Hej !
Nu vankas det KALAS !
Då ska jag bjuda på den här underbart goda tårtan.
125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1,1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
MARÄNGSMET:
2 äggvitor
1, 3/4 dl socker 1 tsk vaniljsocker
100 g hackade nötter
3 dl vispad grädde
2 grovrivna äpplen eller
1 kartong jordgubbar eller vinbär.
bakplåtspapper.(ev. smort)
Så här gör Du:
Rör smör och socker poröst
tillsätt äggulorna en i taget
omväxlande med mjölken och
rör till sist ner vetemjölet
blandat med bakpulvret.
Bred med en gummiskrapa ut
smeten i en långpanna klädd
med smort bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och blanda med socker och vanilj.
Bred äggvitesmeten ovanpå
sockerkakssmeten och strö
grovt hackade nötter överst.
GRÄDDA kakan i 175-180 graders
ugnsvärme i 20 minuter tills
marängen fått färg.
LÅT KAKAN KALLNA.
Dela den sedan mitt itu och lägg den ena delen på den andra.
Med vispad grädde och grovt rivna äpplen
eller delade jordgubbar eller röda vinbär emellan.
Denna tårta är så god så den kan Du inte låta bli!
Trevligt Kaffekalas.
torsdag 10 juli 2008
onsdag 9 juli 2008
FRIEDRICHS COLESLAW 4 PORT.
7 dl vitkål
1 rödlök
3 tsk -1/2 tub senap , smakrik
1 -2 dl creme fraiche
salt
grovmalen sv.peppar
Så här gör Du:
Strimla vitkålen fint.
Skär rödlöken i strimlor.
Lägg vitkål och rödlök i en stor skål.
Häll på senap,creme fraiche,
salt och sv. peppar.
Rör samman alltihop och
låt stå några timmar i kylen.
Detta kan Du ha till grillat och
andra stekta kött -och ugnsrätter.
smaklig spis.
1 rödlök
3 tsk -1/2 tub senap , smakrik
1 -2 dl creme fraiche
salt
grovmalen sv.peppar
Så här gör Du:
Strimla vitkålen fint.
Skär rödlöken i strimlor.
Lägg vitkål och rödlök i en stor skål.
Häll på senap,creme fraiche,
salt och sv. peppar.
Rör samman alltihop och
låt stå några timmar i kylen.
Detta kan Du ha till grillat och
andra stekta kött -och ugnsrätter.
smaklig spis.
tisdag 8 juli 2008
LAXSPETT MED HONUNGSSÅS. 4 PERS.
400 skinnfri laxfile
salt
peppar
2 msk sesamfrö
2 äpplen i skivor
150 g blandad sallad
100 g röd lök i klyftor
2 st kiwi i skivor
3 dl vatten
0,5 st grönsaksbuljongtärning
3 dl couscous
5 dl mild yoghurt,naturell
2 msk senap
1 msk honung
0,5 dl finklippt dill
salt o´peppar
Så här gör Du:
Skär laxen i 8 avlånga bitar.
Trä upp dem på grillspett.
Salta , peppra och strö på sesamfrö.
Stek i 175 graderi 5-8 min.
Blanda äpple,sallad ,rödlök
och kiwi i en skål.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Tillsätt couscous och låt det dra i 5 min.
under lock.
Blanda ner den något avsvalnade
couscousen i salladsblandningen.
SÅS:
Blanda yoghurt,senap,honung ,dill ,
salt och peppar.
Låt såsen dra i kylen i minst en timma.
åå,så smarrigt. mmm , jättegott.
salt
peppar
2 msk sesamfrö
2 äpplen i skivor
150 g blandad sallad
100 g röd lök i klyftor
2 st kiwi i skivor
3 dl vatten
0,5 st grönsaksbuljongtärning
3 dl couscous
5 dl mild yoghurt,naturell
2 msk senap
1 msk honung
0,5 dl finklippt dill
salt o´peppar
Så här gör Du:
Skär laxen i 8 avlånga bitar.
Trä upp dem på grillspett.
Salta , peppra och strö på sesamfrö.
Stek i 175 graderi 5-8 min.
Blanda äpple,sallad ,rödlök
och kiwi i en skål.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Tillsätt couscous och låt det dra i 5 min.
under lock.
Blanda ner den något avsvalnade
couscousen i salladsblandningen.
SÅS:
Blanda yoghurt,senap,honung ,dill ,
salt och peppar.
Låt såsen dra i kylen i minst en timma.
åå,så smarrigt. mmm , jättegott.
LÖVBIFF MED TOMAT- OCH AVOCADOSALSA. 4 PORT.
Hej , igen!
400 g lövbiff
1 msk smör
salt o´peppar
200 g tomater i tärningar
1 avocado i tärningar
25 g finhackad röd lök
2 msk finhackad färsk basilika
1 msk olivolja
2 tsk fransk senap
1 tsk finrivet citronskal
salt o´peppar
3 dl ris.
Så här gör Du:
Börja med salsan.
Blanda tomat,avocado,lök,
basilika,olivolja,senap,citronskal
samt salt o´peppar i en bunke.
Stek lövbiffarna snabbt i smör
i en teflonpanna.
Salta och peppra.
Servera köttet med salsa och ris.
Det här tar inte lång tid att göra
och gott är det också.
400 g lövbiff
1 msk smör
salt o´peppar
200 g tomater i tärningar
1 avocado i tärningar
25 g finhackad röd lök
2 msk finhackad färsk basilika
1 msk olivolja
2 tsk fransk senap
1 tsk finrivet citronskal
salt o´peppar
3 dl ris.
Så här gör Du:
Börja med salsan.
Blanda tomat,avocado,lök,
basilika,olivolja,senap,citronskal
samt salt o´peppar i en bunke.
