onsdag 30 juli 2025

GLUTENFRI KLADDKAKA MED HALLON , 10 - 12 BITAR .

 


                         HEJSAN  !


Denna kaka är lätt att svänga ihop , med ingredienser 

som oftast finns  hemma .

Fyll små  muffinsformar  eller häll smeten i stora 

kakformen  .


HÄR ÄR RECEPTET :
SMÖR  och  glutenfritt  ströbröd 

ströbröd  till  formen 

100 g smör 

2 1/2 dl strösocker

1 dl rismjöl

1/2 dl potatismjöl

4 msk kakao

1 msk psyllium - fröskal

2 ägg

1/2 dl frysta hallon

GARNERING :

vispgrädde

hallon

florsocker

citronmeliss


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader.

2,  SMÖRJ  och bröa en form,  med löstagbar kant ,

24 cm i diameter .

Kläm  gärna fast ett smörat och bröat  bakplåtspapper

i botten .

3,  SMÄLT  smöret . Blanda socker, rismjöl, potatis-

mjöl , kakao och psylliumfröskal  i en bunke .

Tillsätt det smälta  smöret och ägg ,  blanda snabbt

till en smet .  Häll smeten  i  formen .Fördela 

hallonen i smeten .

4,  GRÄDDA  mitt i ugnen tills kakan knappt har 

stannat och fortfarande är lite kladdig , ca 15 minuter.

Låt  svalna , för att sedan kallna i kylen .

5,   VID SERVERING :
Lägg på vispad grädde i mitten av kakan och  hallon 

upp på  grädden .

Pudra florsocker över kakan och garnera med citronmeliss .


LYCKA TILL !  HOPPAS DET  SMAKAR !



tisdag 29 juli 2025

MIN LÄCKRA, KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD , ca 10 BITAR .

 


                         HEJSAN !

LÄCKER KAKA  ,   SOM BLIR EXTRA FESTLIG 

NÄR DEN SERVERAS MED FÄRSKA BÄR 

OCH LÄTTVISPAD  GRÄDDE .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit choklad

150 g smör

3 st rumsvarma ägg

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 citron , rivet skal

riven kokos till formen 

TILL SERVERING :
florsocker 

250 g färska blåbär eller andra bär .

vispgrädde ,  lättvispad.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN PÅ 170 GRADER 
VARMLUFT .

Smörj och bröa med kokos en rund form 

med löstagbar kant 22 cm i diameter .

Strö kokos i botten och på kanterna .

2,  HACKA  chokladen och lägg den 

i en skål .

Smält smöret i en kastrull och häll  ner 

det i chokladen .

Rör runt tills chokladen har smält och 

ställ skålen åt sidan .

3,  VISPA  ihop ägg , strösocker och salt 

lite lätt i en bunke .

Rör ner chokladblandningen .

4,  RÖR ihop vetemjöl och vaniljsocker 

i en skål och blanda ner det i bunken .

Tillsätt citronskalet .

Vänd försiktigt ihop det en jämn smet 

med en slickepott .

5,   HÄLL smeten i formen , jämna till

kakan och grädda mitt i ugnen i 20 -25 min.

eller tills har fått en jämn, ljusbrun färg .

Låt kakan svalna helt.

6,  SERVERING :
PUDRA kakan med florsocker och servera 

den med blåbär och vispad grädde .

KLADDIG  FAVORIT ..!

LYCKA TILL !

BRÖDBULLAR , MED BLÅ VALLMOFRÖN , 10 ST .mm !

 


                     HEJSAN !


SERVERA  gärna   dessa  goda  brödbullar  till  frukost ,

som  mellanmål  eller  till fikat ,  på  dagen .


HÄR ÄR RECEPTET ;
50 g jäst

3 1/2  dl fingervarm  mjölk

60 g strösocker 

1 tsk  salt 

500 g vetemjöl

GARNERING :
30 g blå  vallmofrön 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR samman  alla  ingredienser 

till  degen och knåda  den i  maskin 5 min.

Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter .

Sätt ugnen på 190 grader .

2,  STJÄLP upp degen på ett lätt mjölat bakbord 

och dela degen i 10 bitar .

Fukta ena sidan med lite vatten och doppa i vallmofrön.

