lördag 6 november 2010

GAMMALDAGS SANDKAKA .

Å..Å. Denna är go´ må DU tro.
Prova DU att göra den nu inför helgen.

200 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

UGN:150 GRADER.

Så här gör DU:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder
och rör kraftigt.
Blanda mjöl ,bakpulver
och vaniljsocker.
Rör ner detta i smeten
och blanda väl.
Häll smeten i smord och
bröad form och grädda kakan
i nedre delen av ugnen
ca 60 minuter.
Pröva med en sticka!

Stjälp upp kakan och låt
den kallna under formen
på galler.
Sandkakan går bra att frysa.

LYCKA TILL!

BACONBURGARE 4 PORT.

Detta är himla gott så det
måste DU prova.

1/2dl ströbröd eller havrekli
1dl vatten
400g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk råriven lök
8 skivor bacon
smör till stekning

Så här gör DU:
Låt ströbrödet eller havrekliet
svälla i vattnet i 10 minuter.
Rör i färs,ägg,salt,peppar och
lök, blanda väl.
Forma 8 biffar och linda en
baconskiva runt varje.
Stek i smör ca 4 minuter
på varje sida.

SERVERA,med pasta,
blandad med smaksatt
creme fraiche.
Och en grönsallad eller
kokt broccoli.

JÄTTEGOOTT!

LYCKA TILL!

onsdag 3 november 2010

HAVRESNITT CA 60 ST.

Dessa är lätta att göra
mmmm å jättego`a.

200g smör
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Rör ihop fett o socker,
tillsätt havregryn
och mjöl och knåda ihop
degen.
Rulla ut degen till 4 längder.
Lägg dem på bakplåtspapper,
tryck till dem med en gaffel
och grädda i mitten av ugnen
i 200 grader ca 10 minuter.
Skär de varma längderna i bitar
och låt dem sedan kallna på galler.

himla goda till en kopp kaffe.

LYCKA TILL!

tisdag 2 november 2010

KRÄMIG BROCCOLISOPPA MED PASTA . 4PORT.

Denna soppa tycker jag är
mättande och god.
Dessutom är den lättgjord.
Prova DU också.

400-500g broccoli
1 liter vatten
+2buljongtärningar
100 g pasta, gärna blommor
1/2dl creme fraiche
salt+ peppar
hackad persilja

Så här gör DU:
Skölj broccolin och
dela den i mindre bitar.
Koka dem mjuka i vatten
med buljongtärningar
ca 8 minuter.
Häll av det mesta av buljongen
men spara den.
Lägg broccolin i matberedaren
och häll tillbaka buljongen i kastrullen.
Koka upp buljongen och lägg i pastan.
Låt den koka den tid som är angiven
på förpackningen.
Finfördela broccolin med creme fraiche
under tiden.
Blanda broccolipuren med buljong
och pasta.
Hetta upp och smaksätt med
salt o peppar om det behövs.
Strö över persilja.

SMAKLIG MÅLTID!

TOMATSOPPA PÅ RÖDA LINSER. 4 PERS.

En soppa skulle kanske
smaka i höstrusket.

1gul lök
2-3 morötter
1 msk olja eller smör
1 förp krossade eller
passerade tomater(500g)
5 dl vatten +2 buljong-tärningar
2 dl röda linser
salt+ peppar

Så här gör DU:
Skala och finhacka löken.
Skala och grovriv morötterna.
Fräs lök och morötter i matfettet
i en kastrull på ganska svag värme.
Späd med tomaterna och vattnet.
Smula i buljongtärningarna.
Låt det koka upp.
Skölj linserna och låt dem
rinna av väl.
Blanda ner dem i soppan.
Och låt soppan koka på svag värme
under lock i 10 minuter.
Smaksätt med salt o peppar
om det behövs.

SERVERA:gärna med hård ostsmörgås till.
mmm,varmt o gott!

måndag 1 november 2010

SMOOTHIE. TILL 1 PERSON.

Här är också nå´tt
som jag gillar.

2 Dl naturell yoghurt
1/2 banan
1 dl färska eller
halvtinade bär.
1 tsk honung
2 tsk krossade linfrö.

Så här gör DU:
Kör alla ingredienser
med stavmixer till en
slät men trögflytande dryck.
Häll upp i ett vackert glas
och njuuut!

Unna DIG,om DU är hemma först
från jobbet.
mmm,så njutbart.BARA DU.

POTATISSALLAD MED KALLRÖKT LAX. 4 PORT.

HEJ IGEN!
Nu kör VI!

Det här är det godaste jag vet.
Prova att smaka DU också!

600g kallrökt lax
8 kalla kokta potatisar
1 dl valnötter
10 rädisor
2 rödlökar
1 knippe ruccola
1 msk fransk senap
1 msk vinäger
1 msk rapsolja

Så här gör DU:
Tärna potatisen.
skiva rädisorna.
och hacka löken.
Hacka valnötterna lätt.
Rör ihop vinäger,
senap o olja.
Blanda alla ingredienser.
Låt det gärna stå och
dra ett tag.
Servera med kallrökt lax.

Så himla gooottt!
NJUT!
SMAKLIG MÅLTID.