tisdag 28 juni 2011

SOMMARLÄTT RÄKCOUSCOUS. 4 PORT.

Gör en PYTT med couscous!
Lätt pytt med frisk smak
av äpple,avocado och en
mild limedressing.

Jättegott en varm sommardag.

1 kg räkor med skal
1 grönsaksbuljong-
tärning+3 dl vatten
3 dl couscous
1/2 msk smör
1 avocado
1 äpple
2 stjälkar blekselleri
1 dl finklippt gräslök

LIMEDRESSING:
2 dl lätt creme fraiche
2 tsk flytande honung
rivet skal och saft
av 1 lime
2 krm salt

Så här gör DU:
Tina räkorna och skala dem.
Koka upp vatten och buljong-
tärning.
Rör ner couscousgrynen och
tillsätt smöret.
Låt det stå under lock i 5 min.

Dela, kärna ur och skala avocadon.
Skär fruktköttet i tärningar.
Kärna ur äpplet och skär i tunna
skivor.
Skär sellerin i cm-tjocka bitar.

Blanda varsamt i hacket i
couscousen.
Vänd ner räkorna och gräslöken.
Rör ihop ingredienserna
till såsen.
mmmmmm.....jättegott!

TREVLIG SOMMAR!

FESTLIG MELONDESSERT .

När NI är några stycken...

Skär av ett lock på
EN NÄTMELON
eller annan melon.
Ta med ett kuljärn ut
kulor av melonköttet
eller med en glass-sked,
eller skär små kuber med
en kniv.

Blanda med 1/2 -1L HALLON.
beroende på hur stor MELON
DU använder och lägg ner i
melonen,droppa över
1/2-1 DL VITT VIN.

Festligt och lite annorlunda.

TREVLIG SOMMAR!

måndag 27 juni 2011

GRÖNSAKSFYLLDA PITABRÖD. 4 PORT.

Detta går fort att göra
ifall DU har bråttom.
Himla käckt och gott.

Värm 4 pitabröd i ugnen
i ca 5 min.i 225 grader
Fräs under tiden upp
500 g Wokgrönsaker i en
wokpanna eller stor stekpanna.
Rör mot slutet ner 1/2-1dl
mango chutney.
Fördela grönsakerna i bröden
och njut.

Ser DU, så snabbt det gick!
Prova DU också.

LYCKA TILL!

EXTRA GOTT.....

ETT LITET TIPS.

Extra gott till Gazpacho
är små salta smördegsremsor:
Pensla tinade smördegsplattor
med uppvispat ägg,strö över
gourmetsalt.

Vik ihop plattorna och skär
dem i remsor.
GRÄDDA mitt i ugnen tills de
har fått fin färg,10-15 min
SERVERAS samma dag.

PROVA ATT SMAKA!mmm....

söndag 26 juni 2011

KRISTINAS SNABBA PAJ. 6-8 PORT.

Den här pajen fick jag smaka
hos en god vän-arbetskamrat.

Här får DU också receptet.

100 g smör el margarin
2,5 dl vetenmjöl
3 msk socker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

FYLLNING:
4-5 äpplen
socker+kanel
0,5 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 ägg +
1 äggula
100 g mandelmassa
skal av 1/2 citron

Så här gör DU:
Smält smöret el margarinet i en kastrull.
Rör ner mjöl,socker,bakpulver och vaniljsocker.
Tryck ut degen i en rund form eller pajform
med veckad kant,ca 22 cm i diameter.

Skala,kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg dem tätt i formen.
Strö över lite socker o kanel
(gärna rörsocker strö).

Vispa ihop mjölk,creme fraiche, ägg,
gula och grovriven mandelmassa.
Smaksätt med finrivet citronskal
och skeda smeten över äpplena.

GRÄDDA:i 200 grader på
näst nedersta falsen,ca 25 min.

SÅ JÄTTEGOD FÖR ALLA SMAKER.

LYCKA TILL!

FETA-OCH OLIVRÖRA 4 PORT.

Gillar DU oliver? gör då
denna supergoda röra
till föregående recept.

100 g Fetaost
2 dl Turkisk yoghurt
1 msk citronsaft
5-8 hackade gröna
och svarta oliver
salt o peppar

Så här gör DU:
Mosa med en gaffel eller
mixa fetaost och yoghurt.
Rör ner citronsaft och
olivhack.
Smaka av med kryddor.

NU TAR VI EN TILL.

SWEET CHILIRÖRA.
1/2 dl sweet chili-sås
2-3 msk chilisås eller
tomatpure
1 pressad vitlöksklyfta
1/3 finhackad röd
RAMIRO-PAPRIKA (avlång, söt o god)
250 g kessella (10%)
salt o peppar.

Så här gör DU:
Blanda samman alla ingredienserna
och smaka av med kryddorna.

så gooottt!

Å SÅ DEN SISTA.
DIJONRÖRA.

2 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 hackad salladslök
ev hackat kryddgrönt
(gräslök,dill)
salt o peppar.

Så här gör DU:
Blanda samman såsen
och smaka av med kryddor.

ALL LYCKA TILL!
go natt!

lördag 25 juni 2011

UGNSSTEKT FÄRSKPOTATIS MED RÖROR 4 PORT.

Kan det här vara något?
Jag tycker att det är mmmm...
så gott.

UGN:200-225 grader

1,5 kg färskpotatis
olja till stekning
flingsalt
svartpeppar

Så här gör DU:
Skrubba potatisarna och
lägg dem i en långpanna.
Ringla över olja.
Rör om så alla sidor täcks.
Krydda.

Stek potatisen i 200-225 grader
i 25 minuter,prova med en sticka.

Försök att få ungefär samma storlek
på potatisen,så alla är klara samtidigt.

(potatisen ska vara HELA,INTE KLYFTADE)

HA EN TREVLIG MIDSOMMARHELG!