Vrid båda ändarna på varje bit åt motsatt håll så att DU 

får en lite vriden , avlång bulle .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .

3,   GRÄDDA  bullarna mitt i ugnen i 15 minuter.

Låt dem svalna på galler .


LYCKA  TILL !


måndag 28 juli 2025

RABARBERPAJ MED INGEFÄRA , 6 - 8 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !


DETTA  underbart  enkel  rabarberpaj  som  får  lite

kryddig  smak  av  ingefära .


HÄR ÄR RECEPTET :

100  g  rumsvarmt  smör

1 1/2  dl  strösocker

1  dl  vetemjöl

1 1/2  dl  havregryn

1  tsk  vaniljsocker

1  tsk  bakpulver

2  ägg

1/2  dl  vispgrädde

FYLLNING :
ca  4  dl  rabarber,  skuren

i tunna  skivor 

1  msk  färsk  ingefära, riven

 1  msk  potatismjöl

GARNERING:  

mandelspån,  1-2 msk .


SÅ HÄR GÖR DU :
  

1, SMULDEG :

SÄTT ugnen på 175 grader.


Vispa  smör  och  strösocker luftigt .

2,  BLANDA  ihop vetemjöl, havregryn,

vaniljsocker  och  bakpulver i en bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna  i  smöret .

3,  VISPA  upp  äggen  i en  bunke  och  vispa 

sedan  i  grädden .

Vänd  ner  äggblandningen  i  smeten .

4,   FYLLNING :

BLANDA  rabarber  och  ingefära  med potatismjöl.

Lägg fyllningen i en smord  pajform , ca  26  cm  i

diameter .

Fördela  smuldegen över  rabarbern  och  strö  över 

mandelspån .

5,   GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  i  ca  25  minuter

tills  den  fått  fin  färg .

SERVERA ,  den  ljummen  med  t ex ,vaniljglass  och

färska  jordgubbar .


LYCKA TILL !

HIMLA GO'    PAJ !

CHOKLADRULLE MED JORDGUBBAR , 10 BITAR .

 


                          HEJSAN  !


CHOKLAD  och  JORDGUBBAR  

är  en  oslagbar  smakkombination .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg 

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 msk kakao

2 tsk bakpulver

FYLLNING  : 

3 dl  vispgrädde

100 g  färskost

3/4  dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

250 g  jordgubbar


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  UGNEN på 225 grader.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt .

Blanda potatismjöl , kakao, och bakpulver

sikta ner i smeten .

2, BRED  ut smeten i en långpanna med

bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ,

i 7 minuter .

3,  STJÄLP  upp kakan på ett sockrat

bakplåtspapper och lossa bakpappret.

Låt kakan svalna .

4,   FYLLNING :

VISPA  2 dl  av  grädden  med  färskost ,

florsocker och vaniljsocker .

till en kräm .

Bred krämen över bottnen .

5,   SKÖLJ ,  rensa  och  hacka  hälften 

 av  jordgubbarna  och  strö  över  bottnen 

och  rulla  ihop  .

6,  VISPA  resten  av  grädden   och  spritsa 

på  rulltårtan .

GARNERA :  med  skivade  jordgubbar  .


LYCKA  TILL !


tisdag 22 juli 2025

NINAS ÄPPLEKAKA , 175 grader, 20 - 25 minuter, (ej vispad grädde) .

 


                        HEJSAN ! 


MIN  GODA VÄN  NINA  ÄR EN HEJARE PÅ
ATT BAKA MJUKA KAKOR  . 

VARSÅGODA att smaka !


HÄR ÄR RECEPTET ;

150 g smör ,  2 dl strösocker  + 1 ägg ,

 arbeta ihop till en deg .

3 dl vetemjöl

2 - 3 äpplen 

kanel och socker

1/2  dl vispgrädde, ej vispad 


SÅ HÄR GÖR DU ;

SMÖRJ  OCH  BRÖA  en form .

PLATTA ut degen i formen ,  med

löstagbar kant . 

TÄCK med skalade , skivade äpplen,

strö över socker och kanel .

HÄLL över grädden ovispad .

STÄLL in i 175 grader  i 20 - 25 minuter .


LYCKA TILL !

söndag 20 juli 2025

KORV STROGANOFF MED KOKT DINKEL , 4 PERSONER .

