fredag 7 november 2008

KÖTTBULLAR MED SALTGURKA ,GRÄDDSÅS OCH ÄPPELSTRÖSSEL. 4 PORT.

Nu är jag här igen , allt tar sin lilla tid....

400 g nötfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1/2 dl gräddfil
1 dl finhackad saltgurka
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
smör att steka i

SÅS:
2 1/2 dl kelda gräddsås
1 msk vinbärsgele
SERVERA med 1 syrligt äpple

Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Blanda färsen väl med lök,ägg ,
gräddfil, saltgurka,persilja,
salt och peppar.
Rulla 25 köttbullar.
Bryn dem runt om i smör i
en stor stekpanna.
Fortsätt att steka på medelvärme 7-8 min.
Värm såsen och rör ner gelen.
Kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Servera köttbullarna med såsen ,
äppelströsslet och potatismos.

En annan variant på köttbullar.
Jättegoda prova Du med.

torsdag 23 oktober 2008

SOJABÖNOR.

Det här gillar jag.

Du måste blötlägga sojabönor
det kan Du göra under natten.
Blötlägg i 10 timmar .
Koka i saltat vatten 1 1/2 - 2 timmar .
Gärna med klyftad gul lök
och lagerblad .

HÖSTGRYTA MED SOJABÖNOR.
2 gula lökar
3 dl champinjoner
2 msk olivolja
1-2 dl grönsaksbuljong
250 g djupfryst brysselkål
5 dl kokta sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk mejram
örtsalt
Så här gör Du :
Skiva löken , dela champinjonerna om de är stora .
Fräs lök och svamp försiktigt i olja .
Tillsätt buljong .
Häll i brysselkål efter att ha delat de stora .
Tillsätt sojabönor och kryddor .
Låt grytan småputtra i 10 minuter .
Smaka av med örtsalt .
Servera med potatis eller råris .

Du behöver inget mer protein till
iform av kött , fisk eller liknande .

Jättegott!

onsdag 15 oktober 2008

DAJMKROKANTER 20 ST.

Här tar vi hjälp av lite dajm i småkaksbaket.

100 g smör
50 g sötmandel
1 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 krm salt =kryddmått
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
150 g Dajmkulor
krossade
spara 50 g till garnering
UGN: 200 grader

Så här gör Du:
Rör smöret mjukt.
Hacka mandeln grovt och
rör ner den i smöret
tillsammans med övriga
ingredienser.
(spara lite av Dajmen till garnering)
Blanda väl.
Rulla ihop till en rulle ca 7 cm i diameter.
Låt vila svalt i 15 minuter.
Skär i ca 1 cm breda skivor och
lägg dem på plåt med bakpapper.
Strö lite Dajm på varje kaka.
GRÄDDA mitt i ugnen i 8 -10 min.
tills kakorna blivit lätt bruna.

GRÄDDA INTE FÖR LÄNGE
DE SKA VARA SEGA I MITTEN.

LYCKA TILL !

MANDELROSOR 20 ST.

Klart på ett kick!
Mumsiga knoppar som blir klara på ett kick.
Dessa kakor kan Du variera lite till jul.
Med apelsinskal och kanel.

250 g mandelmassa
rivet skal från en 1/2 citron
1 tsk malen ingefära
1 ägg
UGN: 175 grader.

Så här gör Du:
Riv mandelmassan grovt.
Vispa samman mandelmassan
med de övriga ingredienserna
till en jämn smet.
Spritsa eller klicka ut kakorna
på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA: mitt i ugnen 10-15 min.

Så underbart goda och lätta att göra.

Prova Du också !

KARDEMUMSIGA RUTOR 40 ST.

Känner Du någon som är svag för kardemumma?
Fyll en fin burk med rutor och överraska !

150 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
3,5-4 dl vetemjöl
GLASYR:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
UGN: 200 grader

Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt kardemumma och mjöl,
rör till en jämn smet.
Klä en långpanna 26x35 cm,
med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Skär den varma kakan i rutor.
Låt den svalna.
GLASYR:
Rör ut vattnet droppvis i florsockret
till en trögflytande glasyr.
Ringla den över kakorna.

LYCKA TILL !

måndag 13 oktober 2008

JULEN.

Nu nalkas det mot JUL
Då har jag många mysiga
och fina RECEPT att dela med mig av .

fortsättning följer.....

HAVREKAKOR. 40 ST.

Här är en riktig gammaldags
småkaka som håller än idag.

200 g smör
1,5 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt.

Så här gör Du:
Blanda smör och socker
i en skål.
Blanda havregryn,mjöl och
hjorthornssalt och tillsätt
i smör- och sockermassan.
Knåda ihop .
Forma till små bollar och
lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 8-10 min.
mitt i ugnen.
Låt kakorna svalna på plåtarna.

Detta är en riktig HERRKAKA.
Låt er väl smaka.