fredag 11 september 2009

LINGONDRYCK 1 LITER.

Prova denna ,som DU enkelt
och snabbt gör själv.

3 msk lingonsylt
1 liter vatten.

Så här gör DU:
Häll upp 1 liter kallt vatten
i en kastrull.
Tag 3 msk lingonsylt och häll
i vattnet.
Låt det koka i 3 minuter.
Låt det svalna - kallna.
Sila från lingonskalen .

Denna dryck kan DU ha
till maten,
och även att dricka då o´då.

LYCKA TILL!

LINGONBRÖD. 2 ST

Under de riktiga sommarmånaderna
har jag ingen större lust att baka,
men nu känns det helt rätt och
allra helst om det regnar.
Det gör det ju inte idag, men jag bakar ändå.

Detta bröd är väldans gott.

DAG:1
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl russin
3 dl lingonsylt
3 tsk stött kummin
3 tsk salt

DAG:2
2 Paket torrjäst
ca 18 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten.

Så här gör DU:
DAG:1 Blanda alla ingredienser
och låt stå övertäckt över natten.
Blanda jästen med mjölet och
tillsätt första dagens blandning
samt det kokande vattnet.
Arbeta väl.
Forma 2 limporoch lägg dem på plåt
med bakpapper, låt dem jäsa i 40 min.
GRÄDDA bröden nederst i ugnen i ca
30 minuter.
Det går jättebra att frysa.

Ibland kan man tycka att det verkar
jobbigt när det är 2 dagar,men det
står ju över natten och "gottar till sig"
Desto större glädje nästa dag.

LYCKA TILL!

onsdag 9 september 2009

LERGRYTE-LIMPA . - I KALL UGN.

Har DU en lergryta långt in i
skåpet. Ta fram den då, för nu
ska vi baka bröd i den.

SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.

3/4 liter kokande vatten
12 dl mörkt lantbrödsmjöl
100 g jäst
1/2 dl mörk sirap
1 msk malen koriander
1 msk kummin
ca 10 dl vetemjöl
gärna lantvete.
UGN:150 grader.

Så här gör DU:
Blötlägg grytan i ca 1 timme
i kallt vatten.
Låt den rinna av och
smörj in den med olja.
Häll kokande vatten
över lantbrödsmjölet.
Arbeta samman till en deg.
Låt det stå tills degen
är ljummen, ca 37 grader.
Rör ut jästen i salt och
tillsätt det tillsammans med
sirap,kryddor och det mesta
av vetemjölet.
Arbeta degen väl.
Ta upp degen på mjölat bak-
bord,knåda och forma till
en limpa utan sprickor.
Lägg den i grytan och jäs
ca 1 timme.
SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.
Sätt på ugnen och grädda
limpan med LOCK PÅ i ca
2 timmar.
Låt brödet kallna på
galler under bakduk.
Brödet går bra att frysa.

Ett jättegott bröd.Prova .

Om DU tycker att skivorna blir
för stora,kan DU dela den på längden.

CITRONKAKA .

Nu får vi allt ha nå´tt gott va´.

När min väninna Gunilla fyllde
55 år så kom jag med denna kaka .
Det var mycket uppskattat.

Så, nu bjuder jag ER.

MÖRDEG::100 g smör
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
FYLLNING:
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk socker
2 äggulor
1/2 dl hackad skållad
mandel
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor.

Blanda matfett,socker och
vetemjöl till en deg,som
får vila kallt en stund.
Kläd en pajform ca 25 cm
i diameter,gärna med löstag-
bar botten,med degen.
Koka upp mjölken.
Vispa ner mjölet och låt
koka på svag värme 4 minuter.
Ta kastrullen från plattan
och blanda ner socker,äggulor,
mandel och citronskal.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och vänd försiktigt ner dem
i fyllningen.
Häll massan i pajskalet och
GRÄDDA på nedersta falsen i
175 grader ca 30 minuter.
Låt kakan svalna .
Sikta florsocker över.

LYCKA TILL!
OCH
HA NU EN TREVLIG KAFFESTUND.

MOAS FRESTELSE. 4 PERS.

Här har jag en höjdare, alla gillar den.
Som ätit den hos mig.Både unga och gamla.

5-6 potatisar
1-2 purjolökar
4 hg blandfärs
3 dl kaffegrädde
2 msk smör
2 tsk salt
1 tsk curry
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk krossad rosmarin.

Så här gör DU:
Skala strimla potatisen grovt
och skölj strimlorna väl.
Stek potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken
och bryn den lätt.
Smörj en elfast form och
lägg i ett lager potatis och purjolök.
Krydda färsen och lägg ett lager
ovanpå potatis-purjolöken i formen.
Täck med ett lager potatis -purjolök
och låt rätten först brynas i ugn
200-225 grader.
Späd med grädden och låt stå
ytterligareca 40-45 minuter.
SERVERA med en sallad till.

Gör nu detta, det är så himla gott.

LYCKA TILL!

tisdag 8 september 2009

VARMA SMÖRGÅSAR 4 PERS.

...lätt och gott när vännerna tittar in.

Ska vi prova med RÄKFYLLDA HORN,
4 Horn eller gifflar
5 hg räkor med skal
1 burk skivade champinjoner 150 g
1 bunt dill
1 pkt fryst hollandaisesås
4 msk riven parmesanost

Så här gör DU:
Skär av ovandelen på bröden
och gröp ur inkråmet.
Rosta bröden lätt i ugnen.
Skal räkorna.
Hacka dillen.
Tina såsen och blanda i räkor,
champinjoner och dill.
Fyll bröden med räkröran och
strö på parmesanost.
GRATINERA i 250 grader i 5 min.

mmm,LYCKA TILL!

SÅS MED SÄLTA .4-6 PERS.

Till grönsaker passar det bra med
en salt sås,här är en kall sås
smaksatt med kaviar.

3 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
2-3 msk majonnäs
1 dl kaviar
1 dl hackad dill

Så här gör DU:
Blanda gräddfil och
creme fraiche.
Smaksätt med majonnäs
och kaviar.
Rör till sist ner hackad dill.

Prova o´se om det passar DIG!
LYCKA TILL !