tisdag 30 december 2008

NYÅRS - HÄLSNING .

GOTT - NYTT ÅR

ÖNSKAR JAG ER ALLA

VI SES NÄSTA ÅR .

fredag 26 december 2008

PERSIKOMARÄNG. 4 PERS.

HEJ ALLESAMMANS OCH GOD FORTSÄTTNING.......

Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .

4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån

Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .

LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.

måndag 22 december 2008

HERDINNOR SMÅKAKA 35 ST

Återigen en för mej riktigt god
JULKAKA .

125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.

Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.

GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .

Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .

tisdag 16 december 2008

JUL - KAKA MED APRIKOSER.

Här är en god kaka till JUL .



150 g torkade aprikoser

(blötlagda över natten)

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

en nypa salt

(mellan tummen och pekfingret)

1 1/2 - 2 dl socker

rivet skal av en citron

1 krm kardemumma

50 g skållad sötmandel

75 g smält smör

1 ägg

1 1/2 - 2 dl mjölk

GARNERING:

några hela aprikoser

glasyr av florsocker

utrört med lite pressad citron

suckat eller gröna coctailbär.

SÅ HÄR GÖR DU:

Tag undan de aprikoser , som skall

vara till garneringen och koka dem i

blötläggningsvattnet ev. med lite socker .

Hacka resten av aprikoserna

likaså den skållade mandeln .

Blanda mjöl , bakpulver , socker ,

och kryddor och rör ner frukten

i mjölblandningen .
Tillsätt det smälta smöret
samt ägg och mjölk sammanvispat.
Häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda kakan på mellanläge i ugnen 175 grader.
Låt den färdiggräddade kakan kallna och
garnera den därefter med frukt och citronglasyr.

Kakan är god även utan glasyr.
prova på .
GOD - JUL.

söndag 14 december 2008

DOPPEBULLE .

Doppar Ni i grytan ?
Jag gör det inte ,men har ändå
ett gott recept på bröd .

2 st blir det.
25 g smör
5dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter rågsikt
ca 2 - 2 1/2 dl vetemjöl

Så här gör Du :
Smält smöret och tillsättmjölken.
Låt det bli fingervarmt .(37 grader)
Smula ner jästen i en degbunke
och häll degspadet över .
Rör så jästen löser sig .
Tillsätt salt och sirap , rör om.
Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig .
Låt den jäsa under duk ca 40 min .
Ta upp degen på mjölat bakbord
och tillsätt vetemjölet lite i taget
och arbeta degen smidig .
Forma degen till 2 bullar och
lägg dem i mjölade korgar .
Låt dem jäsa under duk ca 30 min .
Vält försiktigt över de korgjästa bröden
på en smord eller bakpappersklädd plåt
så att undersidan kommer uppåt .
Grädda bröden i nedre delen av ugnen
18 - 20 min.
Bröden går bra att frysa .

Jäsa sista jäsningen i korg med fin botten
tycker jag är dekorativt .
Vackert när Du lägger upp hela brödet
på bordet och det skärs upp där .

God Jul .

UPPESITTARTOAST 8 ST

Om inte skinkan är klar för avsmakning
så kan detta vara gott sålänge...

8 skivor vitt formbröd
smör
1/2 rödlök
6 torkade fikon
250 g keso naturell
1 tsk finhackad röd chili
2 msk hackad gräslök
1/2 tsk salt
8 salladsblad
12 skivor rökt kalkonbröst

Så här gör Du:
Kantskär brödskivorna .
Stek dem på båda sidor i smör.
Finstrimla fikonen .
Skala och finhacka löken.
Blanda Keso , fikon , lök , chili , gräslök
och salt .
Lägg sallad , kalkon och röran på bröden .

Ta gärna ett glas Julöl till .
mmmså gott.God Jul .

BULLE - JULGRAN -TRÄD.

Denna har jag gjort sen barna var små .
Du ser ljuset i barnens ögon och
alla andras som är närvarande.
Den är väl värd att prova .

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk kardemumma (stött)
1 kuvert Saffran (om Du gillar det)
1 1/2 liter vetemjöl
PENSLING :
smör och lite vatten.

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och
rör tills den är löst.
Tillsätt socker, salt, kardemumma,
och saffran och nästan allt mjölet .
Arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa i 30 - 40 min .
Arbeta upp degen på mjölat bakbord .
Utbakning till : JULTRÄD - GRAN .
Lägg bullarna direkt på plåten .

Lägg små runda bullar som
en triangel fyll hela triangeln
med små bullar Med 2 - 3 bullar som stam eller skaft.
Jäs på plåten ca 30 min.
Pensla , strö över pärlsocker .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 min.

Låt svalna under bakduk.
När bullen ska serveras
sätter Du först i små födelsedags -ljus
i nästan varje bulle -tänd ljusen .
Och ställ den på kaffebordet .
BLÅS UT LJUSEN INNAN DU TAR EN BULLE .

TA DET FÖRSIKTIGT .

Lycka Till och God Jul .