Detta är gott må DU tro.
4 pangasiusfileer
1 tsk salt
2 krm peppar
1 påse potatisklyftor
ca 800 g .
KOKOSPESTO:
4 msk kokosflingor
2 msk pinjekärnor
4 msk hackad persilja
eller mynta
3 msk olja
1 msk pressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek potatisen i ugn ca 25 min.
Lägg ut fisken på ett
ugnssäkert fat.
Salta och peppra.
Blanda samman kokospeston och
bred ut den på fisken.
Ställ in i ugnen bredvid potatisen
ca 20 min.tills fisken är klar.
Servera fisken med potatis-
klyftorna, tomatskivor,rödlök,
citron och persilja.
PROVA DETTA , SÅ HIMLA GOTTT!
LYCKA TILL!
onsdag 16 september 2009
måndag 14 september 2009
OSTGRATINERADE HAVSKRÄFTOR . 4 PORT.
Har DU provat detta någongång.
Inte?
Då tycker jag att DU ska prova.
12 -16 havskräftor(kokta)
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk torkade örter
t ex
basilika,körvel,dragon
1 msk finklippt persilja
några droppar tabasco
2 msk ströbröd
UGN:250 grader.
Så här gör DU:
Skär kräftorna i halvor och
ta bort magsäck och tarm.
Blanda alla övriga ingredienser
utom ströbrödet och skeda
det över kräftorna.
Strö över ströbröd.
Gratinera ca 6 - 8 minuter.
Servera kräftorna varma
eller kalla med ris och /eller
rostat bröd och aioli.
Kul att prova något annorlunda.
LYCKA TILL.
utom s
Inte?
Då tycker jag att DU ska prova.
12 -16 havskräftor(kokta)
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk torkade örter
t ex
basilika,körvel,dragon
1 msk finklippt persilja
några droppar tabasco
2 msk ströbröd
UGN:250 grader.
Så här gör DU:
Skär kräftorna i halvor och
ta bort magsäck och tarm.
Blanda alla övriga ingredienser
utom ströbrödet och skeda
det över kräftorna.
Strö över ströbröd.
Gratinera ca 6 - 8 minuter.
Servera kräftorna varma
eller kalla med ris och /eller
rostat bröd och aioli.
Kul att prova något annorlunda.
LYCKA TILL.
utom s
fredag 11 september 2009
LINGONDRYCK 1 LITER.
Prova denna ,som DU enkelt
och snabbt gör själv.
3 msk lingonsylt
1 liter vatten.
Så här gör DU:
Häll upp 1 liter kallt vatten
i en kastrull.
Tag 3 msk lingonsylt och häll
i vattnet.
Låt det koka i 3 minuter.
Låt det svalna - kallna.
Sila från lingonskalen .
Denna dryck kan DU ha
till maten,
och även att dricka då o´då.
LYCKA TILL!
och snabbt gör själv.
3 msk lingonsylt
1 liter vatten.
Så här gör DU:
Häll upp 1 liter kallt vatten
i en kastrull.
Tag 3 msk lingonsylt och häll
i vattnet.
Låt det koka i 3 minuter.
Låt det svalna - kallna.
Sila från lingonskalen .
Denna dryck kan DU ha
till maten,
och även att dricka då o´då.
LYCKA TILL!
LINGONBRÖD. 2 ST
Under de riktiga sommarmånaderna
har jag ingen större lust att baka,
men nu känns det helt rätt och
allra helst om det regnar.
Det gör det ju inte idag, men jag bakar ändå.
Detta bröd är väldans gott.
DAG:1
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl russin
3 dl lingonsylt
3 tsk stött kummin
3 tsk salt
DAG:2
2 Paket torrjäst
ca 18 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten.
Så här gör DU:
DAG:1 Blanda alla ingredienser
och låt stå övertäckt över natten.
Blanda jästen med mjölet och
tillsätt första dagens blandning
samt det kokande vattnet.
Arbeta väl.
