Det här gillar BARNA att göra.
Gillkväll eller BARNKALAS....
Så här gör DU en deg som
räcker till 12 prinskorvar.
Mät upp 4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver i en bunke.
Skiva ner 50 g margarin
och finfördela med fingrarna.
Tillsätt 1 1/2 dl mjölk
och arbeta snabbt ihop till
en deg.
Dela degen i 12 bitar.
Platta ut varje bit till en
fyrkant eller rulla till en längd.
Rulla in korven i degen eller
sno deglängderna runt korven.
Lägg paketen(alluminiumfolie)
med skarvarna nedåt på plåt
med bakplåtspapper.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader
ca 10 minuter.
ALL LYCKA TILL!
lördag 19 september 2009
JÄTTEBIGGA MARÄNGER . CA 6 ST.
Hemmagjorda maränger är inte fy skam.
9 äggvitor
3 dl socker
SNUSTORR BUNKE.
Så här gör DU:
Vispa tills DU kan vända bunken
och vitan sitter kvar.
Smöra även smörpapperet.
Klicka på plåt.
GRÄDDA en och en halv timme,
beroende på storlek, i
125 grader.
Låt dem stå kvar i ugnen
över natten.
LYCKA TILL.
9 äggvitor
3 dl socker
SNUSTORR BUNKE.
Så här gör DU:
Vispa tills DU kan vända bunken
och vitan sitter kvar.
Smöra även smörpapperet.
Klicka på plåt.
GRÄDDA en och en halv timme,
beroende på storlek, i
125 grader.
Låt dem stå kvar i ugnen
över natten.
LYCKA TILL.
PLOMMONPUDDING. 4 PORT.
Har DU smakat denna gammaldags
efterrätt någon gång.
Jättegott prova och smaka.
500 g färska plommon(eller frysta)
6 skivor vitt bröd
eller vetebröd
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2-1 dl socker
Så här gör DU:
Skölj,halvera och kärna ur plommonen.
Skär brödet i små tärningar.
Vispa samman ägg,mjölk och socker.
Lägg hälften av plommonen med
den kupiga sidan upp,i en smord form.
Strö på brödtärningarna och
lägg i resten av plommonen.
Häll över äggstanningen.
GRÄDDAi 200 graders ugnsvärme ca 40 min.
SERVERA den varm ellerlätt avsvalnad
med lite tunn grädde.
SMAKA,SÅ GOTT.
LYCKA TILL!
efterrätt någon gång.
Jättegott prova och smaka.
500 g färska plommon(eller frysta)
6 skivor vitt bröd
eller vetebröd
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2-1 dl socker
Så här gör DU:
Skölj,halvera och kärna ur plommonen.
Skär brödet i små tärningar.
Vispa samman ägg,mjölk och socker.
Lägg hälften av plommonen med
den kupiga sidan upp,i en smord form.
Strö på brödtärningarna och
lägg i resten av plommonen.
Häll över äggstanningen.
GRÄDDAi 200 graders ugnsvärme ca 40 min.
SERVERA den varm ellerlätt avsvalnad
med lite tunn grädde.
SMAKA,SÅ GOTT.
LYCKA TILL!
FYLLDA ISTERBAND. 4 PORT.
Detta är mmm,så gott .
4 isterband
1 finhackad gul lök
4 msk finhackade rödbetor
2 msk kapris
Garnera med persilja.
Så här gör DU:
Skåra isterbanden och
lägg dem med skårorna
uppåt i en smord form.
Blanda samman lök,
rödbetor och kapris och
fyll detta i isterbanden.
Sätt in formen i 250 graders
ugnsvärme ca 15 minuter.
Strö persilja över korven
och servera den med hemma-
gjort, gott potatismos.
SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!
4 isterband
1 finhackad gul lök
4 msk finhackade rödbetor
2 msk kapris
Garnera med persilja.
Så här gör DU:
Skåra isterbanden och
lägg dem med skårorna
uppåt i en smord form.
Blanda samman lök,
rödbetor och kapris och
fyll detta i isterbanden.
Sätt in formen i 250 graders
ugnsvärme ca 15 minuter.
Strö persilja över korven
och servera den med hemma-
gjort, gott potatismos.
SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!
SEPTEMBERGRYTA. 4 PORT.
Prova detta då´.
300 g fläskkött
2 gula lökar
1/4 litet vitkålshuvud
2 syrliga äpplen
smör
1 tsk salt
1 1/2 dl buljong
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2 tsk ingefära
1 1/2 msk japansk soja
eller kinesisk
1 msk vetemjöl
rikligt med hackad persilja
Så här gör DU:
Strimla köttet.
Skala löken och skär den i klyftor.
och finstrimla vitkålen.
