3dl vetemjöl
1,5dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5tsk vaniljsocker
80 g kallt smör
1,5 dl mjölk. 2dl bär eller frukt.
Blanda alltsammans i en bunke
Smöra en form, typ pajform eller
en form med löstagbar botten.
Lägg ut smeten i formen .
Platta till smeten så den täcker bottnen.
Häll på bären eller frukten över smeten.
Strö över Pärlsocker och lägg på klickar
av smör eller ringla flytande smör över.
Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.
Detta är mitt lilla barnbarn Alice kaka. Alice är 7 år.
.
torsdag 17 april 2008
Pudding på farmors vis. 3 personer
Gammaldags mat ! Från min farmor.
Numera använder jag :
3/4 dl basmatiris
1,5dl vatten
2 lagerblad
6 sviskon
1 dl pumpafrön
1 medelstor potatis
1 morot
1dl matlagningsgrädde
0,5 dl smält smör
1tsk salt
0,5 tsk kryddpeppar.
Gör så här:
Skölj och koka riset med lagerbladen.
Koka sviskonen.
Mixa pumpafrön.
Skala och riv potatis och morot.
Blanda ner alla ingredienser i en skål.
Bred ut hälften av smeten i en ugnsform.
Fördela sviskonen ovanpå,
smeta ut resten av "färsen" och platta till den.
Grädda puddingen i 200 grader
i ca 30 minuter.
Servera med sallad och kokta grönsaker.
Denna pudding kan man göra istället för Kålpudding.
Alltså utan köttfärs.
Prova nå`n gång.
Numera använder jag :
3/4 dl basmatiris
1,5dl vatten
2 lagerblad
6 sviskon
1 dl pumpafrön
1 medelstor potatis
1 morot
1dl matlagningsgrädde
0,5 dl smält smör
1tsk salt
0,5 tsk kryddpeppar.
Gör så här:
Skölj och koka riset med lagerbladen.
Koka sviskonen.
Mixa pumpafrön.
Skala och riv potatis och morot.
Blanda ner alla ingredienser i en skål.
Bred ut hälften av smeten i en ugnsform.
Fördela sviskonen ovanpå,
smeta ut resten av "färsen" och platta till den.
Grädda puddingen i 200 grader
i ca 30 minuter.
Servera med sallad och kokta grönsaker.
Denna pudding kan man göra istället för Kålpudding.
Alltså utan köttfärs.
Prova nå`n gång.
Krokant-Mousse 6 port.
Lite Dessert efter fisken är alltid gott.
200g mjölkchoklad med krokant
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar och
smällt den i 100 graders ugn
eller över vattenbad.
Vispa ner gulorna en i taget.
Låt smeten svalna något.
Vispa grädden till hårt skum och
rör ner i chokladsmeten.
Lägg upp i portionsglas eller
i en stor skål.
Ställ kallt ett par timmar.
Klart.
detta är ljuvligt gott att smaka.
200g mjölkchoklad med krokant
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar och
smällt den i 100 graders ugn
eller över vattenbad.
Vispa ner gulorna en i taget.
Låt smeten svalna något.
Vispa grädden till hårt skum och
rör ner i chokladsmeten.
Lägg upp i portionsglas eller
i en stor skål.
Ställ kallt ett par timmar.
Klart.
detta är ljuvligt gott att smaka.
Mauds goda Laxgryta. 4port.
Här kommer mera Fisk.
500g skinn o benfri laxfile
3 morötter
1 bit rotselleri (ca 100g)
5-6 potatisar
1purjolök
5dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1tsk timjan
1 msk tomatpure.
2msk Philadelphiaost.
salt.
Gör så här:
Skala morötterna och strimla dem.
Skala och strimla rotsellerin.
Skala potatisarna och skiva dem ganska grovt.
Ansa o skär purjolöken i bitar.
Lägg alla rotfrukterna och purjolöken i en gryta
och häll över vattnet. Tillsätt smulad buljong,
timjan och tomatpure. Låt allt koka under lock i 10min.
Skär under tiden laxen i kuber. Lägg ner dem i grytan
och låt det sjuda(nästan koka ) i ytterligare 4-5 min.
Rör ner osten och låt den smälta under försiktig
omrörning.
Smaka av .
Bjud grytan rykande het.
Smaka på.
500g skinn o benfri laxfile
3 morötter
1 bit rotselleri (ca 100g)
5-6 potatisar
1purjolök
5dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1tsk timjan
1 msk tomatpure.
2msk Philadelphiaost.
salt.
Gör så här:
Skala morötterna och strimla dem.
Skala och strimla rotsellerin.
Skala potatisarna och skiva dem ganska grovt.
Ansa o skär purjolöken i bitar.
Lägg alla rotfrukterna och purjolöken i en gryta
och häll över vattnet. Tillsätt smulad buljong,
timjan och tomatpure. Låt allt koka under lock i 10min.
Skär under tiden laxen i kuber. Lägg ner dem i grytan
och låt det sjuda(nästan koka ) i ytterligare 4-5 min.
Rör ner osten och låt den smälta under försiktig
omrörning.
Smaka av .
Bjud grytan rykande het.
Smaka på.
Donna Annas Fiskrätt. 4 port.
Från vår bröllopsresa i Portugal.
600g torskfile
2msk vetemjöl 1/2 tsk salt
1/2 kg skalad skivad potatis
1 tsk paprikapulver
2msk smör
2 gula hackade lökar
1/2dl olja
2dl paprikasallad (från burk)
2 dl fiskbuljong(tärning)
150g bacon i strimlor.