Forma 2 limporoch lägg dem på plåt
med bakpapper, låt dem jäsa i 40 min.
GRÄDDA bröden nederst i ugnen i ca
30 minuter.
Det går jättebra att frysa.
Ibland kan man tycka att det verkar
jobbigt när det är 2 dagar,men det
står ju över natten och "gottar till sig"
Desto större glädje nästa dag.
LYCKA TILL!
har jag ingen större lust att baka,
men nu känns det helt rätt och
allra helst om det regnar.
Det gör det ju inte idag, men jag bakar ändå.
Detta bröd är väldans gott.
DAG:1
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl russin
3 dl lingonsylt
3 tsk stött kummin
3 tsk salt
DAG:2
2 Paket torrjäst
ca 18 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten.
Så här gör DU:
DAG:1 Blanda alla ingredienser
och låt stå övertäckt över natten.
Blanda jästen med mjölet och
tillsätt första dagens blandning
samt det kokande vattnet.
Arbeta väl.
Forma 2 limporoch lägg dem på plåt
med bakpapper, låt dem jäsa i 40 min.
GRÄDDA bröden nederst i ugnen i ca
30 minuter.
Det går jättebra att frysa.
Ibland kan man tycka att det verkar
jobbigt när det är 2 dagar,men det
står ju över natten och "gottar till sig"
Desto större glädje nästa dag.
LYCKA TILL!
onsdag 9 september 2009
LERGRYTE-LIMPA . - I KALL UGN.
Har DU en lergryta långt in i
skåpet. Ta fram den då, för nu
ska vi baka bröd i den.
SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.
3/4 liter kokande vatten
12 dl mörkt lantbrödsmjöl
100 g jäst
1/2 dl mörk sirap
1 msk malen koriander
1 msk kummin
ca 10 dl vetemjöl
gärna lantvete.
UGN:150 grader.
Så här gör DU:
Blötlägg grytan i ca 1 timme
i kallt vatten.
Låt den rinna av och
smörj in den med olja.
Häll kokande vatten
över lantbrödsmjölet.
Arbeta samman till en deg.
Låt det stå tills degen
är ljummen, ca 37 grader.
Rör ut jästen i salt och
tillsätt det tillsammans med
sirap,kryddor och det mesta
av vetemjölet.
Arbeta degen väl.
Ta upp degen på mjölat bak-
bord,knåda och forma till
en limpa utan sprickor.
Lägg den i grytan och jäs
ca 1 timme.
SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.
Sätt på ugnen och grädda
limpan med LOCK PÅ i ca
2 timmar.
Låt brödet kallna på
galler under bakduk.
Brödet går bra att frysa.
Ett jättegott bröd.Prova .
Om DU tycker att skivorna blir
för stora,kan DU dela den på längden.
skåpet. Ta fram den då, för nu
ska vi baka bröd i den.
SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.
3/4 liter kokande vatten
12 dl mörkt lantbrödsmjöl
100 g jäst
1/2 dl mörk sirap
1 msk malen koriander
1 msk kummin
ca 10 dl vetemjöl
gärna lantvete.
UGN:150 grader.
Så här gör DU:
Blötlägg grytan i ca 1 timme
i kallt vatten.
Låt den rinna av och
smörj in den med olja.
Häll kokande vatten
över lantbrödsmjölet.
Arbeta samman till en deg.
Låt det stå tills degen
är ljummen, ca 37 grader.
Rör ut jästen i salt och
tillsätt det tillsammans med
sirap,kryddor och det mesta
av vetemjölet.
Arbeta degen väl.
Ta upp degen på mjölat bak-
bord,knåda och forma till
en limpa utan sprickor.
Lägg den i grytan och jäs
ca 1 timme.
SÄTT IN GRYTAN I KALL UGN.
Sätt på ugnen och grädda
limpan med LOCK PÅ i ca
2 timmar.
Låt brödet kallna på
galler under bakduk.
Brödet går bra att frysa.
