torsdag 8 maj 2008

Pasta med sparris och Laxsås. 1 person.

Prova detta .

60 g djupfryst Lax
60 g penne(pasta)
100 g grön fryst Sparris
1 tomat
2 vårlökar
1 hackad vitlöksklyfta.
1 tsk olivolja
1/2 dl grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
salt,peppar
1 1/2msk mager yoghurt
1 msk veteflingor

Så här gör Du:
Tina lax och skär i 1 cm stora tärningar.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten
enl. paketets anvisningar.
Häll pastan i ett durkslag och
låt rinna av ordentligt.

Såsen
Skär sparris på snedden i ca 3 cm långa bitar.
Dela tomaten i fyra delar , ta bort
kärnorna och tärna dem i små bitar.
Skiva vårlök och fräs med vitlök
och tomat i olivolja .
Tillsätt lax och sparris och fräs en kort stund.
Häll på buljong.
Låt allt småkoka i ca 4 minuter och
smaka av med pressad citron, salt o peppar.
Rör ner yoghurt och veteflingor i såsen
och servera med pastan.

smarrigt.

Stekt ris med grönsaker. 2-3 personer.

1 dl ris
2 dl vatten
1 tsk salt
3 msk smör
1 stor morot
1 rödbeta
2 1/2dl aubergine skuren i tärningar
3 krm spiskummin
1 krm gurkmeja 2 krm koriander
2 krm muskot
1 dl hett vatten
4 mangoldblad

Gör så här:
Tvätta riset två gånger och koka det med salt.
Skala moroten och rödbetan
och skär dem i tändsticksstora stavar.
Smält försiktigt smöret i en vid gryta.
Stöt spiskummin i en mortel.
Fräs alla kryddorna lätt i smöret.
Lägg ner grönsaksbitarna och rör om.
Slå på vattnet och låt koka under lock i ca 15 minuter.
Koka under tiden mangoldblad och
stjälkar i lättsaltat vatten, ca 5 min.
Låt dem rinna av ochakär dem i bitar.
När rötterna är klara rör Du ner mangolden
och det kokta riset och smakar av
om det behövs mer salt.

Klart. Detta är jättegott tycker jag.

om Du inte hittar Mangoldblad ,
går det nästan lika bra med Vitkålsblad.
Koka då ett par minuter längre.

Lycka Till !

Potatisbullar 3-4 personer.

4 medelstora potatisar
1/2 dl vetamjöl med fullkorn
1/2 dl bovetemjöl
5 msk smör
1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 1/2 krm mald muskotnöt.

Så här gör Du:
Skala och dela potatisen i mindre bitar
och koka dem i lättsaltat vatten.
Mosa dem med en potatisstöt
eller el-visp och blanda i övriga ingredienser.
Forma runda bullar och lägg dem på en plåt.
Plåten behöver inte smörjas,
smöret i smeten är tillräckligt.
Baka bullarna i 200 grader i 15 minuter
på ena sidan och vänd dem sedan
och låt dem få 5 minuter till.
Klart.
Gärna med en klick Lingonsylt till .

Gott!

LÄTTVIKTSGRYTA. 2 PERSONER.

Prov detta.

2 dl vit RÄTTIKA skuren i stavar
1 stor MOROT
1 liten SQUASH
4 blad KINAKÅL
1/2 knippe PERSILJA
2 msk SOLROSOLJA
3/4 tsk SALT
1 tsk BASILIKA
1/2 tsk TIMJAN

Så här gör Du:
Skär grönsakerna i skivor.
Hacka persiljan .
Värm oljan och fräs grönsakerna hastigt.
Salta och häll över persiljan.
Låt koka på lägsta värme i 15 minuter.

Dofta över örtkryddorna och låt
grytan dra under lock.


Märker Du något särskilt ?
Denna gryta lagas helt utan vatten.
Vattnet kommer från grönsakerna.

Smaka !

onsdag 7 maj 2008

KIMS, fattiga riddare 4 pers.

4 skivor vitt bröd
1 ägg
1krm salt
1,5 dl mjölk
1 tsk strösocker (råsocker)
0,5 dl vetemjöl med fullkorn
smör
Till servering:
kanel och socker och cottage cheese.

Gör så här:
Vispa ihop mjölk,mjöl ägg ,salt och socker
till en slät smet .
Doppa brödskivorna i smeten
och stek dem gyllenbruna i smör.
Strö kanel och socker på Riddarna
och servera med en klick cottage cheese.

mitt barnbarn KIM gillar detta jättemycket.
smaklig måltid.

tisdag 6 maj 2008

Torsk med citron & timjan.1 person.

1 vit fiskfile 150 g
1 tsk flytande margarin
1 bit fänkål
10 cm purjolök
1 msk färsk timjan
1 msk citronsaft
kokt potatis
salt och peppar

Gör så här:
Lägg fisken i en smord ugnsform.
Dela fänkål och purjolök i mindre bitar,
och lägg dem runt fisken.
Krydda med salt och peppar
droppa över citron och
strö över timjan.
Täck med aluminiumfolie.
Koka i ugn 200 grader ca 15 min.

SÅS:
3 msk fraich( max 5%)
1 msk färsk timjan,salt och peppar.

Blanda fraiche med timjan och kryddor.
Servera fisken med potatis.Toppa med såsen vid servering.

Dubbelbiff med rostade grönsaker. 1 person.

100g nötfärs(max 10%)
1 tsk rosepeppar
2 skivor ost (max 17 %)
1 tsk flytande margarin
1 potatis
1 broccolistånd
1 morot
1 bit rotselleri
1/2 squash
(1dl vattenkastanjer)
2 färska rödbetor
6-8 champinjoner
1 tsk olja
salt och peppar.

Så här gör Du:
Skala och dela potatis och
grönsaker i mindre bitar.
Lägg dem i en ugnsform,
ringla över oljan.
Sätt in i ugn 225 grader ca 30 min.
Rör om då och då.
Blanda färs och kryddor.
Forma till 2 biffar.
Lägg ost på en biff och lägg den andra ovanpå.
Tryck till i kanterna,
stek i margarin i stekpanna
ca 3 min.på var sida.
Servera biffen till grönsakerna.

mmm,så gott.