Kakor utan vanligt socker
men ack så goda.
1/2 dl tjock grädde
1 tsk jäst
100 g smör
2 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
vatten och pärlsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
Rör ut jästen i grädden
och se till att den smälter
ordentligt.
Lägg mjölet på bakbordet
och hacka in smöret till
fin grynighet.
Sätt till jästgrädden.
Arbeta raskt samman till
en följsam deg.
Lägg den kallt 1 timma.
Kavla sen ut degen till
en platta ca 1/2 cm tjock
och ta med runt mått ut
kakor med ett hål i mitten .
Vänd dem i vatten och därefter pärlsocker.
Och lägg dem på vattenskjöld plåt.
Grädda kakorna guldgula och lätta
i 225 graders värme.Kolla färgen på kakorna.
Det går fint att frysa dem.
inte längre än 3 månader.
Ersätt sockret med strösacketter.
eller flagad mandel .
LYCKA TILL.
Och GOD JUL.
fredag 21 november 2008
RUSSIN OCH NÖTKAKA.
Brukar Du baka en så`n
här kaka till jul ?
Inte ? !.
300 smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg
200 g nötter
4 dl russin
5 1/2 dl vetemjöl eller
4 1/2 dlvetemjöl och 1 dl Dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU:
Rör margarin och socker poröst.
Tillsätt 1 ägg i taget.
Hacka nötterna grovt och
blanda dem med russinen
och lite av mjölet.
Rör ner detta i äggsmeten +
resterande mjölsorter och bakpulver.
Grädda i en 2 - liters smord och
bröad form i 150 grader ca 1 1/4 tim.
Smaka på kakan när den svalnat något.
Jättegott till julmust.
LYCKA TILL och GOD JUL.
här kaka till jul ?
Inte ? !.
300 smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg
200 g nötter
4 dl russin
5 1/2 dl vetemjöl eller
4 1/2 dlvetemjöl och 1 dl Dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU:
Rör margarin och socker poröst.
Tillsätt 1 ägg i taget.
Hacka nötterna grovt och
blanda dem med russinen
och lite av mjölet.
Rör ner detta i äggsmeten +
resterande mjölsorter och bakpulver.
Grädda i en 2 - liters smord och
bröad form i 150 grader ca 1 1/4 tim.
Smaka på kakan när den svalnat något.
Jättegott till julmust.
LYCKA TILL och GOD JUL.
PARMESANCHIPS.
Jaa, nu är jag här igen , allt tar sin lilla tid.....
Har Du provat detta någongång?
Lägg hyvlade parmesanskivor
på ett bakplåtspapper
sätt in i ugn 150 grader
ca 10 minuter.
Klart .
Ät som tilltugg
eller som tillbehör till
sallad eller soppa.
Prova Du också.mmmmmså gott.
Har Du provat detta någongång?
Lägg hyvlade parmesanskivor
på ett bakplåtspapper
sätt in i ugn 150 grader
ca 10 minuter.
Klart .
Ät som tilltugg
eller som tillbehör till
sallad eller soppa.
Prova Du också.mmmmmså gott.
måndag 10 november 2008
PÄRONKAKA MED MANDELMASSA.8-10 BITAR.
Kom över på en fika.
Bjud , denna goda kaka.
2 ägg
1 dl socker
100 g smör
1 dl Kesella Vanilj
100 g riven mandelmassa
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 stort päron eller 2 små.
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och rör ner det i smeten.
Tillsätt KESELLA och mandelmassa.
Blanda mjöl , bakpulver och
hälften av kanelen.
Rör ner det och fördela smeten i formen.
Kärna ur och skär päronet i klyftor.
Stick ner dem till hälften i smeten.
Pudra över resten av kanelen.
Grädda i nedre delen av ugnen
45-55 minuter.
Låt kakan svalna.
Så mumsigt gott till kaffet.
Har Du provat att lägga lite
kardemumma i kaffefiltret
när Du brygger kaffe. mmmm.
Byt ut sockerkaksform mot
bullformar i metall .
Bjud , denna goda kaka.
2 ägg
1 dl socker
100 g smör
1 dl Kesella Vanilj
100 g riven mandelmassa
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 stort päron eller 2 små.
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och rör ner det i smeten.
Tillsätt KESELLA och mandelmassa.
Blanda mjöl , bakpulver och
hälften av kanelen.
Rör ner det och fördela smeten i formen.
Kärna ur och skär päronet i klyftor.
Stick ner dem till hälften i smeten.
Pudra över resten av kanelen.
Grädda i nedre delen av ugnen
45-55 minuter.
Låt kakan svalna.
Så mumsigt gott till kaffet.
Har Du provat att lägga lite
kardemumma i kaffefiltret
när Du brygger kaffe. mmmm.
Byt ut sockerkaksform mot
bullformar i metall .
MANNAPANNKAKA MED VANILJBLÅBÄR.4-6 PORT
Hej ,nu är jag här igen ,nu ska det väl hålla i sig.
Då börjar vi.
När vi här hemma har FISK till middag
brukar vi alltid ha en efterrätt.
Denna var riktigt god.
8 dl mjölk
1 1/2 dl mannagryn
1/2 tsk salt
2 uppvispade ägg
2 msk strösocker
rivet skal av 1 citron
2 tsk florsocker
VANILJBLÅBÄR:
2 1/2 dl Kelda Vaniljsås
3 dl blåbär
Så här gör Du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form ,
ca 22 cm i diameter och
bröa med mannagryn.