Ett jättegott bröd.Prova .
Om DU tycker att skivorna blir
för stora,kan DU dela den på längden.
CITRONKAKA .
Nu får vi allt ha nå´tt gott va´.
När min väninna Gunilla fyllde
55 år så kom jag med denna kaka .
Det var mycket uppskattat.
Så, nu bjuder jag ER.
MÖRDEG::100 g smör
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
FYLLNING:
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk socker
2 äggulor
1/2 dl hackad skållad
mandel
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor.
Blanda matfett,socker och
vetemjöl till en deg,som
får vila kallt en stund.
Kläd en pajform ca 25 cm
i diameter,gärna med löstag-
bar botten,med degen.
Koka upp mjölken.
Vispa ner mjölet och låt
koka på svag värme 4 minuter.
Ta kastrullen från plattan
och blanda ner socker,äggulor,
mandel och citronskal.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och vänd försiktigt ner dem
i fyllningen.
Häll massan i pajskalet och
GRÄDDA på nedersta falsen i
175 grader ca 30 minuter.
Låt kakan svalna .
Sikta florsocker över.
LYCKA TILL!
OCH
HA NU EN TREVLIG KAFFESTUND.
När min väninna Gunilla fyllde
55 år så kom jag med denna kaka .
Det var mycket uppskattat.
Så, nu bjuder jag ER.
MÖRDEG::100 g smör
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
FYLLNING:
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk socker
2 äggulor
1/2 dl hackad skållad
mandel
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor.
Blanda matfett,socker och
vetemjöl till en deg,som
får vila kallt en stund.
Kläd en pajform ca 25 cm
i diameter,gärna med löstag-
bar botten,med degen.
Koka upp mjölken.
Vispa ner mjölet och låt
koka på svag värme 4 minuter.
Ta kastrullen från plattan
och blanda ner socker,äggulor,
mandel och citronskal.
Vispa äggvitorna till hårt skum
och vänd försiktigt ner dem
i fyllningen.
Häll massan i pajskalet och
GRÄDDA på nedersta falsen i
175 grader ca 30 minuter.
Låt kakan svalna .
Sikta florsocker över.
LYCKA TILL!
OCH
HA NU EN TREVLIG KAFFESTUND.
MOAS FRESTELSE. 4 PERS.
Här har jag en höjdare, alla gillar den.
Som ätit den hos mig.Både unga och gamla.
5-6 potatisar
1-2 purjolökar
4 hg blandfärs
3 dl kaffegrädde
2 msk smör
2 tsk salt
1 tsk curry
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk krossad rosmarin.
Så här gör DU:
Skala strimla potatisen grovt
och skölj strimlorna väl.
Stek potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken
och bryn den lätt.
Smörj en elfast form och
lägg i ett lager potatis och purjolök.
Krydda färsen och lägg ett lager
ovanpå potatis-purjolöken i formen.
Täck med ett lager potatis -purjolök
och låt rätten först brynas i ugn
200-225 grader.
Späd med grädden och låt stå
ytterligareca 40-45 minuter.
SERVERA med en sallad till.
Gör nu detta, det är så himla gott.
LYCKA TILL!
Som ätit den hos mig.Både unga och gamla.
5-6 potatisar
1-2 purjolökar
4 hg blandfärs
3 dl kaffegrädde
2 msk smör
2 tsk salt
1 tsk curry
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk krossad rosmarin.
Så här gör DU:
Skala strimla potatisen grovt
och skölj strimlorna väl.
Stek potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken
och bryn den lätt.
Smörj en elfast form och
lägg i ett lager potatis och purjolök.
Krydda färsen och lägg ett lager
ovanpå potatis-purjolöken i formen.
Täck med ett lager potatis -purjolök
och låt rätten först brynas i ugn
200-225 grader.
Späd med grädden och låt stå
ytterligareca 40-45 minuter.
SERVERA med en sallad till.
Gör nu detta, det är så himla gott.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)