fredag 18 februari 2011

FRYST ESPRESSOTÅRTA 6-8 BITAR.

mmm..... här är nå't SMARRIGT att
bita i till HELGEN.

300 g riven mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
2 msk kakao

FYLLNING:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
el espressopulver
1 dl florsocker
2 äggulor

GARNERING:
Riven mörk choklad

ugn 175 grader.

Så här gör DU:
Blanda mandelmassan väl med
det hela ägget,äggvitorna
och kakaon.

Häll smeten i en smord och
bröad kakform med avtagbar kant,
ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av
ugnen ca 20 minuter.
Låt den KALLNA.

FYLLNING:
Vispa grädden med kaffepulver
och florsocker så att den blir tjock.
Rör i äggulorna.

Bred fyllningen på den kalla bottnen.
Täck formen med plastfolie och låt
stå i frysen minst 3 timmar.

GARNERING:
Ta fram kakan och lägg över den
på ett serveringsfat.
Låt tina en stund.
Garnera med riven choklad.

mmmm...så HIMLA GOTT!
NJUUUUT!

torsdag 17 februari 2011

LAMMFÄRSBIFFAR MED OSTSÅS & ROTFRUKTSMIX. 4 PORT.

Heej,nu är jag här igen,
skönt att vara igång igen.

1 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
1 gul lök finhackad sådan
2 vitlöksklyftor
4 msk havrekli
500 g lammfärs
1 tsk salt
1-2 krm peppar
2 msk finhackad färsk timjan
eller persilja
100 g fetaost
1 msk smör/el margarin

SÅS:
2dl creme fraiche
2 dl riven Västerbottenost.

UGN:175 grader.
Så här gör DU:
BLANDA ägg,grädde,lök,vitlök
och havrekli.
Tillsätt färsen och krydda med
salt, peppar o timjan eller persilja.

FORMA 8-10 biffar.
Tryck in en bit fetaost i varje biff
och slut till färsen runtom.

BRYN biffarna på båda sidor i matfettet
i en stekpanna .
Efterstek i ugnen ca 10 min.

RÖR samman creme fraiche och ost.
Låt såsen stå kallt tills den
ska serveras.

ROTFRUKTSMIX.4 PORT.
Ca 1 LITER skalade och tärnade rotsaker
efter smak och tillgång,t ex
POTATIS,ROTSELLERI.MOROT,PALSTERNACKA
och olja till stekning.
1/2 -1 tsk salt
2 msk färsk skuren persilja el timjan.

Så här gör DU:
STEK rotfrukterna i olja
i en stekpanna ca 15 min.
RÖR om med jämna mellanrum.
De ska fortfarande vara hela
och ha kvar sin spänst
men vara mjuka.

STRÖ över salt och hackad persilja
eller timjan.

KLART!
mmm,jättegott, jag brukar ha
några halverade tomater till
det är inte alls dumt.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

tisdag 1 februari 2011

VANILJ -- BULLAR CA 20 ST.

Har DU bakat dessa någon gång.
Inte svåra att göra .
Prova får DU se.

2 dl kaffegrädde
25 g jäst
75 g smör /margarin
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

FYLLNING:
3 dl MARSANKRÄM.

PENSLING OCH GARNERING:
Smält smör /margarin
strösocker

Så här gör DU:
Ljumma vätskan till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av den.
Rör matfett och socker
smidigt i degbunken.
Tillsätt ägget,jästen och
resten av degspadet.
Arbeta i mjöl till en smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk
till dubbel storlek.
FÖRBERED FYLLNINGEN.

Kavla degen till en stor
fyrkantig kaka.
Tag ut runda kakor med
diameter 9 cm.
Lägg på en klick fyllning
och nyp ihop bullen.
VÄND SKARVEN NERÅT
på bakplåtspappret
och låt dem jäsa väl.

GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 min.

Pensla de gräddade bullarna
med smält matfett och
vänd dem GENAST i strösocker.

DU kan tro att dessa blir uppskattade
av både STORA o'små.

ALL LYCKA TILL

ÄDELOSTPAJ MED VALNÖTTER. 4-5 PERSONER.

ååååå...så ljuvligt, mmmm.

