Har DU tillgång till plommon
bjud på denna jättegoda paj.
MÖRDEG:
150 g smör
1/2 dl socker
1 litet ägg
4 dl vetemjöl.
FYLLNING:
CA 15 fasta plommon
1 msk smör
saften av 1/2 citron
1 dl socker
några rosmarinblad
MARÄNG:
2äggvitor
1 dl socker.
Så här gör DU:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägget och rör ner
vetemjöl.
Låt degen vila kallt i 30 min.
Tryck ut i pajformca 26 cm i
diameter och nagga bottnen.
Tryck en dubbelvikt
aluminiumfolieremsa mot pajkanten,
så att den inte glider ner
under gräddningen.
GRÄDDA:i 200 grader i 10 min.
Täck pajens botten med
plommonklyftor.
Pensla plommonen med en
blandning av smält smör
och citronsaft.
Strö över socker och några
rosmarinblad.
Grädda i ytterligare 10 min.
Eller tills plommonen mjuknat.
Vispa äggvita och socker till
en fast seg maräng som klickas
eller spritsas på pajen.
Låt marängen få fin färg
i ugn ca 5 minuter.
SERVERAS:
avsvalnd eller kall.
LYCKA TILL!
fredag 2 oktober 2009
PANERAD FISK.
jag åt något gott härom da´n
panerad fisk var det .
paneringen var ´gjord på SESAMFRÖN.
Knaprigt och jättegott.
Det kan DU också prova.
LYCKA TILL!
panerad fisk var det .
paneringen var ´gjord på SESAMFRÖN.
Knaprigt och jättegott.
Det kan DU också prova.
LYCKA TILL!
torsdag 1 oktober 2009
KRYDDIG RÖRA .
Detta är jättegott till
olika maträtter.
Prova .
2 dl creme fraiche
2-3 msk hackade
örtkryddor,t ex
timjan ,basilika,o´
oregano
salt och peppar
ev 1/2 tsk vitvins-
vinäger.
Så här gör DU:
Rör ihop samtliga
ingredienser och
servera till fisk
eller korvrätter.
LYCKA TILL!
ingredienser och
servera till
olika maträtter.
Prova .
2 dl creme fraiche
2-3 msk hackade
örtkryddor,t ex
timjan ,basilika,o´
oregano
salt och peppar
ev 1/2 tsk vitvins-
vinäger.
Så här gör DU:
Rör ihop samtliga
ingredienser och
servera till fisk
eller korvrätter.
LYCKA TILL!
ingredienser och
servera till
onsdag 30 september 2009
KYCKLINGGRYTA MED CURRY 4 PORT.
Detta är ju smarrigt.
Eller vad tycker DU?
4 kycklingfileer i tärningar
smör till stekning
salt,peppar
1-2 msk curry
1/2 tsk mexikansk
kryddblandning
1 gul + 1 röd paprika
i bitar.
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 chilifrukt
3 skivade salladslökar
4 dl kokosmjölk
2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1/2 - 1 tsk vinäger
ev. basilika till servering.
Så här gör DU:
Bryn kycklingfileerna
gyllenbruna i smör
eller olja.
KRYDDA.
Lägg över köttet i en gryta.
Fräs samman paprika,vitlök,
chilifrukt och salladslök.
(spara lite av salladslöken
och tillsätt strax före serveringen.)
KRYDDA och lägg över i grytan.
Späd med kokosmjölk och
creme fraiche.
Smula ner buljongtärningen.
Låt allt puttra samman ett
par minuter tills köttet
är mört.
Smaka av med kryddor.
Tillsätt vinägern.
Garnera med basilika och
salladslök.
SERVERA med kokt ris.
LYCKA TILL!
Eller vad tycker DU?
4 kycklingfileer i tärningar
smör till stekning
salt,peppar
1-2 msk curry
1/2 tsk mexikansk
kryddblandning
1 gul + 1 röd paprika
i bitar.
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 chilifrukt
3 skivade salladslökar
4 dl kokosmjölk
2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1/2 - 1 tsk vinäger
ev. basilika till servering.
