tisdag 6 januari 2009

FRIDAS PEPPARKAKA .

Jag glömde att göra FRIDAS pepparkaka
till Julen i år
så därför gjorde jag den igår.

1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl fil
2,5 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör
1/2 dl lingonsylt

175 grader 45 min.

Så här gör Du:
Vispa ägg och socker
blanda i filen o ´ rör runt.
blanda pepparkakskrydda,kardemumma,
mjöl och bikarbonat.
Rör ihop .
Häll ner det i äggsmeten .
Smält smöret och häll i det i smeten
och lingonsylten , rör samman.
Ta en form som Du gillar att baka mjuka kakor i.
Smöra den och mjöla eller ströbröa.
Låt den svalna under formen innan Du bjuder den.

STROGANOF PÅ VÅRAT VIS . 4 port.

Nu är jag inne i vanliga matvanor igen .
Men visst var det jättegott med skinka
och allt man har till.
Men nu provar vi detta.

400 g lövbiff
2 gula lökar
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl köttbuljong (tärning + vatten )
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
1 msk ketchup
1 msk senap
2 saltgurkor
hackad persilja

Så här gör Du:
Skär köttet i tunna strimlor.
Skala och skiva löken.
Bryn kött och lök i matfettet
i omgångar i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar
och lägg över i en traktörpanna
eller någon annan gryta med lite kant.
Häll över buljongen och tillsätt creme fraiche,
tomatpure , ketchup och senap.
Låt det puttra i 5 min. utan lock.
Skär saltgurkan i tunna strimlor
och vänd i stroganoffen .
Strö över rikligt med persilja
och servera med ris,pasta eller kokt pressad potatis.
(inte potatismos med mjölk o´smör utan bara pressad potatis)
Sallad är gott till.

Lycka till.

måndag 5 januari 2009

KIR ROYAL

Till 2 drinkar behövs:

1 cl svartvinbärslikör
15 cl champagne
1 limeklyfta som dekoration

Så här gör Du:
Häll svartvinbärslikör
i botten av glasen.
Fyll på med kall champagne.
Garnera med en limeklyfta
på varje glas .

Lite festligt, när alla helger är över.
mys...

FYLLDA APRIKOSER OCH KATRINPLOMMON 4 PERS.

Heej,nu är jag igång igen.
En liten förrätt eller något efter maten
Välj själv .

50 g grönmögelost
50 g mascarpone
100 g torkade aprikoser
100 g kärnfria plommon

Så här gör du:
Blanda osten med mascarpone,
lägg ostmassan mellan två aprikoser
och snitta plommonen och kläm
in en ostklick .

Så gott, man kan nästan inte sluta äta .
Smaka Du också .

tisdag 30 december 2008

NYÅRS - HÄLSNING .

GOTT - NYTT ÅR

ÖNSKAR JAG ER ALLA

VI SES NÄSTA ÅR .

fredag 26 december 2008

PERSIKOMARÄNG. 4 PERS.

HEJ ALLESAMMANS OCH GOD FORTSÄTTNING.......

Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .

4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån

Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .

LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.

måndag 22 december 2008

HERDINNOR SMÅKAKA 35 ST

Återigen en för mej riktigt god
JULKAKA .

125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.

Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.

GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .

Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .