Hallå,hallå !
Dagens middag är för oss
KIKÄRTSGRYTA.
1 hackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
olja till stekning
2 tomater skurna i bitar
200g spenat,hela blad,
helst färska
2 tsk gurkmeja
4 dl KIKÄRTOR (burk)
2 dl kokosmjölk
salt o peppar
Så här gör DU:
Hetta upp oljan i en gryta
och fräs lök och vitlök några
minuter under omrörning.
Tillsätt tomater, spenat och
gurkmeja,rör om.
Häll av vattnet från ärtorna.
Lägg dem i grytan.
Häll över kokosmjölken och
låt koka ihop UTAN lock ca 10 min.
Smaka av med salt o peppar och klippt PERSILJA.
SERVERAS, till lamm eller kyckling.
Eller tillsammans med ris och sallad.
Det senaste alternativet bjuds här hemma.
Ibland tycker jag att det är gott
med en vegetarisk rätt.
Jag försöker att ha det 1/ggr i veckan.
Tycker att DU ska smaka rätten
den är inte dum.
SMAKLIG MÅLTID!
onsdag 19 januari 2011
söndag 16 januari 2011
MAUDS SNABBA MJUKA KAKA.
Här går det undan,i väntan på kaffet
är denna jättegoda, snabba kaka klar.
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
80 g smält smör
1,5 dl mjölk
GARNERA:
Smörklickar,
bär eller frukt
UGN: 225 grader 20-25 min.
Mitt i ugnen.
Så här gör DU:
Blanda alla torra ingredienser.
Rör i smöret och häll i mjölken.
Rör ihop så allt blandas.
Ta fram en rund form ca 1 liter.
Smörja den och strö i lite vetemjöl.
Häll i smeten.
GARNERA med frukt el.bär och smörklickar.
Sätt in formen i mitten av ugnen
och grädda i 225 grader,20-25 min.
Har DU inget att garnera med
kan DU ta bara smörklickar.
Så himla god med eller utan garnering.
LYCKA TILL!
är denna jättegoda, snabba kaka klar.
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
80 g smält smör
1,5 dl mjölk
GARNERA:
Smörklickar,
bär eller frukt
UGN: 225 grader 20-25 min.
Mitt i ugnen.
Så här gör DU:
Blanda alla torra ingredienser.
Rör i smöret och häll i mjölken.
Rör ihop så allt blandas.
Ta fram en rund form ca 1 liter.
Smörja den och strö i lite vetemjöl.
Häll i smeten.
GARNERA med frukt el.bär och smörklickar.
Sätt in formen i mitten av ugnen
och grädda i 225 grader,20-25 min.
Har DU inget att garnera med
kan DU ta bara smörklickar.
Så himla god med eller utan garnering.
LYCKA TILL!
lördag 15 januari 2011
FESTLIGA JÄTTETÅRTAN. 20-25 PORT.
Stor FEST på gång?
Gör denna SUPERGODA TÅRTA!
DU ångrar DIG inte.
250 g smör
6 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl kakaopulver
FYLLNING:
2 burkar krossad ananas
ca 375 g/st
6 dl vispgrädde
1 dl koncentrerad apelsinjuice
75 g mörk blockchoklad
UGN: 175 grader.
Så här gör DU:
Smörj och bröa en långpanna,ca 30x40 cm.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman vetemjöl,bakpulver
och kakaopulver.
Rör försiktigt ner mjölblandningen
i äggsmeten.
Tillsätt smöret.
Häll smeten i långpannan och
bred ut den jämt.
GRÄDDA kakan i ugnen ca 20 minuter
tills kakan verkar färdig.
Stjälp upp kakan på en bricka
och låt den kallna.
Dela den i två bottnar.
Fördela ananasen på den ena
av bottnarna.
Vispa grädden.
Blanda den med apelsinjuicen.
Lägg samman tårtbottnarna med
apelsingrädde emellan och ovanpå.
Flisa blockchokladen och strö den över.
SÅ HIMLA GO'
ALL LYCKA TILL!
Gör denna SUPERGODA TÅRTA!
DU ångrar DIG inte.
250 g smör
6 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl kakaopulver
FYLLNING:
2 burkar krossad ananas
ca 375 g/st
6 dl vispgrädde
1 dl koncentrerad apelsinjuice
75 g mörk blockchoklad
UGN: 175 grader.
Så här gör DU:
Smörj och bröa en långpanna,ca 30x40 cm.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman vetemjöl,bakpulver
och kakaopulver.
Rör försiktigt ner mjölblandningen
i äggsmeten.
Tillsätt smöret.
Häll smeten i långpannan och
bred ut den jämt.
GRÄDDA kakan i ugnen ca 20 minuter
tills kakan verkar färdig.
Stjälp upp kakan på en bricka
och låt den kallna.
Dela den i två bottnar.
Fördela ananasen på den ena
av bottnarna.
Vispa grädden.
Blanda den med apelsinjuicen.
Lägg samman tårtbottnarna med
apelsingrädde emellan och ovanpå.
Flisa blockchokladen och strö den över.
SÅ HIMLA GO'
ALL LYCKA TILL!
tisdag 11 januari 2011
DAJMKAKA.
Denna då' mmmm så gott!
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-1 1/2 dl DAJMKULOR.