 


                                HEJSAN  !


DETTA ÄR  GOD  VARDAGSMAT ,  MEN DU KAN

OCKSÅ  ÄTA DET PÅ HELGEN .

SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 gula lökar, hackade

rapsolja till stekning

600 g  falukorv av hög kvalite'

strimlad

400 g krossade tomater

200 g tomatpure' tub

2 msk fransk senap

2 dl creme fraiche

4 dl hela  dinkelkorn

2 msk olivolja

10 körsbärs tomater,  skivade

2 dl persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYN LÖKEN i rapsolja och lägg i den 

strimlade korven .

Häll  på  krossade  tomater, tomatpure' och 

senap .

Tillsätt kräm fraiche .

Låt koka i några minuter .

2,  KOKA  DINKEL  enligt anvisningarna

på paketet och blanda med lite olivolja ,

skivade  körsbärstomater och hackad 

persilja .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



ENKEL SMULPAJ MED JORDGUBBAR OCH NÖTTER , 6 PORT . 35 MIN.

 


                            HEJSAN !

DEN  HÄR SMARRIGA SMULDEGEN MED HAVREGRYN 

och nötter täcker en ljuvlig  fyllning  av solmogna  Jordgubbar .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  jordgubbar 

2 tsk potatismjöl

150 g smör, rumsvarmt

2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

1/2 dl strösocker 

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl hasselnötter 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT ugnen på 225 grader,

Skölj , rensa och dela jordgubbarna.

Lägg dem i en pajform .

Blanda med potatismjöl .

2,  ARBETA  ihop smör , mjöl, havregryn,

socker och vaniljsocker till en smuldeg .

Tillsätt  grovt hackade nötter .

3,  SMULA  degen  över  bären  och

grädda  mitt  i  ugnen i 20  minuter .

LYCKA  TILL !

                                 

söndag 13 juli 2025

PENNE - GRATÄNG MED SKINKA, TOMAT OCH PURJO 4 PORT.



              HEJSAN !


DET var ett tag sen jag gjorde denna supergoda gratäng .

Men idag av alla varma dagar gjorde jag den,

Det var ändå för varmt för mig att gå ut !

SÅ doften av gudomlig gratäng  sprider sig i köket .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 purjolök

1 msk olivolja

1 hönsbuljongtärning

150 g strimlad rökt skinka

1 dl strimlade soltorkade tomater

eller cocktailtomater

4 portioner kokt pasta 

(300 g okokt)

1 msk smör till formen


ÄGGSTANNING :

3 dl matlagningsgrädde

3 ägg

1 burk ricotta ,  italiensk färskost 

eller kesella, 250 g 

3 dl riven lagrad prästost

1/4 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  ANSA,  dela, skölj och strimla purjon .

Fräs den i oljan ca 1 minut .

Blanda i smulad  buljongtärning .

2,  BLANDA  ingredienserna till 

äggstanningen i en bunke .

Vänd ner purjon, skinkan och pastan ,

blanda väl .

Häll blandningen  i en smord ugnssäker form .

Sätt den i nedre delen av ugnen och grädda

ca 40 minuter i 200 grader .

Täck gärna formen med smort aluminiumfolie

efter halva tiden , så att inte pastan blir bränd.


MEDAN gratängen sköter sig själv i ugnen 

kan man både duka och förbereda en fräsch sallad .

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

       


lördag 12 juli 2025

CHOKLADTRYFFEL MED MYNTA . NÅGOT SÖTT EFTER MATEN ! ca 25 st .

 


                             HEJSAN  !

VISST  är det väl gott ibland, efter middagen 

med en bit av en chokladtryffel .

Dessutom lätt att göra !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g  mörk  choklad

100 g vit choklad

3/4 dl vispgrädde

1 msk finhackad färsk mynta

1 nypa flingsalt

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HACKA  den mörka och 

den vita chokladen grovt .

2,  KOKA  upp grädde i en 

kastrull och ta av den från 

värmen .

Lägg den vita och den mörka

chokladen i grädden och låt den

smälta under omrörning .

När den är smält , rör snabbt i mynta 

och flingsalt .

3,  HÄLL blandningen i en form 

ca 10 x 20 cm och låt  stelna i 

kylskåp över natten .

