torsdag 2 april 2009

ÄGGTODDY 1 GLAS.

Vispat ägg måste man ha på PÅSKEN .
Med eller utan alkohol.
Denna gillar jag .

Vispa 2 äggulor med
1-2 msk strösocker
tills det blir vitt o´pösigt .
Blanda ner 1 msk konjak
eller annan sprit .
Så mysgott på kvällskvisten .

Vispa ägg med barna under dagen .
Blanda i 1-2 msk pressad apelsin
i deras vispade ägg .

myspys.

måndag 30 mars 2009

VANILJBULLAR 40 ST.

I flera veckor har jag TÄNKT att
jag ska göra VANILJBULLAR ,
men inte kommit igång.
Nu ska det ske !
E´DU mä !

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
VANILJFYLLNING :
125 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
PENSLING O´GARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl pärlsocker
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke
och häll över vätskan .
Tillsätt socker ,salt o´kardemumma.
Arbeta in lite vetemjöl i taget , spar
ca 1/2 dl till utbakning .
Arbeta degen smidig i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 min , under bakduk .
Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor.
Bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
Rulla ihop och skär i skivor eller vik ihop degen
på längden och skär snibbar och gör knutar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar
och låt jäsa 30 min. under bakduk .
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dem svalna något på galler under
en bakduk .
Rör ihop vatten o´florsocker till
en glasyr o´ringla över bullarna
när de fortfarande är ljumma.
Låt bullarna svalna under bakduk .

SERVERA med kaffe och saft till bar´na.
TREVLIG EFTERMIDDAG.

lördag 28 mars 2009

HELGSKINKA .

Idag när vi var ute och handlade
köpte vi en HELGSKINKA .
FÄRDIGKOKT !

Hem , på med ugnen 225 grader.

Det jag vill förmedla med detta är
GRILJERINGEN :
CHILI OCH HONUNG .
Blanda 0,5 dl honung ,
1 tsk hackad chili,
1 msk fint riven färsk ingefära.
Bred blandningen över skinkan
griljera i 225 grader i 15- 20 min.

mmm, så himla gott.
Prova du också .

fredag 27 mars 2009

ANANASSORBET .6 PORTIONER .

Detta är friskt och jättegott.
Smaka på .

1 burk (375 g )
krossad ananas
50 g strösocker
1 msk citronsaft
300 g naturell lättyoghurt

Så här gör DU:
Låt ananasen rinna av och häll
saften i en kastrull .
Sätt till socker och citronsaft
och värm tills sockret är upplöst .
Låt stå och svalna och rör sedan i yoghurten .
Häll blandningen i en låg frysform
och låt det frysa tills blandningen är mosig .
Tag ut formen från frysen och rör i den
krossade ananasen .
Täck över och ställ in formen i frysen igen
tills sorben har stelnat .
Ställ in formen i KYLEN
ungefär 20 min. före servering .
110 kcal /portion.

ÄPPLE OCH PÄRONSMULPAJ 4 PORT.

Det här måste DU smaka !
Godis för hela familjen .

250 g äpplen skalade , urkärnade och skivade
250 g päron skalade, urkärnade och skivade
det rivna skalet av 1 citron
1/2 tsk malen kanel
1 msk vatten
1-2 msk socker
ATT TÄCKA ÖVER MED.
50 g musli
25 g havregryn
25 g krossade cornflakes

SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg äpplen och päron i en kastrull,
tillsammans med det rivna citronskalet ,
kanel och vatten .
Koka varsamt tills frukten är mjuk
men inte mosig .
Smaka av med socker och sleva upp
i en lätt smord eldfast karott .
Blanda ihop musli , havregryn och cornflakes
och bred ut det över frukten .
Sätt in karotten i 190 graders varm ugn
i 15 minuter eller tills det övre lagret är knaprigt.
SERVERAS VARMT, MED KALL VANILJVISP .
LYCKA TILL !

tisdag 24 mars 2009

FALUGRYTA MED FULLKORNSRIS O´ SPENAT. 4 PORT.

mmm,detta är också jättegott.
Prova DU med.

500 g falukorv
2 dl fullkornsris, quinoa
1 burk pastasås (typ dolmio)
1 gul lök
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
smör /olja till stekning
1 påse färsk spenat.

Så här gör DU :
Koka riset enl. anvisning på paketet.
Strimla lök , vitlök o´korv , slanta moroten.
Fräs i lite smör el.olja och rör ned tomatsåsen.
Låt det hela puttra i 10 min. eller tills
morotsbitarna känns mjuka.
Lägg upp qunoa och falugryta.
Toppa med en grön kvist.

SMAKLIG MÅLTID.

LAXFILE MED KIKÄRTSMOS. 4 PORTIONER.

Gillar DU kikärter ?
Smaka då på detta goda mos.

4 bitar laxfile
1/2 kg potatis
1 burk väl avrunna kikärter
200 g ärter
En skvätt mjölk
Olivolja eller smör
salt o´peppar
citron och oliver.

Så här gör DU :
Skala , dela i mindre bitar och koka dem .
Lägg i kikärter och ärter när potatisen nästan är klar.
Slå av vattnet och pressa genom potatispress.-
eller med elvisp.
Rör ut med mjölk och en smörklick
eller en skvätt olivolja .
Smaka av med salt och peppar
Spara lite ärter och kikärter för dekoration.
Ugnsbaka laxfilen .
Krydda med salt o´peppar och gärna en droppe citronsaft.
Servera alltsammans varmt.

SMAKLIG MÅLTID.