tisdag 29 juli 2025

MIN LÄCKRA, KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD , ca 10 BITAR .

 


                         HEJSAN !

LÄCKER KAKA  ,   SOM BLIR EXTRA FESTLIG 

NÄR DEN SERVERAS MED FÄRSKA BÄR 

OCH LÄTTVISPAD  GRÄDDE .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit choklad

150 g smör

3 st rumsvarma ägg

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 citron , rivet skal

riven kokos till formen 

TILL SERVERING :
florsocker 

250 g färska blåbär eller andra bär .

vispgrädde ,  lättvispad.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN PÅ 170 GRADER 
VARMLUFT .

Smörj och bröa med kokos en rund form 

med löstagbar kant 22 cm i diameter .

Strö kokos i botten och på kanterna .

2,  HACKA  chokladen och lägg den 

i en skål .

Smält smöret i en kastrull och häll  ner 

det i chokladen .

Rör runt tills chokladen har smält och 

ställ skålen åt sidan .

3,  VISPA  ihop ägg , strösocker och salt 

lite lätt i en bunke .

Rör ner chokladblandningen .

4,  RÖR ihop vetemjöl och vaniljsocker 

i en skål och blanda ner det i bunken .

Tillsätt citronskalet .

Vänd försiktigt ihop det en jämn smet 

med en slickepott .

5,   HÄLL smeten i formen , jämna till

kakan och grädda mitt i ugnen i 20 -25 min.

eller tills har fått en jämn, ljusbrun färg .

Låt kakan svalna helt.

6,  SERVERING :
PUDRA kakan med florsocker och servera 

den med blåbär och vispad grädde .

KLADDIG  FAVORIT ..!

LYCKA TILL !

BRÖDBULLAR , MED BLÅ VALLMOFRÖN , 10 ST .mm !

 


                     HEJSAN !


SERVERA  gärna   dessa  goda  brödbullar  till  frukost ,

som  mellanmål  eller  till fikat ,  på  dagen .


HÄR ÄR RECEPTET ;
50 g jäst

3 1/2  dl fingervarm  mjölk

60 g strösocker 

1 tsk  salt 

500 g vetemjöl

GARNERING :
30 g blå  vallmofrön 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  RÖR samman  alla  ingredienser 

till  degen och knåda  den i  maskin 5 min.

Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter .

Sätt ugnen på 190 grader .

2,  STJÄLP upp degen på ett lätt mjölat bakbord 

och dela degen i 10 bitar .

Fukta ena sidan med lite vatten och doppa i vallmofrön.

Vrid båda ändarna på varje bit åt motsatt håll så att DU 

får en lite vriden , avlång bulle .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .

3,   GRÄDDA  bullarna mitt i ugnen i 15 minuter.

Låt dem svalna på galler .


LYCKA  TILL !