måndag 9 mars 2009

KYCKLINGPIZZA MED MYNTASÅS.

Föregående recept hänger ihop med detta.

1 sats pizzadeg
1 påse tandori
kryddmix
1/2 dl vatten
1 msk olivolja
600 g kycklinglårfile
strimlade
1 1/2 dl pizzasås från
burk eller chilisås
200 g Gratella pizzaost
175 g färska champinjoner skivade
(kan uteslutas)
1gul och1 grön paprika i ringar.
MYNTASÅS:
2 dl matyoghurt
2 msk färsk mynta finhackad
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar .
UGN:250 GRADER.
Så här gör Du :
Blanda ihop såsen och ställ den kallt .
Värm ugnen .
Sätt in en plåt i mitten av ugnen .
Kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.
Blanda kryddmix,vatten,olja och
strimlat kycklingkött.
Bryn köttet snabbt i en stekpanna med lite olja.
Bred pizzasås på degen men inte ända ut i kanten .
Strö över ost och champinjoner
Fördela köttet ovanpå.
För över bakplåtspappret med pizzan
till den heta plåten .
Grädda pizzan ca 10-12 min.
så att kycklingköttet blir färdigstekt .
Fördela paprikaringaröver pizzan
och servera med sås och sallad .

TREVLIG SAMVARO .

PIZZADEG+KYCKLINGPIZZA MED MYNTASÅS.

En pizza för långpannan
det låter väl bra !

DEG:
6-7 dl vetemjöl
25 g jäst
2 msk rapsolja
eller olivolja
1/2 tsk salt
2 1/2 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU:
Lägg vetemjöl ,jäst,olja och salt
i en matberedare eller skål.
Värm vattnet till 37 grader
och häll i .
Blanda alla ingredienserna väl
tills degen blir smidig .
Låt degen jäsa 1 timme.
Knåda degen och forma till önskad storlek .

Ett litet TIPS:
Pizzadegen kan med fördel göras på kallt
degspad och jäsa övertäckt i kylen över natten
eller från morgonen till kvällen .
Den blir bara bättre av att få jäsa länge.

söndag 8 mars 2009

OMELETT MED SALAMI OCH TOMAT 4 PORT.

Detta här är underbart gott
på morgonkvisten.

1 purjolök
1 msk flytande smör
6 ägg
2 msk vatten
salt,nymalen svartpeppar
1 msk smör
1 låda cocktailtomater
50 g salami i bit
1 knippa persilja.

Så här gör Du :
Hacka purjolöken.
Vispa samman ägg , mjölk ,
vatten och kryddor .
Tillsätt purjolöken .

Häll omelettsmeten i en panna
med flytande smör .
Rör lätt med en gaffel .
Omeletten är klar när den
har stelnat något men
fortfarande är krämig .

Dela cocktailtomaterna på mitten .
Hacka salamin och persiljan .
Blanda samman det med lite flingsalt
och nymalen peppar .
Fördela det över omeletten.
Servera med gott bröd .

smaklig frukost eller lunch .

SALLAD MED MOZZARELLA 4 PERS.

Gillar Du mozzarella ?
Jag ska prova igen .

Fördela ett par olika sorters
salladsblad på 4 fat
exempelvis friseesallad och spenatblad .
Skär 1 påse mozzarellaost och
2-3 tomater i skivor .
Lägg dem varannan tomat
varannan mozzarella
ovanpå salladen .
Ringla över aningen olja
och smaksätt med nymalen
peppar och salt.
Ät med skinka och
gott fiberrikt bröd .

SMAKLIG SPIS .

AVOCADOSALLAD MED RÖKT MAKRILL . 4 PERS.

Detta måste Du smaka .

Skär ett litet huvud friseesallad i bitar
och fördela på tallrikar .
Skär 1 gul lök ,
1 grön paprika och
1 avocado i strimlor o bitar .
Lägg dem ovanpå salladen .
Droppa över saften från 1 lime .
och aningen olivolja .
Toppa med rostade solrosfrön.
Servera med rökt fisk
och färskpotatis .

ååå,så gott.

TORSKFILE MED PAPRIKAFRÄS . 4PORT.

Nu tar vi något annat.

600 g torskfile
1 citron
1 msk olivolja
1 tsk rosmarin
salt o´peppar.
PAPRIKAFRÄS.
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
1 msk olivolja
salt o peppar
2 msk hackad persilja
1 dl svarta oliver

Så här gör Du :
Dela fisken i portionsbitar
och lägg den i en smord form.
Droppa över rikligt med citron.
Ringla över olivoljan .
Krydda med rosmarin
salt o peppar .
Tillaga i ugn 200 grader
i ca 15 minuter.

Skär paprikan i bitar
och löken i klyftor .
Fräs dem mjuka i olivolja.
Smaksätt med salt o peppar .
Tillsätt hackad persilja
och oliver .
Servera fisken med paprikafräset,
ris och kanske en sallad
med gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID.

HÅRT BRÖD O´ VATTENGRÖT 1 PERSON

Det här låter ju inte klokt.
Men det är suveränt.

1 djup tallrik
2 skivor vasa husman
vatten
1-2 tsk strösocker

Så här gör Du :
Bryt sönder vasa husmans knäcke
i tallriken i mindre bitar
koka upp vattnet
häll det över knäckebrödet
strö på strösockret
låt det svalna.
Nu blir det som en tjock gröt
men häll på mera vatten tills
det blir som en soppa.
Ät upp allt även vattnet.

Helst på fastande mage.
Så mår Din mage bra.