fredag 12 september 2008

BULJONG .

Om Du har buljong över från
tidigare , släng den inte
frys in den i istärningslådan.
Käckt o´snabbt till nästa gång
Du behöver det.

FESTLIGA KOTLETTER 4 PERS.

Det här blev jag bjuden på häromdagen.
Riktig kalasmat.
Faständet bara var vanliga kotletter.

De hade stekts 3-4 min på varje sida,
saltats och pepprats.
Sedan stötts med lite salvia.
Så kom det fina:
en skiva rökt skinka och
en ostskiva på varje kotlett.
Lock på pannan så att
osten fick smälta.
Färdig att serveras med matvete eller ris.

Underbart gott .
Prova Du också.

torsdag 11 september 2008

INGES VANILJPANNKAKA 4 -6 PORT.

Denna ugnspannkaka gjorde min
man när jag träffade honom.
Barna älskar den.

4,5 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
9 dl mjölk
4 ägg
1-2 msk vaniljsocker

Så här gör Du:
Blanda mjöl , salt o´vaniljsocker.
Rör om , så det är blandat.
Häll i 5 dl av mjölken i
mjölblandningen.
Knäck äggen ett i taget och
vispa emellan varje ägg.
Häll så i resterande mjölk,
vispa runt så allt är blandat.
Häll smeten i en stor smord
långpanna.
Grädda i 225 grader i 25-30 min.

ha lingonsylt el.jordgubbssylt till
eller vad Du vill.
Glass kanske.
det är dubbel sats.

INDIASALLAD 3-4 PERS,

Smaka på detta ,ha gärna kyckling till.

2 bananer
2 tomater
3 msk krossad ananas
1 liten röd lök
salt, peppar
(cayennepeppar)
massor av klippt persilja.

Så här gör Du:
Skär bananer och tomater
i tärningar och
blanda det skurna med ananasen
i en glasskål.
Finhacka löken och rör ner den i
fruktblandningen.
Smaksätt med lite salt o´peppar.
Och strö sist över rikligt med persilja.
Låt salladen stå kallt en stund före serveringen

ovanlig, men god.
prova.

RUSSINSOPPA. 4 PORT.

Här kommer ett Barndomsminne.

1 liter vatten
2 dl röd saft
2 dl russin
2 kanelstänger
1 1/2 msk potatismjöl
1/2 dl vatten

Så här gör Du:
Blanda vatten och röd saft
i en kastrull.
tillsätt russin och kanelstänger.
Låt det koka på svag värme5-10 min.
Skaka ihop redningen
tillsätt under omrörning.
Låt soppan bli Kylskåpskall.

så läskande.

LÄTTLAGAD GULASCH 4 PORT.

Smaka på denna då´.

400 g benfritt nötkött av innanlår
3-4 gula lökar
1-2 msk smör
1 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong
1/2 dl tomatpure
2 dl gräddfil

Så här gör Du:
Skär köttet i strimlor.
Skala och hacka löken.
Bryn först köttet ,sedan löken i smör.
Strö över salt, paprika och mjöl.
Rör om väl.
Späd med buljongen och tillsätt tomatpuren.
Låt alltsamman koka sakta
under lock på svag värme 25-30 min
tills köttet känns mört.
Prova med sticka.
Ta grytan från värmen.
Rör försiktigt ner gräddfilen.
Servera med kokt potatis eller matvete.
Gärna kokt blomkål eller sallad till.

återigen en "svärmorsdröm"
prova får Du se.

TINNIS 4 PERS.

Detta måste Ni prova
så himla gott.

5 hg köttfärs
3 dl gräddfil
1 dl finhackad dill och persilja
soja efter smak.

Så här gör Du:
Mosa köttfärsen med en gaffel o´bryn i lite smör.
Späd med gräddfilen och låt det puttra i 20 min
tills det vattniga är borta.
Smaka av med lite salt o´peppar
och blanda i dill o´persilja.
Njut med ris och sallad till.

LYCKA TILL.