PAJDEG:
150 g smör/margarin
ca 3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3-4 msk kallt vatten

FYLLNING:
4ägg
150 g ÄDELOST
1 1/2 dl kaffegrädde
1 1/2 dl gräddfil
1/2 tsk vitpeppar
75-100 g VALNÖTTER

Så här gör DU:
Hacka ihop smör och mjöl
till pajdegen.
Tillsätt salt och knåda snabbt
ihop med kallt vatten.
Kavla ut degen på mjölat bakbord
till en rund platta.
Lyft över till en rund pajform
(ca 28 cm i diameter)
och tryck ut degen väl runt kanten.

Hacka eller smula osten och
strö den över pajskalet.
Hacka valnötterna grovt
och strö ut hälften över
osten i formen.
Vispa ihop ägg,grädde,
gräddfil och peppar och
häll blandningen i formen.
Strö till sist över resten
av valnötterna.

GRÄDDA pajen mitt i ugnen,
ca 45 minuter i 225 grader.
Täck eventuellt med folie
mot slutet .

SERVERA pajen ljummen eller
kall med en god sallad till.

Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

KALLES FRESTELSE 4 PORT.

Smakar denna då'

1kg skalad strimlad potatis
1/2 strimlad purjolök
1/2 tsk örtsalt
1 dl mjölk
2 1/2 dl matlagnings-
grädde.
5-6 msk lättrökt kaviar
på tub
1 dl klippt gräslök
1 dl riven GRÄDDIG ost
1 klick smör/margarin

Så här gör DU:
Lägg potatis och purjostrimlor
i en smord ugnsform.
Strö örtsalt och lite av gräslöken
mellan varven.

Vispa ihop grädde, mjölk, kaviar
och resten av gräslöken,
häll över i formen.
Strö på riven ost och klicka
på smör/margarin.

GRATINERA ca 45 minuter i 200 grader.

JÄTTEGOTT.
LYCKA TILL.

LÄCKRA LAX-LÅDAN. 4 PORT.

Så, nu är jag här igen.
Denna är värt ett försök.

1 klick smör/ margarin
8 kokta skivade potatisar
200 g gravad lax i strimlor
2 msk klippt persilja
2 msk klippt dill
1/2 tsk örtkrydda
+svartpeppar
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde

Så här gör DU:
Smöra en ugnsform.
Varva skivad potatis med
laxstrimlor,persilja o dill.
Strö lite örtsalt och mal
peppar mellan varven.

Vispa ihop och häll på
ägg och grädde.
Lägg små smörklickar på toppen-
eller använd flytande smör/margarin
som är lätt att ringla över.

GRÄDDA laxlådan ca 30 minuter
i 200 grader tills
äggblandningen stelnat.

Ha gärna med smält smör och
riven pepparrot.
Vid serveringen.

mmmm...så himla gott

LYCKA TILL!

onsdag 26 januari 2011

SEG - KNAPRIGA MANDELKAKOR 12 ST.

Heej igen!

De här kakorna ger MERSMAK
kan DU tro!
Tur att de inte är så många.

150 g margarin
2-2,5 dl socker
2 droppar Bittermandelolja (essens)
4,5-5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 äggula uppvispad med
ett par droppar vatten
12 mandlar

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kör margarinet vitt i matberedare
eller med el-visp.
Eller rör kraftigt för hand.
Tillsätt socker och mandelolja
och fortsätt att vispa kraftigt
tills blandningen är krämig.

Blanda ett par dl vetemjöl
med bakpulvret och ställ åt sidan.
Börja med att tillsätta det
oblandade mjölet,lite i taget.
Arbeta in varje omgång så att
det blir en deg.
Tillsätt till sist mjölet med
bakpulver.
Knåda till en slät deg och dela
den i 12 lika stora delar.

Forma varje degbit till en boll
och platta ut den på bakpappers-
klädd plåt till en 1/2 cm
tjock kaka.
Pensla med vispat ägg och tryck
ner en mandel i mitten.

GRÄDDA ca 15 minuter och låt
kakorna svalna på plåten.
De ska spricka och flyta ut något.
SERVERA till kaffe eller te.

SÅ HIMLA GO'a.

TREVLIG FIKASTUND
önskar jag ER.