måndag 29 september 2008

GRÖN KIWISMOOTHIE 4 GLAS a` 3 dl .

Detta är smaskens , prova .

8 kiwi
200 ml apelsinsaft
2 bananer
saft från 4 citroner
8-9 msk vaniljsocker
8 kulor vaniljglass

Så här gör Du:
Skala och blanda kiwi och bananer i en mixer.
Tillsätt apelsinsaft och citronsaft och
smaka av med vaniljsocker.
Ställ kallt ca 30 min.
Tillsätt vaniljglassen och blanda i mixer.
Häll upp i fyra glas och servera genast.

Om Du hellre vill ha mer tropisk smak
kan Du ersätta glassen med en skvätt kokosmjölk.
mmm.

CREPES MED GRÖN KIWISÅS. 4-6 PERSONER.

Det här är gott .

2 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk smör till stekning
KIWISÅS:
4 kiwi skalade och finhackade
2 msk passionsfruktskött
1 msk flytande honung
ca 2 dl blandad färsk frukt,skivad

Så här gör Du:
Blanda ingredienserna till crepsen
i en matberedare och kör tills smeten är jämn.
Ställ i kylen i 2 tim.
Konsistensen ska vara som en tunn kräm.
Om den är för tjock, tunna ut med mer mjölk.
Häll 2-3 msk av blandningen i en smord
förvärmd crepespanna eller stekpanna
så att ett tunt lager bildas .
Vänd på crepen när den är torr i mitten
och värm den på andra sidan.
Grädda resten av crepsen på samma sätt
och lägg de färdiga på ett fat ovanpå varandra.

Blanda ihop kiwisåsen .
Lägg frukten ovanpå crepsen
och skeda över såsen.

Barnen kanske vill ha glass till också.
mmmm.

KÖTTFÄRSLIMPA MED GRÖNSAKSFYLLNING. 4 PORT.

500 g köttfärs
2 kokta kalla potatisar1 ägg
1 msk senap
1 msk hackad timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 dl vatten
2 dl djupfrysta ärter/morötter
eller skivad tomat
eller djupfryst broccoli
1 1/2 dl riven ost

Så här gör Du:
Skala och riv den kokta potatisen på rivjärn
Blanda färsen med potatis, ägg , senap och kryddor.
Späd med vattnet och arbeta ihop till en smidig färs.
Lägg ut hälften av färsen i en smord form.
Fördela grönsakerna ovanpå och
klicka över resten av färsen.
Forma till en avlång limpa.
Tillaga mitt i ugnen i 225 grader 30-35 min.
Strö över osten de sista 10 min av tillagningstiden.
SERVERA:köttfärslimpan skuren i skivor
med potatismos och lingonsylt.

Detta gillar alla tror jag .
muums!

KORVGRYTA. 4 PORT.

3-4 Morötter
1 purjolök
1 paket bacon 300 g wienerkorv 3 % fett.
300 g djupfrysta broccolibuketter
1 paket djupfryst minimajs (200 g)
2 1/2 dl grönsaksbuljong
(tärning+ vatten)
2 msk fransk senap
1 ask smörgåskrasse

Så här gör Du:
Skala och skär morötterna i strimlor.
Skölj ansa och strimla purjolöken.
Skär baconet i strimlor.
Fräs morötter,purjo och bacon ,
utan extra fett , i en gryta.
Skär korven i bitar.
Låt korv,broccoli och minimajs
fräsa med i grytan någon min.
Häll på buljongen och tillsätt senap.
Låt puttra under lock ca 5 min.

SERVERA korvgrytan med rikligt
med klippt smörgåskrasse över.
Ris bröd och en klick gräddfil
är gott till .
Smaklig måltid.

söndag 28 september 2008

SENAPSGRATINERAD KRABBA. 4 PORT.

Nu är det ju krabbtider prova detta recept.

4 st. krabbor ca 400g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 msk senap
1 msk konjak eller
vitt matlagningsvin
1 tsk salt
1/2 - 1 krm kajennpeppar
1/2 dl hackad gräslök
2 dl riven ost

Så här gör Du:
Lägg krabborna på ryggen och
bryt loss klor och ben.
Bänd upp skölden med en liten kniv.
Tag loss romkakan och släng bort
gälar och mage.
Peta ur allt kött ur krabban.
Krossa klor och ben och peta
ur köttet därifrån.
Lägg krabban på en plåt.

Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i matfettet i en kastrull.
Rör i mjölet och späd med vattnet.
Tillsätt creme fraiche och senap.
Låt såsen koka ca 5 min . under omrörning.
Smaka av med konjak ,salt och peppar.
Rör i krabbköttet och gräslöken.
Fördela stuvningen i krabbskalen
och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.
Servera krabborna med en
blandad sallad och rostat bröd.

om Du tar mindre ugnssäkra portionsformar
så räcker receptet till 8 portioner.
Lycka till.

KRÄMIG KYCKLINGRISOTTO MED TOMAT. 4PORT.

Detta är gott må Du tro.

1 gul lök
1 msk smör
3 dl matris
7 dl hönsbuljong(tärning + vatten)
1 grillad kyckling
3-4 plommontomater
1 /2 kruka basilika
1 dl creme fraiche
1 dl färskriven parmesanost
1/2 tsk salt
1/2 krm sv.peppar

Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och ris i matfettet i en traktörpanna
(en vid, låg kastrull)
Tillsätt buljongen och låt riset koka under lock ca 20 min.
Ta bort skinn o´ben från kycklingen.
Skär kycklingköttet i mindre bitar.
Skölj och tärna tomaterna.
Repa bladen från basilikan.
Rör ner creme fraiche och ost i det färdiga riset.
Smaka av med salt o´peppar.
Vänd ner kyckling,tomater och basilika i riset.
Servera kycklingrisotton med en grönsallad
och extra svartpeppar för den som önskar.

4 Kycklingfileer som strimlas kan ersätta den hela kycklingen.

Smaklig måltid.

lördag 27 september 2008

SENAPSSTRÖMMING 4 PORT.

600 g rensad strömming
1 tsk salt
1 dl finhackad dill
2 äggulor
2-3 msk senap
2 dl vispgrädde
1/2 krm svartpeppar
1 msk ströbröd

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj fisken och låt den rinna av.
Lägg strömmingen med ryggsidan upp.
Strö över salt och rikligt med dill.
Rulla ihop strömmingen .
Lägg den i en smord ugnssäker form.
Vispa samman äggulor,senap, grädde,
samt peppar och häll över strömmingen.
Strö över ströbröd.
Grädda ca 30 min.
SERVERA med potatismos och lingonsylt.

mums fillibabba.