Stek lövbiffarna snabbt i smör
i en teflonpanna.
Salta och peppra.
Servera köttet med salsa och ris.
Det här tar inte lång tid att göra
och gott är det också.
måndag 30 juni 2008
JORDGUBBAR ELLER ANDRA BÄR.
Kolla här !
ibland köper förköper man sig
på jordgubbar och andra bär.
Och hinner inte äta upp alla
innan de ser lite skämda ut.
men Du, skär bort allt som ser
skämt ut .
och mät upp de rensade jordgubbarna
eller bären till 250 g.
Lägg dem i en skål.
För 4-5 pers.
2 dl outspädd röd saft
4 dl vatten
3 msk potatismjöl
Så här gör Du:
Blanda saft , vatten och potatismjöl
i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Rör hela tiden.
Lyft genast av kastrullen
från värmen och häll krämen
över de färska eller frysta bären.
på sommaren använder jag färska bär
på vintern blir det frysta.
Om Du har frysta bär, rör ett par ggr
i krämen så tinar de fortare.
jättegott med gräddmjölk till.
ibland köper förköper man sig
på jordgubbar och andra bär.
Och hinner inte äta upp alla
innan de ser lite skämda ut.
men Du, skär bort allt som ser
skämt ut .
och mät upp de rensade jordgubbarna
eller bären till 250 g.
Lägg dem i en skål.
För 4-5 pers.
2 dl outspädd röd saft
4 dl vatten
3 msk potatismjöl
Så här gör Du:
Blanda saft , vatten och potatismjöl
i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Rör hela tiden.
Lyft genast av kastrullen
från värmen och häll krämen
över de färska eller frysta bären.
på sommaren använder jag färska bär
på vintern blir det frysta.
Om Du har frysta bär, rör ett par ggr
i krämen så tinar de fortare.
jättegott med gräddmjölk till.
FÄRSPAJ MED OST O´GRÖNSAKER.4 PORT.
Den här är god både varm och kall.
PAJDEG:
250 g vetemjöl
200 g smör
1/2 dl vatten
FYLLNING:
400 g nötfärs
3 små morötter, strimlade
1 röd paprika, fint strimlad
4 salladslökar eller 1/2 purjolök
skivade.
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 1/2 dl grädde
150 g riven stark ost
salt o´peppar.
Så här gör Du:
Nyp samman pajdegen och
tryck ut i en pajform med
löstagbar kant 24 cm i diameter
och ställ i kylen.
Bryn färsen i lite smör,
salta o´peppra och ta upp den ur pannan.
Fräs grönsaksstrimlorna mjuka i smör.
Vispa ihop ägg och grädde,
rör ner osten ,salta o´peppra.
Lägg färsen i botten av pajen,
strö grönsakerna över.
Häll på äggblandningen.
GRÄDDA: i 200 grader35-40 min .
eller tills den satt sig.
mm, så gott!
PAJDEG:
250 g vetemjöl
200 g smör
1/2 dl vatten
FYLLNING:
400 g nötfärs
3 små morötter, strimlade
1 röd paprika, fint strimlad
4 salladslökar eller 1/2 purjolök
skivade.
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 1/2 dl grädde
150 g riven stark ost
salt o´peppar.
Så här gör Du:
Nyp samman pajdegen och
tryck ut i en pajform med
löstagbar kant 24 cm i diameter
och ställ i kylen.
Bryn färsen i lite smör,
salta o´peppra och ta upp den ur pannan.
Fräs grönsaksstrimlorna mjuka i smör.
Vispa ihop ägg och grädde,
rör ner osten ,salta o´peppra.
Lägg färsen i botten av pajen,
strö grönsakerna över.
Häll på äggblandningen.
GRÄDDA: i 200 grader35-40 min .
eller tills den satt sig.
mm, så gott!
CITRONKLADDKAKA.
hej alla !
nu är jag någorlunda frisk igen .
Så nu sätter vi igång.
150 g smör
2 ägg
2,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
skal &saft av 1 citron
Så här gör Du:
Smält smöret i en kastrull,och låt det svalna.
Vispa ägg och florsocker poröst.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,bakpulver
och citronskal i en skål.
Smöra och bröa en rund form
med löstagbar botten och ca 22 cm i diameter.
Tillsätt mjölblandning , smält smör
och citronsaft i äggvispet.
Blanda smeten och häll den i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. i 150 grader.
stickan ska vara något kladdig
när kakan är klar.
DEKORATION:
Strö strösocker över kakan.
Skär citronen i tunna skivor
och halvera dem.
Skiva 1 nektarin .
Lägg den skivade frukten på kakan .
Fri fantasi.
eller nektarinen i mitten
och citronhalvorna runt om.
Citronmelissblad är fint att lägga på.
Trevligt Kaffekalas.
nu är jag någorlunda frisk igen .
Så nu sätter vi igång.
150 g smör
2 ägg
2,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
skal &saft av 1 citron
Så här gör Du:
Smält smöret i en kastrull,och låt det svalna.
Vispa ägg och florsocker poröst.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,bakpulver
och citronskal i en skål.
Smöra och bröa en rund form
med löstagbar botten och ca 22 cm i diameter.
Tillsätt mjölblandning , smält smör
och citronsaft i äggvispet.
Blanda smeten och häll den i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. i 150 grader.
stickan ska vara något kladdig
när kakan är klar.
DEKORATION:
Strö strösocker över kakan.
Skär citronen i tunna skivor
och halvera dem.
Skiva 1 nektarin .
Lägg den skivade frukten på kakan .
Fri fantasi.
eller nektarinen i mitten
och citronhalvorna runt om.
Citronmelissblad är fint att lägga på.
Trevligt Kaffekalas.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)