Ta ut chokladen och skär i små

bitar vid servering .


LYCKA TILL !   mm...!

torsdag 10 juli 2025

MIN GODA SOMMARPAELLA MED DILL ! 4 PORTIONER , 30 MINUTER .

 


HEJSAN  !

mm...!  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 hackad gul lök

1 msk olja

3 dl jasminris

1 kuvert saffran  0, 5 g

6 dl vatten 

100 g färska små tomater  delade

1 tsk salt

2 fiskbuljongtärningar 

2 strimlade röda paprikor

2 pressade  vitlöksklyftor

3 dl frysta gröna ärter

370 g kräftstjärtar i lag

1 dl hackad dill

GARNERING :
200 g räkor med skal

apelsinklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  FRÄS  löken mjuk i en kastrull med olja .

Tillsätt  ris, saffran, vatten,  delade tomater,

salt och buljongtärningar .

Koka riset under på svag värme i 20 minuter .

2,  BLANDA  ner paprika , vitlök och ärter .

Blanda ner de flesta kräftstjärtarna och dillen.

3,  STRÖ  de oskalade  räkorna,  resten av 

kräftstjärtarna och dillen över paellan .

SERVERA  MED APELSINKLYFTOR .


LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID  !


måndag 7 juli 2025

OREOFYLLDA VANILJMUFFINS , 12 ST . 30 MIN.

 

HEJSAN !

Kaka i en kaka ?    Jajamän,

supersmarrigt !  Prova !


HÄR ÄR  RECEPTET :

3 ägg 

2 dl strösocker

125 g mjukt smör

och rumstempererat

1 dl standard mjölk

4 dl vetemjöl / special 

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk vaniljpulver

FYLLNING :

12 oreokex, ca 1 paket 

GARNERING :
vispad grädde eller yoghurt

krossade  oreokex

12 muffinsformar .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 200 grader varmluft .

2,  VISPA  ägg och socker pösigt .

Tillsätt smör klickvis,  fortsätt vispa och 

tillsätt sedan mjölk under fortsatt vispning .

3,  BLANDA  njöl, bakpulver, salt och

vaniljpulver .

Sikta ner det i smeten .

Rör till en jämn smet .

4,  SPRITSA  i hälften av smeten i varje form.

Lägg sen ett  OREOKEX  ovanpå .

Spritsa i resterande smet .

5,  GRÄDDA i mitten av ugnen 10 - 12 minuter .

HÅLL UPPSIKT !

Alla ugnar fungerar olika .

Muffinsen  ska bli fint gyllene och ha rest sig .

6,  LÅT  svalna och garnera sedan med en klick 

grädde  eller yoghurt  och lite krossat kex ..


LYCKA TILL !




ÄPPELKAKA MED KANEL OCH GLASYR . 8 PERSONER .

 


                           HEJSAN  !


IDAG BLEV JAG SÅ HIMLA  SUGEN PÅ DENNA 
JÄTTEGODA  ÄPPELKAKA .

SOM JAG GJORT SÅ MÅNGA GÅNGER 

HÄNGER NI  MED ?


HÄR ÄR RECEPTET :

6 äpplen 

1/2 dl strösocker

1 1/2 msk kanel

1 tsk vaniljsocker

SMET :

150 g rumsvarmt smör 

2 dl strösocker

3 ägg

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

GLASYR :

2 dl florsocker

2 tsk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  ugnen på 175 grader .

Skala, kärna ur och dela äpplena i bitar .

Blanda bitarna med socker, kanel och 

vaniljsocker och låt dra i 15 minuter .

2,  RÖR  smör och socker poröst med

elvisp .

Vispa i ett ägg i taget .

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner 

i smeten tillsammans med mjölk .

3,  SMÖRJ  en rund form med löstagbar 

botten , ca 24 cm i diameter .

Häll i smeten och strö över äppelbitarna .

Tryck ner dem lätt i smeten och grädda 

i nedre delen av ugnen , ca 40 minuter .

4,  BLANDA  florsocker och vatten och

ringla över kakan .    mm ...!

TIPS !  

TESTA  att byta ut den klassiska vaniljsåsen

mot vispad grädde,  vaniljglass eller en salt kolasås .