Gör så här:
Lägg potatisskivorna i en smord ugnssäker form.
Strö över paprikapulver och klicka på smör.
Stek i ugnen i ca 25 min. Ös ibland.
Fräs löken lätt i oljan . lägg den sedan
med paprikasalladen ovanpå potatisen.
Vänd fiskfileerna i mjöl blandat med salt.
Lägg fisken på potatisen samtidigt
med löken.Ös med lite stekfett.
Lös upp buljongtärningen i 2dl vatten,
och häll buljongen på potatisen
efter ca 10min.Stek ytterligare i 15min.
Fräs under tiden bacon strimlorna
i het panna.Lägg dem över fisken
när den är klar.
Servera med citron och en grönsallad.
jättegott!. Lycka till.
600g torskfile
2msk vetemjöl 1/2 tsk salt
1/2 kg skalad skivad potatis
1 tsk paprikapulver
2msk smör
2 gula hackade lökar
1/2dl olja
2dl paprikasallad (från burk)
2 dl fiskbuljong(tärning)
150g bacon i strimlor.
Gör så här:
Lägg potatisskivorna i en smord ugnssäker form.
Strö över paprikapulver och klicka på smör.
Stek i ugnen i ca 25 min. Ös ibland.
Fräs löken lätt i oljan . lägg den sedan
med paprikasalladen ovanpå potatisen.
Vänd fiskfileerna i mjöl blandat med salt.
Lägg fisken på potatisen samtidigt
med löken.Ös med lite stekfett.
Lös upp buljongtärningen i 2dl vatten,
och häll buljongen på potatisen
efter ca 10min.Stek ytterligare i 15min.
Fräs under tiden bacon strimlorna
i het panna.Lägg dem över fisken
när den är klar.
Servera med citron och en grönsallad.
jättegott!. Lycka till.
tisdag 15 april 2008
Fullkornsbröd i vacker korg.
Nu ska vi baka ,de` è kul.
5dl vatten
2dl,vetekross
1/2dl, linfrö
50g jäst
1/2dl, olja
2tsk salt
6dl, grovt rågmjöl
3 1/2dl,vetemjöl
Gör så här:
Börja med att koka upp vattnet
och slå det över vetekross o linfrö.
Låt det svalna till 37grader eller
om Du använder torrjäst till 45-50 grader.
Blanda ihop resten av ingredienserna
i en annan bunke
Tillsätt krosset.
Låt jäsa 45min.
Degen är ganska lös,tillsätt mer vetemjöl
efter behov.
Dela degen i 2delar,och lägg i 2 mjölade
vackra korgar.
Låt degen jäsa i 30 min.
GLÖM INTE ATT VÄNDA KORGARNA
UPPÅNER PÅ BAKPAPPERSKLÄDD
PLÅT OCH TA BORT KORGARNA INNAN DU SÄTTER IN DEM I UGNEN!
Grädda 200 grader i 45 min.
När bröden är klara ,lägg på galler under bakduk.
Pensla bröden med kallt vatten o lägg på handduken=bakduk
Jättegott med hem -bakat .
5dl vatten
2dl,vetekross
1/2dl, linfrö
50g jäst
1/2dl, olja
2tsk salt
6dl, grovt rågmjöl
3 1/2dl,vetemjöl
Gör så här:
Börja med att koka upp vattnet
och slå det över vetekross o linfrö.
Låt det svalna till 37grader eller
om Du använder torrjäst till 45-50 grader.
Blanda ihop resten av ingredienserna
i en annan bunke
Tillsätt krosset.
Låt jäsa 45min.
Degen är ganska lös,tillsätt mer vetemjöl
efter behov.
Dela degen i 2delar,och lägg i 2 mjölade
vackra korgar.
Låt degen jäsa i 30 min.
GLÖM INTE ATT VÄNDA KORGARNA
UPPÅNER PÅ BAKPAPPERSKLÄDD
PLÅT OCH TA BORT KORGARNA INNAN DU SÄTTER IN DEM I UGNEN!
Grädda 200 grader i 45 min.
När bröden är klara ,lägg på galler under bakduk.
Pensla bröden med kallt vatten o lägg på handduken=bakduk
Jättegott med hem -bakat .
VICTORIAS, Hallongrottor.
200g smör
1dl socker
5dl vetemjöl
hallonsylt
Så här gör Du:
Rör ihop smör o socker,
tillsätt mjölet.
Arbeta raskt samman till en deg,
som får vila i kylskåpet ca 1timma.
Tag ut från kylen och rulla ut till smala
längder och rulla till små bollar, som läggs
på en plåt med bakplåtspapper på.
Gör med tummen en fördjupning
i varje kaka och lägg 1/2tsk.hallonsylt
i varje grop.
In i ugnen o grädda 175-200grader
i 12-15 min.
De var jättegoda .
Dessa kakor är bakade av mitt barnbarn Victoria 9 år.
1dl socker
5dl vetemjöl
hallonsylt
Så här gör Du:
Rör ihop smör o socker,
tillsätt mjölet.
Arbeta raskt samman till en deg,
som får vila i kylskåpet ca 1timma.
Tag ut från kylen och rulla ut till smala
längder och rulla till små bollar, som läggs
på en plåt med bakplåtspapper på.
Gör med tummen en fördjupning
i varje kaka och lägg 1/2tsk.hallonsylt
i varje grop.
In i ugnen o grädda 175-200grader
i 12-15 min.
De var jättegoda .
Dessa kakor är bakade av mitt barnbarn Victoria 9 år.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)