Detta är en riktig klassiker.
Den minns man länge.
Varför inte göra denna till
stundande skolavslutning
eller student.
100 g sötmandel
8 bittermandlar
350 g smör
5 dl strösocker
4 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
3 dl mjölk
GLASYR och GARNERING:
ca 3/4 dl hallonsylt
ca 3 dl florsocker
ca 6 st kiwier
ca 40 st björnbär
UGN:200 grader.
Så här gör DU:
Skålla och skala båda
mandelsorterna.
Låt torka och mal i
mandelkvarn.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget,
rör kraftigt och väl.
Blanda ner mandeln.
Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner det i smeten omväxlande
med mjölk.
Häll smeten i en STOR långpanna.
Grädda i nedre delen av ugnen
ca 25 minuter.
Rör samman sylt och florsocker
till glasyren.
Bred den på kakan.
Låt glasyren stelna.
Skär i trekanter och garnera
med en smal skiva kiwi och
ett björnbär på varje snibb.
HIMLA FINT SER DET UT OCH SMAKAR....MMMM.
ALL LYCKA TILL!
onsdag 25 maj 2011
GRÖNA KORVLÅDAN. 2 PORT.
Ibland vill jag göra det lätt för mig.
Då kan det bli den den här eftersom
jag ÄLSKAR spenat.....mmm.
200 g mager falukorv
175 g hackad spenat
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
TILLBEHÖR:
Bröd
UGN:
200 grader.
Så här gör DU:
Dra skinnet av korven,
strimla och lägg den i
en ugnssäker form.
Vispa ihop ägg,mjölk,
salt o peppar.
Blanda ner tinad spenat.
Häll smeten i formen.
GRÄDDA i ugn ca 20 minuter.
SERVERA ett gott bröd till.
Hoppas att NI också gillar spenat.
SMAKLIG MÅLTID!
Då kan det bli den den här eftersom
jag ÄLSKAR spenat.....mmm.
200 g mager falukorv
175 g hackad spenat
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
TILLBEHÖR:
Bröd
UGN:
200 grader.
Så här gör DU:
Dra skinnet av korven,
strimla och lägg den i
en ugnssäker form.
Vispa ihop ägg,mjölk,
salt o peppar.
Blanda ner tinad spenat.
Häll smeten i formen.
GRÄDDA i ugn ca 20 minuter.
SERVERA ett gott bröd till.
Hoppas att NI också gillar spenat.
SMAKLIG MÅLTID!
söndag 22 maj 2011
FRUKTBÄGARE MED DAJMGLASS. 4 PORT.
Kan det bli godare än så här?
En mycket läcker efterrätt.
Alla blir lyckliga....
1 dl ovispad Vaniljvisp
1 st Daim choklad (28g)
1/2 liten melon
1 apelsin
1 päron
8-10 jordgubbar
inte alltför stora
1 dl sockerfri pommac
citronmeliss
Så här gör DU:
DAIMGLASSEN:
Vispa Vaniljvispen och blanda
den med grovhackad daim.
Klicka el spritsa 4 lika stora
toppar i 4 muffinsformar och
frys dem ca 1 timme.
Skala och kärna ur melonen
och skär i små tärningar.
Skala apelsinen,skiva och
dela skivorna i små kärnfria
trekanter.
Kärna ur päronet och tärna det
lika smått som melonen,
behåll skalet om det är fint.
Skiva eller tärna jordgubbarna.
Det viktiga är att ALLT är lika
smått tärnat.
Fördela frukten i 4 höga glas,
varva så det blir vackert.
Häll på pommac.
Täck över glasen och ställ i kylen.
SERVERINGSDAGS:
Lägg Daimglassen överst i varje glas.
Stick ner en lång sked och lite citronmeliss .
ALL LYCKA TILL!
Absolut det godaste, jag blivit bjuden på.
En mycket läcker efterrätt.
Alla blir lyckliga....
1 dl ovispad Vaniljvisp
1 st Daim choklad (28g)
1/2 liten melon
1 apelsin
1 päron
8-10 jordgubbar
inte alltför stora
1 dl sockerfri pommac
citronmeliss
Så här gör DU:
DAIMGLASSEN:
Vispa Vaniljvispen och blanda
den med grovhackad daim.
Klicka el spritsa 4 lika stora
toppar i 4 muffinsformar och
frys dem ca 1 timme.
Skala och kärna ur melonen
och skär i små tärningar.
Skala apelsinen,skiva och
dela skivorna i små kärnfria
trekanter.
Kärna ur päronet och tärna det
lika smått som melonen,
behåll skalet om det är fint.
Skiva eller tärna jordgubbarna.
Det viktiga är att ALLT är lika
smått tärnat.
Fördela frukten i 4 höga glas,
varva så det blir vackert.
Häll på pommac.
Täck över glasen och ställ i kylen.
SERVERINGSDAGS:
Lägg Daimglassen överst i varje glas.
Stick ner en lång sked och lite citronmeliss .
ALL LYCKA TILL!
Absolut det godaste, jag blivit bjuden på.
GRATINERADE POTATISBÅTAR MED SKINKA. 4 PORT.
Jaa, nu sätter vi igång igen.
Det här måste DU prova, det doftar ljuvligt
och smakar likaså.
8 medelstora potatisar
4 tsk olivolja
3-4 msk färska örtkryddor,
t ex basilika,oregano och
persilja.
salt o peppar.
4 tsk riven parmesanost.
SERVERING:
16 Flortunna skivor parmaskinka,
100 g körsbärstomater
basilikakvistar och salladsblad.
