Nu är jag här igen , allt tar sin lilla tid....
400 g nötfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1/2 dl gräddfil
1 dl finhackad saltgurka
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
smör att steka i
SÅS:
2 1/2 dl kelda gräddsås
1 msk vinbärsgele
SERVERA med 1 syrligt äpple
Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Blanda färsen väl med lök,ägg ,
gräddfil, saltgurka,persilja,
salt och peppar.
Rulla 25 köttbullar.
Bryn dem runt om i smör i
en stor stekpanna.
Fortsätt att steka på medelvärme 7-8 min.
Värm såsen och rör ner gelen.
Kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Servera köttbullarna med såsen ,
äppelströsslet och potatismos.
En annan variant på köttbullar.
Jättegoda prova Du med.
fredag 7 november 2008
torsdag 23 oktober 2008
SOJABÖNOR.
Det här gillar jag.
Du måste blötlägga sojabönor
det kan Du göra under natten.
Blötlägg i 10 timmar .
Koka i saltat vatten 1 1/2 - 2 timmar .
Gärna med klyftad gul lök
och lagerblad .
HÖSTGRYTA MED SOJABÖNOR.
2 gula lökar
3 dl champinjoner
2 msk olivolja
1-2 dl grönsaksbuljong
250 g djupfryst brysselkål
5 dl kokta sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk mejram
örtsalt
Så här gör Du :
Skiva löken , dela champinjonerna om de är stora .
Fräs lök och svamp försiktigt i olja .
Tillsätt buljong .
Häll i brysselkål efter att ha delat de stora .
Tillsätt sojabönor och kryddor .
Låt grytan småputtra i 10 minuter .
Smaka av med örtsalt .
Servera med potatis eller råris .
Du behöver inget mer protein till
iform av kött , fisk eller liknande .
Jättegott!
Du måste blötlägga sojabönor
det kan Du göra under natten.
Blötlägg i 10 timmar .
Koka i saltat vatten 1 1/2 - 2 timmar .
Gärna med klyftad gul lök
och lagerblad .
HÖSTGRYTA MED SOJABÖNOR.
2 gula lökar
3 dl champinjoner
2 msk olivolja
1-2 dl grönsaksbuljong
250 g djupfryst brysselkål
5 dl kokta sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk mejram
örtsalt
Så här gör Du :
Skiva löken , dela champinjonerna om de är stora .
Fräs lök och svamp försiktigt i olja .
Tillsätt buljong .
Häll i brysselkål efter att ha delat de stora .
Tillsätt sojabönor och kryddor .
Låt grytan småputtra i 10 minuter .
Smaka av med örtsalt .
Servera med potatis eller råris .
Du behöver inget mer protein till
iform av kött , fisk eller liknande .
Jättegott!
onsdag 15 oktober 2008
DAJMKROKANTER 20 ST.
Här tar vi hjälp av lite dajm i småkaksbaket.
100 g smör
50 g sötmandel
1 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 krm salt =kryddmått
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
150 g Dajmkulor
krossade
spara 50 g till garnering
UGN: 200 grader
Så här gör Du:
Rör smöret mjukt.
Hacka mandeln grovt och
rör ner den i smöret
tillsammans med övriga
ingredienser.
(spara lite av Dajmen till garnering)
Blanda väl.
Rulla ihop till en rulle ca 7 cm i diameter.
Låt vila svalt i 15 minuter.
Skär i ca 1 cm breda skivor och
lägg dem på plåt med bakpapper.
Strö lite Dajm på varje kaka.
GRÄDDA mitt i ugnen i 8 -10 min.
tills kakorna blivit lätt bruna.
GRÄDDA INTE FÖR LÄNGE
DE SKA VARA SEGA I MITTEN.
LYCKA TILL !
100 g smör
50 g sötmandel
1 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 krm salt =kryddmått
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
150 g Dajmkulor
krossade
spara 50 g till garnering
UGN: 200 grader
Så här gör Du:
Rör smöret mjukt.
Hacka mandeln grovt och
rör ner den i smöret
tillsammans med övriga
ingredienser.
