HEJSAN !
DET var ett tag sen jag gjorde denna supergoda gratäng .
Men idag av alla varma dagar gjorde jag den,
Det var ändå för varmt för mig att gå ut !
SÅ doften av gudomlig gratäng sprider sig i köket .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 purjolök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
150 g strimlad rökt skinka
1 dl strimlade soltorkade tomater
eller cocktailtomater
4 portioner kokt pasta
(300 g okokt)
1 msk smör till formen
ÄGGSTANNING :
3 dl matlagningsgrädde
3 ägg
1 burk ricotta , italiensk färskost
eller kesella, 250 g
3 dl riven lagrad prästost
1/4 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1, ANSA, dela, skölj och strimla purjon .
Fräs den i oljan ca 1 minut .
Blanda i smulad buljongtärning .
2, BLANDA ingredienserna till
äggstanningen i en bunke .
Vänd ner purjon, skinkan och pastan ,
blanda väl .
Häll blandningen i en smord ugnssäker form .
Sätt den i nedre delen av ugnen och grädda
ca 40 minuter i 200 grader .
Täck gärna formen med smort aluminiumfolie
efter halva tiden , så att inte pastan blir bränd.
MEDAN gratängen sköter sig själv i ugnen
kan man både duka och förbereda en fräsch sallad .
LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
VISST är det väl gott ibland, efter middagen
med en bit av en chokladtryffel .
Dessutom lätt att göra !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
100 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk mynta
1 nypa flingsalt
SÅ HÄR GÖR DU :
1, HACKA den mörka och
den vita chokladen grovt .
2, KOKA upp grädde i en
kastrull och ta av den från
värmen .
Lägg den vita och den mörka
chokladen i grädden och låt den
smälta under omrörning .
När den är smält , rör snabbt i mynta
och flingsalt .
3, HÄLL blandningen i en form
ca 10 x 20 cm och låt stelna i
kylskåp över natten .
Ta ut chokladen och skär i små
bitar vid servering .
LYCKA TILL ! mm...!
HEJSAN !
mm...! himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 hackad gul lök
1 msk olja
3 dl jasminris
1 kuvert saffran 0, 5 g
6 dl vatten
100 g färska små tomater delade
1 tsk salt
2 fiskbuljongtärningar
2 strimlade röda paprikor
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl frysta gröna ärter
370 g kräftstjärtar i lag
1 dl hackad dill
GARNERING :
200 g räkor med skal
apelsinklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
1, FRÄS löken mjuk i en kastrull med olja .
Tillsätt ris, saffran, vatten, delade tomater,
salt och buljongtärningar .
Koka riset under på svag värme i 20 minuter .
2, BLANDA ner paprika , vitlök och ärter .
Blanda ner de flesta kräftstjärtarna och dillen.
3, STRÖ de oskalade räkorna, resten av
kräftstjärtarna och dillen över paellan .
SERVERA MED APELSINKLYFTOR .
LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
Kaka i en kaka ? Jajamän,
supersmarrigt ! Prova !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl strösocker
125 g mjukt smör
och rumstempererat
1 dl standard mjölk
4 dl vetemjöl / special
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
FYLLNING :
12 oreokex, ca 1 paket
GARNERING :
vispad grädde eller yoghurt
krossade oreokex
12 muffinsformar .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 200 grader varmluft .
2, VISPA ägg och socker pösigt .
Tillsätt smör klickvis, fortsätt vispa och
tillsätt sedan mjölk under fortsatt vispning .
3, BLANDA njöl, bakpulver, salt och
vaniljpulver .
Sikta ner det i smeten .
Rör till en jämn smet .
4, SPRITSA i hälften av smeten i varje form.
Lägg sen ett OREOKEX ovanpå .
Spritsa i resterande smet .
5, GRÄDDA i mitten av ugnen 10 - 12 minuter .
HÅLL UPPSIKT !
Alla ugnar fungerar olika .
Muffinsen ska bli fint gyllene och ha rest sig .
6, LÅT svalna och garnera sedan med en klick
grädde eller yoghurt och lite krossat kex ..
LYCKA TILL !
HEJSAN !
IDAG BLEV JAG SÅ HIMLA SUGEN PÅ DENNA
JÄTTEGODA ÄPPELKAKA .
SOM JAG GJORT SÅ MÅNGA GÅNGER
HÄNGER NI MED ?
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äpplen
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
SMET :
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
GLASYR :
2 dl florsocker
2 tsk vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 175 grader .
Skala, kärna ur och dela äpplena i bitar .
Blanda bitarna med socker, kanel och
vaniljsocker och låt dra i 15 minuter .
2, RÖR smör och socker poröst med
elvisp .
Vispa i ett ägg i taget .
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner
i smeten tillsammans med mjölk .
3, SMÖRJ en rund form med löstagbar
botten , ca 24 cm i diameter .
Häll i smeten och strö över äppelbitarna .
Tryck ner dem lätt i smeten och grädda
i nedre delen av ugnen , ca 40 minuter .
4, BLANDA florsocker och vatten och
ringla över kakan . mm ...!
TIPS !
TESTA att byta ut den klassiska vaniljsåsen
mot vispad grädde, vaniljglass eller en salt kolasås .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
SMIDIGT MED ALLT PÅ EN PLÅT -
SÅ ENKELT OCH GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g falukorv
400 g potatis
200 g morot
200 g palsternacka
olja , salt och svartpeppar
OSTKRÄM :
100 g riven ost
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1, VÄRM ugnen till 225 grader.
Skär potatis, morot och palsternacka
i 2- cm stora bitar .
Lägg på en ugnsplåt och blanda med
olja , salt och peppar .
Ugnsbaka i 20 minuter .
2, TÄRNA falukorven i lika stora bitar
och lägg in i ugnen med rotsakerna och
blanda runt .
Ugnsbaka vidare i 20 minuter , rör då och
då tills allt har en fin, rostad yta och
potatisen är mjuk .
