa !


SÅ VARSÅGODA ATT SMAKA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 morötter

1 gul lök

2 vitlökar

1 bit rotselleri

1 burk krossade tomater

2 dl röda linser

1/2 tsk oregano - torkad

salt å peppar

1 knippa persilja

1 burk/ förpackning  kikärter 

häll av spadet .


SÅ HÄR  GÖR  DU :

Du behöver en STOR  kastrull .

SKALA och skiva morötter och rotselleri .

DELA i bitar  lök och vitlök .

HÄLL i krossade  tomater + 12 dl vatten .

1 grönsaksbuljong + 1 köttbuljong 

1/2 tsk oregano 

salt och peppar,  koka upp , 

Koka i 20 minuter allt som allt, med locket på glänt .

När 10 minuter  återstår  häll i kikärterna , låt fortsätta 

kokningen i 10 minuter till .

NU ÄR DET KLART !


SERVERA ,  MED EN KLICK TURKISK YOGHURT .

SMAKLIG  MÅLTID !

och 

GOD FORTSÄTTNING !