torsdag 27 mars 2008

Äpplen i Förvar.

3dl vatten
1 brustablett c-vitamin
2msk socker
1/2-1kg äpplen.

Lös upp brustabletten i vattnet
Häll i strösockret o rör om.
Lägg äpplena i lagen.
Låt ligga i 1 minut ,låt rinna av .
Fryses i Fryspåse.
Gott att ha till äpplekräm, äpplepaj
eller göra kompott på.

tisdag 25 mars 2008

Stor och god Sockerkaka utan ägg.

blanda 5dl.vetemjöl,
2,5dl socker,2tsk bakpulver
och finfördela 50g smör däri.
Tillsätt 2,5dl mjölk ,samt lite citron
eller bittermandelolja.
Häll smeten i en stor smord
o bröad form.
Grädda i 200grader tills kakan känns torr.

TOBIAS, Havrepaj med Äpplen.4-6port.

6-7 äpplen
kanel
100g marg.el.smör
1 dl strösocker
3dl havregryn

Gör så här:
Skala och skär äpplena i klyftor.
Lägg dem i en smord form .(pajform)
och strö kanel över.
Blanda ihop smör ,socker och havregryn
rör ihop och bred smeten över äpplena .
Grädda i 200 graderi ca 20min.
Servera med vispad grädde.
muums!

HÅKANS, Snöbollar.

2ägg
3/4 dl strösocker
2 msk. smör
2tsk vaniljsocker
5 dl. vetemjöl
3 tsk. bakpulver
1 nypa salt
1,5dl mjölk
kokosfett.

Gör så här :

Vispa ägg och socker.
Smält smöret.
Blanda ihop alla ingredienser.
Hetta upp kokosfettet.
Lägg i ca 1tsk av smeten i kokosfettet ,
till varje boll.
Koka bollarna ljusgula .
Tag upp dem och låt rinna av på hushållspapper.
Sikta florsocker över.

använd en pastaslev när Du ska ta upp dem
ur fettet.

MAUDS, goda Krabblåda. 3-4 port.

1burk krabba
3tomater
3ägg
3dl matlagningsgrädde
2-3 buntar dill
salt o peppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg dill i botten på en smord form.
Dela krabban med en gaffel och lägg i formen.
Lägg på tomatskivor, mera dill ,salt o peppar.
Vispa samman ägg och grädde
och häll det över alltsamman.
Grädda i 20-25 min.

Skeppar Gryta. 4port.

600g torskfileer, 2 tomater,
1tsk salt,1krm , svartpeppar,
1/2dl finhackad dill,
2dl vispgrädde eller matlagningsgrädde.

Gör så här:
Tina den djupfrusna fisken något.
Skär den i 3cm tjocka skivor,dela
färska fileer om de är stora.
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
Lägg dem i en låg, vid kastrull.Lägg fisken på tomaterna.
Strö över salt, peppar och dill.Häll på grädden.
Låt alltsammans koka på svag värme
under lock 5-15minuter ( den längre tiden för otinad fisk)
Servera med kokt potatis.

Pasta med Kantarell o Philadelphiasås. 4port.

280g pasta, 5dl kantareller,
en halv chili,1msk margarin
100g philadelphiaost,
1,5dl mellanmjölk
80g färsk spenat.
Salt o peppar.

Gör så här:
Koka pastan.
Om kantarellerna är stora, dela
dem en gång.
Stek kantareller o chili i margarin eller smör,
salta o peppra.
Blanda och koka philadelphiaost,
mjölk,salt o peppar i en kastrull.
Rör ner kantareller och spenat.
Servera såsen med kokt pasta.
GOTT!