fredag 26 november 2010

MOCKAMOUSSE. 6 PERS.

Nu får det bli något ätbart.

3 dl vispgrädde
200 g choklad (72%)
1/2 dl varmt bryggt kaffe
3 msk pressad apelsin

Så här gör DU:
Vispa grädden lätt.
Finhacka chokladen och
smält den i vattenbad.
Blanda chokladen med kaffet
och rör till en slät
chokladsmet.
Rör ut den rumstempererade
apelsinsaften med chokladen
och tillsätt en klick vispad grädde.
Häll chokladsmeten i resten av
grädden och rör om.
Fördela i små koppar=portionsglas.

SERVERA: med att strö på silverkulor.

Festligt o'fint!

LYCKA TILL!

HEMBAKAT JULPYNT.

Det skulle bli stor fest i TROLL-SKOGEN....
Det stojades och fejades överallt i hela skogen.
I TROLL-KUNGENS kök arbetade man för högtryck.
Det skulle bli ormsoppa,grangröt och mycket
annat gott.
Och naturligtvis KAKOR av den allra finaste
TROLLDEG.
Första trollkockan gjorde alltid själv
degen till kakorna.
De kakorna var något av de bästa som
trollkungen visste.
Han sa alltid att de smalt som dy i munnen.
Och visst är kakorna förtrollade!
För vi människor kan ju inte alls äta dem.
Men vi kan göra vackra prydnadssaker
av trollens deg....

Så här gör DU:
TROLLDEG.
1 kkp salt
4 kkp mjöl
1 1/2 kkpvatten
(1 msk olja)
Blanda degen.
Tillsätt ev.lite olja.
Forma figurer av degen.

Sedan ska figurerna torkas
i 175 graders ugnsvärme.
Beräkna 1-2 tim.beroende
på figurernas tjocklek.

Om DU vill kan DU måla figurerna
i lack eller plakatfärg.

LYCKA TILL!
Kul är det iallafall!

JUL-TRÄD, KARDEMUMMAKNUTAR.

Här är receptet på den bulle
som vi i min familj alltid haft
till 1:a advent eller julafton.

Utbakning av julträd:

Lägg små runda bullar
som en triangel,
med 2-3 bullar som skaft.
Jäs,pensla,strö över med
pärlsocker och grädda.

50 g jäst
200g smör el. margarin
5dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1msk stött kardemumma
ca 1 1/2 liter vetemjöl
PENSLING:
SMÄLT SMÖR+LITE VATTEN  Eller 1 UPPVISPAT ÄGG.

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull,
töm i mjölken och låt
blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och
rör tills den är löst.
Tillsätt socker,salt,kardemumma
och nästan allt mjölet.
Arbeta degen smidig.
Låt den jäsa 30-40minuter.

Arbeta upp degen på mjölat bakbord.
Lägg nu små runda bullar som en triangel.
Börja med 1 bulle längst upp och sluta
med 7 bullar längst ner.                                                                               
2 lite avlånga bullar till stam.   Bullarna jäser ihop.                                 
                                                                                                               
Låt trädet jäsa 30-40 minuter.                                                          
PENSLA:med smör och vatten, el. ägg,                                             
strö på pärlsocker.                                                                                
GRÄDDA:200 i GRADER 20-25minuter.                                  
När DU ska servera JUL-TRÄDET                                                       
sätt små FÖDELSE-DAGSLJUS i bullarna.                                          
Och TÄND LJUSEN.
Släck ner takbelysningen och
se glädjen i barnens ögon.

BLÅS UT ljusen innan trädet serveras.

Givetvis kan DU ha saffran i degen
Om DU tycker.

Hoppas att DU provar att göra detta träd,
det är det verkligen värt.

TREVLIG HELG!
ALL LYCKA TILL!

tisdag 23 november 2010

KAKA MED KAFFE.

Detta DU,pepparkakskryddor
tillsammans med starkt kaffe
det är inte dumt.

Smaka själv.

1,5 dl socker
2 msk sirap
50g smält smör
1 dl kokt eller
bryggt starkt kaffe
1/2 dl grädde
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

Så här gör DU:
Vispa ägg,socker och
sirap pösigt.
Rör ner det avsvalnade
smöret,kaffe och grädde.
Blanda sist ner mjölet
blandat med bakpulver
och kryddor.
Häll smeten i en smord
och bröad(mjölad)rund
form och grädda i 175-200
grader tills kakan känns torr,
30-40 minuter.

Låt den SVALNA på GALLER.


Nu är det snart 1:a ADVENT.
Jag ska plocka fram ett
recept som vi i min familj
alltid har till 1:a ADVENT.

så ses vi snart igen .

lördag 20 november 2010

EXPRESSLIMPA .1 ST.

Himla käckt bröd,snabbt går det
och jättegott med smör och ost.

10dl grovt matbrödsmjöl
(5dl rågsikt+5dl vetemjöl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1tsk salt
1msk brödkrydda
1dl russin
1/2dl sirap
1/2l fil

UGN:200 GRADER 45-50 MIN.

Så här gör DU:
Blanda allt UTOM FIL O'SIRAP
tag det sist.
Rör ihop allt och klicka
ut degen i en avlång smord
form 1,5 liter.
Släta till degen med mjölad hand.
GRÄDDA på nedersta falsen.
Låt bröden svalna på galler
inlindat i bakduk.

DU måste prova.JÄTTEGOTT!

LYCKA TILL.

ANNA-LISAS DUBBLETTER. CA 50 ST.

mmmm,dessa måste DU göra.
Lättbakade och festliga.

200g smör
1dl socker
300g vetemjöl(ca5dl)
2tsk kanel
30g mald mandel
PENSLING:
äggvita
GARNERING:
sylt

Så här gör DU:
Arbeta ihop smör,socker och mjöl
till en smidig deg,som delas
till två delar.
Smaksätt den ena halvan med kanel,
den andra med mandel.
Rulla ut degen till fingertjocka
längder.
Lägg mandeldegen på bakpappersklädd
plåt,platta till den lätt och
pensla med lätt uppvispad äggvita.
Lägg kaneldegen ovanpå och gör en
fördjupning i mitten med t ex
kavelpinnen.
Lägg sylt i fördjupningen och
GRÄDDA i 175-200 grader 12-15 min.

LYCKA TILL!

FORMAR MED FARIN. 30 ST.

Hej! längese'n jag bakade med FARIN,
men det blir himla go'a mustiga
kakformar .
Du kan fylla dem med bär eller
sylt och vispad grädde.
Formarna kan DU frysa, ogräddade.

175g smör
75g brun farin
50g sötmandel
knappt 250g vetemjöl
(4dl)

Så här gör DU:
Arbeta ihop smör,farin,finhackad
mandel och mjöl till en smidig deg.
Tryck ut degen i väl smorda veckade
formar och grädda i 175 grader tills
de har fin färg 10-12 minuter.
Använd helst aluminiumformar.

LYCKA TILL,med baket.