torsdag 8 oktober 2009

FESTLIG VETEKRANS.

Denna har jag fått mycket
beröm för.
Gör den DU också.

500 g vetemjöl
150 g smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
15 hackade sötmandlar
rivet skal av 1 citron
1 påse hackad suckat
ca 65 g
1 dl russin
2 ägg
40 g jäst
3 dl ljummen mjölk


Så här gör DU:
Finfördela smöret i mjölet.
Rör ned socker,salt,mandel,
citronskal,suckat och russin.
Tillsätt äggen och jästen
utrört i mjölken.
Arbeta samman degen och häll
den i en smord hålform, ca 2 liter.
Låt jäsa i 40-50 minuter med
bakduk över och grädda i
175-200 grader på nedersta falsen
i 40 minuter.
Stjälp upp kransen.
Kakan kan också gräddas
i en rund form, om DU vill.

LYCKA TILL!

HÖSTSOPPA 4 PORT.

Soppa hör hör ihop med hösten
tycker jag.
Här får DU recept på en.

5-6 potatisar
2 gula lökar
1 burk blandsvamp
1-2 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljong-
tärningar
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar
1 tsk timjan

Så här gör DU:
Skala och skär potatisen i bitar.
Skala och grovhacka löken.
Fräs potatis,lök o´blandsvamp i
matfettet några minuter i en
gryta stor nog för soppkok.
Tillsätt vatten och grönsaks-
buljongtärningar.
Krydda med salt,sv.peppar
och timjan.
Koka 10 minuter under lock.
Servera med hårt bröd
smör och ost.

Servera gärna en DESSERT
efter soppan , tex pannkakor
med rivet äpple och ev mald
kanel i smeten.

SMAKLIG MÅLTID!

FISK I FORM MED ÄPPLE LÖK O´CURRY. 4PORT.

Den här fiskrätten var himla go´.

2 äpplen
3-4 schalottenlökar
ca 150 g
500 g torskfile
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tomater
50 g bordsmargarin
2 tsk curry

Så här gör DU:
Skala äpplena och löken
skär i skivor.
Lägg dem i botten i en
lätt smord ugnsform.
Spara lite av löken
att strö över.
Lägg i de sköljda och
avtorkade fiskfileerna.
Krydda dem med salt o´peppar.
Skölj tomaterna och
skär i klyftor.
Lägg dem över fisken och
strö på resten av löken.
Rör samman bordsmargarin
och curry och klicka
överst i formen.
Tillaga mitt i ugnen i
200 GRADER 20 MIN.
Servera fiskrätten med
ett grönt potatismos,
dvs,med finhackad kokt
broccoli i moset.

Medan fisken är i ugnen
kan DU servera en liten
förrätt med råriven morot
och palsternacka.
En vanlig vinägrettdressing
med lite smulad ädelost.

SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!

onsdag 7 oktober 2009

PANNACOTTA MED BÄR. 4 PORT.

Nu tar VI en dessert.
mmm,så god.

2 dl vispgrädde
2 dl mellanmjölk
2 tsk gelantinpulver
+ 2 msk vatten
1-2 tsk rivet apelsin-
skal
2 msk strösötnings-
medel
150 g jordgubbar
ev citronmeliss

Så här gör DU:
Koka grädde och
mjölk 2-3 minuter.
Blanda gelantinpulver
och vatten och låt det
stå och svälla ca 5 min.
Blanda ner gelantinet i
gräddmjölken och rör tills
gelantinet har smält.
Tillsätt apelsinskal och
sötningsmedel i gräddmjölken.
Häll upp i 4 små glas.
Låt svalna och ställ sedan
glasen i kylskåp att stelna
minst 1 timma.
Tina frysta jordgubbar.
Spara 4 st till garnering.
Mixa resten till en sås.
Skeda upp jordgubbssåsen
i glasen.
Garnera med de sparade
jordgubbarna och gärna
med citronmelissblad.

LYXIGT GOTT.
LYCKA TILL!

QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT.

2 dl quinoa
4 dl vatten
1/2 krm salt
500 g frysta räkor
med skal
1 mango i klyftor
1 avocado i tärningar
1 tärnad röd paprika
2 strimlade salladslökar
1/2 skalad och urkärnad
gurka i halvmånar
1 kruka färsk koriander
2 msk färskpressad limesaft
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar

Så här gör DU:
Skölj quinoa noga i vatten.
Koka upp quinoa med nytt vatten
i en kastrull och tillsätt
1/2 krm salt.
Koka under lock ca 15 min. tills
vattnet kokat bort.
Låt svalna.
Skala räkorna och blanda med quinoa,
de skurna frukterna och grönsakerna.
Hacka koriander och blanda i.
Häll på limesaften och salta o´peppra
sedan efter smak.

Jättegott.
SMAKLIG MÅLTID!

tisdag 6 oktober 2009

GRYTA MED BACON. 4 PORT.

Ååå...mmm,gott o´enkelt.

3 dl makaroner
1 pkt bacon
1 påse salladsgrönsaker
(500g)
salt o´peppar.
1 knippa bladpersilja


Så här gör DU:
Koka makaronerna enl. anv. på paketet.
Stek baconet riktigt knaprigt
och lägg det på hushållspapper
att rinna av.
Häll av vattnet från makaronrna.
Tillsätt 1 msk av baconfettet
och lägg i de djupfrysta grönsakerna.
Låt grytan stå på värmen ett par min.
Krydda med salt o´peppar.
Lägg i bacon och den finhackade persiljan.

Istället för baconfett kan DU ta smör.

SMAKLIG MÅLTID!

söndag 4 oktober 2009

LINGONBRÖD MED HASSELNÖTTER OCH SOLROSKÄRNOR. 2 ST .

Gott o´nyttigt bröd
o´kul att göra.

UGN:175 GRADER.

7 dl fil
1 dl vetekross
200 g hasselnötter
5 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
300 g lingon
eller röda vinbär
1 1/2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap

Så här gör DU:
Sätt på ugnen.
Ta fram 2 avlånga bakformar,
täck med bakplåtspapper
(smöra lite lätt på undersidan pappret)
(så ligger pappret still i formen)
Blanda alla ingredienserna
noga till en smet.
Fördela smeten i formarna.
Och baka mitt i ugnen
ca 1 TIMMA.
Ev.lite till.
Ta upp brödet ur formarna o´ta
bort bakplåtspappret.
Knacka på brödets baksida
låter det ihåligt är brödet klart.

Detta var jättegott bröd.
Smaka själv.

LYCKA TILL.