10st potatis
2,5-3dl mjölk
1-1,5tsk salt
4 msk dill
Gör så här:
Skala och tärna potatisen ,ca 1/2cm
stora tärningar.
Koka upp den mindre mängden mjölk
tillsammans med saltet.
Lägg i potatisen koka på svag värme i 15 min.
eller tills potatisen är mjuk.
Rör om ett par gånger under kokningen.
Späd med mer mjölk om det behövs,
tillsätt dill och ev. salt.
Gott till stekt korv eller fisk.
måndag 21 april 2008
Köttgryta i ugn. 4 port.
400g ytterlår/märgpipa (benfri)
2 msk vetemjöl
1tsk salt
1-2krm peppar
2 st gula lökar skala
100g rotselleri "
2 st morötter "
2st lagerblad
1tsk timjan
1tsk basilika
2st votlökar
1burk krossade tomater
Gör så här:
Skär köttet i små tunna skivor,
vänd i vetemjöl blandat med hälften
salt och all peppar.
Skär löken i tunna klyftor.
Sellerin i små tärningar,
morötter i skivor.
Varva lök,rotsaker och kött
i en ugnssäker form.
Strö över resten av saltet och de smulade kryddorna.
Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen
strax under mitten.
Låt koka i 1,5 timme.
Rör om någon gång under tiden.
Gott med potatis o kokta grönsaker till.
smaklig spis!
2 msk vetemjöl
1tsk salt
1-2krm peppar
2 st gula lökar skala
100g rotselleri "
2 st morötter "
2st lagerblad
1tsk timjan
1tsk basilika
2st votlökar
1burk krossade tomater
Gör så här:
Skär köttet i små tunna skivor,
vänd i vetemjöl blandat med hälften
salt och all peppar.
Skär löken i tunna klyftor.
Sellerin i små tärningar,
morötter i skivor.
Varva lök,rotsaker och kött
i en ugnssäker form.
Strö över resten av saltet och de smulade kryddorna.
Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen
strax under mitten.
Låt koka i 1,5 timme.
Rör om någon gång under tiden.
Gott med potatis o kokta grönsaker till.
smaklig spis!
Linssoppa med Potatis.. 4port.
2 dl röda Linser
2 st skalade o hackade gula Lökar
4 st skalade o tärnade Potatisar
2 st grovt rivna Morötter
1 burk krossade Tomater
1 liter Vatten
2 st Buljongtärningar, 2 st vitlökar
1 tsk Salt
1 krm Peppar
2 krm Timjan
Gör så här:
Koka upp vatten o buljongtärning
tillsätt lök,pressad vitlök, tomater,
potatis,kryddor o morot.
Låt koka i 5 min.
Skölj linserna o tillsätt dem.
Koka ytterligare i 10 min.
(Gröna linser kokas i 30 min.)
mmm, jättegott! (det finns inlagt ett recept utan potatis)
smaka!
2 st skalade o hackade gula Lökar
4 st skalade o tärnade Potatisar
2 st grovt rivna Morötter
1 burk krossade Tomater
1 liter Vatten
2 st Buljongtärningar, 2 st vitlökar
1 tsk Salt
1 krm Peppar
2 krm Timjan
Gör så här:
Koka upp vatten o buljongtärning
tillsätt lök,pressad vitlök, tomater,
potatis,kryddor o morot.
Låt koka i 5 min.
Skölj linserna o tillsätt dem.
Koka ytterligare i 10 min.
(Gröna linser kokas i 30 min.)
mmm, jättegott! (det finns inlagt ett recept utan potatis)
smaka!
Selleriröra med Äpple. 4port.
350 g skalad tärnad ROTSELLERI
3-4 vitlökar
2 dl vispgrädde
2 msk creme fraiche
2 dl tärnat äpple
1 msk honung
salt o peppar
Koka sellerin o vitlök i grädden ca 10 min.
eeler tills sellerin är mjuk
Ta kastrullen av värmen
och tillsätt creme fraiche.
Mixa blandningen slät.
Fräs äppeltärningarna mjuka i honungen.
Sila av överflödig vätska från äppeltärningarna
Blanda ner äppelbitarna i sellerikrämen.
Salta o peppra.
Gott som tillbehör till Kött, Fisk eller på macka .
Prova själv vad Du tycker.
3-4 vitlökar
2 dl vispgrädde
2 msk creme fraiche
2 dl tärnat äpple
1 msk honung
salt o peppar
Koka sellerin o vitlök i grädden ca 10 min.
eeler tills sellerin är mjuk
Ta kastrullen av värmen
och tillsätt creme fraiche.
