lördag 14 mars 2009

ROSTADE GRÖNSAKER MED SPISKUMMMMIN OCH SESAMFRÖ

Till 4 port.

1 aubergine
1 zucchini
2 palsternackor
4 morötter
1 huvud blomkål
1 majrova
1 hel vitlök
2 rödlökar

MARINAD
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk flytande AKACIA HONUNG
1 tsk spiskummin(en mildare variant än vanlig sådan )
salt och peppar
1/2 dl rostade sesamfrön
Bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skala alla grönsaker.
Skär dem i grova bitar .
Lägg alla grönsaker i en långpanna .
Sätt in dem mitt i ugnen och stek ca 25 min.
Blanda alla ingredienser till marinaden
utom sesamfrön och bladpersilja.
Ringla marinaden över de färdigstekta
grönsakerna.
Lägg upp dem på ett fat och strö över
sesamfrön och hackad bladpersilja .

Detta är smarrigt.
jag har det till KYCLING,KÖTT, FISK .
Men inga andra kolhydrater.
LYCKA TILL.

torsdag 12 mars 2009

BULGURSALLAD MED SVAMP OCH GETOST 4 PORT.

Kolla här .Nyttigt och gott.

Koka 2 1/2 dl Bulgur.
Skiva 200 g Champijoner och
hacka 1 Gul Lök.
Stek svamp och lök i 1 msk Olja
i en stekpanna.
Pressa över 1 Vitlöksklyfta.
Skölj 75 g Rucola sallad
och rosta 2 msk Pinjenötter
i en torr stekpanna.
Dela 1 färsk Broccoli i små buketter,
låt koka i saltat vatten några min.
Så att de behåller sin spänst.
Blanda bulgurgrynen med svampblandningen ,
rucola, pinjenötter och broccoli.
Skär 100 g Chevre i småbitar
och strö över salladen.
Servera med körsbärstomater.

SMAKLIG SPIS.

CHOKLADKAKA MED APELSINSALLAD .CA.10 BITAR

ååå, vad denna var god.

125 g smör
125 g mörk choklad
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
finrivet skal av 1 apelsin
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
GARNERING:
75 g macadamianötter
APELSINSALLAD :
4 apelsiner
culinary syrup med
karamellsmak.

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj o´mjöla en rund bakform som
mäter ca 20 cm i diameter.
Mät upp matfettet i en kastrull och
tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar.
Smält alltsammans på svag värme
under omrörning.
Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg o´råsocker ljust o´poröst.
Tillsätt finrivet skal av en vältvättad
apelsin.
Sikta ner bakpulvret och vetemjölet
som blandats samman.
Häll ner chokladsåsen och rör
varsamt samman till en slät smet.
Bre ut smeten jämt i bakformen och
strö över grovt hackade macadamianötter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Låt den nygräddade kakan kallna i formen
innan den lossas.
Gör apelsinsalladen så här :
Skär av toppen och botten på apelsinerna.
Skär därefter av skalet ända in till fruktköttet.
Följ hinnorna och skär med en vass kniv
ut klyftorna.
Skär dessa i mindre bitar.
Pressa saften ur hinnorna och
häll över salladen.
Söta salladen med lite karamellsirap
till lagom sötma.

En klick grädde till kanske ?

TREVLIGT KAFFEREP.

MÖRA NÖTKAKOR 20 ST

mmm ,smaka.

1 1/2 dl hasselnötter
1 1/2 dl rågsikt
100 g rumstempererat smör
1/2 dl socker (fruktsocker)
GARNERING :
20 hasselnötter
UGN :175 grader.

Så här gör DU :
Mal eller mixa nötterna i matberedare.
Blanda med rågsikt,smör och socker
till en deg .
Forma degen till 20 små bollar och
lägg på plåt med bakpapper .
Tryck ner en nöt i varje och grädda i 15 min.

såå goda.

KANELDOFTANDE FRUKTMUFFINS . 10 ST.

mmm,
150 g rumstempererat smör
1 1/2 dl socker (fruktsocker)
2 ägg
2 dl havregryn
3 dl malda hasselnötter
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 msk rivet apelsinskal
1 dl hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl mjölk
UGN : 200 GRADER.

så här gör DU :
Rör ihop smör och socker
Tillsätt 1 ägg i taget,
vispa kraftigt mellan varje.
Tillsätt övriga ingredienser.
Fyll muffinsformar till 3 /4.
GRÄDDA i 15 min.

Riktigt gott till kaffet.

HEMBAKADE NÖTKAKOR - VALNÖTSSKORPOR..

VALNÖTSSKORPOR.
40 st.
2 1/2 dl valnötter
3 dl hasselnötter
1 1/2 dl spelt fullkornsmjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl socker (fruktsocker)
50 g smör
ugn :200 grader och 100 grader.
Så här gör DU:
Mixa hälften av valnötterna och
hasselnötterna i matberedaren.
Blanda med spelt fullkornsmjöl
och bakpulver .
Tillsätt ägg socker och smör
skuret i tärningar.
Kör alltsammans i matberedare
tills en degboll bildas.
Tillsätt resten av valnötterna
och kör några extra varv så att
nötterna hackas grovt.
Forma degen till två rullar
och lägg på en plåt med bakpapper.
Baka i 20 min. i 200 grader.
Ta ut plåten ur ugnen ,
sänk värmen till 100 grader.
Skär längderna till sneda skorpor
ca 2 cm breda .
Lägg dem lite glest och torka dem i
ugnen ytterligare 30 min. i 100 grader.

När jag blir kaffesugen är dessa goda till.

FRUKOST.- KORVFRUKOST 4 PORT.

I skolan där jag går talade vi om
hur viktigt det är med FRUKOST .
Kan detta vara något tro ?

12-16 prinskorvar
6 ägg
1 dl mjölk
1 msk smör
salt o´svartpeppar

Så här gör DU :
Stek prinskorvarna gyllenbruna
i hälften av matfettet.
Rör ihop ägg , mjölk och kryddor.
Fräs resten av matfettet i en
kastrull på låg värme .
Häll i äggblandningen.
Rör om med en trägaffel,
så att äggröran blir krämig.
KLART.
SEVERA med 1 tomat till
och 1 skiva kavring.
1 glas juice o kaffe eller te .
TRO DE´TRO.