lördag 27 september 2008

SENAPSSTRÖMMING 4 PORT.

600 g rensad strömming
1 tsk salt
1 dl finhackad dill
2 äggulor
2-3 msk senap
2 dl vispgrädde
1/2 krm svartpeppar
1 msk ströbröd

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj fisken och låt den rinna av.
Lägg strömmingen med ryggsidan upp.
Strö över salt och rikligt med dill.
Rulla ihop strömmingen .
Lägg den i en smord ugnssäker form.
Vispa samman äggulor,senap, grädde,
samt peppar och häll över strömmingen.
Strö över ströbröd.
Grädda ca 30 min.
SERVERA med potatismos och lingonsylt.

mums fillibabba.

lördag 20 september 2008

MANDELKUBB 20 ST

Mandelkubb och ett glas kall mjölk
mmm, njutbart.
Vi provar.

100 g smör
3/4 dl strösocker
8 rivna bittermandlar
8 rivna sötmandlar
1 dl gräddmjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
GARNERING: Pärlsocker

Sätt ugnen på 250 grader
Rör fett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt mandeln ,gräddmjölken
och mjölet blandat med hjorthornssaltet.
Arbeta snabbt samman till en deg.
Forma degen till en rulle och
skär den i 20 bitar.
Lägg dem på smord plåt eller med bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 7 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

ÄGG OCH KAKPYNT .

visste Du detta?
ett normaltstort ägg väger 53-63 g
om Du använder ett större ägg
kan det behövas lite mera mjöl


Du glömmer väl inte att ha
KAKPYNT hemma
den tråkigaste kaka blir vacker.
Om inte annat så gillar barna att
strö på detta.
Ha så kul.

JORDNÖTSDRÖMMAR CA 50 ST.

Hallå, hallå ,
igår hade vi kalas här
då bjöd jag bl. a på dessa jättegoda småkakor.

100 g smör
100 g jordnötssmör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl special

Så här gör Du:
Rör smör, jordnötssmör,socker
och vaniljsocker ljust och poröst.
Blanda hjorthornssalt och mjöl
riktigt noga.
Arbeta in detta i degen.
Dela degen i två lika stora delar.
Rulla ut till tjocka längder och
dela varje längd i 25 lika stora bitar.
Rulla ut till bollar.
Lägg dem på plåt med bakpapper
och platta till dem lite.

GRÄDDA mitt i ugnen i 150 grader och 25 min.

Du kan tro att dom är goda (om Du gillar jordnötter)
LYCKA TILL.

torsdag 18 september 2008

HUSETS SCONES 4 PERS.

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk färsk finhackad rosmarin
(kan uteslutas)
100 g smör
2 dl mjölk

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 250 grader
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält smöret och häll på mjölken.
Rör om och häll ner i mjölblandningen .
Blanda ihop till en kletig deg.
Klicka upp i 2 klickar på smord plåt
och platta till med mjölad hand.
Skär ett kryss i varje rundel och
grädda i ugnen i 10-12 minuter.
Servera dem varma med en god marmelad.

Något att njuta av till helgen kanske.

VITLÖKSSMÖR.

Vad gillar du detta ?
Alltid hittar Du Din favorit!

100 g mjukt smör
3-6 vitlöksklyftor oskalade
salt o´peppar

Rör smöret tills det blivit lätt o´luftigt.
Förväll vitlöken i kokande vatten
i en minut, häll av vattnet och skala klyftorna.
Pressa vitlöken till en fin pasta med en nypa salt
och blanda pö om pö in det mjuka smöret.
Smaka av med salt o´peppar, svep in smöret i
folie och lägg det kallt tills det ska användas.
VARIATION:
Persiljevitlökssmör: tillsätt 1 1/2 msk hackad färsk persilja.
Örtvitlökssmör: tillsätt 1 1/2 msk hackade färska örter.
'Senapsvitlökssmör: tillsätt 1 msk mild fransk senap.
Pepparrotsvitlökssmör: tillsätt 1 msk riven färsk pepparrot.
Chilivitlökssmör: tillsätt chilipulver efter behag
samt 2 tsk tomatpure.
Tomatvitlökssmör: tillsätt 1 msk tomatpure.

gott till:stek, hamburgare , grillad fisk eller kyckling.
Du kan också förhöja smaken på soppor,
på smörgås istället för vanligt smör.
LÅT FANTASIN FLÖDA.

BANAN--KETCHUP

Denna gillar inte jag ,men kanske gör Du det.

1 burk skalade tomater
1 msk tomatpure
2 skalade bananer
1 msk chilipasta
1 tsk salt
1 tsk flytande atamon
(atamon, används vid olika inläggningar)

Häll bort spadet från tomaterna
och lägg dom i en mixer.
Tillsätt tomtpure, bananer,chilipasta,
salt och atamon.
Mixa tills Du har en slät sås.
Häll såsen i en glasburk med tättslutande lock.
Förvara BANAN-KETCHUPEN i kylskåp
och använd den som vanlig ketchup
eller som smaktillsats i såser.

Lycka till !