3, BLANDA ingredienserna till
OSTKRÄMEN , låt stå kallt och
servera sedan till falukorvsplåten .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN 1
Här har jag gjort med korvbröd och långkorv ,
som vi kallar det här hemma !
Långkorv = rå - korvar med 95 % kött / SCAN .
(50 g /st )
HÄR ÄR RECEPTET :
4 rå korvar
1 tsk smör
4 korvbröd
4 salladsblad
ketchup
senap
rostad lök
1 msk hackad gräslök
COLESLAW :
1 liten morot, 75 g
1/2 fänkål , 100 g
1/2 , rödlök
2 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk fransk senap
salt och svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1, RIV moroten grovt .
Hacka fänkål och lök.
Blanda allt med majonnäs,
creme fraiche, senap, salt
och peppar .
2, STEK korven i smör .
Värm bröden i ugn på 200 grader
i ca 5 min .
3, LÄGG ett salladsblad i varje bröd.
Lägg i korv .
Toppa med ketchup , senap, coleslaw
och rostad lök blandad med gräslök .
SMAKLIG MÅLTID . LYCKA TILL !
HEJSAN !
MIN FARMOR , lärde mig mycket när jag bodde hemma hos farmor och farfar .
MAN skulle inte hälla ut fettet, från det man stekte rakt ut i vasken .
DÅ TOG farmor ner en skål från skåpet och hällde riktigt kallt vatten i den,
SEN hällde farmor eller farfar ner det heta i skålen och lät det stå där tills
FETTET hade stelnat .
DÅ LYFTE farmor upp det stelnade fettet och slängde ut det i skräppåsen.
eller la det till småfåglarna under vintern ,
TACK !
HEJSAN !
DETTA är en Supersmarrig paj som Du
enkelt bakar utan ugn .
Toppa med kola, bär och daim
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
300 g Digestivekex
150 g smör
FYLLNING :
1 burk dulce de leche 397 g - karamelliserande mjölk.
400 g hallon
3 dl vispgrädde
1 dubbel - daim
SÅ HÄR GÖR DU :
1, Krossa kexen gärna i matberedare.
Smält smöret och blanda med smulorna .
Tryck ut till en botten i en pajform och
ställ i kylen i 15 minuter .
2, RÖR den karamelliserande mjölken
krämig och bred ut i pajskalet .
Strö över hälften av hallonen .
3, VISPA grädden och klicka över fyllningen .
Strö över grovt hackad daim och resterande
hallon .
HOPPAS DET SMAKAR ; LYCKA TILL !
HEJSAN !
SÅR DU PERSILJA , NÄRA ROSORNA i RABATTEN
DÅ SLIPPER DU BLADLÖSS , /
TACK ! OCH LYCKA TILL !
HEJSAN !
DETTA ÄR MIN GODA VANA - LÄTTLUNCH .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 BIFFTOMATER ,
2 msk franska örter
1 msk olivolja
2 msk balsamico
200 g brieost
4 msk pesto
1 rödlök
några oreganoblad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER :
1, SKÄR av toppen på tomaten och gröp ur
och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på franska örter och ringla över olivolja
och balsamico .
Ugnsbaka mitt i ugnen 15 -20 minuter .
2, FÖRDELA brieost och pesto i tomaterna .
Skala och skiva rödlöken och lägg på .
Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter .
Toppa med oregano .
SMAKLIG LUNCH , LYCKA TILL !
HEJSAN !
IBLAND BLIR JAG SÅ SUGEN PÅ NÅGOT
MEN KAN INTE SÄTTA FINGRET PÅ VAD DET ÄR ?
DÅ GÖR JAG SÅ HÄR !
Välj bär med vispgrädde !
BÄREN ger Dig vitaminer
och antioxidanter och bara
en liten mängd kolhydrater
FETTET i grädden mättar
och gör DIG nöjd .
Varför inte prova !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
IDAG tänkte jag bjuda er på Blåbärspaj ?
Vad sägs om det ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 PORTIONER .
1 dl hasselnötter
1 dl pekannötter
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
2 msk vatten
1 tsk flytande honung
1 dl vispgrädde
2 dl färska blåbär
SÅ HÄR GÖR DU :
1, FINHACKA nötterna i en matberedare ,
till fint mjöl .
2, BLANDA i ägg , fibrer , vatten och
honung .
Låt svälla i ca 10 minuter .
3, SMÖRJ 4 portionsformar med kokosfett
och fördela degen i dem .
4, GRÄDDA i ugn på 200 grader i ca 20 min.
Låt pajerna svalna .
5, VISPA grädden och fördela i pajerna .
GARNERA med BLÅBÄR .
HOPPAS DET SMAKAR , LYCKA TILL !
HEJSAN !
DEN HÄR RÄTTEN ÄR RIKTIGT SMARRIG .
HÄR ÄR RECEPTET :
900 g färska kycklingben
smör till stekning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
några kvistar färsk timjan
1 zucchini
1 röd paprika
1 burk svarta oliver
hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
1, BRYN kycklingbenen i smör tills
de fått fin färg runt om .
2, HACKA lök och vitlök och tillsätt .
Bryn ytterligare någon minut .
3, HÄLL i vitt vin , körsbärstomater
vatten och timjan .
Låt koka under lock ca 30 minuter .
4, SKÄR zucchinin och paprikan .
Fräs i lite smör och lägg ner i grytan .
Låt koka ytterligare 30 minuter .
5, LÄGG i oliver och smaka av med
salt och peppar .
Avsluta med hackad persilja .
LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
COLESLAW är en vitkålsbaserad sallad som med
fördel kan användas för att fylla ut tallriken .
DEN passar mycket bra till grillad mat, men har
många användningsområden ...!
