söndag 13 juli 2008

BLANDAD FRUKTKRÄM. 4 PERSONER.

Det här är barndomsminnen som jag gör ibland.
Jag tycker det är gott ,och dessutom bra för magen.

2,5 hg torkad blandfrukt(finns i färdiga påsar)
6 dl vatten
3/4 dl socker
1,5-2 msk potatismjöl

Så här gör Du:
Frukten sköljer Du , sockra
och lägg i blöt,i ca 20 min.
Koka upp och låt frukten koka mjuk.
Rör i potatismjölet utrört i lite kallt vatten
och låt krämen koka upp igen under
försiktig omrörning.
Tag bort kastrullen från plattan
och låt svalna lite innan Du äter.
SERVERA : GÄRNA MED GRÄDDMJÖLK.

mmm.

NALLEKAKA.

Till dockkalaset eller?

Denna gjorde vi, när vi hade dockkalas
fram med alla nallar o´dockor.
Så fikade vi barna o´jag.

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
2 tsk kanel
1,5 dl mjölk
100 g smör

Så här gör Du:
Vispa ägg o´socker vitt o´pösigt.
Blanda samman mjölet med bakpulver
och kryddor och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och det smälta smöret.
Grädda i smord och mjölad form
i 175 grader ca 30 minuter.

NALLEKAKAN är lika mjuk o´go´
i smaken som NALLE själv.

Trevligt kalas en regnig dag.

RÅKOSTSOPPA 1 PERSON.

denna gillar jag .

vikten på grönsakerna är i skalat skick

2 persiljestjälkar
40 g morot
25 g purjolök
25 g rotselleri
2-3 dl varm grönsaksbuljong
2 msk matlagningsgrädde
salt o´peppar

Så här gör Du:
Skär grönsakerna i bitar och
lägg dem i en mixer /matberedare.
Mixa tills de är finhackade.
Häll i buljong och grädde o´mixa lite till.
Hetta upp , krydda och servera.

Ta gärna en fullkornssmörgås
med ost till.
Jättegott.

PÄRONHALVOR MED KOKOSTÄCKE. 4 PORT.

Det här ska lagas i micron.

1 stor burk päronhalvor
50 g smör
2 ägg
1 dl socker
2 dl kokosflingor
GARNERING:
riven mörk blockchoklad

Så här gör Du:
Dela de avrunna päronhalvorna i
fjärdedelar och lägg dem i en form.
Smält smöret, högsta effekt i 1 min.
Vispa ägg och socker pösigt
och tillsätt kokos och smör.
Häll smeten över päronen och
tillaga på högsta effekt i 10 min.
GARNERA:med chokladen som
får smälta på "kakan".
Servera med vispad grädde.

sååå himla gott.

lördag 12 juli 2008

MAZARINMUFFINS 10 ST.

Hej !
Har Du provat det här?

1 paket Mazarinkaka
50 g smör
5 jordgubbar

Så här gör Du:
Blanda mixen enligt anvisningen
på förpackningen.
Tillsätt smör för att få en saftigare kaka.
Häll smeten i muffinsformar och grädda i 15 min.
Låt dem svalna.
Rör samman glasyren (som finns i förpackningen)
i en liten skål och doppa ner muffinsen .
Tryck fast en halv jordgubbe på varje.

Du måste smaka.

torsdag 10 juli 2008

BIRGITS TÅRTA. Till många !

Hej !
Nu vankas det KALAS !
Då ska jag bjuda på den här underbart goda tårtan.

125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1,1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
MARÄNGSMET:
2 äggvitor
1, 3/4 dl socker 1 tsk vaniljsocker
100 g hackade nötter
3 dl vispad grädde
2 grovrivna äpplen eller
1 kartong jordgubbar eller vinbär.
bakplåtspapper.(ev. smort)

Så här gör Du:
Rör smör och socker poröst
tillsätt äggulorna en i taget
omväxlande med mjölken och
rör till sist ner vetemjölet
blandat med bakpulvret.
Bred med en gummiskrapa ut
smeten i en långpanna klädd
med smort bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och blanda med socker och vanilj.
Bred äggvitesmeten ovanpå
sockerkakssmeten och strö
grovt hackade nötter överst.
GRÄDDA kakan i 175-180 graders
ugnsvärme i 20 minuter tills
marängen fått färg.
LÅT KAKAN KALLNA.
Dela den sedan mitt itu och lägg den ena delen på den andra.
Med vispad grädde och grovt rivna äpplen
eller delade jordgubbar eller röda vinbär emellan.

Denna tårta är så god så den kan Du inte låta bli!
Trevligt Kaffekalas.

onsdag 9 juli 2008

FRIEDRICHS COLESLAW 4 PORT.

7 dl vitkål
1 rödlök
3 tsk -1/2 tub senap , smakrik
1 -2 dl creme fraiche
salt
grovmalen sv.peppar

Så här gör Du:
Strimla vitkålen fint.
Skär rödlöken i strimlor.
Lägg vitkål och rödlök i en stor skål.
Häll på senap,creme fraiche,
salt och sv. peppar.
Rör samman alltihop och
låt stå några timmar i kylen.

Detta kan Du ha till grillat och
andra stekta kött -och ugnsrätter.

smaklig spis.