måndag 21 mars 2011

OSTSALLAD. 4 PORT.

Det här är det godaste jag vet.

1/2 Isberssalladshuvud
1 Syrligt äpple
1 msk Citronsaft
1 Röd paprika
3 stjälkar Stångselleri
150 g Halvfet vitost(30%)

DRESSING:
200 ml Creme Fraiche lätt
1 dl Lättfil
1/4 tsk Suketter Flytande
Salt
1/2-1 tsk Paprikapulver
(några förslag till smaksättningar:Senap,
lök,vitlökspulver,Pepparrot,hackade sur-
syltade grönsaker som Kapris,Syltgurka
och kryddgrönt).

Så här gör DU:
Skär salladen i strimlor och
lägg den på ett fat.
Skala äpplet och skär det i tärningar.
Blanda ingredienserna med citronsaft
för att undvika att äppeltärningarna
blir bruna.
Rensa paprika och selleri och skär
den i mindre bitar.
Skär osten i tärningar.
Blanda äpple,paprika,stångselleri
och ost och fördela dem över salladen.

SMAKSÄTT gräddfilsdressingen med
paprikapulver och häll den över salladen.

SERVERA,med grova franskbrödsbullar.

Så Himla Gott!

KYCKLINGSALLAD MED ANANAS. 4 PORT.

ååå...detta är jättegott.
Prova DU också att göra detta

100 g fryst majs
kött från en grillad kyckling
1 litet isbergssalladshuvud
eller kinakål
1 röd paprika
2 stjälkar stångselleri
1 liten burk sparris
2,5 ring osockrad(100g)
konserverad ananas

DRESSING:
1 dl osockrad ananasjuice
saft från en liten citron
salt o peppar
paprikapulver efter önskemål
1/2 tsk Flytande Suketter

Så här gör DU:
Koka majsen i lättsaltat vatten
och låt den svalna.
Avlägsna skinnet från kycklingen
och skär köttet i bitar.
Skölj och skär salladen i strimlor.
RENSA paprika och stångselleri
och skär dem i små bitar.
Blanda alla ingredienserna
i en stor skål.
Blanda ingredienserna med
dressingen och häll över salladen.
SERVERA med grova franskbrödsbullar.

SMAKLIG MÅLTID.

söndag 20 mars 2011

SMULPAJ MED BLÅBÄR . 10 PORT.GOTT UTAN SOCKER,

mmm...så himla gott.

500 g färska el frysta blåbär
2 tsk flytande suketter
2 dl grovt sammalt vetemjöl(110g)
1 1/2 dl havregryn (60g)
80 g margarin
1 1/2 dl Sucketter Strö
1 1/2 dl mellanvisp

Så här gör DU:
Söta blåbären med Suketter Flytande
och lägg dem i botten på en
pajform 22-24 cm i diameter.
Blanda samman mjöl och
havregryn i en skål.
Smula i margarinet.
Rör i Suketter Strö och
fördela smuldegen över bären.
GRÄDDA först i 190 grader i 25 minuter
därefter i 180 grader i 10-15 minuter.
SERVERAS, VARM ELLER LJUMMEN
MED VISPAD GRÄDDE.

Denna är så go, så himla go.
LYCKA TILL!

FRISK SALLADSDRESSING. 1,5 DL.GOTT UTAN SOCKER,

Denna är jättegod , prova.

1 dl färskpressad apelsinsaft
1/2 dl färskpressad citronsaft
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk salt
1/2 tsk Flytande Suketter lite peppar
och ev vitlökspulver.

Så här gör DU:
Blanda alla ingredienserna väl.
Smakar gott till grön sallad
och råkost.

mmmm...

SELLERI OCH ÄPPLESALLAD. 5 PORT.

Denna är god ...mm.

2 Syrliga äpplen (medelstora)
6 stjälkar stångselleri
3 msk grovhackade valnötter
DRESSING:
1 dl gräddfil
1/2 dl lättyoghurt
saft av en liten citron
1/2 tsk FLYTANDE SUKETTER

Så här gör DU:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i små tärningar,
som läggs i en skål.
Pressa genast lite citronsaft över,
så att äpplena inte missfärgas.
(Du kan använda något av citronsaften från dressingen).
Tvätta och skala sellerin.
Skär den i små bitar och
blanda med äpplena.
Tillsätt de grovhackade valnötterna.
Rör ihop alla ingredienserna
till dressing.
Häll dem över salladen och
blanda väl.

Hoppas att NI gillar den.

lördag 12 mars 2011

RÅGKAKOR. 80 ST.

Har DU bakat kakor på rågsikt
nå'n gång?
I annat fall kan DU prova att
göra dessa,himla go'a är dom.

2 1/2 dl rågsikt
ca 2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl socker
200 g smör/margarin

Så här gör DU:
Lägg mjöl,socker och salt
i en hög direkt på bakbordet.
Skiva fettet och lägg det i mjölet.
Hacka samman allt - ta därefter händerna
till hjälp och arbeta samman degen,
som får vila kallt i minst 1 timme
gärna längre.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor
med mått. (ett glas går bra)
Nagga kakorna,med en gaffel.
GRÄDDA:i 175-200 grader i ca 5 min.

DU ÅNGRAR DIG INTE!
LYCKA TILL!

fredag 11 mars 2011

ÄPPELKARRE¨ MED PEPPARROT 6 PORT.

mmmmm.... mums fillibabba.

Dags att bjuda svärmor,
detta gillar hon.

3/4-1 kg griskarre¨
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
SÅS:
3 dl STEKSKY+buljong
2 dl vispgrädde
2 msk äpplemos
1 msk riven färsk PEPPARROT
el 2 msk från tub
2 msk vetemjöl
salt ,sv.peppar
1/2 msk kinesisk soja
Till SERVERING,kokta äppelklyftor.

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.

SKÖLJ först köttet.

Gnid in köttet med salt o peppar.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Stick in en KÖTT-TERMOMETER så
att spetsen kommer mitt i köttet.
Stek tills termometern visar 85 grader.
TID,ca 1 3/4 tim.
Vispa ur formen med lite buljong.
MÄT och SILA skyn i en kastrull.
Koka upp skyn.
Tillsätt grädde,äpplemos och pepparrot.
Rör ut mjölet i lite vatten.
Rör ner det i såsen.
Låt såsen koka 3-5 minuter.
Smaksätt med salt, peppar o soja.
Skär upp köttet.

SERVERA, med såsen,riven pepparrot,
lättkokta äppleklyftor, kokt potatis
och gröna bönor.

TREVLIG SAMVARO!
LYCKA TILL!

Blir det något kvar-frys det.