Koka upp mjölken i en kastrull.
Tag kastrullen från värmen.
Vispa ner mannagryn och salt.
Koka under omrörning på
svag värme ca 4 minuter.
Tag kastrullen från värmen igen.
Rör ner ägg socker och citronskal.
Häll smeten i formen och grädda i
nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker.
Vispa Vaniljsåsen och blanda med blåbär
spara några till garnering.
Nu är det klart .
Detta måste Ni prova .
mmmm, så goott !
Då börjar vi.
När vi här hemma har FISK till middag
brukar vi alltid ha en efterrätt.
Denna var riktigt god.
8 dl mjölk
1 1/2 dl mannagryn
1/2 tsk salt
2 uppvispade ägg
2 msk strösocker
rivet skal av 1 citron
2 tsk florsocker
VANILJBLÅBÄR:
2 1/2 dl Kelda Vaniljsås
3 dl blåbär
Så här gör Du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form ,
ca 22 cm i diameter och
bröa med mannagryn.
Koka upp mjölken i en kastrull.
Tag kastrullen från värmen.
Vispa ner mannagryn och salt.
Koka under omrörning på
svag värme ca 4 minuter.
Tag kastrullen från värmen igen.
Rör ner ägg socker och citronskal.
Häll smeten i formen och grädda i
nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker.
Vispa Vaniljsåsen och blanda med blåbär
spara några till garnering.
Nu är det klart .
Detta måste Ni prova .
mmmm, så goott !
fredag 7 november 2008
KÖTTBULLAR MED SALTGURKA ,GRÄDDSÅS OCH ÄPPELSTRÖSSEL. 4 PORT.
Nu är jag här igen , allt tar sin lilla tid....
400 g nötfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1/2 dl gräddfil
1 dl finhackad saltgurka
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
smör att steka i
SÅS:
2 1/2 dl kelda gräddsås
1 msk vinbärsgele
SERVERA med 1 syrligt äpple
Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Blanda färsen väl med lök,ägg ,
gräddfil, saltgurka,persilja,
salt och peppar.
Rulla 25 köttbullar.
Bryn dem runt om i smör i
en stor stekpanna.
Fortsätt att steka på medelvärme 7-8 min.
Värm såsen och rör ner gelen.
Kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Servera köttbullarna med såsen ,
äppelströsslet och potatismos.
En annan variant på köttbullar.
Jättegoda prova Du med.
400 g nötfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1/2 dl gräddfil
1 dl finhackad saltgurka
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
smör att steka i
SÅS:
2 1/2 dl kelda gräddsås
1 msk vinbärsgele
SERVERA med 1 syrligt äpple
Så här gör Du:
Skala och finhacka löken.
Blanda färsen väl med lök,ägg ,
gräddfil, saltgurka,persilja,
salt och peppar.
Rulla 25 köttbullar.
Bryn dem runt om i smör i
en stor stekpanna.
Fortsätt att steka på medelvärme 7-8 min.
Värm såsen och rör ner gelen.
Kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Servera köttbullarna med såsen ,
äppelströsslet och potatismos.
En annan variant på köttbullar.
Jättegoda prova Du med.
torsdag 23 oktober 2008
SOJABÖNOR.
Det här gillar jag.
Du måste blötlägga sojabönor
det kan Du göra under natten.
Blötlägg i 10 timmar .
Koka i saltat vatten 1 1/2 - 2 timmar .
Gärna med klyftad gul lök
och lagerblad .
HÖSTGRYTA MED SOJABÖNOR.
2 gula lökar
3 dl champinjoner
2 msk olivolja
1-2 dl grönsaksbuljong
250 g djupfryst brysselkål
5 dl kokta sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk mejram
örtsalt
Så här gör Du :
Skiva löken , dela champinjonerna om de är stora .
Fräs lök och svamp försiktigt i olja .
Tillsätt buljong .
Häll i brysselkål efter att ha delat de stora .
Tillsätt sojabönor och kryddor .
Låt grytan småputtra i 10 minuter .
Smaka av med örtsalt .
Servera med potatis eller råris .
Du behöver inget mer protein till
iform av kött , fisk eller liknande .
Jättegott!
Du måste blötlägga sojabönor
det kan Du göra under natten.
Blötlägg i 10 timmar .
Koka i saltat vatten 1 1/2 - 2 timmar .
Gärna med klyftad gul lök
och lagerblad .
HÖSTGRYTA MED SOJABÖNOR.
2 gula lökar
3 dl champinjoner
2 msk olivolja
1-2 dl grönsaksbuljong
250 g djupfryst brysselkål
5 dl kokta sojabönor
1 tsk basilika
1 tsk mejram
örtsalt
Så här gör Du :
Skiva löken , dela champinjonerna om de är stora .
Fräs lök och svamp försiktigt i olja .
Tillsätt buljong .
Häll i brysselkål efter att ha delat de stora .
Tillsätt sojabönor och kryddor .
Låt grytan småputtra i 10 minuter .
Smaka av med örtsalt .
Servera med potatis eller råris .
Du behöver inget mer protein till
iform av kött , fisk eller liknande .
Jättegott!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)