tisdag 26 juli 2011

MUMSIGA LAXSNITTAR. 4 ST.

Festliga laxsnittar som passar
som liten kvälls-macka
eller förrätt.

Det här behöver DU:
8 skivor formfranska
smör/margarin
8 skivor rökt lax
1/2 dl hackad dill
1 dl riven ost
1 msk fransk senap
1 citron,dill

Så här gör DU:
Smöra brödet.
Skär laxen i strimlor och
fördela den på brödskivorna.
Strö över dillen och den
rivna osten.

Bred senap på de övriga skivorna.
Lägg dessa över de fyra första
skivorna.

Gratinera ca 10 min.
Skär diagonalt över bröden
så trekanter bildas.
Dekorera med en skiva citron
och en dillkvist.

TREVLIG KVÄLL!

HAWAIIMACKA . 4 ST.

Kyckling och ananas är en
god smakkombination.
Ananasens fina smak, kommer
bäst till sin fördel när den
värmts i ugnen.

Det här behöver DU:
4 skivor formbröd
smör/margarin
1/2 grillad kyckling
2 dl riven ost
1 liten burk ananas-ringar
1 tsk chili - pulver
sallad
UGN:200 Grader.

Så här gör DU:
Smöra brödet.
Bena ur och hacka kycklingköttet
fint.

Strö över den rivna osten och
lägg därefter en ananas-ring
på varje brödskiva.
Krydda med chili-pulver.

Gratinera ca 10 min.
Servera på tallrik med
strimlad sallad runt om.

mmmm...va' gott!
Ha en mysig sommarkväll!

söndag 24 juli 2011

FESTLIGA MOCCARUTOR. 16 RUTOR.

En riktig dröm för alla choklad-och kaffeälskare.

2 dl sötmandel
200 g mörk choklad
3/4 msk frystorkat kaffepulver
200g smör/margarin,rumsvarmt
3 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl MAJSMJÖL
SMAKSÄTTNING-och GARNERING:
1 msk kallt starkt kaffe
ca 2 1/2 dl vispgrädde
UGN:175 grader.

Så här gör DU:
MAL mandeln.
Smält chokladen tillsammans
med kaffepulvret och låt det
svalna något.
RÖR smör och farinsocker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget
under kraftig vispning.
Rör ner mandel,vaniljsocker,
majsmjöl och den smälta chokladen.
HÄLL smeten i en smord form
ca 25x25cm.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
i 30-40 min.
Låt svalna.
GÖR små hål i kakan med en
provsticka och häll kaffet
över kakan.
LÅT kakan stå och dra 1 tim.
SKÄR kakan i rutor.
Spritsa grädde och sikta
kakaopulver över kakan
före servering.

DENNA KAKA ÄR GLUTENFRI.

TREVLIG SOMMAR!

VÅRAN LUNCH-PAJ. 2 PORT.

Gör jag ibland,på det jag har hemma.
Så här blev det idag.

PAJ-DEG:
2 dl vetemjöl
50 g smör
2-3 msk vatten
FYLLNING:
1 liten gul lök
1 liten purjolök
100 g champinjoner/kantarell
2 tsk matfett
2 ägg
1 1/2 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar
1/2 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1/2 dl riven ost(17%)
TILLBEHÖR:
Tomater
UGN:225 GRADER

Så här gör DU:
Hacka ihop mjöl och smör.
Tillsätt vatten,arbeta samman
till en deg.
Tryck ut i en liten pajform
eller 2 portionsformar.
Förgrädda pajdegen i 10 min.
Skydda kanterna med folieremsor.

SKALA och skiva gul lök,
och skiva purjo och
champinjoner/kantareller.
FRÄS lök och svamp i matfettet
i en stekpanna, på ganska
svag värme.
VISPA ihop ägg,mjölk,salt
och kryddor.
LÄGG lök och svamp i paj-skalet,
häll på äggstanningen och
strö över osten.
GRÄDDA i ugnen tills fyllningen
stelnat och fått fin färg,20-25 min.

SERVERA med tomater.
SMAKLIG MÅLTID!
TREVLIG SOMMAR!

lördag 23 juli 2011

GAMLA GODINGAR-FLÄSKFILE MED BANAN. 4 PORT.

Detta är en riktig KLASSIKER.

DU gör den om o om igen.
Så himla god.

Det här behöver DU:
150 g bacon
500 g fläskfile
1-2 msk smör/margarin
salt o peppar
2 1/2 banan
1 burk clementiner
3 dl matlagningsgrädde
3 tsk curry
2 msk mango chutney
1 pressad vitlöksklyfta

GARNERING:
Persilja

TILLBEHÖR:
ris, sallad
UGN:175 grader.

Så här gör DU:
Klipp baconet i bitar och
fräs det knaprigt i stekpanna.
Låt det rinna av på en bit
hushållspapper.
Putsa fläskfile'n och skär den
i 3 cm tjocka skivor.

BRYN köttbitarna gyllenbruna
runtom i smöret,salta o peppra.
Lägg det brynta köttet i en
smord ugnssäker form.
Skiva bananerna och låt
clementinerna rinna av väl.
Fördela frukten över köttet
och strö över baconbitarna.

BLANDA grädde,curry,mango chutney
och den pressade vitlöksklyftan.
Vispa samman och häll blandningen
över köttet.

GRATINERA, mitt i ugnen ca 20 min.
DEKORERA, med finklippt persilja
och SERVERA, med ris,sallad och
lite extra mango chutney.

ALL LYCKA TILL! SMAKLIG MÅLTID!

TANDOORI -KYCKLING & RIS. 4 PORT.

Detta åt jag häromda'n.
Jättegott och snabbt gick det.

3 dl ris
1 paket tandoori-kryddad
strimlad kyckling,ca 350 g
2 msk smör/margarin
2 paprikor gärna i
olika färger
3 msk finhackad persilja

Så här gör DU:
Koka riset enl. anvisning
på förpackningen.

Fräs kycklingstrimlorna
i matfettet,låt puttra i
sin egen sås 5 min.

Ansa och hacka paprikorna.
Rör ner i det kokta riset.
Strö över finhackad persilja.

Jättesmarrigt.
TREVLIG SOMMAR!

söndag 17 juli 2011

MERA OSTTIPS.

Det går att frysa in ost
men den bör inte sparas
mer än tre månader.

Bra va'.
TREVLIG SOMMAR!