tisdag 12 maj 2009

GROV PAJDEG 3

Så var det dags för den tredje ...

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk linfrön
150 g smör eller margarin
3-4 msk vatten

Så här gör Du :
Mät upp mjöl , linfrön och smör
i en matberedare.
Kör på högsta hastighet
tills fettet finfördelats .
Tillsätt vattnet och arbeta ihop
degen tills en boll bildas.
Låt degen vila kallt i plastfolie
30 min. innan den bakas ut .

LYCKA TILL !

FRASIGA PAJER . MAGER PAJDEG 2

Så var det dags för nästa ....

3 dl vetemjöl
50 g margarin
1 dl kesella
Så här gör Du :
Mät upp mjöl och matfett i en matberedare
Kör på högsta hastighet tills fettet finfördelas .
Tillsätt kesella och arbeta ihop degen
tills en boll bildas .
Låt degen vila kallt i plastfolie 30 min.
innan den bakas ut .

LYCKA TILL !

FRASIGA PAJER .

HALLÅ ,
Ibland har man lust att bjuda på paj
men har inget recept lägligt .
TRE PAJFÖRSLAG , kan det vara nå´t tro .


GRUNDRECEPT PAJDEG 1 .
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten

Så här gör DU :
Mät upp vetemjöl och matfett i en matberedare
Kör på högsta hastighet en kort stund tills
matfettet är finfördelat .
Häll i vattnet , arbeta ihop degen tills en boll bildas .
Låt degen vila kallt i plastfolie 30 min. innan den bakas ut .

LYCKA TILL !

söndag 10 maj 2009

KRÄMIGT GOD SKINKGRATÄNG 4 PORT.

En liten god kvällsrätt kanske .

8 st endiver
8 skivor rökt skinka
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
150 g grönmögelost
salt o´peppar
TILLBEHÖR:
Kokt ris eller bröd
UGN: 225 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
Ansa endiverna och koka dem mjuka
i lättsaltat vatten .
Låt dem rinna av .
Svep en skiva skinka runt varje endiv.
Lägg dem intill varandra i en smord
ugnssäker form .
Häll grädden i en kastrull och
vispa ner majsstärkelsen .
Koka upp under omrörning .
Smula ner osten och låt
den smälta .
Sjud såsen krämig .
Smaka av med salt o´peppar .
Häll såsen över endiverna .
Grattinera mitt i ugnen tills
rätten har fått vacker färg ca 15 min .

SMAKLIG MÅLTID .

fredag 8 maj 2009

LAXPAJ 4 PORT.

Denna är så mmm , goood .

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten .
FYLLNING :
250 g varmrökt lax
3 ägg
2 1/2 dl matlagnings-
grädde
1/2 dl hackad gräslök
salt o´peppar
ÖRT - OCH ROMSÅS :
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 dl hackade örter dill ,
persilja och gräslök
2 msk röd stenbitsrom .
UGN : 225 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka ihop mjöl , smör och vatten
till en deg gärna i matberedare .
Kavla ut och lägg i en form ,
23 cm i diameter.
Låt stå kallt i 30 min.
Nagga och förgrädda pajskalet i 10 min.
Klipp eller smula laxen i mindre bitar
och lägg i pajskalet .
Vispa ihop ägg , grädde , gräslök,
salt och peppar och häll över laxen .
Grädda i 30 min . tills fyllningen
stannat .
Rör ihop creme fraiche, majonnäs ,
örter och rom och smaka av med
salt och peppar .
SERVERA såsen till pajen tillsammans
med sallat och dillvippa .

SMAKLIG SPIS !

RABARBERMARÄNG . 6 port .

Detta hör väl våren till.

12 digestivekex
1 dl kokosflingor
2 msk farinsocker
75 g smör
RABARBERKOMPOTT :
750 g späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
3 msk vatten
MARÄNG:
4 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk hackad mynta .
UGN : 150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Smula sönder kexen fint i en matberedare
och blanda med kokosflingor o´farinsocker .
Smält matfettet och häll ner det i kexblandningen .
Arbeta samman till en deg .
Tryck ut degen i en eldfast form .
Skala ev . rabarbern om den är grov.
Skär den i ca 3 cm långa bitar .
Varva rabarber och socker i en kastrull .
Tillsätt vattnet .
Låt kompotten koka på svag värme
tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Häll kompotten över kexbottnen .
Vispa äggvitorna till hårt skum .
Tillsätt socker och vispa på nytt tills
marängsmeten är blank och slät .
Rör ner mynta .
Bred marängmassan över rabarbern
och grädda mitt i ugnen ca 20 min eller
tills marängen har fin färg .
Bjud den ljummen , ev med vaniljglass
eller vaniljsås .

NJUT !

KASSLER MED POTATISSALLAD 1 PERSON.

Detta var så himla gott
det åt jag till lunch idag .

100 g kassler
150 g kokt potatis
120 g tomat
20 g purjolök
4 rädisor
3 tsk kapris
2 msk vinäger
1 msk olivolja
salt o´peppar

Så här gör DU :
Skär potatisen i bitar ,
skiva tomaten o´purjolöken
och dela rädisorna i mindre bitar .
Lägg i en bunke , blanda ner kaprisen .
Häll över dressingen
vinäger , olja, s+ p.
SERVERA med kasslern.

Receptet från början är med kyckling(200 g )
men jag hade ingen tinad o´klar .