Nu nalkas det mot JUL
Då har jag många mysiga
och fina RECEPT att dela med mig av .
fortsättning följer.....
måndag 13 oktober 2008
HAVREKAKOR. 40 ST.
Här är en riktig gammaldags
småkaka som håller än idag.
200 g smör
1,5 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt.
Så här gör Du:
Blanda smör och socker
i en skål.
Blanda havregryn,mjöl och
hjorthornssalt och tillsätt
i smör- och sockermassan.
Knåda ihop .
Forma till små bollar och
lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 8-10 min.
mitt i ugnen.
Låt kakorna svalna på plåtarna.
Detta är en riktig HERRKAKA.
Låt er väl smaka.
småkaka som håller än idag.
200 g smör
1,5 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt.
Så här gör Du:
Blanda smör och socker
i en skål.
Blanda havregryn,mjöl och
hjorthornssalt och tillsätt
i smör- och sockermassan.
Knåda ihop .
Forma till små bollar och
lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 8-10 min.
mitt i ugnen.
Låt kakorna svalna på plåtarna.
Detta är en riktig HERRKAKA.
Låt er väl smaka.
torsdag 9 oktober 2008
FRANSK VALNÖTSLIMPA. 1 ST.
Ibland längtar man efter
ett nytt och annorlunda bröd
här är ett recept på ett mycket
gott sådant.
Så här gör Du:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 msk salt
100 g valnötter
1 liter rågsikt
5 dl rågmjöl (rågmjöl är grövst ta det först)
ugn 200 grader.
Så här gör Du:
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt,nötter och rågmjöl
arbeta degen väl.
Blanda i rågsikten lite i taget.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min.
Ta upp degen på bakbordet
och knåda den.
Forma degen till en rund limpa
som läggs på plåt och får jäsa etterligare 3 tim.
Skär rutor i brödet och grädda i 50 min.
Låt limpan kallna insvept i bakdukar.
Limpan skäres kall i tunna skivor.
Och smakar särskilt gott till ost.
Och ett glas rött .
ja det gör man som man vill.
baka på!
ett nytt och annorlunda bröd
här är ett recept på ett mycket
gott sådant.
Så här gör Du:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 msk salt
100 g valnötter
1 liter rågsikt
5 dl rågmjöl (rågmjöl är grövst ta det först)
ugn 200 grader.
Så här gör Du:
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt,nötter och rågmjöl
arbeta degen väl.
Blanda i rågsikten lite i taget.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min.
Ta upp degen på bakbordet
och knåda den.
Forma degen till en rund limpa
som läggs på plåt och får jäsa etterligare 3 tim.
Skär rutor i brödet och grädda i 50 min.
Låt limpan kallna insvept i bakdukar.
Limpan skäres kall i tunna skivor.
Och smakar särskilt gott till ost.
Och ett glas rött .
ja det gör man som man vill.
baka på!
onsdag 8 oktober 2008
BLÅSIG KAKA
Ett litet tips.
Visste Du att sockerkakan
blir ´´ BLÅSIG ´` om Du
fortsätter att vispa smeten
sedan bakpulvret är tillsatt.
Blanda alltid bakpulvret
med mjölet.
här kommer ett till:
Innehåller ett recept
flera sorters mjöl
tillsätt det grova först.
Lycka till med baket.
Visste Du att sockerkakan
blir ´´ BLÅSIG ´` om Du
fortsätter att vispa smeten
sedan bakpulvret är tillsatt.
Blanda alltid bakpulvret
med mjölet.
här kommer ett till:
Innehåller ett recept
flera sorters mjöl
tillsätt det grova först.
Lycka till med baket.
söndag 5 oktober 2008
Jag älskar att baka både bröd å´bullar.
Nu får Du ett recept på snabblimpa.
1 liter filmjölk
4 dl ljus sirap
18 dl fint rågmjöl
1,5 msk bikarbonat
1 msk salt
2 msk anis, fänkål eller kummin
Blanda samman eller var för sej.