Mixa blandningen slät.
Fräs äppeltärningarna mjuka i honungen.
Sila av överflödig vätska från äppeltärningarna
Blanda ner äppelbitarna i sellerikrämen.
Salta o peppra.
Gott som tillbehör till Kött, Fisk eller på macka .
Prova själv vad Du tycker.
lördag 19 april 2008
Rabarber -Sorbet. 4port.
2dl vatten
1 dl socker
500 g späd rabarber
4 äggvitor o 4 msk socker
Gör så här:
Koka en lag av vatten och socker.
Skala och skölj rabarbern.
Skär den i små bitar .
Sjud rabarbern mjuk i sockerlagen.
Låt kallna.
Frys rabarberkompotten halvfast
och rör massan jämn.
Vispa äggvitorna med sockret
och rör ner i kompotten.
Frys den färdigt under ca 2 timmar.
Rör i sorbeten några gånger under tiden.
Ta fram sorbeten ur frysen och servera den direkt.
smaskens en varm sommardag .
1 dl socker
500 g späd rabarber
4 äggvitor o 4 msk socker
Gör så här:
Koka en lag av vatten och socker.
Skala och skölj rabarbern.
Skär den i små bitar .
Sjud rabarbern mjuk i sockerlagen.
Låt kallna.
Frys rabarberkompotten halvfast
och rör massan jämn.
Vispa äggvitorna med sockret
och rör ner i kompotten.
Frys den färdigt under ca 2 timmar.
Rör i sorbeten några gånger under tiden.
Ta fram sorbeten ur frysen och servera den direkt.
smaskens en varm sommardag .
Hemlagad senap.
Kör 50g mörkt senapsfrö i mixer
rör ut med lite vatten och smaksätt med
1msk matättika 1,5msk socker och 1,5tsk salt
Späd med mer vatten om det behövs
och slå på lite olja så senapen inte torkar ut.
Lycka till!
Ärtsoppan, i receptet efter -kan Du frysa in
i lagom stora förpackningar.
Bra att ha när man har bråttom.
rör ut med lite vatten och smaksätt med
1msk matättika 1,5msk socker och 1,5tsk salt
Späd med mer vatten om det behövs
och slå på lite olja så senapen inte torkar ut.
Lycka till!
Ärtsoppan, i receptet efter -kan Du frysa in
i lagom stora förpackningar.
Bra att ha när man har bråttom.
Mauds mustiga Ärtsoppa 8 port.
500g gula torra ärter
blötläggningsvatten
1 msk salt per liter vatten.
Kokning:
1,5liter vatten
1stor gul lök
2 lagerblad
14 st. kryddnejlikor
10-12st svartpepparkorn
300g rimmat fläsk
Gör så här:
Skölj ärterna och lägg dem i blöt
med salt i vattnet.
ca 8-10 timmar, eller över natten.
Slå bort blötläggningsvattnet .
Slå på nytt kokvatten.
Skala löken och fäst lagerbladen i ett snitt.
Stick också in nejlikorna, eller några av dem.
Lägg i resten samt svartpepparkornen.
Lägg också i fläskbiten och låt den koka med.
Sjud soppan sakta i 1-1,5 timme.
Smaka av soppan med mer salt om det behövs
Fläsket ger ju en hel del sälta.
Plocka ur fläsket och servera det vid sidan av ,
med den hemlagade Senapen.
Smaka av med timjan och mejram.
om man har tid prova gärna denna soppa.
blötläggningsvatten
1 msk salt per liter vatten.
Kokning:
1,5liter vatten
1stor gul lök
2 lagerblad
14 st. kryddnejlikor
10-12st svartpepparkorn
300g rimmat fläsk
Gör så här:
Skölj ärterna och lägg dem i blöt
med salt i vattnet.
ca 8-10 timmar, eller över natten.
Slå bort blötläggningsvattnet .
Slå på nytt kokvatten.
Skala löken och fäst lagerbladen i ett snitt.
Stick också in nejlikorna, eller några av dem.
Lägg i resten samt svartpepparkornen.
Lägg också i fläskbiten och låt den koka med.
Sjud soppan sakta i 1-1,5 timme.
Smaka av soppan med mer salt om det behövs
Fläsket ger ju en hel del sälta.
Plocka ur fläsket och servera det vid sidan av ,
med den hemlagade Senapen.
Smaka av med timjan och mejram.
om man har tid prova gärna denna soppa.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)