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 litet vitkålshuvud (ca 500 g )
alternativt rödkål
1 morot (ca 100 g )
4 msk majonnäs
1 dl creme- fraiche
salt eller örtsalt
svartpeppar
eventuellt örtkryddor
SÅ HÄR GÖR DU :
1, STRIMLA kålen med osthyvel.
2, RIV moroten grovt med ett rivjärn.
3, BLANDA kål, morot , majonnäs
creme fraiche, kryddor och salt .
4, LÅT det gärna stå kallt ett bra tag
innan servering .
TIPS !
Om Du använder rödkål , så blir coleslawen , ljuslila !
SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL !
HEJSAN !
DETTA är en soppa som passar både till
lunch och middag .
Servera den gärna med fullkornsbröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk tomatpure
2 burkar krossade tomater
6 - 7 dl vatten
1 lagerblad
1 burk kikärter eller bönor
3 dl frysta broccolibuketter
salt , peppar
om Du vill kan Du byta den ena
burken krossade tomater mot cherry
- tomater på burk
TILL GARNERING :
kryddgrönt .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKALA och finhacka löken och vitlöken .
Fräs det hackade i oljan , ca 3 minuter .
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning
tills den är jämnt grynig .
Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomatpure
och fräs under omrörning ca 1minut.
2, BLANDA i tomater , vatten och lagerblad.
Koka upp under omrörning och sjud under lock
ca 20 minuter .
3, BLANDA i kikärter med spad och broccoli-
buketter .
Koka upp och sjud ca 5 minuter .
Smaka av med salt och peppar .
GARNERA med kryddgrönt .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DEN här är en riktig goding !
Många har ätit den här och säger
samma sak ...himla go !
SÅ varsågoda Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl makaroner
1 gul lök
1 liten purjolök
250 g korv , t ex varmkorv
eller falukorv
2 msk smör + 1 msk smör
till formen .
ÄGGSTANNING :
2 dl riven ost
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
3 ägg
1 msk senap (gärna dijon-senap)
kan även uteslutas
4 dl mjölk eller grädde +
2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
1, KOKA pastan enligt anvisning på
förpackningen och låt den rinna av i
ett durkslag .
2, SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och hacka löken .
Ansa , snitta , skölj och hacka purjon .
Skär korven i små bitar .
3, FRÄS löken och purjon i smöret
ca 3 minuter .
Tillsätt korven och låt fräsa 2 -3 minuter .
Blanda pastan och det frästa i en smord
ugnssäker form .
4, VISPA ihop ingredienserna till
äggstanningen och häll den över pastan .
Grädda makaronipuddingen 35 - 45 min ,
eller tills äggstanningen har stannat och
puddingen fått fin färg .
SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !
HEJSAN !
DETTA ÄR EN FANTASTISK MACKA
SOM MÄTTAR OCH ÄR NYTTIG !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor grovt bröd
2 kvisttomater
125 g mozzarellaost
ärtskott
1 dl frysta gröna ärtor
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
ÄRT - PESTO :
2 dl frysta gröna ärtor
1 dl hasselnötter eller skållad mandel
1/2 dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt , svartpeppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, LÄGG alla ingredienser till peston
i en mixer och kör någon minut .
Smaka av med citronsaft, salt och peppar .
2, LÄGG brödskivorna på två tallrikar .
Skiva tomaterna och mozzarellan och
lägg dem på brödet .
3, LÄGG på en klick av ärt - peston och
toppa med ärtskott och några gröna ärter.
4, HÄLL en god olivolja över och strö
över flingsalt och nymalen svartpeppar .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
DRYCK ,VATTEN .
HEJSAN !
Lätt och enkel sallad, fräsch och jättegod .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl blandad sallad
1/4 rödlök
1/2 äpple
1/2 burk fetaosttärningar i olja
1/2 citron
några kvistar färsk timjan
salt, svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR salladen i bitar och lägg upp på ett stort fat.
SKALA och strimla rödlöken .
SKÄR äpplet i tunna klyftor .
FÖRDELA lök, äpple och fetaost över salladen .
SKIVA citronen .
DEKORERA med citronskivor och timjan .
STRÖ över salt och peppar .
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
FRUKOST :
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl blåbär
1/2 granatäpple
1 msk rostade kokosskivor .
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL yoghurten i en skål och toppa med blåbär,
granatäppelskivor , och kokosskivor .
SERVERA DIREKT .
HEJSAN !
DET HÄR ÄR DAGENS MIDDAG !
SÅ HIMLA GOTT ,
SMAKA NI OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
1 msk smör eller margarin
400 g kycklingfärs
ca 400 g tomatsås - färdigköpt
1 dl vatten
1 dl svarta oliver
50 g tärnad fetaost ,
finrivet skal från en citron
250 g pasta
SÅ HÄR GÖR DU :
1, HACKA löken . Fräs i lite av fettet
i en stor stekpanna .
2, STEK kycklingfärsen i resten av fettet.
3, TILLSÄTT tomatsås och vatten och låt
alltsammans koka ihop 10 minuter .
4, STRÖ över oliver , fetaost och citronskal.
5, KOKA pastan och servera den till kyckling-
färs - såsen .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl solroskärnor
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 msk salt
5 dl siktat dinkelmjöl
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 msk bikarbonat
1 liter standardfilmjölk
1/2 dl mörk sirap
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
2, BLANDA samman samtliga torra ingredienser
i en stor bunke eller i en rymlig matberedare.
Blanda ordentligt .
3, TILLSÄTT filmjölk och sirapen .
Degen ska vara lös .
4, SMÖRJ och bröa två brödformar , ca 1 1/2 liter
vardera och häll smeten i formarna .
5, GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 45 minuter ,
täck nu över bröden med ugnsfolie och grädda i
ytterligare 40 - 45 minuter .
6, KÄNN med sticka .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
SÅ himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
50 g smält smör
200 g kokosflingor
50 g mörk choklad
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 175 grader .
2, Blanda alla ingredienser och forma
degen till toppar på en plåt med
bakplåtspapper .
