Som sagt var vi köpte ju
färdigkokt helgskinka och
en bit har blivit över .
Då blev det dehär .
10-12 små kokta kalla färskpotatisar .
1 paprika
2 tomater
2 msk vardera av färsk basilika
och persilja .
1 vitlöksklyfta
2 msk riven parmesanost
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk pinjenötter
150 g valfri skinka.
Så här gör DU :
Skär paprikan i strimlor och
tomaterna i klyftor.
Lägg potatis , paprika och tomat i en skål.
Mixa basilika persilja och vitlök
och ost 1/2 msk med olja och vatten .
Smaksätt med salt
Blanda örtsås potatis och grönsaker
Strö över pinjenötter
och hyvlad parmesan.
måndag 13 april 2009
LYXIG BLÅBÄRS - SMOOTHIE 1 GLAS.
Ibland får man unna sig.
Lägg 1 dl blåbär
2 dl delikatessyoghurt
vanilj ,
1 dl valfri mjölk ,
1 1/2 msk florsocker
i en mixer.
mixa till en fluffig dryck .
Häll upp i ett glas.
Dekorera gärna med färska blåbär
uppträdda på träspett .
NJUUT !
Lägg 1 dl blåbär
2 dl delikatessyoghurt
vanilj ,
1 dl valfri mjölk ,
1 1/2 msk florsocker
i en mixer.
mixa till en fluffig dryck .
Häll upp i ett glas.
Dekorera gärna med färska blåbär
uppträdda på träspett .
NJUUT !
LÄTTKOKT FÄNKÅL MED LAX & DILLSMÖR. 4 PORT.
Har DU lax över sen påskafton
prova att göra denna enkla rätt.
2-3 fänkålsstånd
8 skivor kallrökt el.
gravad lax
ca 75 g hyvlad parmesan
DILLSMÖR:
100 g mjukt smör
2 msk finklippt dill
rivet skal av 1/2 citron.
Så här gör DU :
Rör samman smöret med dill
och citronskal.
Ansa och klyv fänkålen
Koka den 4-6 min
Den ska mjukna men
ändå ha lite spänst.
Lägg upp på assietter
och servera med dillsmör ,
lax och hyvlad parmesan.
mmm,så gott.
prova att göra denna enkla rätt.
2-3 fänkålsstånd
8 skivor kallrökt el.
gravad lax
ca 75 g hyvlad parmesan
DILLSMÖR:
100 g mjukt smör
2 msk finklippt dill
rivet skal av 1/2 citron.
Så här gör DU :
Rör samman smöret med dill
och citronskal.
Ansa och klyv fänkålen
Koka den 4-6 min
Den ska mjukna men
ändå ha lite spänst.
Lägg upp på assietter
och servera med dillsmör ,
lax och hyvlad parmesan.
mmm,så gott.
fredag 10 april 2009
SUPERENKEL SMULPAJ MED VANILJSÅS .4 PORT.
Imorgon börjar det ..allt äggandet .
Skulle det kanske smaka med något
gott till kaffet i kväll .
6 äpplen
100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
eller
1 1/2 dl vetemjöl +
1 dl havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
Klyfta äpplena och kärna ur.
Skär klyftorna i grova tärningar
och lägg i en smord form
Strö över kanel.
Lägg kallt smör ,socker och vetemjöl /havregryn
i en matberedare och kör till smulor ,
eller nyp ihop för hand .
Strö över smuldegen och grädda i 225 grader.
i ca 20 minuter eller tills äpplena mjuknat något.
Servera vaniljsås till .
35 minuter sen är allt klart
Ha det så trevligt.
Skulle det kanske smaka med något
gott till kaffet i kväll .
6 äpplen
100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
eller
1 1/2 dl vetemjöl +
1 dl havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
Klyfta äpplena och kärna ur.
Skär klyftorna i grova tärningar
och lägg i en smord form
Strö över kanel.
Lägg kallt smör ,socker och vetemjöl /havregryn
i en matberedare och kör till smulor ,
eller nyp ihop för hand .
Strö över smuldegen och grädda i 225 grader.
i ca 20 minuter eller tills äpplena mjuknat något.
Servera vaniljsås till .
35 minuter sen är allt klart
Ha det så trevligt.
söndag 5 april 2009
MATJES OCH ÄPPELRÖRA . 4 PORT.
Det här måste DU smaka.