Så här gör DU:
Bryn kycklingfileerna
gyllenbruna i smör
eller olja.
KRYDDA.
Lägg över köttet i en gryta.
Fräs samman paprika,vitlök,
chilifrukt och salladslök.
(spara lite av salladslöken
och tillsätt strax före serveringen.)
KRYDDA och lägg över i grytan.
Späd med kokosmjölk och
creme fraiche.
Smula ner buljongtärningen.
Låt allt puttra samman ett
par minuter tills köttet
är mört.
Smaka av med kryddor.
Tillsätt vinägern.
Garnera med basilika och
salladslök.
SERVERA med kokt ris.
LYCKA TILL!
MATIGA PIROGER. 8 ST.
Ja,nu är jag här igen,
det blir så här emellanåt....
Men nu kör vi..
det är alltid käckt att
ha piroger i frysen.
Här är receptet:
DEG:
50 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1dl vetegroddar
1 äggula
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING:
1 gul lök
150 g kryddiga korvar
t ex SALSICCA.
1 msk smör
2 hårdkokta ägg
PENSLING:
ägg
UGN:225 grader.
Så här gör DU:
Blanda ihop degen i en
matberedare eller på
bakbordet.
Låt vila i kylen medan
fyllningen görs.
Skala och hackalöken.
Tärna korven grovt och
fräs tillsammans med lök
i smör.
Skala och hacka äggen och
blanda med fräset.
Kavla ut degen och ta ut
rundlar, 10 cm i diameter.
Lägg på en klick fyllning
och vik ihop.
Tryck till kanten med en
gaffel och pensla med ägg.
GRÄDDA: i 8 minuter.
SALSICCIA, är en köttig korv
kryddad med timjan och vitlök.
Så himla goda .
Gott att ta fram när man
kommer från skolan eller
arbetet.Iväntan på att alla
i familjen
ska äta middag tillsammans.
LYCKA TILL!
det blir så här emellanåt....
Men nu kör vi..
det är alltid käckt att
ha piroger i frysen.
Här är receptet:
DEG:
50 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1dl vetegroddar
1 äggula
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING:
1 gul lök
150 g kryddiga korvar
t ex SALSICCA.
1 msk smör
2 hårdkokta ägg
PENSLING:
ägg
UGN:225 grader.
Så här gör DU:
Blanda ihop degen i en
matberedare eller på
bakbordet.
Låt vila i kylen medan
fyllningen görs.
Skala och hackalöken.
Tärna korven grovt och
fräs tillsammans med lök
i smör.
Skala och hacka äggen och
blanda med fräset.
Kavla ut degen och ta ut
rundlar, 10 cm i diameter.
Lägg på en klick fyllning
och vik ihop.
Tryck till kanten med en
gaffel och pensla med ägg.
GRÄDDA: i 8 minuter.
SALSICCIA, är en köttig korv
kryddad med timjan och vitlök.
Så himla goda .
Gott att ta fram när man
kommer från skolan eller
arbetet.Iväntan på att alla
i familjen
ska äta middag tillsammans.
LYCKA TILL!
torsdag 24 september 2009
HELSTEKT KYCKLING MED ÄPPLE O´ FÄNKÅL- I UGN. 4 PORT.
Detta ser maffigt ut med
en hel kyckling från ugnen. - 175 grader.
1 hel kyckling
4 röda äpplen,urkärnade
och klyftade.
2 stora fänkålsstånd,
skivade i 2 cm stora
skivor.
smör
salt o´sv.peppar
KUMMINDIPP:
1 dl creme fraiche
1,5 tsk fint stött kummin
2 msk hackad persilja
1 liten riven vitlöksklyfta.
Så här gör DU:
1)Kummindipp
Blanda creme fraiche med kummin,
persilja och vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i 20 minuter.
2)Förvärm ugnen till 175 grader.
Smält lite smör i en kastrull.
Placera kycklingen på en plåt.
Bind ihop ändarna på klubborna
med stektråd.
Pensla kycklingen runt om med
smör.
Stek i ugn ca 50 minuter.
Kontrollera att kycklingen är
färdig genom att sticka en
gaffel i låret och luta på
fågeln och titta på köttsaften
som rinner ur.
