En liten god kvällsrätt kanske .
8 st endiver
8 skivor rökt skinka
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
150 g grönmögelost
salt o´peppar
TILLBEHÖR:
Kokt ris eller bröd
UGN: 225 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
Ansa endiverna och koka dem mjuka
i lättsaltat vatten .
Låt dem rinna av .
Svep en skiva skinka runt varje endiv.
Lägg dem intill varandra i en smord
ugnssäker form .
Häll grädden i en kastrull och
vispa ner majsstärkelsen .
Koka upp under omrörning .
Smula ner osten och låt
den smälta .
Sjud såsen krämig .
Smaka av med salt o´peppar .
Häll såsen över endiverna .
Grattinera mitt i ugnen tills
rätten har fått vacker färg ca 15 min .
SMAKLIG MÅLTID .
söndag 10 maj 2009
fredag 8 maj 2009
LAXPAJ 4 PORT.
Denna är så mmm , goood .
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten .
FYLLNING :
250 g varmrökt lax
3 ägg
2 1/2 dl matlagnings-
grädde
1/2 dl hackad gräslök
salt o´peppar
ÖRT - OCH ROMSÅS :
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 dl hackade örter dill ,
persilja och gräslök
2 msk röd stenbitsrom .
UGN : 225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka ihop mjöl , smör och vatten
till en deg gärna i matberedare .
Kavla ut och lägg i en form ,
23 cm i diameter.
Låt stå kallt i 30 min.
Nagga och förgrädda pajskalet i 10 min.
Klipp eller smula laxen i mindre bitar
och lägg i pajskalet .
Vispa ihop ägg , grädde , gräslök,
salt och peppar och häll över laxen .
Grädda i 30 min . tills fyllningen
stannat .
Rör ihop creme fraiche, majonnäs ,
örter och rom och smaka av med
salt och peppar .
SERVERA såsen till pajen tillsammans
med sallat och dillvippa .
SMAKLIG SPIS !
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten .
FYLLNING :
250 g varmrökt lax
3 ägg
2 1/2 dl matlagnings-
grädde
1/2 dl hackad gräslök
salt o´peppar
ÖRT - OCH ROMSÅS :
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 dl hackade örter dill ,
persilja och gräslök
2 msk röd stenbitsrom .
UGN : 225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka ihop mjöl , smör och vatten
till en deg gärna i matberedare .
Kavla ut och lägg i en form ,
23 cm i diameter.
Låt stå kallt i 30 min.
Nagga och förgrädda pajskalet i 10 min.
Klipp eller smula laxen i mindre bitar
och lägg i pajskalet .
Vispa ihop ägg , grädde , gräslök,
salt och peppar och häll över laxen .
Grädda i 30 min . tills fyllningen
stannat .
Rör ihop creme fraiche, majonnäs ,
örter och rom och smaka av med
salt och peppar .
SERVERA såsen till pajen tillsammans
med sallat och dillvippa .
SMAKLIG SPIS !
RABARBERMARÄNG . 6 port .
Detta hör väl våren till.
12 digestivekex
1 dl kokosflingor
2 msk farinsocker
75 g smör
RABARBERKOMPOTT :
750 g späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
3 msk vatten
MARÄNG:
4 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk hackad mynta .
UGN : 150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula sönder kexen fint i en matberedare
och blanda med kokosflingor o´farinsocker .
Smält matfettet och häll ner det i kexblandningen .
Arbeta samman till en deg .
Tryck ut degen i en eldfast form .
Skala ev . rabarbern om den är grov.
Skär den i ca 3 cm långa bitar .
Varva rabarber och socker i en kastrull .
Tillsätt vattnet .
Låt kompotten koka på svag värme
tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Häll kompotten över kexbottnen .
Vispa äggvitorna till hårt skum .
Tillsätt socker och vispa på nytt tills
marängsmeten är blank och slät .
Rör ner mynta .
Bred marängmassan över rabarbern
och grädda mitt i ugnen ca 20 min eller
tills marängen har fin färg .
Bjud den ljummen , ev med vaniljglass
eller vaniljsås .
NJUT !
12 digestivekex
1 dl kokosflingor
2 msk farinsocker
75 g smör
RABARBERKOMPOTT :
750 g späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
3 msk vatten
MARÄNG:
4 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk hackad mynta .
UGN : 150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula sönder kexen fint i en matberedare
och blanda med kokosflingor o´farinsocker .
Smält matfettet och häll ner det i kexblandningen .
Arbeta samman till en deg .
Tryck ut degen i en eldfast form .
Skala ev . rabarbern om den är grov.
Skär den i ca 3 cm långa bitar .
Varva rabarber och socker i en kastrull .
Tillsätt vattnet .
Låt kompotten koka på svag värme
tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Häll kompotten över kexbottnen .
Vispa äggvitorna till hårt skum .
Tillsätt socker och vispa på nytt tills
marängsmeten är blank och slät .
Rör ner mynta .
Bred marängmassan över rabarbern
och grädda mitt i ugnen ca 20 min eller
tills marängen har fin färg .
Bjud den ljummen , ev med vaniljglass
eller vaniljsås .
NJUT !
KASSLER MED POTATISSALLAD 1 PERSON.
Detta var så himla gott
det åt jag till lunch idag .
100 g kassler
150 g kokt potatis
120 g tomat
20 g purjolök
4 rädisor
3 tsk kapris
2 msk vinäger
1 msk olivolja
salt o´peppar
Så här gör DU :
Skär potatisen i bitar ,
skiva tomaten o´purjolöken
och dela rädisorna i mindre bitar .
