Jag glömde att göra FRIDAS pepparkaka
till Julen i år
så därför gjorde jag den igår.
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl fil
2,5 tsk pepparkakskrydda
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör
1/2 dl lingonsylt
175 grader 45 min.
Så här gör Du:
Vispa ägg och socker
blanda i filen o ´ rör runt.
blanda pepparkakskrydda,kardemumma,
mjöl och bikarbonat.
Rör ihop .
Häll ner det i äggsmeten .
Smält smöret och häll i det i smeten
och lingonsylten , rör samman.
Ta en form som Du gillar att baka mjuka kakor i.
Smöra den och mjöla eller ströbröa.
Låt den svalna under formen innan Du bjuder den.
tisdag 6 januari 2009
STROGANOF PÅ VÅRAT VIS . 4 port.
Nu är jag inne i vanliga matvanor igen .
Men visst var det jättegott med skinka
och allt man har till.
Men nu provar vi detta.
400 g lövbiff
2 gula lökar
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl köttbuljong (tärning + vatten )
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
1 msk ketchup
1 msk senap
2 saltgurkor
hackad persilja
Så här gör Du:
Skär köttet i tunna strimlor.
Skala och skiva löken.
Bryn kött och lök i matfettet
i omgångar i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar
och lägg över i en traktörpanna
eller någon annan gryta med lite kant.
Häll över buljongen och tillsätt creme fraiche,
tomatpure , ketchup och senap.
Låt det puttra i 5 min. utan lock.
Skär saltgurkan i tunna strimlor
och vänd i stroganoffen .
Strö över rikligt med persilja
och servera med ris,pasta eller kokt pressad potatis.
(inte potatismos med mjölk o´smör utan bara pressad potatis)
Sallad är gott till.
Lycka till.
Men visst var det jättegott med skinka
och allt man har till.
Men nu provar vi detta.
400 g lövbiff
2 gula lökar
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl köttbuljong (tärning + vatten )
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
1 msk ketchup
1 msk senap
2 saltgurkor
hackad persilja
Så här gör Du:
Skär köttet i tunna strimlor.
Skala och skiva löken.
Bryn kött och lök i matfettet
i omgångar i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar
och lägg över i en traktörpanna
eller någon annan gryta med lite kant.
Häll över buljongen och tillsätt creme fraiche,
tomatpure , ketchup och senap.
Låt det puttra i 5 min. utan lock.
Skär saltgurkan i tunna strimlor
och vänd i stroganoffen .
Strö över rikligt med persilja
och servera med ris,pasta eller kokt pressad potatis.
(inte potatismos med mjölk o´smör utan bara pressad potatis)
Sallad är gott till.
Lycka till.
måndag 5 januari 2009
KIR ROYAL
Till 2 drinkar behövs:
1 cl svartvinbärslikör
15 cl champagne
1 limeklyfta som dekoration
Så här gör Du:
Häll svartvinbärslikör
i botten av glasen.
Fyll på med kall champagne.
Garnera med en limeklyfta
på varje glas .
Lite festligt, när alla helger är över.
mys...
1 cl svartvinbärslikör
15 cl champagne
1 limeklyfta som dekoration
Så här gör Du:
Häll svartvinbärslikör
i botten av glasen.
Fyll på med kall champagne.
Garnera med en limeklyfta
på varje glas .
Lite festligt, när alla helger är över.
mys...
FYLLDA APRIKOSER OCH KATRINPLOMMON 4 PERS.
Heej,nu är jag igång igen.
En liten förrätt eller något efter maten
Välj själv .
50 g grönmögelost
50 g mascarpone
100 g torkade aprikoser
100 g kärnfria plommon
Så här gör du:
Blanda osten med mascarpone,
lägg ostmassan mellan två aprikoser
och snitta plommonen och kläm
in en ostklick .
Så gott, man kan nästan inte sluta äta .
Smaka Du också .
En liten förrätt eller något efter maten
Välj själv .
50 g grönmögelost
50 g mascarpone
100 g torkade aprikoser
100 g kärnfria plommon
Så här gör du:
Blanda osten med mascarpone,
lägg ostmassan mellan två aprikoser
och snitta plommonen och kläm
in en ostklick .
Så gott, man kan nästan inte sluta äta .
Smaka Du också .
tisdag 30 december 2008
fredag 26 december 2008
PERSIKOMARÄNG. 4 PERS.
HEJ ALLESAMMANS OCH GOD FORTSÄTTNING.......
Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .
4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån
Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .
LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.
Nu ska NI få något enkelt bara
kanske passar det till NY- ÅR .
4 konserverade persikor
1 dl frysta hallon
1 äggvita
1 msk socker
1 msk mandelspån
Så här gör Du:
Tag fram en ugnsfast form - fat .
Ställ på persikorna med hålen uppåt.
Fyll hålen med hallonen.
Vispa äggvita och socker
till hårt skum .
Lägg äggvitan över hallonen
och persikorna.
Strö över mandelspån.
GRÄDDA :i 175 grader i 10 min .
LYCKA TILL.
O´GOTT NYTT ÅR.
måndag 22 december 2008
HERDINNOR SMÅKAKA 35 ST
Återigen en för mej riktigt god
JULKAKA .
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.
Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .
Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .
JULKAKA .
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 ägg (bara gulan )
2 1/2 dl vetemjöl
PENSLING OCH GARNERING:
vispat ägg
finhackad succat,
mandel och syltat apelsinskal
pärlsocker.
Så här gör Du:
Rör smör och socker vitt och pösigt .
Tillsätt ägg och mjöl och
forma degen till en rulle
som blir ungefär 4 cm i diameter.
Låt rullen stå kallt en stund och stelna till .
Skär sedan rullen i tunna skivor
som doppas i vispat ägg och
en blandning av succat, mandel
och apelsinskal.
Allt finhackat och blandat med pärlsocker.
GRÄDDA i 225 grader
tills kakorna är vackert guldbruna.
Ha plåten i mitten av ugnen .
Kakan smälter som smör i mu´n .
HA EN RIKTIGT GOD -JUL .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)