måndag 1 september 2008

SNABBURGARE.

åå,nu är jag hemma för gott , tror jag.
så nu sätter vi igång.

ibland orkar jag bara inte
ställa mej och laga mat
då får det bli nå´t
enkelt från frysen.

visserligen är nästan
grillsässongen över men
jag tänkte grilla ändå!

Snabburgare eller grillburgare
Glöm inte olja grillgallret.
8 cm från glöden
4-6 minuter.
Prova gärna en god Pesto till :
2 dl creme fraiche
1 dl Pesto från burk
svartpeppar
Blanda ingredienserna till peston
och ställ i kylen 1 timma.
Servera med grillat bröd,soltorkade strimlade
tomater och rödlök.
mmm, så gott!

onsdag 27 augusti 2008

KYCKLINGGRATÄNG MED KANTARELLER. 4 PORT.

såå, nu är jag tillbaka igen.



Nu är det ju svamptider så prova denna goda sak.

4 st kycklingfileer utan skinn

200 g förvälld svamp, kantareller

4 tsk smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

100 g riven ost

salt o´peppar

hackad persilja



Så här gör Du:

Bryn kycklingen i en fettsnål

panna med 2 tsk smör

krydda,

efterstek i 2 msk vatten på svag värme

ca 10 min.

lägg kycklingen i en eldfast form.

fräs svampen i 2 tsk smör.

vispa upp mjölet i en liten mängd mjölk,

blanda den övriga mjölken i redningen.

slå den i svampfräset.

låt koka 3-4 min.

blanda ner den rivna osten.

smaka av med kryddor.

slå såsen över kycklingen.

gratineraca 20-30 min.i 200-225 grader.

den hackade persiljan ska strös över

före gratineringen.

servera med gröna ärter ,potatis eller kokt ris .



smaklig måltid.

fredag 22 augusti 2008

HÖNSFÄRSBIFFAR. 2 PORTIONER.

200 g kokt Hönskött
utan skinn och ben.
50 g purjolök fint strimlad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
1 krm riven muskotnöt
1/2 -1 dl mjölk
2 msk potatismjöl

Så här gör Du:
Kör köttet i en mixer.
Blanda hönsfärsen med den strimlade purjolöken.
Krydda.
Arbeta färsen smidig och späd med lite mjölk
Tillsätt potatismjöl och så mycket mjölk
att färsen blir lagom i konsistensen .
Forma 4 - 6 biffar och stek dem på bägge sidor
i en stekpanna.
Låt dem eftersteka på svag värme 5 - 7 min.
Klart.

Det är gott med råris till .

KOKT HÖNS .

Har Du provat kokt höns någon gång?
Om inte prova nu.

1 höna
1/2 msk salt
1 gul lök
1 lagerblad
6-8 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
några persiljekvistar
vatten.

Så här gör Du:
Drag skinnet av fågeln och lägg
den i en kastrull.
Tillsätt så mycket vatten att det täcker.
Koka upp och skumma väl. (ta bort skummet som blir när det kokar)
Tillsätt övriga ingredienser och
låt sakta koka under lock ca 1 1/2 - 2 timmar
tills köttet lossnar från benen .
Låt buljongen kallna och tag bort fettkakan.
Dela hönan och mät upp i portioner.

På 1 hel höna kan Du göra Hönsgratäng ,
Kryddad Hönsgryta, mustig Hönssoppa.
eller hönsfärsbiffar.

Låt fantasin flöda.

APRIKOS CHUTNEY 4 PORT

Det här är gott, det vet jag.

1 gul lök
100 g torkade aprikoser
1/2 röd spansk peppar
2 msk smör&rapsolja citron
1 dl apelsinjuice
2 msk farinsocker

Så här gör Du:
Skala och hacka löken.
Strimla pepparn.
Fräs i smör & rapsoljan .
Rör i aprikoser,peppar, juice och socker.
Koka på svag värme utan lock ca 10 min.
Låt svalna och häll upp i en burk.

Jättegott till kötträtter.

TURKISK YOGHURT

Hej nu är jag tillbaka igen efter en del turer på sju.....

prova detta!
Turkisk yoghurt
aprikoser i små strimlor
rostad flagad mandel
Blanda ihop och använd till
grillat eller lax .

Receptet kommer från min syster
hon säger att det är smarrigt.

Jag har inte provat detta själv
men prova Du.

lördag 16 augusti 2008

LAVENDELSKORPOR 40 ST.

Hej är strax tillbaka igen.



om Du har tillgång till Lavendel prova dessa goda skorpor.

annars kan Du köpa det på hälsokosten.

gillar Du inte Lavendel kan Du ta Kardemumma.

Nu tar vi receptet.

100 g smör

1 dl socker

2 ägg

1 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

3 msk lavendelblom

ugn :200 grader.



Så här gör Du :

Rör samman smör och socker .

Tillsätt äggen och arbeta in

dem i smörblandningen,

under kraftig vispning.

Blanda bakpulver , vetemjöl och lavendel

och arbeta in i degen.

Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 15 min.

Låt längderna svalna och skär sedan

i 2 centimeter breda bitar.

Torka skorporna i eftervärmen

med ugnsluckan lite på glänt.



Vackert blåprickiga sommarskorpor

o´underbart goda.

Prova !