När köttsaften är genomskinlig
(inte rosa)
är kycklingen klar.
När 20 min.återstår av tiden,
lägg in fänkål och vänd runt.
Ös fågeln med steksky.
När 10 min.återstår, lägg in
äppleklyftorna och vänd runt.
3)Dela kycklingen i mindre bitar.
Servera med fänkålen,
äppleklyftorna och
kummindippen.
LYCKA TILL !
OCH
SMAKLIG MÅLTID.
en hel kyckling från ugnen. - 175 grader.
1 hel kyckling
4 röda äpplen,urkärnade
och klyftade.
2 stora fänkålsstånd,
skivade i 2 cm stora
skivor.
smör
salt o´sv.peppar
KUMMINDIPP:
1 dl creme fraiche
1,5 tsk fint stött kummin
2 msk hackad persilja
1 liten riven vitlöksklyfta.
Så här gör DU:
1)Kummindipp
Blanda creme fraiche med kummin,
persilja och vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i 20 minuter.
2)Förvärm ugnen till 175 grader.
Smält lite smör i en kastrull.
Placera kycklingen på en plåt.
Bind ihop ändarna på klubborna
med stektråd.
Pensla kycklingen runt om med
smör.
Stek i ugn ca 50 minuter.
Kontrollera att kycklingen är
färdig genom att sticka en
gaffel i låret och luta på
fågeln och titta på köttsaften
som rinner ur.
När köttsaften är genomskinlig
(inte rosa)
är kycklingen klar.
När 20 min.återstår av tiden,
lägg in fänkål och vänd runt.
Ös fågeln med steksky.
När 10 min.återstår, lägg in
äppleklyftorna och vänd runt.
3)Dela kycklingen i mindre bitar.
Servera med fänkålen,
äppleklyftorna och
kummindippen.
LYCKA TILL !
OCH
SMAKLIG MÅLTID.
onsdag 23 september 2009
INKOKT STRÖMMING. 4 PORT.
Det var länge´sen jag gjorde detta.
Men har tänkt på det ofta.
Så nu är det dags.
500 g strömmingsfilee
rensad
1 tsk salt
3 msk finhackad dill
LAG:0,75 dl ättikssprit
4 dl vatten
1/2 dl socker
2 tsk salt
1 liten skalad skivad
gul lök.
5-6 vitpepparkorn
6-8 kryddpepparkorn
1 lagerbärsblad
TILLBEHÖR:
Kokt potatis,sallad,bröd,dryck.
Så här gör DU:
Lägg strömmingsfileerna med
köttsidan upp och strö på
salt och dill.
Rulla ihop och lägg rulladerna
med skarven ner i en låg vid
kastrull.
Koka upp alla ingredienserna
till lagen i en annan kastrull.
Häll den heta lagen över strömminingen.
Låt det koka upp och sedan sjuda
under lock ca 8 minuter.
Låt strömmingen svalna i spadet.
Garnera med dill.
Servera med kokt potatis, bröd
och dryck.
SMAKLIG MÅLTID!
Men har tänkt på det ofta.
Så nu är det dags.
500 g strömmingsfilee
rensad
1 tsk salt
3 msk finhackad dill
LAG:0,75 dl ättikssprit
4 dl vatten
1/2 dl socker
2 tsk salt
1 liten skalad skivad
gul lök.
5-6 vitpepparkorn
6-8 kryddpepparkorn
1 lagerbärsblad
TILLBEHÖR:
Kokt potatis,sallad,bröd,dryck.
Så här gör DU:
Lägg strömmingsfileerna med
köttsidan upp och strö på
salt och dill.
Rulla ihop och lägg rulladerna
med skarven ner i en låg vid
kastrull.
Koka upp alla ingredienserna
till lagen i en annan kastrull.
Häll den heta lagen över strömminingen.
Låt det koka upp och sedan sjuda
under lock ca 8 minuter.
Låt strömmingen svalna i spadet.
Garnera med dill.
Servera med kokt potatis, bröd
och dryck.
SMAKLIG MÅLTID!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)