(spara lite av Dajmen till garnering)
Blanda väl.
Rulla ihop till en rulle ca 7 cm i diameter.
Låt vila svalt i 15 minuter.
Skär i ca 1 cm breda skivor och
lägg dem på plåt med bakpapper.
Strö lite Dajm på varje kaka.
GRÄDDA mitt i ugnen i 8 -10 min.
tills kakorna blivit lätt bruna.
GRÄDDA INTE FÖR LÄNGE
DE SKA VARA SEGA I MITTEN.
LYCKA TILL !
MANDELROSOR 20 ST.
Klart på ett kick!
Mumsiga knoppar som blir klara på ett kick.
Dessa kakor kan Du variera lite till jul.
Med apelsinskal och kanel.
250 g mandelmassa
rivet skal från en 1/2 citron
1 tsk malen ingefära
1 ägg
UGN: 175 grader.
Så här gör Du:
Riv mandelmassan grovt.
Vispa samman mandelmassan
med de övriga ingredienserna
till en jämn smet.
Spritsa eller klicka ut kakorna
på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA: mitt i ugnen 10-15 min.
Så underbart goda och lätta att göra.
Prova Du också !
Mumsiga knoppar som blir klara på ett kick.
Dessa kakor kan Du variera lite till jul.
Med apelsinskal och kanel.
250 g mandelmassa
rivet skal från en 1/2 citron
1 tsk malen ingefära
1 ägg
UGN: 175 grader.
Så här gör Du:
Riv mandelmassan grovt.
Vispa samman mandelmassan
med de övriga ingredienserna
till en jämn smet.
Spritsa eller klicka ut kakorna
på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA: mitt i ugnen 10-15 min.
Så underbart goda och lätta att göra.
Prova Du också !
KARDEMUMSIGA RUTOR 40 ST.
Känner Du någon som är svag för kardemumma?
Fyll en fin burk med rutor och överraska !
150 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
3,5-4 dl vetemjöl
GLASYR:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
UGN: 200 grader
Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt kardemumma och mjöl,
rör till en jämn smet.
Klä en långpanna 26x35 cm,
med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Skär den varma kakan i rutor.
Låt den svalna.
GLASYR:
Rör ut vattnet droppvis i florsockret
till en trögflytande glasyr.
Ringla den över kakorna.
LYCKA TILL !
Fyll en fin burk med rutor och överraska !
150 g smör
1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
3,5-4 dl vetemjöl
GLASYR:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
UGN: 200 grader
Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt kardemumma och mjöl,
rör till en jämn smet.
Klä en långpanna 26x35 cm,
med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Skär den varma kakan i rutor.
Låt den svalna.
GLASYR:
Rör ut vattnet droppvis i florsockret
till en trögflytande glasyr.
Ringla den över kakorna.
LYCKA TILL !
måndag 13 oktober 2008
JULEN.
Nu nalkas det mot JUL
Då har jag många mysiga
och fina RECEPT att dela med mig av .
fortsättning följer.....
Då har jag många mysiga
och fina RECEPT att dela med mig av .
fortsättning följer.....
HAVREKAKOR. 40 ST.
Här är en riktig gammaldags
småkaka som håller än idag.
200 g smör
1,5 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt.
Så här gör Du:
Blanda smör och socker
i en skål.
Blanda havregryn,mjöl och
hjorthornssalt och tillsätt
i smör- och sockermassan.
Knåda ihop .
Forma till små bollar och
lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 8-10 min.
mitt i ugnen.
Låt kakorna svalna på plåtarna.
Detta är en riktig HERRKAKA.
Låt er väl smaka.
småkaka som håller än idag.
200 g smör
1,5 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt.
Så här gör Du:
Blanda smör och socker
i en skål.
Blanda havregryn,mjöl och
hjorthornssalt och tillsätt
i smör- och sockermassan.
Knåda ihop .
Forma till små bollar och
lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar.
Grädda kakorna 8-10 min.
mitt i ugnen.
Låt kakorna svalna på plåtarna.
Detta är en riktig HERRKAKA.
Låt er väl smaka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)