söndag 28 september 2008

SENAPSGRATINERAD KRABBA. 4 PORT.

Nu är det ju krabbtider prova detta recept.

4 st. krabbor ca 400g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 msk senap
1 msk konjak eller
vitt matlagningsvin
1 tsk salt
1/2 - 1 krm kajennpeppar
1/2 dl hackad gräslök
2 dl riven ost

Så här gör Du:
Lägg krabborna på ryggen och
bryt loss klor och ben.
Bänd upp skölden med en liten kniv.
Tag loss romkakan och släng bort
gälar och mage.
Peta ur allt kött ur krabban.
Krossa klor och ben och peta
ur köttet därifrån.
Lägg krabban på en plåt.

Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i matfettet i en kastrull.
Rör i mjölet och späd med vattnet.
Tillsätt creme fraiche och senap.
Låt såsen koka ca 5 min . under omrörning.
Smaka av med konjak ,salt och peppar.
Rör i krabbköttet och gräslöken.
Fördela stuvningen i krabbskalen
och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.
Servera krabborna med en
blandad sallad och rostat bröd.

om Du tar mindre ugnssäkra portionsformar
så räcker receptet till 8 portioner.
Lycka till.

KRÄMIG KYCKLINGRISOTTO MED TOMAT. 4PORT.

Detta är gott må Du tro.

1 gul lök
1 msk smör
3 dl matris
7 dl hönsbuljong(tärning + vatten)
1 grillad kyckling
3-4 plommontomater
1 /2 kruka basilika
1 dl creme fraiche
1 dl färskriven parmesanost
1/2 tsk salt
1/2 krm sv.peppar

Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och ris i matfettet i en traktörpanna
(en vid, låg kastrull)
Tillsätt buljongen och låt riset koka under lock ca 20 min.
Ta bort skinn o´ben från kycklingen.
Skär kycklingköttet i mindre bitar.
Skölj och tärna tomaterna.
Repa bladen från basilikan.
Rör ner creme fraiche och ost i det färdiga riset.
Smaka av med salt o´peppar.
Vänd ner kyckling,tomater och basilika i riset.
Servera kycklingrisotton med en grönsallad
och extra svartpeppar för den som önskar.

4 Kycklingfileer som strimlas kan ersätta den hela kycklingen.

Smaklig måltid.

lördag 27 september 2008

SENAPSSTRÖMMING 4 PORT.

600 g rensad strömming
1 tsk salt
1 dl finhackad dill
2 äggulor
2-3 msk senap
2 dl vispgrädde
1/2 krm svartpeppar
1 msk ströbröd

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj fisken och låt den rinna av.
Lägg strömmingen med ryggsidan upp.
Strö över salt och rikligt med dill.
Rulla ihop strömmingen .
Lägg den i en smord ugnssäker form.
Vispa samman äggulor,senap, grädde,
samt peppar och häll över strömmingen.
Strö över ströbröd.
Grädda ca 30 min.
SERVERA med potatismos och lingonsylt.

mums fillibabba.

lördag 20 september 2008

MANDELKUBB 20 ST

Mandelkubb och ett glas kall mjölk
mmm, njutbart.
Vi provar.

100 g smör
3/4 dl strösocker
8 rivna bittermandlar
8 rivna sötmandlar
1 dl gräddmjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
GARNERING: Pärlsocker

Sätt ugnen på 250 grader
Rör fett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt mandeln ,gräddmjölken
och mjölet blandat med hjorthornssaltet.
Arbeta snabbt samman till en deg.
Forma degen till en rulle och
skär den i 20 bitar.
Lägg dem på smord plåt eller med bakplåtspapper.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 7 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

ÄGG OCH KAKPYNT .

visste Du detta?
ett normaltstort ägg väger 53-63 g
om Du använder ett större ägg
kan det behövas lite mera mjöl


Du glömmer väl inte att ha
KAKPYNT hemma
den tråkigaste kaka blir vacker.
Om inte annat så gillar barna att
strö på detta.
Ha så kul.

JORDNÖTSDRÖMMAR CA 50 ST.

Hallå, hallå ,
igår hade vi kalas här
då bjöd jag bl. a på dessa jättegoda småkakor.

100 g smör
100 g jordnötssmör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl special

Så här gör Du:
Rör smör, jordnötssmör,socker
och vaniljsocker ljust och poröst.
Blanda hjorthornssalt och mjöl
riktigt noga.
Arbeta in detta i degen.
Dela degen i två lika stora delar.
Rulla ut till tjocka längder och
dela varje längd i 25 lika stora bitar.
Rulla ut till bollar.
Lägg dem på plåt med bakpapper
och platta till dem lite.

GRÄDDA mitt i ugnen i 150 grader och 25 min.

Du kan tro att dom är goda (om Du gillar jordnötter)
LYCKA TILL.

torsdag 18 september 2008

HUSETS SCONES 4 PERS.

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk färsk finhackad rosmarin
(kan uteslutas)
100 g smör
2 dl mjölk

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 250 grader
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält smöret och häll på mjölken.
Rör om och häll ner i mjölblandningen .
Blanda ihop till en kletig deg.
Klicka upp i 2 klickar på smord plåt
och platta till med mjölad hand.
Skär ett kryss i varje rundel och
grädda i ugnen i 10-12 minuter.
Servera dem varma med en god marmelad.

Något att njuta av till helgen kanske.