måndag 30 juni 2008

JORDGUBBAR ELLER ANDRA BÄR.

Kolla här !
ibland köper förköper man sig
på jordgubbar och andra bär.
Och hinner inte äta upp alla
innan de ser lite skämda ut.
men Du, skär bort allt som ser
skämt ut .
och mät upp de rensade jordgubbarna
eller bären till 250 g.
Lägg dem i en skål.

För 4-5 pers.
2 dl outspädd röd saft
4 dl vatten
3 msk potatismjöl

Så här gör Du:
Blanda saft , vatten och potatismjöl
i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Rör hela tiden.
Lyft genast av kastrullen
från värmen och häll krämen
över de färska eller frysta bären.
på sommaren använder jag färska bär
på vintern blir det frysta.
Om Du har frysta bär, rör ett par ggr
i krämen så tinar de fortare.
jättegott med gräddmjölk till.

FÄRSPAJ MED OST O´GRÖNSAKER.4 PORT.

Den här är god både varm och kall.

PAJDEG:
250 g vetemjöl
200 g smör
1/2 dl vatten
FYLLNING:
400 g nötfärs
3 små morötter, strimlade
1 röd paprika, fint strimlad
4 salladslökar eller 1/2 purjolök
skivade.
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 1/2 dl grädde
150 g riven stark ost
salt o´peppar.

Så här gör Du:
Nyp samman pajdegen och
tryck ut i en pajform med
löstagbar kant 24 cm i diameter
och ställ i kylen.
Bryn färsen i lite smör,
salta o´peppra och ta upp den ur pannan.
Fräs grönsaksstrimlorna mjuka i smör.
Vispa ihop ägg och grädde,
rör ner osten ,salta o´peppra.
Lägg färsen i botten av pajen,
strö grönsakerna över.
Häll på äggblandningen.
GRÄDDA: i 200 grader35-40 min .
eller tills den satt sig.

mm, så gott!

CITRONKLADDKAKA.

hej alla !
nu är jag någorlunda frisk igen .
Så nu sätter vi igång.

150 g smör
2 ägg
2,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
skal &saft av 1 citron

Så här gör Du:
Smält smöret i en kastrull,och låt det svalna.
Vispa ägg och florsocker poröst.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,bakpulver
och citronskal i en skål.
Smöra och bröa en rund form
med löstagbar botten och ca 22 cm i diameter.
Tillsätt mjölblandning , smält smör
och citronsaft i äggvispet.
Blanda smeten och häll den i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. i 150 grader.
stickan ska vara något kladdig
när kakan är klar.

DEKORATION:
Strö strösocker över kakan.
Skär citronen i tunna skivor
och halvera dem.
Skiva 1 nektarin .
Lägg den skivade frukten på kakan .
Fri fantasi.
eller nektarinen i mitten
och citronhalvorna runt om.
Citronmelissblad är fint att lägga på.

Trevligt Kaffekalas.

tisdag 24 juni 2008

AMERIKANSKA PANNKAKOR 4 PERS.

2 ägg
3 dl yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk smör

Så här gör Du
Vispa äggen ihop med yoghurten
i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna
och rör ner i äggblandningen.
Smält och blanda ner smöret.
Stek pannkakorna i lite smör
på svag värme i en plättlagg.
Serveras varma med lönnsirap
eller sylt.

prova o´smaka

ANSJOVISRÖRA 4 pers.

1 burk ansjovisfile 125 g
3 hårdkokta ägg
2 kalla kokta potatisar
1 liten rödlök
2 msk hackad dill
2 msk finskuren gräslök
1 dl creme fraiche
GARNERING
rödlöksringar
gräslök eller persilja
SERVERA med grovbröd.

Låt ansjovisen rinna av .
Spara några fileer att rulla till garnering.
Skär resten i småbitar.
Skala och hacka äggen.
Skär potatisen i små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Rör ihop löken ,dillen och gräslöken
med creme fraichen.
Blanda i ansjovisen ägghacket
och potatisen .
Fördela röran i höga glas och
ställ dem kallt till serveringen.
Garnera med ansjovis,lökringar
och gräslök.
SERVERA
röran med grovt bröd skuret i stänger.

gott detta gillar jag.

måndag 23 juni 2008

VIT SNABBSANGRIA 4 PORT.

1 Liter färdigblandad, söt
citron- eller limesaft
3 dl vitt vin
is
GARNERING:
Jordgubbar
Gurkskivor

Så här gör Du:
Späd den färdigblandade
saften med vinet.
Tillsätt rikligt med is
och smaka av.
Garnera med jordgubbar
och gurkskivor.

Läskande.

PLÄTTAR MED BLÅBÄR. 4 PORT.

Det här gillar vi alla till lunch.
eller i picknick -korgen.

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
3 1/2 dl mjölk
3 ägg
50 g smält smör
+ smör till stekning
250 g blåbär

Så här gör Du:
Blanda mjöl, bakpulver,salt
och socker i en bunke.
Tillsätt mjölk och vispa
till en slät smet.
Vispa ner ägg och
smält smör.
Lägg en klick smör i
varje plättrundel.
Häll i lite av smeten och
strö på ett par blåbär
innan smeten stelnat.
Låt plättarna få färg
på en sida ,vänd och
stek den andra sidan.
SERVERA med glass
eller grädde.

detta är godis för stora o´små.