söndag 10 oktober 2010

BLÅBÄRSKRÄM MED VANILJKESELLA. 4-5 PERS.

Har DU plockat blåbär i somras?
Då har DU chansen att göra något av dem.

Koka upp 1/2-3/4dl socker
(den större mängden till osockrade bär)
och 5 dl vatten i en kastrull.
Lägg i 5 dl blåbär,frysta och
koka dem i 5 minuter.
Smaka av och tillsätt ev.
lite mer socker.
Rör ut 3 msk potatismjöl
i 1/2 dl kallt vatten.
Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt redningen i en fin
stråle under omrörning.
Krämen ska sedan bara koka upp.
Häll upp den och strö lite socker
på så att det inte blir skinn på ytan.
Servera krämen avsvalnad eller kall
med mjölk.
Vid servering:toppa med vaniljkesella
och krossade digestivekex.

GOTT
LYCKA TILL.

PASTAGRATÄNG MED FLÄSKFILE. 4 PORT.

Prova detta, faktiskt jättegott
med pasta till.

400g pastaskruvar
500g fläskfile
1 msk smör till stekning
1 liter färsk spenat
200g keso
1 pressad vitlöksklyfta.
salt+peppar

OSTSÅS:
25g smör
30g vetemjöl
4dl mjölk
1dl grädde
50g lagrad greve`ost
25g riven färsk parmesan
salt+peppar

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan.
Putsa och skär filen i
tunna skivor.
Stek dem gyllenbruna i smöret
och krydda med salt+peppar.
Smält smöret till såsen i en
kastrull med tjock botten.
Rör ner vetemjölet.
Tillsätt mjölken och grädden.
Låt koka upp och riv ner
greveost och parmesanosten.
Salta+peppra.
Blanda alla ingredienserna med ostsåsen
och lägg över i en gratängform.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.

Om DU vill kan DU strö över
torkad chili.
LYCKA TILL!
och
SMAKLIG MÅLTID!

TAGLIATELLE MED GRÖN OSTSÅS. 3-4 PERS.

mmmm, detta är mmm,så himla gooott!

250g bladspenat
2 pressade vitlökar
2 msk smör
4 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 dl riven grönmögelost
salt,peppar
250g tagliatelle

Så här gör DU:
Tina spenaten och krama ur vätskan.
Fräs spenaten och vitlöken i
smör i en kastrull och tillsätt
3dl av mjölken

Rör ut vetemjölet i den resterande
mjölken,häll det i kastrullen
och koka upp.
Koka såsen i4-5 minuter.
Blanda ner osten och smaka av
med salt och peppar.
Koka pastan.

SMAKLIG MÅLTID!

VILTSOPPA MED PUMPA 1-2 PORT.

Detta recept har legat i
gömmorna länge.
Det har åkt fram o`tillbaka.
Nu är det dags.

120g djupfryst viltskav
1/2gul lök
1 bit pumpa(ca 100g)
1tsk rapsolja
1 tsk vetemjöl
3 dl vatten
1 msk vilt-& kantarellfond
1/2tsk timjan
salt,svartpeppar
TILLBEHÖR:
färsk persilja
1-2 msk minifraiche
1-2 skivor grovt rågbröd

Så här gör DU:
Halvtina skaven och skär den i bitar.
Skala och hacka löken.
Skär pumpan i tärningar.
Stek skaven i olja i en teflon-
panna eller gryta.
Rör i löken och låt den fräsa med.
Rör i pumpa och mjöl.

Häll på vatten och fond.
Krydda med timjan,salt o peppar.
Låt soppan koka i 5 minuter.
Strö över persilja och lägg
i en klick minifraiche.
Servera med brödet till.

SMAKLIG MÅLTID.

lördag 9 oktober 2010

BACONPIZZA MED MOZZARELLA. 4 PORT.

Idag blir det PIZZA.

1 pkt. pizzamix
FYLLNING:
2dl chilisås
2 pkt bacon
250 g färska
champinjoner
250 g mozzarellaost
(2 påsar, 125 g st )
4msk fryst basilika
UGN:225 GRADER.

Så här gör DU:
Blanda pizzadegen enl.
anvisning på paketet.
Platta ut degen till 4 små
eller 2 stora rundlar.
Lägg på bakpappersklädda
plåtar.

FYLLNING:
Bred ut chilisåsen över bottnarna.
Dela baconskivorna i mindre bitar.
Skiva champinjoner och
mozzarellaost.
Fördela bacon , champinjoner
och ost på pizzan.
Strö över basilika.
GRÄDDA:mitt i ugnen i 15 min.

FÄRDIGT.
SMAKLIG MÅLTID!

ÖRTKRYDDAD KOTLETTRAD MED KANELPÄRON. 4 PORT.

En lättlagad och smakrik middag
där örter och päron får stå för
smaken.
Och det bästa av allt det sköter
sig nästan själv i ugnen.

1 kg kotlettrad
salt+peppar
1 dl hackade örter,
persilja och timjan.
4 päron
1 msk kanel
2 msk smör

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in köttet med salt o peppar
och hackade örter.
Lägg kotlettraden i en ugnsfast form.
Stick in en stek-termometer och
stek tills den visar 75 grader.

Skala och dela päronen i fjärdedelar.
Stek dem i en stekpanna i matfettet
kryddat med kanel.
Eller låt dem steka med kotlettraden
i ugnen de sista 10 minuterna.

SERVERA,med ris till.

LYCKA TILL!

fredag 8 oktober 2010

APELSINRIS 4 PORT.

Detta är en gammaldags efterrätt,
men vad gott det var.

Så här gör DU:
Koka 1 liter vatten med
1 dl långkornigt ris
koka i 20 minuter eller
tills grynen är mjuka.
Häll av vattnet och spola grynen
i kallt vatten,låt dem rinna av.

Skala 4 apelsiner skär i skivor
och dela i mindre bitar.
Blanda apelsiner och ris
1-2 msk socker och 1/2msk vaniljsocker
och sist 2 dl vispad grädde.
Smaka av.

(det går bra att ta äpple istället
och+kanel)

Hoppas att DU vågar prova.
LYCKA TILL!