torsdag 22 januari 2009

PASTASALLAD FRÅN MEDELHAVET 4 PORT.

Detta är mmm, riktigt gott.

300 g pasta
150 g fetaost
1 dl soltorkade strimlade tomater i olja.
2 dl gröna oliver
1 dl hackad basilika
2 msk vittvinsvinäger
1/2 dl olivolja.

Så här gör Du :
Koka pastan enl, anvisning på förpackningen .
Häll av vattnet .
Tärna fetaosten och blanda den med pasta ,
strimlad tomat , oliver och basilika.
Rör samman vittvinsvinäger med olivolja
samt lite av oljan från tomaterna
och smaka av med salt och peppar .
Rör ner i salladen .

Antingen kan Du äta salladen som den är
eller ha .
Kyckling ,fisk eller kött till.

SMAKLIG MÅLTID !

JÄTTEGODA CHOKLADMUFFINS 10 ST.

Ibland blir jag så gottesugen,
då gör jag dessa gör ´go´a muffins.
Käckt att ha i frysen .

200 g mörk choklad
200 g smör
3 stora ägg
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
UGN : 175 grader

Så här gör Du:
Smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme .
Ställ åt sidan .
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och
rör ner i äggsmeten tillsammans med
den smälta chokladen .
Häll upp i muffinsformar
och baka i 15 minuter.
De ska vara lite kladdiga i mitten .

Kaffe o ´chokladmuffins låter väl gott !

GRILLADE ÄDELPÄRON

Skiva päronet på längden .
Grilla eller stek dem i en grill- eller stekpanna.
Lägg ut päronskivorna på ett fat
och smula över Kvibille Ädelost .

mmm ,så gott.

enkelt o´snabbt .

HALSTRAD FISKFILE MED KAVIARSÅS.

4Fiskfileer a´150 g
salt, peppar
1 lime.

SÅS:
3 dl vispgrädde
2 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
2-3 msk rökt kaviar
typ Kalles
2 msk hackad gräslök
salt och peppar.

TILLBEHÖR :
16 st gröna sparrisar .

Så här gör Du :
Salta och peppra och droppa lite
limesaft över fisken .
Ställ åt sidan .
Koka upp grädden, tillsätt buljong och vin .
Sjud sakta tills det tjocknar lite .
Smaka av med kaviar ,nymalen peppar och
lite salt om det behövs.
Blanda ner gräslöken .
Halstra fisken i het panna i smör och olja,
3-4 minuter på varje sida .
Servera genast tillsammans med såsen,
pressad potatis och kokta gröna sparrisar.

Jag har använt Hälleflundra.
Men gösfile ,torskfile eller hällefile är också
jättegott.
Pricken över i :t är den gräddiga kaviarsåsen .

För mej är detta det absolut go áste jag vet.

mmm,så gott.

onsdag 21 januari 2009

SPENATGNOCCHI MED VARMRÖKT LAX 4 PORT.

Prova detta Du !



500 g potatisgnocchi

1/2 msk olivolja

2 dl matlagningsgrädde

1 paket fryst spenat 250 g

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

500 g varmrökt lax



Så här gör Du :

Koka upp en kastrull med saltat vatten.

Lägg i potatisgnocchi och koka i 2 min,

de är klara när de flyter upp till ytan.

Häll av vattnet genom ett durkslag.

Tina spenaten och krama ur

överflödigt vatten .

Hetta upp en stekpanna med olivolja ,

häll i gnocchi och fräs hastigt .

Tillsätt grädde och spenat och koka

ihop någon minut , smaksätt med salt o´peppar .

Gärna lite grövre korn från kvarnen.

SERVERA : Med laxen och en sallad .

LYCKA TILL .

söndag 18 januari 2009

KANELBAKADE BANANER MED HASSELNÖTTER . 4 PORT.

Efterrätter var längesen .
Här kommer en.

1/2 msk smör
4 mogna bananer
1/2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk brun farin
1/2 dl hackade hasselnötter
2 msk pressad citron
TILL SERVERING:
1 dl Turkisk yoghurt.

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 250 grader
Smörj en ugnssäker form
med hela mängden smör.
Skala bananerna , klyv dem på längden
och lägg i formen.
Strö över kanel, vaniljsocker,farin
hackade hasselnötter och citronsaft.
Stek mitt i ugnen ca 5 min.
tills bananerna är varma
och lite mjuka.
Servera med turkisk yoghurt
eller lätt vaniljglass .

mmm,smarrigt må Ni tro .

prova själv.

ÄPPEL- OCH MOROTSKAKA MED VANILJTOPPING . 14 BITAR.

Smaka denna goda variant.

2 dl rapsolja
2 1/2 dl strösocker
3 dl rivet äpple
2 dl rivna morötter
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk stött kardemumma
TOPPING:1 burk vaniljkesella(250 g )

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 190 grader
Blanda olja och socker .
Vänd ner rivet äpple och morot
knäck ner äggen i smeten och vispa runt
Blanda de torra ingredienserna
och vänd ner i smeten .
Spänn fast ett bakplåtspapper i
botten på en "släpp lätt" form ,
24 cm i diameter med löstagbar kant .
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
Låt kakan svalna och bred sedanpå vaniljkesellan .

Så himla gott till en kopp kaffe.

Lycka till !