3, Grädda 10 - 12 minuter tills de fått färg.
4, Smält chokladen över vattenbad och doppa
kokostopparna , Låt svalna .
mm så goda !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DEN här pajen , var godare än godast därav namnet !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJ - BOTTEN :
125 g osaltat smör
2 ägg
3 msk sötrix - flor och 1/4 kryddmått stevia
= sötningsmedel
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fibrex
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
FYLLNING :
2 ägg
3 msk sötrix -flor och 1/4 kryddmått stevia
1/2 tsk vaniljpulver
300 g cream cheese
2 dl hallon
1 dl blåbär
SERVERING :
2 dl grädde .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMÄLT smöret . Vispa ägg och sötning pösigt .
Häll det smälta smöret i äggsmeten .
Blanda kokosnötsmjöl och fibrex i en skål .
Häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop degen .
Tryck ut degen i en pajform , eller springform , 21-24 cm
i diameter .
Sätt ugnen på 175 grader .
2, FYLLNING :
Vispa ihop ägg, sötning, vanilj och creme chees .
Vänd ner hallon och blåbär väldigt försiktigt .
Häll fyllningen i pajskalet .
3, GRÄDDA ca 30 minuter - fyllningen behöver
inte stanna helt, det gör den när den svalnar .
SERVERA ; gärna pajen ljummen med lättvispad
grädde .
PAJEN , är även god kall .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
VISST KAN MAN VÄL BLI SUGEN PÅ LJUST BRÖD IBLAND
FAST DET ÄR LÅNGT MELLAN GÅNGERNA !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 ägg
100 g smör eller margarin
5 1//2 dl special vetemjöl eller vetemjöl
1 ägg och 1 - 2 msk vallmofrö till pensling.
jästid 15 - 20 min.
gräddningstid 10 min .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA sönder och rör ut
jästen i den kalla mjölken .
2, TILLSÄTT salt , socker och
ägg och skiva ned smöret .
3, ARBETA in mjölet och knåda
degen slät. Låt degen vila några
minuter, men den ska INTE jäsa .
4, KAVLA ut den med lite extra
mjöl på bakbordet till en rektangulär
kaka 20 x 65 cm .
5, PENSLA degytan med samman-
vispat ägg och vik den i 3 delar på
längden .
6, VÄND degen upp och ner så skarven
kommer mot bakbordet .
7, PENSLA med ägg och strö över
vallmofrön .
8, SKÄR degen i 4 - 5 cm breda bitar,
lägg bitarna på bakplåtspapper och låt
dem jäsa i 15 minuter .
9, SÄTT ugnen på 225 grader .
10, GRÄDDA i mitten av ugnen
i ca 10 minuter .
Hoppas de smakar, med smör, ost och marmelad .
mm, himla goa '
LYCKA TILL !
HEJSAN !
IDAG HAR JAG LÄRT MIG NÅGOT NYTT !
JO , - JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS !
SÅ HIMLA GO !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ge den klassiska jordgubbstårtan en spännande twist .
KÖP i affären färdiga marängbottnar ,
vispa 3 dl grädde och stryk ett lager över marängbottnen .
TOPPA med krossad turkisk peppar och grovt skurna
jordgubbar .
BEHÅLL de de gröna bladen på jordgubbarna för mer färg .
NU är det klart att servera !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DETTA BRÖD, passar perfekt både till frukost och till middag .
TIPS : DU kan variera ditt bröd genom att tillsätta kummin eller
hackade örter .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g färsk jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk Lindahls Kak @ Brödsirap
med honung
9 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 msk fänkålsfrön
1 dl vetemjöl till utbakning.
SÅ HÄR GÖT DU :
1, SMULA ner jästen i en bunke
och tillsätt rumstempererad mjölk.
Blanda tills jästen har smält.
2, RÖR ner salt, Lindahls Kak @Brödsirap
med honung samt fänkålsfrön .
3, TILLSÄTT rågmjölet samt vetemjölet och
arbeta degen i maskin i ca 15 minuter .
4, TÄCK bunken med en kökshandduk och låt
jäsa i ca 45 minuter i rumstemperatur .
5, KNÅDA degen på en mjölad bänkskiva och
dela i två delar .
6, FORMA två avlånga bröd och lägg på en plåt
med bakplåtspapper .
7, LÅT jäsa i ca 45 minuter under en kökshandduk.
Sätt ugnen på 225 grader .
8, GRÄDDA bröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter .
Jättegott med riktigt smör och ost på .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DENNA KAKA kan DU göra på olika sätt .
Antingen har DU bären i smeten
Eller så brer DU vispad grädde över den mjuka
kakan , som svalnat något, och lägger skivade j
jordgubbar över det hela .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått bakpulver
1 1/4 dl (ca 120 g) smält smör
GARNERING :
i kakan eller uppe - på
2 dl färska bär t ex blåbär och röda vinbär.
på den vispade grädden .
Eller jordgubbar på grädden.
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMÖRJ och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter .
2, VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
3, BLANDA de torra ingredienserna . RÖR ner dem i äggsmeten
växelvis med det smälta smöret .
4, HÄLL smeten i formen . GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader ,
15 - 20 minuter tills kakan är klar . PROVA med en sticka .
5, LÅT den svalna . GARNERA med bär eller skivade jordgubbar .
Du kan också servera med en klick grädde eller glass .
HOPPAS DET SMAKAR ! och LYCKA TILL !
HEJSAN !
DET HÄR VAR HIMLA GOTT !
VARSÅGODA NI OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
olja och smör till stekning
500 g nötfärs eller blandfärs
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 msk tomatpure'
2 msk hp -sås
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl majs
1 dl tärnad grön paprika
POTATISMOS :
6 - 8 potatisar ca 750 g
1 msk smör
ca 1 1/2 dl mjölk , upphettad
salt å peppar
ca 1 dl riven ost
SERVERING :
Gurka och tomatsallad
småhackad
UGN : 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
1. BÖRJA med att skala och koka potatisen
till moset .