300 g matjesill
1 litet äpple, gärna rött
2 tsk riven pepparrot
2 msk finskuren gräslök
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar
SERVERING:
4 skivor mörkt rågbröd
typ kavring
salladsblad
2 hårdkokta ägg
1 äpple i tunna skivor
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär sill och urkärnat äpple i tärningar
ca 1 cm stora.
Blanda det i en bunke med resten
av ingredienserna.
Låt röran stå i kylskåp
tills den ska serveras.
SERVERING:
Fördela salladsblad och sillröra
på bröden.
Garnera med ägghalvor och gärna
lite finskuren gräslök och
några äppelskivor.
Ett glas mörkt öl till , är inte dumt .
( eller vad DU vill dricka till )
TREVLIG KVÄLL .
300 g matjesill
1 litet äpple, gärna rött
2 tsk riven pepparrot
2 msk finskuren gräslök
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar
SERVERING:
4 skivor mörkt rågbröd
typ kavring
salladsblad
2 hårdkokta ägg
1 äpple i tunna skivor
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär sill och urkärnat äpple i tärningar
ca 1 cm stora.
Blanda det i en bunke med resten
av ingredienserna.
Låt röran stå i kylskåp
tills den ska serveras.
SERVERING:
Fördela salladsblad och sillröra
på bröden.
Garnera med ägghalvor och gärna
lite finskuren gräslök och
några äppelskivor.
Ett glas mörkt öl till , är inte dumt .
( eller vad DU vill dricka till )
TREVLIG KVÄLL .
torsdag 2 april 2009
ÄGGTODDY 1 GLAS.
Vispat ägg måste man ha på PÅSKEN .
Med eller utan alkohol.
Denna gillar jag .
Vispa 2 äggulor med
1-2 msk strösocker
tills det blir vitt o´pösigt .
Blanda ner 1 msk konjak
eller annan sprit .
Så mysgott på kvällskvisten .
Vispa ägg med barna under dagen .
Blanda i 1-2 msk pressad apelsin
i deras vispade ägg .
myspys.
Med eller utan alkohol.
Denna gillar jag .
Vispa 2 äggulor med
1-2 msk strösocker
tills det blir vitt o´pösigt .
Blanda ner 1 msk konjak
eller annan sprit .
Så mysgott på kvällskvisten .
Vispa ägg med barna under dagen .
Blanda i 1-2 msk pressad apelsin
i deras vispade ägg .
myspys.
måndag 30 mars 2009
VANILJBULLAR 40 ST.
I flera veckor har jag TÄNKT att
jag ska göra VANILJBULLAR ,
men inte kommit igång.
Nu ska det ske !
E´DU mä !
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
VANILJFYLLNING :
125 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
PENSLING O´GARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl pärlsocker
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke
och häll över vätskan .
Tillsätt socker ,salt o´kardemumma.
Arbeta in lite vetemjöl i taget , spar
ca 1/2 dl till utbakning .
Arbeta degen smidig i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 min , under bakduk .
Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor.
Bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
Rulla ihop och skär i skivor eller vik ihop degen
på längden och skär snibbar och gör knutar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar
och låt jäsa 30 min. under bakduk .
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dem svalna något på galler under
en bakduk .
Rör ihop vatten o´florsocker till
en glasyr o´ringla över bullarna
när de fortfarande är ljumma.
Låt bullarna svalna under bakduk .
SERVERA med kaffe och saft till bar´na.
TREVLIG EFTERMIDDAG.
jag ska göra VANILJBULLAR ,
men inte kommit igång.
Nu ska det ske !
E´DU mä !
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
VANILJFYLLNING :
125 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
PENSLING O´GARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl pärlsocker
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret och häll i mjölken,
värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke
och häll över vätskan .
Tillsätt socker ,salt o´kardemumma.
Arbeta in lite vetemjöl i taget , spar
ca 1/2 dl till utbakning .
Arbeta degen smidig i 5-10 min.
Låt degen jäsa i 30 min , under bakduk .
Dela degen i två bitar och kavla ut till plattor.
Bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
Rulla ihop och skär i skivor eller vik ihop degen
på längden och skär snibbar och gör knutar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar
och låt jäsa 30 min. under bakduk .
Pensla bullarna med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min.
Låt dem svalna något på galler under
en bakduk .
Rör ihop vatten o´florsocker till
en glasyr o´ringla över bullarna
när de fortfarande är ljumma.
Låt bullarna svalna under bakduk .
SERVERA med kaffe och saft till bar´na.
TREVLIG EFTERMIDDAG.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)