Till 2 drinkar behövs:
1 cl svartvinbärslikör
15 cl champagne
1 limeklyfta som dekoration
Så här gör Du:
Häll svartvinbärslikör
i botten av glasen.
Fyll på med kall champagne.
Garnera med en limeklyfta
på varje glas .
Lite festligt, när alla helger är över.
mys...
måndag 5 januari 2009
FYLLDA APRIKOSER OCH KATRINPLOMMON 4 PERS.
Heej,nu är jag igång igen.
En liten förrätt eller något efter maten
Välj själv .
50 g grönmögelost
50 g mascarpone
100 g torkade aprikoser
100 g kärnfria plommon
Så här gör du:
Blanda osten med mascarpone,
lägg ostmassan mellan två aprikoser
och snitta plommonen och kläm
in en ostklick .
Så gott, man kan nästan inte sluta äta .
Smaka Du också .
En liten förrätt eller något efter maten
Välj själv .
50 g grönmögelost
50 g mascarpone
100 g torkade aprikoser
100 g kärnfria plommon
Så här gör du:
Blanda osten med mascarpone,
lägg ostmassan mellan två aprikoser
och snitta plommonen och kläm
in en ostklick .
Så gott, man kan nästan inte sluta äta .
Smaka Du också .
tisdag 30 december 2008
fredag 26 december 2008
PERSIKOMARÄNG. 4 PERS.
HEJ ALLESAMMANS OCH GOD FORTSÄTTNING.......
Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .
4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån
Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .
LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.
Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .
4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån
Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .
LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.
måndag 22 december 2008
HERDINNOR SMÅKAKA 35 ST
Återigen en för mej riktigt god
JULKAKA .
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.
Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .
Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .
JULKAKA .
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.
Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .
Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .
tisdag 16 december 2008
JUL - KAKA MED APRIKOSER.
Här är en god kaka till JUL .
150 g torkade aprikoser
(blötlagda över natten)
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
en nypa salt
(mellan tummen och pekfingret)
1 1/2 - 2 dl socker
rivet skal av en citron
1 krm kardemumma
50 g skållad sötmandel
75 g smält smör
1 ägg
1 1/2 - 2 dl mjölk
GARNERING:
några hela aprikoser
glasyr av florsocker
utrört med lite pressad citron
suckat eller gröna coctailbär.
SÅ HÄR GÖR DU:
Tag undan de aprikoser , som skall
vara till garneringen och koka dem i
blötläggningsvattnet ev. med lite socker .
Hacka resten av aprikoserna
likaså den skållade mandeln .
Blanda mjöl , bakpulver , socker ,
och kryddor och rör ner frukten
i mjölblandningen .
Tillsätt det smälta smöret
samt ägg och mjölk sammanvispat.
Häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda kakan på mellanläge i ugnen 175 grader.
Låt den färdiggräddade kakan kallna och
garnera den därefter med frukt och citronglasyr.
Kakan är god även utan glasyr.
prova på .
GOD - JUL.
150 g torkade aprikoser
(blötlagda över natten)
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
en nypa salt
(mellan tummen och pekfingret)
1 1/2 - 2 dl socker
rivet skal av en citron
1 krm kardemumma
50 g skållad sötmandel
75 g smält smör
1 ägg
1 1/2 - 2 dl mjölk
GARNERING:
några hela aprikoser
glasyr av florsocker
utrört med lite pressad citron
suckat eller gröna coctailbär.
SÅ HÄR GÖR DU:
Tag undan de aprikoser , som skall
vara till garneringen och koka dem i
blötläggningsvattnet ev. med lite socker .
Hacka resten av aprikoserna
likaså den skållade mandeln .
Blanda mjöl , bakpulver , socker ,
och kryddor och rör ner frukten
i mjölblandningen .
Tillsätt det smälta smöret
samt ägg och mjölk sammanvispat.
Häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda kakan på mellanläge i ugnen 175 grader.
Låt den färdiggräddade kakan kallna och
garnera den därefter med frukt och citronglasyr.
Kakan är god även utan glasyr.
prova på .
GOD - JUL.
söndag 14 december 2008
DOPPEBULLE .
Doppar Ni i grytan ?
Jag gör det inte ,men har ändå
ett gott recept på bröd .
2 st blir det.
25 g smör
5dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter rågsikt
ca 2 - 2 1/2 dl vetemjöl
Så här gör Du :
Smält smöret och tillsättmjölken.
Låt det bli fingervarmt .(37 grader)
Smula ner jästen i en degbunke
och häll degspadet över .
Rör så jästen löser sig .
Tillsätt salt och sirap , rör om.
Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig .
Låt den jäsa under duk ca 40 min .
Ta upp degen på mjölat bakbord
och tillsätt vetemjölet lite i taget
och arbeta degen smidig .
Forma degen till 2 bullar och
lägg dem i mjölade korgar .
Låt dem jäsa under duk ca 30 min .
Vält försiktigt över de korgjästa bröden
på en smord eller bakpappersklädd plåt
så att undersidan kommer uppåt .
Grädda bröden i nedre delen av ugnen
18 - 20 min.
Bröden går bra att frysa .
Jäsa sista jäsningen i korg med fin botten
tycker jag är dekorativt .
Vackert när Du lägger upp hela brödet
på bordet och det skärs upp där .
God Jul .
Jag gör det inte ,men har ändå
ett gott recept på bröd .
2 st blir det.
25 g smör
5dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter rågsikt
ca 2 - 2 1/2 dl vetemjöl
Så här gör Du :
Smält smöret och tillsättmjölken.
Låt det bli fingervarmt .(37 grader)
Smula ner jästen i en degbunke
och häll degspadet över .
Rör så jästen löser sig .
Tillsätt salt och sirap , rör om.
Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig .
Låt den jäsa under duk ca 40 min .
Ta upp degen på mjölat bakbord
och tillsätt vetemjölet lite i taget
och arbeta degen smidig .
Forma degen till 2 bullar och
lägg dem i mjölade korgar .
Låt dem jäsa under duk ca 30 min .
Vält försiktigt över de korgjästa bröden
på en smord eller bakpappersklädd plåt
så att undersidan kommer uppåt .
Grädda bröden i nedre delen av ugnen
18 - 20 min.
Bröden går bra att frysa .
Jäsa sista jäsningen i korg med fin botten
tycker jag är dekorativt .
Vackert när Du lägger upp hela brödet
på bordet och det skärs upp där .
God Jul .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)