2. FRÄS löken till köttfärsröran - röran i lite
olja i en gryta.
Stek köttfärsen i en stekpanna i smör och lägg
över efter hand i grytan .
3, STRÖ över vetemjölet, blanda i vatten , tomat-
pure', hp-sås, salt å kryddor .
Koka köttfärsröran i ca 5 min.
Blanda i majs och paprika och låt det puttra en
liten stund .
4. PRESSA eller mosa den kokta potatisen .
Rör i smöret och den heta mjölken lite i taget .
Smaksätt med salt och peppar .
5. LÄGG köttfärs-röran i en ugnssäker form
och klicka på moset så det täcker .
Jämna till ytan med en gaffel och strö över osten .
6 . GRATINERA den i ugnen 10 -15 minuter tills
den fått fin färg .
SERVERA gärna med sallad av gurka och tomat .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
HEJSAN !
mm mm !
FÖRSVINNANDE GODA KAKOR .
FÖRVARA DEM SVALT ,
OM DE INTE SKA ÄTAS GENAST .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
rivet skal och saft av 2 apelsiner
150 g kylskåpskall nougat
1/2 dl grovt krossad cornflakes
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMÄLT smöret och låt det svalna .
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker .
2, VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Tillsätt mjölblandningen , rivet apelsinskal,
1 1/ 2 dl apelsinsaft och det smälta smöret .
Rör till en slät smet .
3, KLÄ en form , 25 x 30 cm med bakpapper .
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 20 - 30 min.
Känn med en sticka att kakan är torr .
4. SKÄR med osthyvel nougat över den ljumma
kakan .
Låt nougaten mjukna av värmen och bred ut den
jämnt över kakan .
Strö över cornflakes och skär kakan i avlånga bitar .
EN riktig lyxbit , mm så gott !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DETTA ÄR EN GAMMAL GODING !
Som har kommit till heders igen ,
SERVERAD ; med frisk lingonsylt och
vispad grädde .
Fin mandelsmak får kakan med 2-3
droppar bittermandelolja i smeten .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl havregryn
2 dl mjölk
3 stora ägg
2 3/4 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl flytande smör/margarin
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl grädde
1/2 dl lingonsylt
UGN :
200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
1, HÄLL havregryn och mjölk i en bunke
och låt grynen svälla i 5 minuter .
Rör ner äggen ett i taget .
Tillsätt socker, vaniljsocker och smör/margarin.
Blanda mjöl och bakpulver .
Rör ner mjölblandningen i smeten .
2, KLÄ en form , 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Häll i smeten och grädda kakan i 30 minuter mitt i
ugnen ca 30 minuter .
Känn efter med sticka att kakan är torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna .
Skär den i trekantiga bitar .
3, VISPA grädden . Klicka eller spritsa grädde på
kakorna och dekorera med en klick sylt .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DEN HÄR PAJEN ÄR SMARRIG KAN NI TRO !
DU KAN BYTA UT CA 1 DL AV VETEMJÖLET
MOT CA 1 DL HAVREGRYN .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g jordgubbar
150 g hallon
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
SMULDEG :
150 g smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
75 g vit choklad
TILLBEHÖR :
vispgrädde eller vaniljsås .
SÅ HÄR GÖR DU :
1. SÄTT ugnen på 200 grader .
2. RENSA och dela stora jordgubbar .
Lägg jordgubbar och hallon i en pajform,
23 cm i diameter .
3. BLANDA socker och potatismjöl och
strö det över bären i formen .
4. SMULDEG :
Smält smöret . Blanda mjöl och socker i en
skål .
Tillsätt smöret och blanda till en smuldeg .
Hacka chokladen grovt och blanda med
smuldegen över bären .
5. GRÄDDA strax under mitten i ugnen ,
ca 20 minuter .
SERVERA med vispad grädde eller vaniljsås .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DE HÄR BULLARNA ÄR JÄTTEGODA
TILL OLIKA SOPPOR ,
ELLER TILL MELLANMÅL; MED SMÖR
OST OCH SKINKA
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetekross+ 6 dl vatten
50 g matfett
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
1 msk brödkryddor
2 tsk salt
1 paket jäst
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL kokande vatten över vetekrosset
i matberedarens skål.
BLANDA i matfettet .
LÅT degspadet stå tills det känns ljummet.
BLANDA i resten av ingredienserna utom
ett par dl vetemjöl .
KÖR till en deg och tillsätt mjölet för rätt
konsistens .
LÅT degen jäsa i 40 minuter .
ARBETA degen smidig och ta undan 1/3 .
KAVLA ut den större delen till en stor
cirkel och lägg den på en plåt .
FORMA den mindre till en rund bulle
och lägg den ovanpå .
GÖR snitt i kanten på den stora bullen .
LÅT jäsa tills degen reser sig igen efter
ett lätt tryck.
GRÄDDA i 225 grader ca 25 minuter .
PENSLA genast med vatten .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Denna SOPPA är så himla god och dessutom nyttig !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g färsk bladspenat eller 375 g fryst hackad spenat
vatten , salt
1 liter höns - eller grönsaksbuljong
3 msk vetemjöl
2 msk hackad gräslök
salt , peppar
1 msk smör,
200 g lax-file
1/2 msk olja
citronpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ Spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna .
FÖRVÄLL den i kokande , lättsaltat vatten i 5 minuter .
HÄLL av vattnet och låt spenaten rinna av i ett durkslag.
HACKA den grovt .
TINA den frysta spenaten .
KOKA upp buljongen och lägg i spenaten .
RÖR ut mjölet i lite kallt vatten och häll
ner redningen i soppan under omrörning .
LÄGG i gräslök , krydda och låt soppan
koka några minuter .
KLICKA i smöret och låt det smälta .