UGN:225 GRADER.
Så här gör DU:
Borsta potatisarna rena och dela
dem på längden i halvor.
Lägg dem på en folieklädd plåt.
Blanda olivolja med finhackade
färska el smulade örtkryddor.
Smaka av med salt och peppar
och rör i parmesanosten.
Bred ut blandningen på potatishalvorna.
Gratinera dem tills de känns
lagom mjuka i 25-30 min.
Lägg upp dem på ett stort fat.
Lägg luftigt draperad parmaskinka
halva tomater,basilika och grön-
sallad runtom.
mmm...gott.
LYCKA TILL!
Det här måste DU prova, det doftar ljuvligt
och smakar likaså.
8 medelstora potatisar
4 tsk olivolja
3-4 msk färska örtkryddor,
t ex basilika,oregano och
persilja.
salt o peppar.
4 tsk riven parmesanost.
SERVERING:
16 Flortunna skivor parmaskinka,
100 g körsbärstomater
basilikakvistar och salladsblad.
UGN:225 GRADER.
Så här gör DU:
Borsta potatisarna rena och dela
dem på längden i halvor.
Lägg dem på en folieklädd plåt.
Blanda olivolja med finhackade
färska el smulade örtkryddor.
Smaka av med salt och peppar
och rör i parmesanosten.
Bred ut blandningen på potatishalvorna.
Gratinera dem tills de känns
lagom mjuka i 25-30 min.
Lägg upp dem på ett stort fat.
Lägg luftigt draperad parmaskinka
halva tomater,basilika och grön-
sallad runtom.
mmm...gott.
LYCKA TILL!
torsdag 19 maj 2011
SMÖRGÅSTÅRTA MED RÄKOR I CURRYGRÄDDE. 4PORT.
Hej, allesammans nu är jag här igen.
Gillar NI smörgåstårta?
Vi provar. Den är enkel att göra.
Och jättegod, väl värt ett försök.
3 skivor vitt formbröd,
skuret på längden
500 g räkor med skal
(200 g skalade)
2 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad dill
1 tsk curry
ev 1/2 tsk salt
1 hårdkokt ägg
dillkvistar.
Så här gör DU:
Skär hälften av räkorna i små bitar.
Spara resten till garnering.
Vispa grädden.
Tillsätt de skurna räkorna och dillen.
Smaksätt med curry och ev salt.
Lägg samman brödskivorna med
fyllningen
mellan och ovanpå.
Garnera med hackat ägg,
räkor och dillkvistar.
Gör gärna tårtan några timmar
i förväg och förvara den kallt.
Något att överraska med.
LYCKA TILL!
Gillar NI smörgåstårta?
Vi provar. Den är enkel att göra.
Och jättegod, väl värt ett försök.
3 skivor vitt formbröd,
skuret på längden
500 g räkor med skal
(200 g skalade)
2 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad dill
1 tsk curry
ev 1/2 tsk salt
1 hårdkokt ägg
dillkvistar.
Så här gör DU:
Skär hälften av räkorna i små bitar.
Spara resten till garnering.
Vispa grädden.
Tillsätt de skurna räkorna och dillen.
Smaksätt med curry och ev salt.
Lägg samman brödskivorna med
fyllningen
mellan och ovanpå.
Garnera med hackat ägg,
räkor och dillkvistar.
Gör gärna tårtan några timmar
i förväg och förvara den kallt.
Något att överraska med.
LYCKA TILL!
måndag 9 maj 2011
PICKNICKMAT.
Snart lockar STRANDEN och
då blir vi alltid sugna att
äta något.
Prova att göra denna supergoda macka.
1 smörgås
1 pitabröd
4-5 msk hummus
1/2 dl grovhackad bladpersilja
1 urkärnad och strimlad tomat
1/4 skivad rödlök
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
flingsalt och svartpeppar
Skär en ficka i bitabrödet.
Stoppa in hummusröran i brödet.
Blanda resten av ingredienserna
i en skål till en sallad.
Fyll brödet med tomatsalladen.
mums...jättegott!
LYCKA TILL!
då blir vi alltid sugna att
äta något.
Prova att göra denna supergoda macka.
1 smörgås
1 pitabröd
4-5 msk hummus
1/2 dl grovhackad bladpersilja
1 urkärnad och strimlad tomat
1/4 skivad rödlök
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
flingsalt och svartpeppar
Skär en ficka i bitabrödet.
Stoppa in hummusröran i brödet.
Blanda resten av ingredienserna
i en skål till en sallad.
Fyll brödet med tomatsalladen.
mums...jättegott!
LYCKA TILL!
BAKELSER.
Hej,nu är jag igång igen.
Planerar DU för sommarfest?
Stjärnformade bakelser med hallon.
DU gör dem snabbt med KYLD SMÖRDEG(läs på förpackningen)
och pepparkaksformar.
SKÄR AV ett litet lock
när de är klara
GARNERA med vaniljvisp eller
vispgrädde och hallon.
Lägg locket på sniskan+några
blad citronmeliss.
Enkelt och snabbt.
åååå...himla gott!
Planerar DU för sommarfest?
Stjärnformade bakelser med hallon.
DU gör dem snabbt med KYLD SMÖRDEG(läs på förpackningen)
och pepparkaksformar.
SKÄR AV ett litet lock
när de är klara
GARNERA med vaniljvisp eller
vispgrädde och hallon.
Lägg locket på sniskan+några
blad citronmeliss.
Enkelt och snabbt.
åååå...himla gott!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)