Så här gör Du:
Smörj tre bakformar
sammanlagd rymd ca 4,5 liter.
Blanda fil och sirap.
Mät upp mjölet genom att
hälla det direkt i litermåttet.
Blanda mjölet med de andra
torra ingredienserna.
Rör ner fil-sirapsblandningen.
Arbeta ihop till en deg.
Klicka upp degen i formarna.
Grädda limporna i 150 grader
i ca 1 timme och 15 minuter.
Låt bröden svalna på galler
under bakduk.
Bör ätas färska men går bra att frysa.
Fort går det, å´gott e´de´
när det är nybakat.
lycka till.
Nu får Du ett recept på snabblimpa.
1 liter filmjölk
4 dl ljus sirap
18 dl fint rågmjöl
1,5 msk bikarbonat
1 msk salt
2 msk anis, fänkål eller kummin
Blanda samman eller var för sej.
Så här gör Du:
Smörj tre bakformar
sammanlagd rymd ca 4,5 liter.
Blanda fil och sirap.
Mät upp mjölet genom att
hälla det direkt i litermåttet.
Blanda mjölet med de andra
torra ingredienserna.
Rör ner fil-sirapsblandningen.
Arbeta ihop till en deg.
Klicka upp degen i formarna.
Grädda limporna i 150 grader
i ca 1 timme och 15 minuter.
Låt bröden svalna på galler
under bakduk.
Bör ätas färska men går bra att frysa.
Fort går det, å´gott e´de´
när det är nybakat.
lycka till.
MADAMES FISKRÄTT. 4 PORT.
Gillar Du fisk , här är en lätt rätt.
600 g djupfryst torskfile
1 tsk salt , 1 krm sv,peppar
2 msk smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 msk torrt vitt vin
eller 1 msk pressad citron
Så här gör Du:
Tina fisken.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken på ett ugnssäkert fat.
Salta o´peppra.
Blanda smör och vitlök.
Pensla på blandningen på fisken.
Blanda persilja och ströbröd .
Strö det över fisken.
Häll grädde och vin eller citron
vid sidan av fisken.
Stek i ugn ca 20 min.
SERVERA med pressad potatis
och smörfräst spenat.
Så underbart gott.
Denna rätt går bra att frysa.
600 g djupfryst torskfile
1 tsk salt , 1 krm sv,peppar
2 msk smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
2 msk torrt vitt vin
eller 1 msk pressad citron
Så här gör Du:
Tina fisken.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken på ett ugnssäkert fat.
Salta o´peppra.
Blanda smör och vitlök.
Pensla på blandningen på fisken.
Blanda persilja och ströbröd .
Strö det över fisken.
Häll grädde och vin eller citron
vid sidan av fisken.
Stek i ugn ca 20 min.
SERVERA med pressad potatis
och smörfräst spenat.
Så underbart gott.
Denna rätt går bra att frysa.
lördag 4 oktober 2008
ESPRESSO MED VANILJGLASS OCH MÖRK CHOKLAD 6 PORT.
Gillar Du kaffe ? prova dethär.
6 koppar espresso
6 små kulor vaniljglass
ca.2 msk hackad mörk choklad
Så här gör Du:
Brygg kaffet
Lä'gg en kula glass i
varje kopp , häll över kaffet
och toppa med hackad choklad.
Eller servera glassen vid sidan av
så får var o´en äta desserten
som den vill.
Jättegott med en kopp efter maten.
prova!
6 koppar espresso
6 små kulor vaniljglass
ca.2 msk hackad mörk choklad
Så här gör Du:
Brygg kaffet
Lä'gg en kula glass i
varje kopp , häll över kaffet
och toppa med hackad choklad.
Eller servera glassen vid sidan av
så får var o´en äta desserten
som den vill.
Jättegott med en kopp efter maten.
prova!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)