söndag 7 november 2010

COLESLAW. 4 PORT.

VITKÅL..hur låter det.
en bortglömd grönsak med
mycket vitaminer o mineraler.
Men DU,ta och Prova denna goda coleslaw
DU ångrar DIG inte.

4dl vitkål
2 dl morot
1 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
2 krm salt
2 krm grovmald svart-peppar.

Så här gör DU:
Strimla vitkålen fint
med kniv eller osthyvel.
Skala och riv moroten grovt.
Blanda samman alla ingredienserna
och smaka av med salt o peppar.

SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL!

ÖVERRASKNING !

Varför inte överraska familjen.
Ta fram pepparkaksmåtten
smöra ett bröd och ta ut
stjärnor i brödet eller hjärtan.
Och lägg på ett gott pålägg

Barn som inte vill äta, ta ut
med pepparkaksmåtten fina figurer.

Eller varför inte steka pannkakor
med måtten.
I bland räcker det med ett stekt
ägg i hjärtform.

LÅT FANTASIN FLÖDA!

LYCKA TILL !

TOMTEBO-BARNENS MJUKA PEPPARKAKA.

Denna kaka är saftig o hållbar.
Som blir lite festligare
med glasyr på och små röda
marsipan-tomtar på fatet runt kakan.

100g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
10 hackade sötmandlar el.malda
2 dl gräddfil
UGN: 150 GRADER.

Så här gör DU:
Rör smör o socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget
och rör kraftigt mellan varje.
Blanda mjölet med kryddorna,
bakpulvret,o mandeln.
Rör ner detta tillsammans
med gräddfilen i äggsmeten.
Häll smeten i en välsmord
och bröad form och grädda kakan i
nedre delen av ugnen 60-80 min.
Prova med en sticka !
Stjälp upp kakan och
låt den kallna under formen.

GARNERA:med florsocker utrört i vatten
till en glasyr.
Sätt små-tomtar runt kakan och servera.

Det är uppskattat kan DU tro.

LYCKA TILL.

lördag 6 november 2010

GAMMALDAGS SANDKAKA .

Å..Å. Denna är go´ må DU tro.
Prova DU att göra den nu inför helgen.

200 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

UGN:150 GRADER.

Så här gör DU:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder
och rör kraftigt.
Blanda mjöl ,bakpulver
och vaniljsocker.
Rör ner detta i smeten
och blanda väl.
Häll smeten i smord och
bröad form och grädda kakan
i nedre delen av ugnen
ca 60 minuter.
Pröva med en sticka!

Stjälp upp kakan och låt
den kallna under formen
på galler.
Sandkakan går bra att frysa.

LYCKA TILL!

BACONBURGARE 4 PORT.

Detta är himla gott så det
måste DU prova.

1/2dl ströbröd eller havrekli
1dl vatten
400g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk råriven lök
8 skivor bacon
smör till stekning

Så här gör DU:
Låt ströbrödet eller havrekliet
svälla i vattnet i 10 minuter.
Rör i färs,ägg,salt,peppar och
lök, blanda väl.
Forma 8 biffar och linda en
baconskiva runt varje.
Stek i smör ca 4 minuter
på varje sida.

SERVERA,med pasta,
blandad med smaksatt
creme fraiche.
Och en grönsallad eller
kokt broccoli.

JÄTTEGOOTT!

LYCKA TILL!

onsdag 3 november 2010

HAVRESNITT CA 60 ST.

Dessa är lätta att göra
mmmm å jättego`a.

200g smör
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Rör ihop fett o socker,
tillsätt havregryn
och mjöl och knåda ihop
degen.
Rulla ut degen till 4 längder.
Lägg dem på bakplåtspapper,
tryck till dem med en gaffel
och grädda i mitten av ugnen
i 200 grader ca 10 minuter.
Skär de varma längderna i bitar
och låt dem sedan kallna på galler.

himla goda till en kopp kaffe.

LYCKA TILL!

tisdag 2 november 2010

KRÄMIG BROCCOLISOPPA MED PASTA . 4PORT.

Denna soppa tycker jag är
mättande och god.
Dessutom är den lättgjord.
Prova DU också.

400-500g broccoli
1 liter vatten
+2buljongtärningar
100 g pasta, gärna blommor
1/2dl creme fraiche
salt+ peppar
hackad persilja

Så här gör DU:
Skölj broccolin och
dela den i mindre bitar.
Koka dem mjuka i vatten
med buljongtärningar
ca 8 minuter.
Häll av det mesta av buljongen
men spara den.
Lägg broccolin i matberedaren
och häll tillbaka buljongen i kastrullen.
Koka upp buljongen och lägg i pastan.
Låt den koka den tid som är angiven
på förpackningen.
Finfördela broccolin med creme fraiche
under tiden.
Blanda broccolipuren med buljong
och pasta.
Hetta upp och smaksätt med
salt o peppar om det behövs.
Strö över persilja.

SMAKLIG MÅLTID!