torsdag 23 juni 2011

INGES FAVORITTÅRTA 10-12 BITAR.

Detta är en höjdpunkt kan DU tro.
Gör den,så vet DU vad jag menar.

BOTTEN:
200g kavring
75g smält smör

FYLLNING:
4 gelantinblad
140g matjesill
avrunnen vikt
1 rödlök
2 hårdkokta ägg
3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
salt o peppar

GARNERING:
10 rädisor
gräslök

Så här gör DU:
Mixa kavringen i matberedare.
Tillsätt smöret.
Tryck ut blandningen i en form
med löstagbar botten,24 cm i diam.
Ställ kallt i 30 minuter.

Blötlägg gelantinbladen i 5 min.
Hacka sill,gräslök och ägg fint.
Blanda med gräddfil och
creme fraiche.
Smaka av med salt o peppar.

Ta upp gelantinbladen,
krama ur vätskan och
smält på svag värme.
Rör ner i smeten och
häll i formen.
Ställ kallt i minst 4 tim.

GARNERA med klyftade rädisor
och gräslök.

HOPPAS ATT DET SMAKAR.
TREVLIG MIDSOMMAR!

onsdag 22 juni 2011

JORDGUBBS-PAJ 6 PORT.

Hoppas att DU gillar denna
så himla go.

1 dl hasselnötter
125 g matfett
1 dl mysli
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker

FYLLNING:
2 1/2 dl vaniljvisp
1 liter jordgubbar,
(rensade)
1 dl gelesocker
1 dl vatten

Så här gör DU:
Mal nötterna i en matberedare.
Tillsätt matfettet i bitar,
mysli,mjöl och socker,kör tills
det börjar bli en klump.

Ta upp degen och tryck ut i en
pajform,22 cm i diameter.
Ställ kallt i 30 min.
GRÄDDA i 200 grader,ca 20 min.
Låt den kallna.

Vispa vaniljvispen tjock och
häll i pajskalet.
Lägg på delade jordgubbar.

Koka gelesocker och vatten
enl förpackningen,
skeda över pajen.
Dekorera gärna med citronmeliss-blad
i mitten.
Så himla fint.

TREVLIG MIDSOMMAR!

JORDGUBBS-BUBBEL 1 GLAS.

I denna drink har jag
mousserande vin,
men DU kan ta cider
eller alkoholfritt vin.
Det har jag provat, så
jag vet att det går också bra.

3 jordgubbar
citronmeliss
2 cl koncentrerad
flädersaft
15 cl mousserande vin

Så här gör DU:
Skiva jordgubbarna och lägg i
ett glas med hackad citronmeliss.

Häll i saft och mousserande vin.
Servera direkt.

TREVLIG MIDSOMMAR!

DRÖM-DESSERT 4 PORT.

Så här kan man göra det enkelt
för sig,men ändå så himla gott
och dessutom ser det LYXIGT ut.

1/2 liter jordgubbar
8 drömmar(småkakor)
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl kesella (10%)

Så här gör DU:
Skölj och rensa jordgubbarna
och dela dem i bitar.

(Låt blomfnaset sitta kvar som
dekoration)

Krossa drömmarna lätt.
Vispa grädden och blanda
med kesellan.

Varva jordgubbar,kakor och
grädde i glas.
Toppa med en jordgubbe med "fnas"

mmm... så gott.

TREVLIG MIDSOMMAR!

JORDGUBBS-CHEESECAKE 10 PORT.

Här får NI receptet på min
MIDSOMMAR-TÅRTA, som jag ska
bjuda på.

200g chokladcookies
75g matfett
FYLLNING:
250g jordgubbar
200g färskost
3 ägg
2 dl socker
3 dl grädde
GARNERINg:
Jordgubbar

Så här gör DU:
Kör kakorna till smulor
i matberedaren.
Smält matfettet och blanda i.
Tryck ut blandningen i en
form med löstagbar botten
ca 22 cm i diameter.
Ställ kallt i 15 min.

Skölj och rensa jordgubbarna
(ta bort blomflugan efter DU har sköljt dem,
annars rinner vattnet ner i jordgubben)
och mixa dem grovt med färskosten.
Dela äggen i gulor och vitor.

Vispa gulor och socker pösigt,
rör ner färskosten.
Vispa grädden och rör i .

Vispa vitorna till hårt skum
och vänd ner i smeten.
Häll det i formen och FRYS in i ca 4 tim.
GARNERA med jordgubbar.

DU kan gärna låta botten vara kvar
under tårtan och bara ta bort ringen runt,
när DU ska servera.
Det blir mera stabilt då.

TREVLIG MIDSOMMAR!

måndag 20 juni 2011

SKAGENTÅRTA 10-12 BITAR.

Heej,mina vänner.

Nu ska jag dela med mig
av den supergoda skagen-
tårta som vi äter nästan
varje Midsommar.

100g ljust bröd utan kanter
50g smör
FYLLNING:
4-5 hårdkokta ägg
350 g skalade räkor
1 dl gräslök
1/2 dl dill som DU hackar
3 msk riven pepparrot
1 msk senap
1 dl kesella
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1/2 krm kajennpeppar
GARNERING:
200 g löjrom

Så här gör DU:
Finfördela brödet i matberedare
eller finhacka för hand.
Smält smöret och blanda
med brödsmulorna.

Tryck ut blandningen i en
springform,ca 24 cm i diameter
Ställ in i kylen.

Mosa äggen.
Skala och hacka räkorna.
Blanda ägg,räkor,gräslök,
dill,pepparrot,senap,kesella
och creme fraiche.
Smaksätt med cayennepeppar
och salt.

Lägg fyllningen i pajformen
och släta till ytan.
Täck sedan med plastfolie.
Ställ in formen i kylen
och låt stelna i 2-2 1/2
timme.

Bred över löjrom.
Ta bort kanten på formen
och lägg över tårtan på
ett fat.
Klar att servera.

Det är några år sen jag blev
bjuden på detta
och sen har jag fortsatt att göra den.

DU ångrar DIG inte om DU bjuder på
den här.

TREVLIG MIDSOMMAR!

tisdag 14 juni 2011

GRÖNSAKSPASTA MED KNAPERSTEKT FLÄSK. 4 PORT.

Heej igen,mina vänner.
Nu är jag igång igen.

280 g pasta tex fjärilar
200 g champinjoner
1 grön paprika
1 gul lök
1 msk olja
1 burk (400g)krossade
tomater
2 msk tomatpure
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
400 g stekfläsk

Så här gör DU:
Koka pastan i rikligt med
lättsaltat vatten i en gryta
enl. anvisning på förpackningen.

Ansa och skär champinjonerna
i bitar.(ev.skölj)
Skölj,kärna ur och tärna paprikan.
Skala och skiva löken.
Fräs svamp och grönsaker i oljan
i en kastrull.
Tillsätt tomatkross,-pure och kryddor
och låt puttra ca 10 minuter.
Låt pastan rinna av och vänd ner den i
grönsakssåsen.

Skär fläsket i strimlor och stek det
i en stekpanna utan extra fett tills
det blivit knaprigt och fått fin färg.

Lägg upp grönsakspastan i en serveringsskål.
Strössla fläskstrimlorna över
och servera med en blandad sallad o' bröd.

Detta är jättegott, prova.

SMAKLIG MÅLTID!