SKÄR den skinn- och benfria laxen i ca
2 cm stora kuber .
SNABBSTEK dem lätt i lite olja i en het
stekpanna .
VÄND bitarna hela tiden .
KRYDDA lätt med citronpepparn .
LÄGG laxen i soppan och servera den
med ett gott bröd .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
HEJSAN !
Nu är jag tillbaka igen !
När DU ska göra ugnsbakad lax , läs på laxpaketet .
HÄR ÄR RECEPTET , PÅ LEGYMSALLADEN :
1 burk (185 g) sparrisbitar
1 bit färsk gurka
1 äpple
1 burk (200 g) gröna ärter
1 msk hackad syltlök
2 dl majonnäs
1 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR sparrisen i mindre bitar , hacka gurka
och äpple och blanda alltsammans med
majonnäs och vispad grädde .
FYLL i små krustader eller tarteletter .
SMÅ frasiga färdiga formar , vid bröddisken
i affären .
ALL LYCKA TILL !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g laxfile
250 g djupfryst broccoli
FÄRS :
400 g fiskfile' , kolja
eller gädda
1 tsk salt
1 äggvita
3 dl vispgrädde
1 kryddmått peppar
1/2 tsk dragon
SÅS :
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persilja
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den skinn och benfria laxen i små kuber ,
ca 1 1/2 x 1 1/2 cm .
DELA broccolin i mindre bitar .
SKÄR bort den grövsta biten av stjälken .
KOKA broccolin enligt anvisning på förpackningen .
LÅT den rinna av väl .
HACKA fiskköttet i en matberedare.
TILLSÄTT salt , äggvita och grädde , lite i taget . Krydda .
VÄND ner laxbitar och broccoli i färsen .
FYLL den i en avlång form ( 1 1/2 liter) som först penslats
med olja .
SKAKA formen så att färsen packar sig .
SLÄTA till ytan .
TÄCK formen med aluminiumfolie .
GRÄDDA PATE'N i 175 MITT I UGNEN ,CA 1 TIMME .
LÅT den svalna och stjälp upp den ur formen .
SKÄR den i skivor .
BLANDA alla ingredienserna till såsen .
SERVERA sallad och bröd till .
VARSÅGODA !
HOPPAS DET SMAKAR !
HEJSAN !
Varför inte äta morgonmuslin till den här drinken
istället för vanlig fil ?
HÄR ÄR RECEPTET :
2 apelsiner
1 - 2 blodgrape frukter
1 stor banan
4 dl lätt naturell yoghurt
4 msk vetegroddar
DU behöver också 4 tjocka sugrör .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) HALVERA apelsinerna och grapefrukterna .
SKÄR 2 skivor apelsin till garnering , halvera dem
och lägg dem åt sidan ..
PRESSA frukterna , DU , behöver ca 4 dl pressad juice .
2) HÄLL fruktjuicen i en mixer eller matberedare .
Skala bananen , skiva ner den i fruktjuicen och mixa
den till i en jämn pure .
Häll i yoghurten och mixa kraftigt .
Tillsätt vetegroddarna och mixa hastigt så allt blandas .
3) HÄLL upp blandningen i höga glas .
Skär snitt i de halverade apelsinskivorna och fäst dem på
glasets kant .
Sätt ett sugrör i varje drink och servera drinken till frukost
eller som inledning på brunchen .
HOPPAS ATT DET SMAKAR , LYCKA TILL !
HEJSAN !
MOROTSKAKOR går att variera med olika kryddor ,
mjölsorter och toppingar .
Och nu har morötterna fått sällskap av kokos ,
eftersom de passar så fint ihop .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 3/4 dl solrosolja
1 1/4 dl råsocker
3/4 dl honung
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
200 g morot, fint riven
2 dl kokos
CITRONFROSTING :
30 g smör , rumsvarmt
175 g färskost, t ex Philadelphia
1 citron , rivet skal & saft
2 dl florsocker
GARNERING :
1 dl kokosflakes, rostade
SÅ HÄR GÖR DU :
1, MOROTSKAKA :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Vispa ägg, solrosolja, råsocker och honung
till en tjock och smidig smet .
2, BLANDA ihop vetemjöl, bakpulver, morot
och kokos i en bunke.
Vänd ner det i äggsmeten och arbeta ihop till en
jämn smet .
3, HÄLL smeten i en form, ca 22 cm i diameter,
smord med olja och med ett bakplåtspapper i botten .
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter, känn efter
med en provsticka om kakan är torr .
Om stickan kommer upp kladdig kan DU grädda kakan
i ytterligare 5 - 10 minuter.
Låt kakan svalna i formen och vänd sedan upp den på
galler .
4, FROSTING :
VISPA smör och färskost smidigt.
Tillsätt citronskal, saft samt florsocker och vispa till en
fluffig smet.
Bred frostingen i ett jämnt lager på kakan .
STRÖ till sist över kokosflingor .
HOPPAS PÅ TREVLIG FIKA STUND !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
VI i familjen älskar dessa lingonrutor , himla god smak av lingonen !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
3/4 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
7 - 8 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon frysta eller färska
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp .
Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och vetemjöl
lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den
i några minuter .
2, KNÅDA försiktigt in lingonen i degen .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .
3, KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord .
Kavla eller tryck ut den med mjölade händer på
en plåt med bakplåtspapper .
Skär degen i ett rutmönster, ca 5x4 rutor .
Sätt ugnen på 230 grader .
4, LÅT brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda brödet mitt i ugnen i 23 - 25 minuter .
Låt det svalna på plåten .
SÅ himla gott till frukost !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DETTA ÄR SÅ HIMLA GOTT !
SÅ ÄT SAKTA OCH NJUT !
HÄR ÄR RECEPTET :
60 g djupfryst lax
60 g pasta t . ex penne
100 g fryst sparris
1 tomat
2 vårlökar
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1/2 dl grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
salt , peppar
1 1/2 msk mager yoghurt
1 msk veteflingor
SÅ HÄR GÖR DU ;
1, TINA LAX och skär i 1 cm stora tärningar .
Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt
enligt förpackningens anvisningar .
2, HÄLL PASTAN i ett durkslag och låt rinna
av ordentligt .
TILL SÅSEN :
3, SKÄR sparrisen på snedden i ca 3 cm långa
bitar .
Dela tomaten i 4 delar, ta bort kärnorna och tärna
den i småbitar .
4, SKIVA vårlök och fräs i med vitlök och tomat
i olivolja .
TILLSÄTT lax och sparris och fräs en kort stund .
Häll på buljong .
Låt allt småkoka ca 4 minuter och smaka av med
pressad citron , salt och peppar .
5, RÖR ner yoghurt och veteflingor i såsen och
SERVERA sedan med pastan .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
SÅ HIMLA GOD ! MED EN KLICK GRÄDDE PÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör
1 dl vanlig creme fraiche
2 ägg
1 1/2 dl mörkt muskovado råsocker
1 1/2 dl strösocker
4 msk kakaopulver
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SMÄLT smöret i en kastrull .
Ta av det och låt det svalna .
2, HÄLL socker, mjöl, kakao och salt
i en skål och blanda samman .
3, TILLSÄTT det smälta smöret , ägg,
och creme fraiche.
Rör till en jämn smet .
4 , HÄLL smeten i en smord och bröad form
med löstagbar kant .
GRÄDDA i mitten av ugnen på 150 grader i
ca 35 minuter.
KAKAN ska vara lite kladdig .
+ vispad grädde .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 msk lättyoghurt
2 msk gräslök
1 tsk pressad citron
salt
1 skiva fullkornsbröd
30 g skivat lättrökt kalkonbröst
1 kokt ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
1, BLANDA yoghurt , gräslök, citron
och salt .
2, Bred det på brödet , lägg på
kalkonskivor .
Ät ägget till .
En lagom frukost , jättegott !
HOPPAS DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DEN HÄR SOPPAN HAR LAGOM STORA MUNSBITAR ! mm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
60 g lax, djupfryst
2 vårlökar
1 vitlöksklyfta
1 liten fänkål
1/2 liten purjolök
100 g broccolibuketter
3 dl grönsaksbuljong
1 påse saffran
1 msk pressad citron
2 msk pressad apelsin
1 msk veteflingor
1 tsk olivolja
sambal oelek
salt , peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, TINA Laxen och skär den i 2 cm stora tärningar .
2, Skär vårlöken i ringar , hacka vitlöken fint och
fräs dem i oljan .
3, Tillsätt strimlad fänkål, purjolök skuren i ringar
och broccoli .
Häll på buljong och låt småkoka i 8 minuter .
4, Tillsätt laxtärningarna och låt allt koka i ca 5 min.
5, SMAKA av soppan med saffran , citron, apelsin,
veteflingor, salt , peppar och sambal oelek .
HOPPAS DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DET här var inte dumt ! Himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g kycklingfile'
2 msk pressad apelsin
1 tsk sambal oelek
salt , peppar
150 g små potatisar
1 tsk olivolja
DIPP - SÅS !
50 g lätt kesella
1 msk mineralvatten
1 msk pressad apelsin
1 msk hackad basilika
1 msk persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
1,Värm upp ugnen till 220 grader .
Strimla kyckling file'n på längden .
Blanda apelsin och sambal oelek
till en marinad .
Krydda med salt och peppar och låt
köttet dra i marinaden en stund .
2, Skala potatisarna , halvera dem på
längden och blanda med olivolja , salt
och peppar .
3, Lägg kyckling och potatis på
aluminiumfolie på en bakplåt och värm
i ugnen i 25 - 30 minuter .
4, Rör ihop kesella, mineralvatten ,apelsin,
basilika och persilja till en dipp .
Smaka av med salt och sambal oelek .
5, Doppa kycklingbitarna och potatisen
i dippen .
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 msk yoghurt
2 msk gräslök
1 tsk pressad citron
salt
1 skiva fullkornsbröd
30 g skivat rökt kalkonbröst
1 kokt ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA Yoghurt, gräslök, citron och salt .
BRED det på brödet .
LÄGG på kalkonskivor.
ÄT ägget till .
HOPPAS DET SMAKAR !
HEJSAN !
mm .... !
HIMLA GODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
TILL PENSLING :
1 uppvispat ägg
pärlsocker + hackad mandel .
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA samman fettet, socker och mjöl
och knåda hastigt samman till en deg .
LÅT degen vila kallt i kylskåpet i minst
1 timme.
RULLA ut tjocka fingerlängder , skär i bitar.
PENSLA med uppvispat ägg och doppa
kakorna i en blandning av hackad mandel
och pärlsocker .
STÄLL tätt på plåt och grädda i 175 grader
i ca 12 minuter .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Kanske är det någon som har Bemärkelsedag
i Din omgivning !
VARSÅGODA ,
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTNAR :
500 g mandelmassa,
4 äggvitor
1/2 påse mandelspån
FYLLNING :
3 msk kakao
3 msk florsocker
1 msk kaffepulver
2 msk konjak
4 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT ugnen på 175 grader .
2, RIV mandelmassan på rivjärnets
grova sida .
3, BLANDA i 4 äggvitor och rör om .
4, BRED ut smeten på 3 bakplåtspapper
markerade med cirklar ca 25 cm i diameter .
STRÖ mandelspån på en av bottnarna .
5, GRÄDDA bottnarna ca 12 min.
LOSSA dem innan de kallnar .
6, VISPA grädden . Blanda kakao, socker,
kaffepulver och konjak och blanda med grädden .
LÄGG ihop bottnarna med grädden emellan och
lägg den mandelströdda överst .
STÄLL KALLT .
LYCKA TILL ! HIMLA GOD !
HEJSAN !