Skala och kärna ur äpplena och
skär dem i små tärningar.
Bryn allt , först köttet och
sedan det övriga i omgångar
i en stekpanna.
Flytta efter hand över det
brynta i en gryta.
Slå på buljong och smaksätt
med kryddor och soja.
Låt det koka upp och sedan
småputtra under lock, ca 25 min.
Red då av med mjölet som rörts ut
i lite kallt vatten.
Låt det koka ytterligare i 4-5 min.
Servera grytan överströdd med
hackad persilja och kokt potatis.
Gärna en grönsallad till.
HOPPAS ATT DET SMAKAR.
LYCKA TILL!
300 g fläskkött
2 gula lökar
1/4 litet vitkålshuvud
2 syrliga äpplen
smör
1 tsk salt
1 1/2 dl buljong
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2 tsk ingefära
1 1/2 msk japansk soja
eller kinesisk
1 msk vetemjöl
rikligt med hackad persilja
Så här gör DU:
Strimla köttet.
Skala löken och skär den i klyftor.
och finstrimla vitkålen.
Skala och kärna ur äpplena och
skär dem i små tärningar.
Bryn allt , först köttet och
sedan det övriga i omgångar
i en stekpanna.
Flytta efter hand över det
brynta i en gryta.
Slå på buljong och smaksätt
med kryddor och soja.
Låt det koka upp och sedan
småputtra under lock, ca 25 min.
Red då av med mjölet som rörts ut
i lite kallt vatten.
Låt det koka ytterligare i 4-5 min.
Servera grytan överströdd med
hackad persilja och kokt potatis.
Gärna en grönsallad till.
HOPPAS ATT DET SMAKAR.
LYCKA TILL!
torsdag 17 september 2009
LEVERGRYTA 4 PORT.
Gillar DU lever?
mmm,så gott tycker jag.
Prova .
6 skivor bacon
500 g lever
1 msk smör
1 stor gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 lagerbärsblad
1krm timjan
2 dl vatten
2 tsk potatis eller maizenamjöl
2 msk gräddfil
klippt persilja
Så här gör DU:
Strimla baconskivorna och skär
levern i mindre bitar.
Fräs baconstrimlorna i en stekpanna.
Tillsätt leverbitarna och bryn dem
på svag värme,så att de får fin färg.
Tillsätt ev. lite matfett.
Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg över lever,bacon och lök i
en gryta.
Tillsätt kryddorna.
Skölj ur stekpannan med lite vatten
och häll skyn i grytan.
Låt den koka upp och småkoka i 15 min.
Rör ut mjölet i lite vatten
och red av grytan.
Blanda till sist ner gräddfilen.
Strö över persilja.
Servera med potatis.
LYCKA TILL.
mmm,så gott tycker jag.
Prova .
6 skivor bacon
500 g lever
1 msk smör
1 stor gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 lagerbärsblad
1krm timjan
2 dl vatten
2 tsk potatis eller maizenamjöl
2 msk gräddfil
klippt persilja
Så här gör DU:
Strimla baconskivorna och skär
levern i mindre bitar.
Fräs baconstrimlorna i en stekpanna.
Tillsätt leverbitarna och bryn dem
på svag värme,så att de får fin färg.
Tillsätt ev. lite matfett.
Skala löken och skär den i klyftor.
Lägg över lever,bacon och lök i
en gryta.
Tillsätt kryddorna.
Skölj ur stekpannan med lite vatten
och häll skyn i grytan.
Låt den koka upp och småkoka i 15 min.
Rör ut mjölet i lite vatten
och red av grytan.
Blanda till sist ner gräddfilen.
Strö över persilja.
Servera med potatis.
LYCKA TILL.
GRYTA MED KÖTTBULLAR. 4 PORT.
Ibland får man göra det enkelt för sig .
Detta går fort.
1 paket djupfrysta köttbullar
i sås.
1/2 burk krossade tomater
1 burk majskorn
1 tsk torkad basilika
hackad persilja.
Så här gör DU;
Tina köttbullarna i en
kastrull enl. anv. på
förpackning
Tillsätt krossade tomater
och majskorn.
Smaksätt med smulad basilika.
Låt grytan bli genomvarm och
servera med hackad persilja
och kokt potatis.
fort o´lätt.
Detta går fort.
1 paket djupfrysta köttbullar
i sås.
1/2 burk krossade tomater
1 burk majskorn
1 tsk torkad basilika
hackad persilja.
Så här gör DU;
Tina köttbullarna i en
kastrull enl. anv. på
förpackning
Tillsätt krossade tomater
och majskorn.
Smaksätt med smulad basilika.
Låt grytan bli genomvarm och
servera med hackad persilja
och kokt potatis.
fort o´lätt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)