lördag 5 september 2009

ÖVERRASKANDE GÄSTER.

När DU bakar PIZZA nästa gång gör
då en stor sats deg .
Kavla ut till lagom stora PIZZOR.
Bred på lök och tomatröra och
frys in med bakplåtspapper emellan.
När man får oväntade gäster är det
bara att lägga på ost, skinka eller
något annat gott och grädda.
DU behöver inte tina pizzabottnen
innan .
BRA VA´


När DU ska grädda många våfflor
så värm ugnen till 100 grader.
Lägg våfflorna efter hand de
blir gräddade på ugnsgallret
så håller de sig varma och frasiga .
mmmm så gott ,nu blev jag riktigt sugen.
LYCKA TILL!

TIPS - STEKT GRÖT .

Om det har kommit för mycket salt
i maten lägger DU ett par skivor
RÅ potatis i maten,så suger dessa
snabbt åt sig överskottet .


Gör dubbel sats av morgongröten
och häll upp hälften i en
vattensköljd form.
"Skiva" gröten nästa dag
och stek - mycket gott.
Ha gärna någon sylt till.
Prova på .

TOMATSOPPA PÅ RÖDA LINSER. 4 PORT .

Vad gillar DU detta?
DU behöver inte blötlägga
de röda linserna.

1 gul lök
2-3 morötter
1 msk smör
1 förpackning
passerade tomater
ca 500 g
5 dl vatten
+2 buljongtärningar
2 dl röda linser
ev. salt o´peppar
TILLBEHÖR :
Ostsmörgås eller brytbröd.
Så här gör DU :
Skala och finhacka löken.
Skala och grovriv morötterna.
Fräs lök och morötter i matfett
i en kastrull på ganska svag
värme.
Späd med tomaterna och vattnet.
Smula i buljongtärningarna.
Låt det koka upp.
Skölj linserna och låt dem
rinna av väl.
Blanda ner dem i soppan.
Låt den koka på svag värme
under lock ca 10 minuter.
Smaksätt med salt o´peppar
om det behövs.
SERVERA med ostsmörgås till.
eller ett gott brytbröd.

Återigen en väninnelunch.
gott.

fredag 4 september 2009

OMELETTPLÄTTAR 2 PERS.

Grädda gärna omeletten som plättar.

3 ägg
3 msk vatten
1 krm salt + lite peppar
Så här gör DU :
Vispa ihop ägg ,´vatten o´kryddor
Lägg lite fett i plättlaggen
oftast räcker det att smörja första rundan.
Lägg 1 msk majskorn och lite hackad persilja
på varja plätt när DU har vänt dem.
Servera med rårivna morötter och bröd .

Detta åt vi på en "tjejlunch" det var
jättegott.
Smaka DU också.

APELSINRIS 4PORT .

Nu hittade jag det gamla receptet
så HIMLA GOTT !
Återigen ett BARNDOMSMINNE för mig.
Det verkar kanske konstigt att
äta detta ,men vi hade det som
efterrätt.Se det som en överraskning.

Koka 1 LITER VATTEN
med 1 DL LÅNGKORNIGT RIS
koka i 20 minuter eller
tills grynen är mjuka.
Häll av vattnet och spola
grynen i kallt vatten och
låt dem rinna av .
Skala 4 APELSINER,skär i
skivor och dela i mindre
bitar.
Blanda APELSINER och RIS
1 -2 msk SOCKER och sist
2 DL VISPAD GRÄDDE .
Smaka av .

LYCKA TILL!

torsdag 3 september 2009

KRÄMIG KANTARELLSOPPA 4 PORT.

Har DU varit ute och
plockat kantareller isåfall
måste DU smaka denna
underbara soppa .

1- 1 1/2 liter kantareller
gula eller trattkantareller
4 msk smör
1 liten finhackad gul lök
2 msk vetemjöl
5-6 dl hönsbuljong
(tärning)
4 dl vispgrädde
salt o´peppaR
GARNERING :
Smörfrästa kantareller
och örtolja
SERVERING :
Ciabattabröd med parmaskinka
rucolasallad och späda
rödbetsblad.

Så här gör DU :
Skölj svampen .
Dela större svampar i mindre bitar.
Lägg svampen i en kastrull eller gryta
och låt den svettas tills all vätska
har dunstat.
Tillsätt smör och lök och låt det
fräsa ihop utan att det tar färg.
Pudra över vetemjölet och späd
buljongen och låt det hela småkoka
i 10 minuter.
Häll i grädden och fortsätt koka sakta
ytterligare 5-10 minuter.
Rör om då och då .
Soppan ska vara simmig , inte för tjock
men inte heller för tunn.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera sedan soppan med några
smörfrästa kantareller.

DU, ångrar DIG inte - det är en riktig bjudsoppa.
LYCKA TILL.

HJÄRTEGOTT.

Rosta 4 SKIVOR FORMFRANSKA
och tryck med ett litet
pepparkakshjärta ut
åtta hjärtan.
Tryck med pepparkaksformen
även ur TVÅ SKIVOR SKINKA,
lägg dem på bröden .
Mixa 50 G GRÄDDÄDELOST
med 1MSK CREME FRAICHE.
Och bred på två hjärtan .
Lägg över de återstående
bröden och stick pinnar
igenom TVÅ RÄDISOR och
stick ner i brödet .