torsdag 28 januari 2010

Spagetti i lager med rökt lax och räkor.4-6 port

nu är jag äntligen här igen.
igår åt jag detta hemma hos
en god vän.
mmm så himla gott.
vi provar..

350 g spaghetti
70 g smör + något att smörja med
200 g strimlad rökt lax
280 g jätteräkor
kokta skalade och urtagna
3 dl bechamelsås
115 g nyriven parmesanost.

Bechamelsås:
3 dl mjölk
1 lagerblad
6 svartpepparkorn
1 skiva gul lök
1 stänk av muskotkryddan
2 msk smör
3 msk vetemjöl
salt och peppar.

Så här gör DU:
Koka upp en stor kastrull med
lättsaltat vatten.
Lägg i pastan och låt vattnet
koka upp igen och koka pastan
i ca 8-10 min.Låt pastan rinna av
och häll den tillbaka i kastrullen.
Tillsätt 4 msk smör och blanda väl.
Skeda upp halva mängden spaghetti
i en stor smord form täck med
rökta laxstrimlor och lägg
räkorna överst.
Häll över hälften av bechamelsåsen
och strö över hälften av pArmesanosten.
Lägg på resten av spaghettin och
täck med resten av såsen och strö på
resten av parmesanosten.
Tärna resten av smöret och klicka
ut det över ytan.
Grädda i 180 grader i 15 min.
eller tills ytan är guldbrun.
Servera med en gång.

Så gooott.
LYCKA TILL!

tisdag 12 januari 2010

PRMASKINKA MED EXOTISK FRUKTSALSA. 4 PERS.

Hej igen ,detta åt jag för
ett tag sen .
En bra början på det nya året.

100 g parmaskinka
1/2 granatäpple
1 paket fryst mango
ca 250 g
2 dl rucoa
1 stjärnfrukt
25 g pinjenötter
4 msk balsamvinäger
med mandarinsmak
2 msk olivolja
salt,peppar.

Så här gör DU:
Kärna ur granatäpplet och
ta bort alla vita hinnor.
Det är de små röda kärnorna
som DU använder.
Skala och skär mangon
i tärningar.
Tärna stjärnfrukten.
Blanda frukten med rucolan.
Rosta pinjenötterna i en
torr stekpanna.
Lägg upp skinkan på tallrikar
och fördela fruktsalsan bredvid.
Ringla över balsamvinäger
och olja.
Strö över nötter.
Krydda.

Så njutbart.
LYCKA TILL!

lördag 9 januari 2010

VITKÅLS - OCH APELSINSALLAD. 4 PERS.

Hej, Ni alla .
nu är jag igång igen ...

4 dl vitkål
1 gul lök
2 apelsiner
2 msk finhackad persilja
1/2 dl god olivolja

Så här gör DU:
Riv kål och lök grovt.
Skär apelsinerna i små bitar.
Blanda allt med persilja
och olja.

På tal om god olivolja ,
så fick jag en olivolja
i julklapp som heter NO .
Så jättegod i sallader.

lördag 12 december 2009

GAMMALDAGS KORINTKAKA. -JULKAKA.

Här är en härligt saftig kaka.
Lätt att baka och hållbar-
skärs i tunna skivor och
blir bara godare efter ett par dagar.

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 påse korinter.60 g.
(eller russin)

Så här gör DU:
Rör smör och socker
riktigt pösigt gärna
med elvisp.
Vispa ner äggen ett i taget,
vispa mellan varven.
Ta sist i mjöl och bakpulver
blandat med korinterna.
Häll upp eller bred ut smeten
i en smord och bröad avlång form
ca 1 1/2 liters form.
Grädda kakan i 45 min.i 175 grader.

Denna kaka är så himla god,
prova DU också att göra den
nu till JUL.

fredag 4 december 2009

KARDEMUMMA O´SAFFRAN.

Gillar DU KARDEMUMMA
eller SAFFRAN i lussebullarna.
Jag gillar inte SAFFRAN
sådär väldigt,så jag tar både
SAFFRAN och KARDEMUMMA I
samma deg.

SAFFRAN för den gula färgens skull
och KARDEMUMMA för smakens skull.
Så himla goda blir LUSSEBULLARNA.

Prova DU också.
LYCKA TILL!

(Smaken på SAFFRAN känns inte alls.)

KORINTKAKA MED KONJAK. CA 20 BITAR

Detta är för mig en riktig
JUL-KAKA.
Den hör alltid till
JUL-DOPPET.

2 1/2 dl korinter
3/4 dl konjak
200 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
UGN:150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
Låt korinerna svälla i konjak,
gärna över natten.
Låt dem rinna av väl på
handduk eller hushållspapper.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget
under vispning.
Blanda korinter och mjöl.
Vänd ner detta i smeten.
Häll smeten i en smord
och bröad form ca 1 1/2 liter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
70-80 minuter.
Kakan ska vara torr inuti.

NJUT av denna goda JUL-KAKA.
LYCKA TILL!

MANDELKAKA MED NÖTTOSCA . 14-16 BITAR.

Hej igen alla Kära Vänner
jag har haft ett dödsfall
i familjen så det har inte
blivit tid och ork för
inlägg av recept.

Men, vi kan väl börja
lite....

BOTTEN:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1 litet ägg
FYLLNING:
200 g mandel
75 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
TOSCASMET:
100 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
50 g cashewnötter
100 g hasselnötter
50 g valnötter
8-10 röda cocktailbär

SÅ HÄR GÖR DU:
Arbeta ihop mjöl,socker,
bakpulver,smör och ägg
till en deg.
Låt den vila svalt ca 30 min.
Tryck ut degen i en form med
löstagbar kant,ca 24 cm i diam.
Skålla ,skala och mal mandeln.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt mandel och ägg ett
i taget.
Blanda väl mellan varje.
Häll fyllningen i formen.
GRÄDDA: nederst i ugnen 25-30 min.
Smält smör med socker och sirap.
Tillsätt mjöl och nötter.
Bred ut toscasmeten på kakan.
Lägg på cocktailbär.
GRÄDDA:mitt i ugnen ca 20 min.

Denna kaka är så himla god,
men man får ta små bitar
för den är ju ganska fet.

Jag brukar göra den till JUL.