fredag 11 mars 2011

ÄPPELKARRE¨ MED PEPPARROT 6 PORT.

mmmmm.... mums fillibabba.

Dags att bjuda svärmor,
detta gillar hon.

3/4-1 kg griskarre¨
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
SÅS:
3 dl STEKSKY+buljong
2 dl vispgrädde
2 msk äpplemos
1 msk riven färsk PEPPARROT
el 2 msk från tub
2 msk vetemjöl
salt ,sv.peppar
1/2 msk kinesisk soja
Till SERVERING,kokta äppelklyftor.

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.

SKÖLJ först köttet.

Gnid in köttet med salt o peppar.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Stick in en KÖTT-TERMOMETER så
att spetsen kommer mitt i köttet.
Stek tills termometern visar 85 grader.
TID,ca 1 3/4 tim.
Vispa ur formen med lite buljong.
MÄT och SILA skyn i en kastrull.
Koka upp skyn.
Tillsätt grädde,äpplemos och pepparrot.
Rör ut mjölet i lite vatten.
Rör ner det i såsen.
Låt såsen koka 3-5 minuter.
Smaksätt med salt, peppar o soja.
Skär upp köttet.

SERVERA, med såsen,riven pepparrot,
lättkokta äppleklyftor, kokt potatis
och gröna bönor.

TREVLIG SAMVARO!
LYCKA TILL!

Blir det något kvar-frys det.

BIFF MED VINBÄRSSÅS. 4 PORT.

Ååå, detta är gott kan DU tro.

4 skivor RYGGBIFF,ca 600 g
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 msk vinbärsgele
1 tsk kinesisk soja
ev 1 dl färska el
frysta röda vinbär.

Så här gör DU:
Stek köttet i smör i en stekpanna,
3-4 minuter/sida.
Krydda med salt o peppar.
Ta upp köttet.
Häll i grädde i pannan.
Låt den koka upp ca 2 min.
Smaksätt med vinbärsgele och soja.
Lägg köttet i såsen och värm.
Servera med klyftpotatis
och broccoli.
Garnera med hela vinbär om DU har.

Blir det något över kan DU frysa det.

Ha en mysig helg.
LYCKA TILL!

torsdag 10 mars 2011

KORG-BRÖD 1 ST.

Det här är roligt tycker jag.
Att låta degen få jäsa i en VACKER KORG.

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 tsk salt ca 1,3 l
LANTVETEMJÖL.

Smula jästen i en bunke.
Rör ut den i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja,salt och största
delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i bunken
tills den blir blank och smidig.
Täck bunken med FUKTAD DUK och
låt degen jäsa i 20 min.

Arbeta degen lätt i bunken och
ta upp den på mjölat bakbord.
Forma degen till en rund bulle
och lägg den i en MJÖLAD KORG.
Ca 25 cm i diameter,att jäsa
övertäckt med fuktad duk i 30 min.

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Stjälp försiktigt upp bullen ur
korgen på smord plåt och låt den
jäsa ytterligare 10 min.
GRÄDDA på FÖRSTA FALSEN i ugnen
ca 30 minuter.
Låt brödet kallna på galler UTAN DUK.

Nu har DU ett fint mönster på Ditt bröd.
Lägg det mitt på bordet med en fin handduk
omkring.
SERVERA smör o ost till.

Å' DU, NJUT av DITT fina HEMBAKTA BRÖD.

LYCKA TILL!

go'natt!

FIN KYCKLINGGRATÄNG. 4 PORT.

Här går det undan!

1 grillad eller stekt kyckling
75 g bacon
1 tsk smulad körvel
2 dl riven ost
2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Bena ur kycklingen.
Skär köttet i mindre bitar.
Klipp baconet i strimlor
direkt ner i en varm stekpanna.
Stek baconet och låt det rinna
av på hushållspapper.
Varva kyckling,bacon,körvel och
hälften av osten i en smord
ugnssäker form.
Häll på grädden.
Strö över resten av osten.
Gratinera i ugnen ca 15 min.
Servera med sallad och bröd.

SMAKLIG MÅLTID1

SKEPPARGRYTA. 4 PORT.

Smaka på denna,den är riktigt god.

600 g torskfileer
2 tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
Tina den djupfrusna fisken något.
Skär den i 3 cm tjocka skivor,
dela färska fileer om de är stora.
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
Lägg dem i en låg vid kastrull.
Lägg fisken på tomaterna.
Strö över salt ,peppar och dill.
Häll på grädden.
Låt alltsammans koka på svag värme
under lock 5-15 minuter.
(Den längre tiden för otinad fisk)
Servera med kokt potatis.

Gärna skalpotatis=kokta med skalen på.
Nyttigheterna sitter precis under skalet.

Detta ska vi ha till middag imorgon.
mmmm... så gooott!

onsdag 9 mars 2011

VALNÖTS - DELIKATESSER 24 ST.

Lyxig småkaka till kaffet.

Så här gör DU:
MAL 1,5 dl valnötter och
1,5 dl hasselnötter i en
mandelkvarn.
VISPA 2 ägg och 2 dl strö-
socker pösigt.
BLANDA ner de malda nötterna.
KLICKA ut smeten glest på
bakpappersklädd plåt.
GARNERA med valnötter.
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen
i 225 grader.

NJUUUT!
Enkelt va'.

SMÅ RARA CITRUSRUTOR. 24 ST.

Bakelsesöta kakor med krämig apelsintopp.
Jätteläckra.

150 g smör el margarin
2 ägg
2 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl apelsinjuice
TOPPING:
125 g krämig färskost
1 3/4 dl florsocker
75 g rumstempererat
smör/margarin
1 mskapelsinjuice
GARNERING:
Skivor eller rivet skal
av kumquats el.annan
citrusfrukt.
UGN:200 grader.

Så här gör DU:
Smält matfett och låt det svalna.
Vispa ägg o socker vitt o pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och
sikta ner i smeten.
Rör ner matfett och juice.
HÄLL smeten i en ugnssäker form
22x30 cm, klädd med bakpapper.
Grädda i nedre delen av ugnen
ca 20 minuter.
Känn med sticka att kakan
är torr inuti.
Låt svalna.
TOPPING:
Blanda färskost,florsocker,
smör och apelsijuice.
Vispa till en slät fluffig kräm.
Bred ut krämen i ett jämt lager
på kakan.Skär kakan i rutor och
garnera vid serverings-tillfället.

DU kan istället för citrus
välja lite mörk choklad.

LYCKA TILL!