IBLAND blir jag så trött på köpekakor,
de är så väldigt söta tycker jag .
De här är goda tycker vi i familjen .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1 /2 dl rågsikt
ca 2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
200 g smält smör / margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG mjöl, socker och salt i en hög
direkt på bakbordet .
SKIVA fettet och lägg det i mjölet .
HACKA Samman allt , - ta därefter händerna till hjälp
och arbeta samman degen , som får vila kallt i minst
1 timme, gärna längre .
KAVLA ut degen tunt och ta ut kakorna med mått .
NAGGA kakorna .
GRÄDDA i 175 - 200 grader i ca 5 minuter .
LYCKA TILL ! jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
HEJSAN !
IBLAND BLIR JAG SÅ HIMLA GOTTESUGEN
OCH DÅ HÄNDER DET ATT JAG GÖR DENNA GODING .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl kakao
2 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl strösocker
125 g smör / margarin
1 1/2 dl strösocker
1 stort eller 2 små ägg
1/2 msk vaniljsocker
1 dl sötmandel
1 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1, Mjölk, kakao och den första sockermängden
blandas i en kastrull och får koka upp .
2, Matfett och socker rörs poröst .
Ägget (äggen) tillsätts .
3, Den skållade eller o - skållade mandeln hackas
och rörs ner liksom vaniljsockret .
4, Mjöl och bakpulver blandas och rörs ner
växelvis med den svalnade chokladsmeten .
5, Smeten hälls i en välsmord och bröad form
och gräddas i 175 grader i ca 1 timme .
6, Dekoreras med flagad mandel .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
VISST händer det väl ibland att jag har förköpt mig
på just bananer .
SÅ idag tog jag fram min gamla pärm och där var
receptet på min BANANKAKA .
SÅ nu börjar vi baka !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g rumsvarmt margarin / smör
3,5 dl strösocker
2 ägg
2 medelstora mogna bananer
1/2 tsk salt
4,5 dl vetemjöl + 1 tsk bikarbonat + 1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl hackade nötter
1 3/4 dl mjölk
GRÄDDA i 175 grader , i 60 min ,
i en 2 liters form
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR margarin och socker ,
blanda i äggen ,
mosa i bananerna , rör i 1 minut .
TILLSÄTT :
4, 5 dl vetemjöl , bikarbonat, och bakpulver
samt 2 tsk vaniljsocker + 1 1/4 dl hackade nötter.
Blanda alltsamman och tillsätt tillsammans med
mjölken lite i taget .
SMÖRJ och BRÖA en 2 LITERS FORM .
GRÄDDA i 175 GRADER , i 60 MIN.
LÅT stå en stund , innan DU skär i kakan .
Så himla god !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
DRÖMMAR , SKA VARA LÄTTA OCH PORÖSA
JA , SMÄLTA I MUNNEN .
OCH ARBETAS VÄL .
NÄR DEN ÄR FÄRDIG SKA DEN KÄNNAS
LUFTIG OCH LÄTT .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin
70 g florsocker (ca 1 dl)
60 g strösocker (knappt 3/4 dl )
1 msk vaniljsocker
100 g vetemjöl ca 1 1/2 dl
3/4 tsk hjorthornssalt
SÅ HÄR GÖR DU :
1 , ARBETA ihop alla ingredienserna
på bakbordet och knåda degen mycket väl .
2, FORMA sedan små runda runda bullar ,
som läggs på smör eller bakpappersklädd
plåt .
3, GRÄDDA i 125 grader ca 25 minuter .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
IDAG ÄR JAG SUGEN PÅ ATT BAKA DENNA
GODA TOSCA ,
SKA DU INTE BJUDA DEN IDAG , BAKA DEN
OCH STÄLL DEN i FRYSEN .
LÅT TOSCAN TINA i EN PLASTPÅSE i
RUMSTEMPERATUR .
DÅ ÄR DEN SOM NYBAKAD !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
knappt 2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100 g smält smör eller margarin
GLASYR :
50 g smör eller margarin
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
1, VISPA ägg och socker tills det pöser -
Bäst är att använda elvisp .
TILLSÄTT mjölet , som först blandats
med bakpulvret .
Blanda även ner mjölken och sist smält,
avsvalnat fett .
2, HÄLL smeten i en väl smord och bröad
form och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme
i ca 25 minuter .
3, GÖR under tiden glasyren genom att lägga
alla ingredienser i en liten kastrull .
VÄRM det hela försiktigt, men låt det ej komma
i kokning , för då kan glasyren sockra sig .
4, BRED ut glasyren över den knappt färdiga
kakan och grädda i ytterligare ca 10 minuter
eller tills glasyren fått läcker ljust brun färg .
NU ÄR DET KLART !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
SKINKA i ALL ÄRA !
Med allt man har till ,
Visst var det gott, men jag tänkte
ibland ,,,
NÄR JULEN är över då ska jag göra min goda linssoppa !
SÅ VARSÅGODA ATT SMAKA !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
1 gul lök
2 vitlökar
1 bit rotselleri
1 burk krossade tomater
2 dl röda linser
1/2 tsk oregano - torkad
salt å peppar
1 knippa persilja
1 burk/ förpackning kikärter
häll av spadet .
SÅ HÄR GÖR DU :
Du behöver en STOR kastrull .
SKALA och skiva morötter och rotselleri .
DELA i bitar lök och vitlök .
HÄLL i krossade tomater + 12 dl vatten .
1 grönsaksbuljong + 1 köttbuljong
1/2 tsk oregano
salt och peppar, koka upp ,
Koka i 20 minuter allt som allt, med locket på glänt .
När 10 minuter återstår häll i kikärterna , låt fortsätta
kokningen i 10 minuter till .
NU ÄR DET KLART !
SERVERA , MED EN KLICK TURKISK YOGHURT .
SMAKLIG MÅLTID !
och
GOD FORTSÄTTNING !