Så här gör DU:
Rör fett och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget
och rör kraftigt.
Blanda mjöl,bakpulver och
DAJMKULOR.
Rör ner detta i smeten och
rör till en jämn smet.
Häll smeten i en väl smord
och bröad form ca 1 3/4 liter.
Gärna med löstagbar kant.
GRÄDDA i 60 minuter i 150 GRADER.
Pröva kakan med en sticka.
Stjälp upp den och låt den
kallna under formen.
Kakan går bra att frysa.
Man ska ju helst inte äta
detta,men vid ett speciellt
tillfälle så är det väl tillåtet.
Eller?
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-1 1/2 dl DAJMKULOR.
Så här gör DU:
Rör fett och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget
och rör kraftigt.
Blanda mjöl,bakpulver och
DAJMKULOR.
Rör ner detta i smeten och
rör till en jämn smet.
Häll smeten i en väl smord
och bröad form ca 1 3/4 liter.
Gärna med löstagbar kant.
GRÄDDA i 60 minuter i 150 GRADER.
Pröva kakan med en sticka.
Stjälp upp den och låt den
kallna under formen.
Kakan går bra att frysa.
Man ska ju helst inte äta
detta,men vid ett speciellt
tillfälle så är det väl tillåtet.
Eller?
PUSTASOPPA. 4 PORT.
Vad gillar DU detta?
Barna'brukar gilla det.
Det är bara att prova.
500 g köttfärs
1 gul lök
1 paprika i valfri färg
1 morot
1 dl creme fraiche
2 buljong-tärningar
3 msk tomatpure
1+10 dl vatten
salt+peppar
klippt persilja
Så här gör DU:
Skala lök och morot.
Kärna ur paprikan.
Finhacka lök och paprika.
Grovriv moroten.
Lägg grönsakerna i en gryta.
Tillsätt creme fraiche,smulad
buljongtärning,tomatpure och 1 dl vatten.
Låt det puttra i 3-5 minuter
under omrörning.
Smula ner färsen och späd
med 10 dl vatten.
Låt soppan koka upp och
puttra på svag värme 6-8 min.
Smaka av med salt o peppar.
Strö över klippt persilja.
Bjud ett gott bröd till.
SMAKLIG MÅLTID!
Barna'brukar gilla det.
Det är bara att prova.
500 g köttfärs
1 gul lök
1 paprika i valfri färg
1 morot
1 dl creme fraiche
2 buljong-tärningar
3 msk tomatpure
1+10 dl vatten
salt+peppar
klippt persilja
Så här gör DU:
Skala lök och morot.
Kärna ur paprikan.
Finhacka lök och paprika.
Grovriv moroten.
Lägg grönsakerna i en gryta.
Tillsätt creme fraiche,smulad
buljongtärning,tomatpure och 1 dl vatten.
Låt det puttra i 3-5 minuter
under omrörning.
Smula ner färsen och späd
med 10 dl vatten.
Låt soppan koka upp och
puttra på svag värme 6-8 min.
Smaka av med salt o peppar.
Strö över klippt persilja.
Bjud ett gott bröd till.
SMAKLIG MÅLTID!
SEMLOR.
Nu är det SEMLEDAGS.
Men ibland orkar jag inte
sätta en stor bulldeg, så
då köper jag färdiga släta bullar.
Tar med vispgrädde och mandelmassa hem.
Och fuskar lite,men de är lika goda.
Jag gillar med varm mjölk på.
Vad gillar DU?
Men ibland orkar jag inte
sätta en stor bulldeg, så
då köper jag färdiga släta bullar.
Tar med vispgrädde och mandelmassa hem.
Och fuskar lite,men de är lika goda.
Jag gillar med varm mjölk på.
Vad gillar DU?
SILLGRATÄNG. 4 PERS.
Vad säger DU om detta?
Jag gillar den
prova DU med.
1 burk urvattnad STEKSILL
8 stora KOKTA potatisar
3 gula lökar
smör
1 burk creme fraiche
2 msk klippt dill
vitpeppar
Så här gör DU:
Öppna sillburken och skölj sillen.
Skala och skiva potatisen.
Skala,skiva och fräs löken
mjuk i matfett.
Varva sill,potatis och smörfräst
lök i en ugnssäker form.
Översta lagret ska vara potatis.
Mal lite peppar under varven.
Salt behövs inte - sillen ger sälta.
Blanda creme fraiche och dill.
Bred blandningen över sill och potatis.
GRÄDDA: i 200 grader i 20 min.
SMAKLIG MÅLTID!
HOPPAS DET SMAKAR!
Jag gillar den
prova DU med.
1 burk urvattnad STEKSILL
8 stora KOKTA potatisar
3 gula lökar
smör
1 burk creme fraiche
2 msk klippt dill
vitpeppar
Så här gör DU:
Öppna sillburken och skölj sillen.
Skala och skiva potatisen.
Skala,skiva och fräs löken
mjuk i matfett.
Varva sill,potatis och smörfräst
lök i en ugnssäker form.
Översta lagret ska vara potatis.
Mal lite peppar under varven.
Salt behövs inte - sillen ger sälta.
Blanda creme fraiche och dill.
Bred blandningen över sill och potatis.
GRÄDDA: i 200 grader i 20 min.
SMAKLIG MÅLTID!
HOPPAS DET SMAKAR!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)