Lägg i en bunke , blanda ner kaprisen .
Häll över dressingen
vinäger , olja, s+ p.
SERVERA med kasslern.
Receptet från början är med kyckling(200 g )
men jag hade ingen tinad o´klar .
det åt jag till lunch idag .
100 g kassler
150 g kokt potatis
120 g tomat
20 g purjolök
4 rädisor
3 tsk kapris
2 msk vinäger
1 msk olivolja
salt o´peppar
Så här gör DU :
Skär potatisen i bitar ,
skiva tomaten o´purjolöken
och dela rädisorna i mindre bitar .
Lägg i en bunke , blanda ner kaprisen .
Häll över dressingen
vinäger , olja, s+ p.
SERVERA med kasslern.
Receptet från början är med kyckling(200 g )
men jag hade ingen tinad o´klar .
KOKOSTOPPAR CA 25 ST.
Detta är väl ljuvligt .
4 dl florsocker
6 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
5 äggvitor
GARNERING :
1 påse cocktailbär
UGN 150 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
Sikta florsockret och blanda med kokos
vaniljsocker och äggvitor i en kastrull .
Sjud på svag värme under omrörning
tills smeten släpper botten .
Klicka ut massan på bakpappersklädd
plåt .
Dela cocktailbären och lägg på dem .
Grädda kakorna gyllengula
mitt i ugnen ca 15 min.
Låt kakorna svalna innan
de lossas från bakpappret .
TREVLIG KAFFESTUND .
4 dl florsocker
6 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
5 äggvitor
GARNERING :
1 påse cocktailbär
UGN 150 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
Sikta florsockret och blanda med kokos
vaniljsocker och äggvitor i en kastrull .
Sjud på svag värme under omrörning
tills smeten släpper botten .
Klicka ut massan på bakpappersklädd
plåt .
Dela cocktailbären och lägg på dem .
Grädda kakorna gyllengula
mitt i ugnen ca 15 min.
Låt kakorna svalna innan
de lossas från bakpappret .
TREVLIG KAFFESTUND .
OSTRULLAR MED BACON. 6 PORT.
Kolla här då´, mmm , så gott att lägga på grillen .
Skär 200 g halloumiost i
18 lika stora bitar .
Fördela 18 färska salviablad
på bitarna .
Skär 200 g skivat bacon
i lagom stora bitar och
linda runt osten och salvian .
Lägg på utegrillen ca 4 min.
Servera genast .
DU kan också grilla i ugnen
på grillvärme ca 4 min .
SMAKA PÅ !
Skär 200 g halloumiost i
18 lika stora bitar .
Fördela 18 färska salviablad
på bitarna .
Skär 200 g skivat bacon
i lagom stora bitar och
linda runt osten och salvian .
Lägg på utegrillen ca 4 min.
Servera genast .
DU kan också grilla i ugnen
på grillvärme ca 4 min .
SMAKA PÅ !
söndag 3 maj 2009
APELSINMARINERAD KALKONFILE 4 PORT .
Detta hade jag till Pingsthelgen
för något år sen .
Kanske skulle det passa DIG.
2-3 kalkonfileer
2 paprikor (röd o´gul)
1 purjolök
1 stor morot
1 rödlök
2 dl konc. apelsinjuice
2 dl creme fraiche
salt , citronpeppar
basilika eller dragon.
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär kalkonfileerna i 1 cm medaljonger
eller skär till skivor och strimla köttet .
Krydda köttet med citronpeppar och
slå 1 dl apelsinjuice över .
Se till att köttet täcks av juicen.
MARINERA I 20 MINUTER .
Skär under tiden paprikor i tunna
skivor på längden , purjolöken i ringar ,
moroten i slantar och rödlöken i skivor .
Bryn kalkonköttet i olja tills det har fått färg .
Lägg upp det på ett fat .
Gör rent pannan och woka till grönsakerna -
morotsslantarna först , de är hårdast
och tar längst tid .
Vispa samman creme fraiche ,
örtkryddor och apelsinjuice .
Blanda file och grönsaker ,
häll på creme fraicheblandningen ,
lyft upp grönsakerna och köttet
så att det blandar sig lätt .
Riv gärna lite apelsinskal över .
SERVERA , till ris och en god sallad .
Gärna ett glas öl eller vin till .
SMAKLIG MÅLTID .
för något år sen .
Kanske skulle det passa DIG.
2-3 kalkonfileer
2 paprikor (röd o´gul)
1 purjolök
1 stor morot
1 rödlök
2 dl konc. apelsinjuice
2 dl creme fraiche
salt , citronpeppar
basilika eller dragon.
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär kalkonfileerna i 1 cm medaljonger
eller skär till skivor och strimla köttet .
Krydda köttet med citronpeppar och
slå 1 dl apelsinjuice över .
Se till att köttet täcks av juicen.
MARINERA I 20 MINUTER .
Skär under tiden paprikor i tunna
skivor på längden , purjolöken i ringar ,
moroten i slantar och rödlöken i skivor .
Bryn kalkonköttet i olja tills det har fått färg .
Lägg upp det på ett fat .
Gör rent pannan och woka till grönsakerna -
morotsslantarna först , de är hårdast
och tar längst tid .
Vispa samman creme fraiche ,
örtkryddor och apelsinjuice .
Blanda file och grönsaker ,
häll på creme fraicheblandningen ,
lyft upp grönsakerna och köttet
så att det blandar sig lätt .
Riv gärna lite apelsinskal över .
SERVERA , till ris och en god sallad .
Gärna ett glas öl eller vin till .
SMAKLIG MÅLTID .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)