fredag 5 december 2008

JULKAKOR MANDELMUSSLOR .

175-200 graders ugn.

Grunddeg till :
Mandelmusslor
2 hg smör
6 dl vetemjöl
6 msk socker
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka samman smör mjöl och socker
och arbeta snabbt ihop degen med äggulan.
Ställ den kallt en stund .
Arbeta in en extra äggula i grunddegen ,
och 1 1/2 hg malen sötmandel
och några bittermandlar.
Tryck ut degen i smorda
veckade metallformar.
Grädda ca 10 min. i 200 grader.
Stjälp upp kakorna innan de svalnat.

Så sköra och goda , de går lätt sönder ,
men är ett måste till julkaffet.
LYCKA TILL O´GO´JUL .

MARIA LIMPOR 3-4 ST .

Detta bröd gör jag bara till JUL
Det passar så bra till Skinkskivan - rätt storlek.

UGN:
Grädda 300 grader i 15 min
150 grader i 25 min.

Så här gör Du:
2 kg vetemjöl
2 msk salt
1 påse torrjäst
12 dl vatten
100 g smör

SÅ HÄR GÖR DU:
Ta en större bunke än vanligt
häll i 1,8 liter vetemjöl ,
torrjäst och salt.
Blanda om.
Smält smöret och häll i vattnet
låt det bli 45-47 grader varmt
Häll vätskan över mjölet och få ihop det till en deg.
Låt degen jäsa i bunken 2 timmar.
Ta upp degen på bakbordet,knåda väl och
dela i 3-4 lika stora delar .
Baka ut till limpor och lägg i
bakpappersklädd långpanna.
Låt limporna jäsa i 1 timme .

Sätt in plåten i 300 graders värme i 15 min.
Sänk värmen till 150 grader och grädda i 25 min.

När Du tagit ut plåten och ställt den på spisen
penslar Du bröden med vatten .
Låt de svalna under bakduk.

Du kanske tycker att jästiden är lång
men bröden får en underbart god smak
så det är det värt.
LYCKA TILL.
Å, DU, medan degen jäser, kan Du slå in julklappar
eller leka en stund med barna .
GOD JUL .

måndag 24 november 2008

VÖRTBRÖD 1 STORT.

Det här kan vara kul att prova nå´n gång.

UGN 175 GRADER CA45-50 MIN.

50 g jäst
5 dl svagdricka 5 msk olja
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 msk mald pomerans
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
13-14 dl rågsikt
1 1/2 dl russin(om Ni gillar det)
PENSLING: svagdricka

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Rör ut den med lite svagdricka.
Värm resten av svagdrickan
samt olja, sirap och kryddor
till fingervarmt ca 37 grader.
Tillsätt russinen om ni vill ha det.
Häll degspadet på den utrörda jästen
och rör om.
Tillsätt mjölet lite i sänder,spara ca 2 dl
till utbaket.
Arbeta degenslät och smidig och
låt den jäsa på dragfritt ställe
till ungefär dubbel storlek.
Tag upp degen på bakbordet
och arbeta (knåda) den kraftigt.
Tillsätt resten av mjölet.
Rulla den fasta, smidiga degen
till en stor härlig limpa.
Lägg limpan på bakplåtspapper
o´låt jäsa till ungefär dubbel storlek.
Grädda på galler på botten i ugnen.
Pensla brödet med svagdricka
då det är färdiggräddat.
Låt det svalna under bakduk.

ååå så goottt !
LYCKA TILL och GOD JUL
Det känns bra att göra sitt egna .

MIN JUL-PEPPARKAKA MED LINGON.

Ett gammalt recept som inte är
svårt att lyckas med.

75 g smör
2 dl ljust farinsocker
3 ägg
1 dl gräddfil
1 dl (knappt) fast lingonsylt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU:
Rör samman smör och socker väl.
Tillsätt äggen ett i sänder.
Rör kraftigt mellan varven.
Tillsätt gräddfil,lingonsylt och kryddor.
Blanda vetemjölet med bakpulver
tillsätt det och rör om .
Smörj och bröa en form på 1,5 liter.
Häll i smeten.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen.
UGN 175 GRADER I 45 MIN.

Denna kaka är godast om den får stå
till sig en dag eller två.
LYCKA TILL och
GOD JUL .

fredag 21 november 2008

MAUDS SMÖRRINGAR 25 ST.

Kakor utan vanligt socker
men ack så goda.

1/2 dl tjock grädde
1 tsk jäst
100 g smör
2 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
vatten och pärlsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör ut jästen i grädden
och se till att den smälter
ordentligt.
Lägg mjölet på bakbordet
och hacka in smöret till
fin grynighet.
Sätt till jästgrädden.
Arbeta raskt samman till
en följsam deg.
Lägg den kallt 1 timma.
Kavla sen ut degen till
en platta ca 1/2 cm tjock
och ta med runt mått ut
kakor med ett hål i mitten .
Vänd dem i vatten och därefter pärlsocker.
Och lägg dem på vattenskjöld plåt.
Grädda kakorna guldgula och lätta
i 225 graders värme.Kolla färgen på kakorna.
Det går fint att frysa dem.
inte längre än 3 månader.
Ersätt sockret med strösacketter.
eller flagad mandel .

LYCKA TILL.
Och GOD JUL.

RUSSIN OCH NÖTKAKA.

Brukar Du baka en så`n
här kaka till jul ?
Inte ? !.

300 smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg
200 g nötter
4 dl russin
5 1/2 dl vetemjöl eller
4 1/2 dlvetemjöl och 1 dl Dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU:
Rör margarin och socker poröst.
Tillsätt 1 ägg i taget.
Hacka nötterna grovt och
blanda dem med russinen
och lite av mjölet.
Rör ner detta i äggsmeten +
resterande mjölsorter och bakpulver.
Grädda i en 2 - liters smord och
bröad form i 150 grader ca 1 1/4 tim.

Smaka på kakan när den svalnat något.
Jättegott till julmust.

LYCKA TILL och GOD JUL.

PARMESANCHIPS.

Jaa, nu är jag här igen , allt tar sin lilla tid.....

Har Du provat detta någongång?

Lägg hyvlade parmesanskivor
på ett bakplåtspapper
sätt in i ugn 150 grader
ca 10 minuter.
Klart .

Ät som tilltugg
eller som tillbehör till
sallad eller soppa.

Prova Du också.mmmmmså gott.