tisdag 15 april 2008

Fullkornsbröd i vacker korg.

Nu ska vi baka ,de` è kul.

5dl vatten
2dl,vetekross
1/2dl, linfrö

50g jäst
1/2dl, olja
2tsk salt
6dl, grovt rågmjöl
3 1/2dl,vetemjöl

Gör så här:

Börja med att koka upp vattnet
och slå det över vetekross o linfrö.
Låt det svalna till 37grader eller
om Du använder torrjäst till 45-50 grader.
Blanda ihop resten av ingredienserna
i en annan bunke
Tillsätt krosset.
Låt jäsa 45min.
Degen är ganska lös,tillsätt mer vetemjöl
efter behov.
Dela degen i 2delar,och lägg i 2 mjölade
vackra korgar.
Låt degen jäsa i 30 min.
GLÖM INTE ATT VÄNDA KORGARNA
UPPÅNER PÅ BAKPAPPERSKLÄDD
PLÅT OCH TA BORT KORGARNA INNAN DU SÄTTER IN DEM I UGNEN!
Grädda 200 grader i 45 min.

När bröden är klara ,lägg på galler under bakduk.
Pensla bröden med kallt vatten o lägg på handduken=bakduk

Jättegott med hem -bakat .

VICTORIAS, Hallongrottor.

200g smör
1dl socker
5dl vetemjöl
hallonsylt

Så här gör Du:

Rör ihop smör o socker,
tillsätt mjölet.
Arbeta raskt samman till en deg,
som får vila i kylskåpet ca 1timma.
Tag ut från kylen och rulla ut till smala
längder och rulla till små bollar, som läggs
på en plåt med bakplåtspapper på.
Gör med tummen en fördjupning
i varje kaka och lägg 1/2tsk.hallonsylt
i varje grop.
In i ugnen o grädda 175-200grader
i 12-15 min.

De var jättegoda .
Dessa kakor är bakade av mitt barnbarn Victoria 9 år.

Bananpaj.

Nu tar vi en efterrätt till.

100g smör
3dl grahamsmjöl
4-5 bananer.

Blanda smör o grahamsmjöl
till en smuldeg och lägg i en smord form.
Grädda 5-10 min. i 175 grader.
Mosa bananerna och bred ut smeten
på pajbottnen.
Grädda ytterligare i 10minuter.
Servera gärna med Sesamgrädde.

Sesamgrädde:
1dl. oskalade sesamfrön
1dl kärnfria russin
3-4 dl. vatten.

Gör så här:
Mixa sesamfrön och russin till en
jämn o slät massa.
Tillsätt 3-4 dl.vatten och mixa en
stund till.
Sesamgrädden skall serveras KALL.

JÄTTEGOTT.

Bärgodis, efter maten. 2port.

Smaka på detta.

250g kesella
1/2dl vispgrädde
1-2 tsk.råsocker
1 dl.djupfrysta eller färska bär:
lingon,svarta eller röda vinbär.
Vispa grädden och blanda samman med
alla ingredienserna.
Ställ kallt en stund och servera.

mumms.

Farmors jättegoda Kotletter.

Hej nu är det middagsdax.
Prova detta.

4st kotletter
salt o peppar
örtkrydda typ,timjan , eller Knorrs Persillade.
1 buljongtärning, 1gul lök , 2st. morötter.
4-5dl vatten
vinbärsgele
potatis
blomkål
broccoli
röd paprika.

Gör så här:
Salta o peppra och stänk över örtkrydda
på kotletterna.Tryck till kryddorna lite med
handen så kryddorna går in i köttet.
Stek kotletterna i smör på ganska hög värme ,
tills de fått fin färg.
Nu lägger Du över köttet i en kastrull
Smula sönder 1 st,buljongtärning över köttet
och häll på vattnet.Dela lök o morötter o låt koka med.

Servera med kokt potatis , kokt blomkål, kokt broccoli.
Hacka paprikan och strö över blomkålen.
Ha gärna lite Vinbärsgele till köttet.
Du kan gärna använda skyn från köttet som sås.

Smaklig Måltid.

söndag 13 april 2008

Gamla mormor Ellas Vaniljhorn.

En tradition i min släkt.

200g smör
4,5dl vetemjöl
2msk vaniljsocker

Garnering:3msk strösocker.

Gör så här.
Blanda samman smör,vetemjöl o vaniljsocker,
låt vila i kylen 1timma.

Sen gör Du:
Dela degen i ca 50bitar.Rulla till horn.
Grädda i 175 graderi 12 minuter.
Doppa de heta kakorna i strösocker.

Njut till kaffet!

Farmors Chokladkakor.

Ibland är jag så gottesugen då kan det bli de här.
UGN :175 GRADER 10-12 min.
100g margarin(smör)
1dl socker(rörsocker)
3msk kakao
3 1/4dels dl.vetemjöl.
Pensling och garnering.
1uppvispat ägg
1/2dl hackad mandel
1/2dl pärlsocker.

Gör så här.
Blanda samman smör o socker
tillsätt kakao o vetemjöl.
Låt degen vila i kylen en stund,ca 30min.
Tag ut degen från kylen
håll degen i händerna en stund
kavla sedan ut tunnt och ta ut kakor med mått.
typ:ett upponerpåvänt glas.
eller pepparkaksmått.

De här är roliga att göra. Prova får Du se!