LYCKA TILL !


söndag 6 juli 2025

FALUKORVSPLÅT MED OSTKRÄM 4 PORTIONER.

 


                      HEJSAN  !


SMIDIGT MED ALLT PÅ EN PLÅT -

SÅ ENKELT OCH GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  falukorv

400 g  potatis

200 g  morot

200 g palsternacka 

olja ,  salt och  svartpeppar 

OSTKRÄM :

100 g riven ost

2 dl creme fraiche

salt och svartpeppar


SÅ  HÄR GÖR DU :

1,  VÄRM  ugnen till  225  grader.

Skär potatis, morot och palsternacka

i 2- cm stora  bitar .

Lägg  på  en  ugnsplåt och  blanda  med

olja , salt och peppar .

Ugnsbaka i 20 minuter .

2,  TÄRNA  falukorven i lika  stora bitar

och lägg in i  ugnen med rotsakerna och

blanda runt .

Ugnsbaka vidare i 20 minuter , rör då och 

då tills allt har en fin, rostad yta  och 

potatisen är mjuk .

3,  BLANDA  ingredienserna till  

OSTKRÄMEN ,  låt  stå  kallt och 

servera sedan  till  falukorvsplåten .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

KORV MED COLESLAW 4 PORTIONER .

 


HEJSAN  1


Här har jag gjort med korvbröd och  långkorv ,

som vi kallar det här hemma !

Långkorv = rå - korvar  med 95 % kött / SCAN .

(50 g /st )


HÄR ÄR RECEPTET :
4  rå korvar 

1 tsk smör

4 korvbröd

4 salladsblad

ketchup

senap

rostad lök

1 msk hackad gräslök

COLESLAW :

1 liten morot, 75 g

1/2 fänkål , 100 g

1/2 , rödlök 

2 msk majonnäs

2 msk creme fraiche

1 tsk fransk senap

salt och svartpeppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RIV moroten grovt .

Hacka fänkål och lök.

Blanda allt med  majonnäs,

creme fraiche, senap, salt

 och peppar .

2,  STEK korven i smör .

Värm  bröden i ugn på 200 grader

i ca 5 min .

3,  LÄGG ett salladsblad i varje bröd.

Lägg i korv . 

Toppa med ketchup ,  senap,  coleslaw

och rostad lök blandad med gräslök .


SMAKLIG MÅLTID . LYCKA TILL !

fredag 4 juli 2025

TIPS !

 


                   HEJSAN  !


MIN FARMOR , lärde mig mycket  när jag bodde hemma hos farmor och farfar .

MAN skulle inte hälla  ut fettet, från det man stekte  rakt ut i vasken .

DÅ TOG farmor ner en skål från skåpet och hällde riktigt kallt vatten i den,

SEN  hällde farmor eller farfar ner det heta i skålen och lät det stå där tills

FETTET hade  stelnat .

DÅ LYFTE farmor  upp det stelnade fettet och slängde ut det i skräppåsen.

eller la det till småfåglarna under vintern ,

 

TACK !



torsdag 3 juli 2025

MIN GODA PAJ ; MED KOLAKRÄM OCH DAIM . 8 PORTIONER .

 


       HEJSAN  !


DETTA är en Supersmarrig paj  som Du 

enkelt bakar utan ugn .

Toppa med kola, bär och daim 


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

300 g Digestivekex

150 g smör

FYLLNING :

1 burk dulce de leche  397 g - karamelliserande mjölk.

400 g hallon   

3 dl vispgrädde

1 dubbel - daim

SÅ HÄR  GÖR DU :
1,  Krossa kexen  gärna i matberedare.

Smält smöret och blanda med smulorna .

Tryck ut till en botten i en pajform  och 

ställ i kylen i 15 minuter .

2,  RÖR den karamelliserande  mjölken 

krämig och bred ut i pajskalet .

Strö över hälften av hallonen .

3,  VISPA grädden och klicka över fyllningen .

Strö över grovt hackad daim och resterande 

hallon .


HOPPAS DET SMAKAR ; LYCKA TILL !


                

TIPS !



                         HEJSAN  !


SÅR  DU  PERSILJA ,  NÄRA   ROSORNA  i RABATTEN

DÅ SLIPPER DU BLADLÖSS , /

 TACK !    OCH LYCKA TILL !